#عیدانه_(6)
#نوروز
#سال_نو_مبارک
گروه تخصصی «پاتوق اندیشه»
https://eitaa.com/joinchat/2461204566C2bcbc254c2
@patoghandisheh99
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
📜🪔📃🪔📜🪔📃🪔📜🪔📃
🟫 پرسش : لوح محفوظ و لوح محو و اثبات چیه؟؟ چه جنسیه؟؟ چه ویژگیهای دارند؟؟ کجان؟ دلیل بر وجودشون داریم؟؟ 🤔
✍️ پاسخ :
🟤دلیل بر وجود لوح محفوظ و لوح محو و اثبات👇👇👇
لوح محفوظ که گاهى از آن به «ام الکتاب» و «کتاب مسطور» و «رق منشور» و «کتاب مکنون» و«کتاب حفیظ» تعبیر آورده شده است و آنچه در این کتاب ثبت شده قابل تغییر نیست ودگرگونى در آن راه ندارد.✋
📜لوح محو و اثبات، که محل ثبت حوادث و اتفاقاتى است که به مرحله ى فعلیت خواهد رسید و به طورى که از نامش پیداست آنچه در آن نوشته شده قابل تغییر و تبدیل است.👌
💥 «ایه دال بر هر دو لوح» 💥
🗨️«یمحوا الله ما یشاء ویثبت وعنده ام الکتاب» (رعد/39).
«خداوند آنچه را که مىخواهد محو مىکند و آنچه را که مىخواهد ثبت مىکند و کتاب ما در نزد اوست».
💫طبق این آیه، خداوند در عالم #تکوین دو کتاب دارد:یکى کتابى است که هرگاه بخواهد، چیزى را که در آن ثبت شده.
📑 لوح محفوظ🗞️
لوح در لغت به معناى صفحه اى است که در آن نوشته میشود مانند کاغذ یا پوستیا #سنگ و یا هر چیز دیگرى که قابل نوشته شدن باشد و لوح محفوظ کتابى است که تمام پدیده هاى عالم با قلم تقدیر در آن ثبت شده و از هر گونه تغییرى محفوظ است.
🔥نکته: بدون شک تعبیر لوح و قلم براى تقریب ذهن ماست و از باب تشبیه و یا تنزیل است و نباید آن را با قلم و کاغذ و کتاب معمولى مقایسه کرد بلکه آن یک حقیقت والایى مانند #عرش و #کرسى است که ما از کیفیت آن آگاهى نداریم و فقط میدانیم که وجود دارد و علم به وجود آن منحصرا از طریق شرع و نقل حاصل میشود و #عقل را در آن راهى نیست.🔥
( ادامه در پست بعد🔺🔺🔻🔻🔻)
(ادامه پست قبل🔺🔺🔻🔻)
🟤ویژگی های لوح #محفوظ از نگاه آیات و روایات👇👇👇👇
1️⃣ این کتاب جایگاه علم کلى خداوند است که شامل علم به تمامى موجودات از کوچک و بزرگ میشود و اعم از پدیده هایى است که فعلیت یافته و یا هنوز به صورت قوه است و وجود عینى و خارجى پیدا نکرده است:
🗨️«...و ما یعزب عن ربک من مثقال ذرة فى الارض و لا فى السماء و لا اصغر من ذلک و لا اکبر الا فى کتاب مبین» (یونس/61).
«وبه سنگینى ذرهاى نه در زمین و نه در آسمان از پروردگارت پنهان نیست و نه کوچکتر از آن و نه بزرگتر وجود ندارد مگر این که در کتاب مبین ثبت است».
🗨️«وما من دابة فى الارض الا على الله رزقها و یعلم مستقرها و مستودعها کل فى کتاب مبین» (هود/6).
«وهیچ جنبندهاى نیست مگر این که روزى آن بر خدا است و او «مستقر» و «مستودع» آن را مىداند، همه در کتاب مبین ثبت است».
2️⃣ همچنین این کتاب محل علم جزئى پروردگار است و علم او به احوال اشخاص و جوامع و بروز و #ظهور حوادث و اتفاقات جزئى و شخصى در این کتاب ثبتشده و شمارش تمام موجودات در آن قرار دارد و گاهى از آن به عنوان کتاب حفیظ یاد شده است:
🗨️«و ان من قریة الا نحن مهلکوها قبل یوم القیامة او معذبوها عذابا شدیدا کان ذلک فى الکتاب مسطورا» (اسراء/58).
«و هیچ آبادى نیست مگر این که ما پیش از فرا رسیدن روز قیامت نابود کنندهى آن و یا عذاب کنندهى آن با عذابى شدید هستیم، این امر در کتاب (لوح محفوظ) نوشته شده است».
🗨️«قد علمنا ما تنقص الارض منهم و عندنا کتاب حفیظ» (ق/4).
«همانا مىدانیم که زمین از آنان چه مىکاهد و کتاب #محفوظ نزد ماست».
🗨️«...و کل شىء احصیناه فى امام مبین» (یس/12).
«و همه چیز را در کتاب اصلى آشکار شمارش کردیم».
🗨️«...ولا رطب و لا یابس الا فى کتاب مبین» (انعام/59).
( ادامه در پست بعدی🔻🔻🔺🔺)
( ادامه پست قبل 🔻🔻🔺🔺)
3️⃣ لوح #محفوظ جایگاه حقیقت قرآنى است و قرآن پیش از نزول به قلب پیامبر(ص) در آنجا قرار داشته است. البته میدانیم که قرآن یک حقیقت تنزیلى دارد که همان الفاظ است که به زبان پیامبر جارى شده و در مناسبتهاى خاصى در طول 23 سال نازل شده است و یک حقیقت بسیط دارد که وراى الفاظ است و همان است که در شب قدر یکجا بر قلب پیامبر نازل شد. این حقیقت بسیط در لوح محفوظ قرار دارد و در این مرحله از آن به «کتاب مکنون» و «رق منشور» هم تعبیر شده است:👇👇
🗨️«بل هو قرآن مجید فى لوح محفوظ» (بروج/21-22).
«بلکه آن قرآن با ارزشى است که در لوح محفوظ قرار دارد».
🗨️«انه لقرآن کریم فى کتاب مکنون» (واقعه/77-78).
4️⃣ این #لوح در عین محدود بودن مشتمل بر تمام مخلوقات است و مجموع پدیده هاى عالم را دربر میگیرد. در این باره به یک روایت زیر توجه کنید:👇
🟤عن النبى صلى الله علیه و آله و سلم قال: کان الله قبل کل شیء و کان عرشه على الماء و کتب فی اللوح المحفوظ ذکر کل شیء. (بحارالانوار:57/207)
«پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: خدا پیش از هر چیزى وجود داشت و #عرش او بر آب بود و در لوح محفوظ ذکر همه چیز وجود دارد».
🟤عن الصادق علیه السلام قال: قال الله للقلم: اکتب فى اللوح المحفوظ ما کان و ما هو کائن الى یوم القیامة فالمداد مداد من نور و القلم قلم من نور و اللوح لوح من نور. بحارالانوار:57/368)
🟤«امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند به قلم گفت: هر چه را که شده و یا تا روز قیامتخواهد شد در لوح محفوظ بنویس، پس مرکب از نور و قلم از نور و لوح از نور بود».
( ادامه در پست بعدی 🔺🔺🔻🔻)
( ادامه پست قبل🔺🔺🔻🔻)
💫«لوح محو و اثبات» 💫
در مقابل لوح محفوظ، لوح محو و اثبات قرار دارد که مظهر قدرت مطلقه ى خداوند است و محتواى این لوح قابل تغییر و دگرگونى وپاک کردن و نوشتن مجدد است. آنچه در این لوح نوشته شده صورت تعلیقى و شرطى دارد. یعنی «اگری» است و به این شکل است که اگر چنین شود چنان خواهد شد و اگر نشود نخواهد شد.
🔥 علامه مجلسى چنین مثال میزند:👇
که مثلا براى زید پنجاه سال عمر نوشته شده ولى به این صورت که اگر صله ى رحم کند، شصتسال خواهد بود و اگر قطع رحم کند، چهل سال خواهد بود پس اگر او صله رحم کرد، در آن کتاب پنجاه سال محو و شصت سال ثبت خواهد شد. (بحارالانوار، ج4، ص131)
🟤باید دانست که خداوند دو نوع قضا و یا تقدیر دارد یکى قضاى حتمى و دیگر قضاى تعلیقى و در مثال بالا مرگ زید قضاى حتمى و تغییر ناپذیر است ولى زمان مرگ او قضاى تعلیقى و قابل تغییر است و گاهى از آن به اجل مسمى و ا جل معلق تعبیر میشود.
📜توضیح اینکه: لوح محو و اثبات «قانون از پیش تعیین شده» است نه حادثه ی از پیش تعیین شده، لذا باید حواسمان باشد که چه قانونی را اختیار می کنیم....قانون از خداوند ولی انتخاب با ماست.....در قضا و قدر بیشتر بحث خواهیم کرد.
🪔نگاه یهود به قضای الهی
🗨️از ایه «یمحوا الله ما یشاء ویثبت» روشن می شود که قضاى الهى قابل تغییر است و چنین نیست که قضاى الهى، قدرت او را محدود کند و او نتواند کارى بر خلاف قضاى خود انجام دهد. این مطلب، عقیدهى یهود را نفى مىکند که مىگفتند خداوند جهان را بر اساس یک سلسله قوانین کلى آفرید و دیگر نمىتواند در آن تغییر بدهد و همین قوانین دستخدا را بسته است!
✍️لذا قرآن کریم از این عقیده ى باطل یهود جواب می دهد که:👇👇
🗨️«و قالت الیهود ید الله مغلولة غلت ایدیهم و لعنوا بما قالوا بل یداه مبسوطتان ینفق کیف یشاء...» (مائده/64).
«ویهود گفتند: دستان خدا بسته است! دستان خودشان بسته باد و به سبب سخنى که گفتهاند لعنت شدند، بلکه دستان او باز است و هرگونه که بخواهد انفاق میکند».
🗨️«...ان الله یفعل ما یرید» (حج/14).
«همانا خداوند آنچه را که بخواهد مىکند».
جریان حضرت یونس و قومش نمونه ای از تغییر قضا و قدر الهی در گذشته
در قرآن کریم از تغییر سرنوشت برخى از اشخاص صحبت شده که گاهى قضاى الهى بر چیزى تعلق گرفته ولى در اثر عوامل خاصى آن قضا تغییر داده شده است. مثل جریان یونس است که هم دربارهى شخص او و هم درباره ى قوم او از چنین تغییرى خبر داده شده است:
🗨️«فلولا انه کان من المسبحین للبث فى بطنه الى یوم یبعثون» (صافات/143-144).
«و اگر او (یونس) از تسبیحگویان نبود، در شکم آن ماهى تا روزى که مردم برانگیخته شوند می ماند».
🗨️«فلو کانت قریة آمنت فنفعها ایمانها الا قوم یونس لما آمنوا کشفنا عنهم عذاب الخزى فى الحیاة الدنیا و متعناهم الى حین» (یونس/98).
«پس چرا مردم آبادى ایمان نیاوردند که تا ایمانشان به آنان سودى بدهد(آنها به موقع ایمان نیاوردند) مگر قوم یونس که چون ایمان آوردند، عذاب خوارى در زندگى دنیا را از آنان برداشتیم و آنها را تا زمانى معین برخوردار کردیم».
#کلام_سنتی_جدید
#دکترعربپور
#لوح
#محفوظ
#محو_اثبات_سرنوشت
گروه تخصصی «پاتوق اندیشه»
https://eitaa.com/joinchat/2461204566C2bcbc254c2
@patoghandisheh99
📜🪔📃🪔📜🪔📃🪔📜🪔📃
💎💍💎💍💎💍💎💍💎💍💎💍
💠 پرسش : ایا شرف الشمس واقعیت داره یا خرافاته؟؟ 🤔🤔
✍️ پاسخ :در باب شرف الشمس، چند نکته رو باید بیان کرد:👇👇👇👇
1️⃣ از منظر روایی و تاریخ حدیث، حداقل تا 7 قرن، از روایت منسوب به امیرالمومنین در باب شرف الشمس، در کتب حدیثی موجود شیعه، مطلبی وجود ندارد. و ابهام اصلی همین است تا قرن ها، این روایت کجا بوده و ناگهان پیدا شده است؟ سیره اهلبیت علیهم السلام نیز ارجاع به اینگونه رموز نجومی و علوم غریبه نبوده و حتی اهلبیت علیهم السلام نیز منجمین آن زمان را که برای ستارگان قدرتهای استقلالی و در مقابل قدرت خداوند قائل بودند را لعن مینمودند چراکه در این عالم هیچ قدرتی جز قدرت خدای متعال نیست و اگر موجودی دارای قدرتی خاص باشد آنهم به اذن الله بوده و هیچ قدرتی به نحو استقلالی در مقابل خداوند ندارند.
2️⃣ اولین کتابی که به ذکر حدیثی در این باره پرداخته است، طبق نقل مدافیعن حرز شرف شمس، کتاب مصباح مرحوم کفعمی است. (با تتبع و جستجو در نرم افزار تخصصی حدیث شیعه، نرم افزار جامع الاحادیث، به چنین مضمونی، نیز دست نیافتیم)؛ این کتاب بنا بر گفته برخی از محققین، مفاتیح الجنان آن زمان ها بوده است. امکان دارد با توجه به کثرت استفاده، تصحیف و اشتباهات در آن راه پیدا کرده باشد. علاوه بر اینکه، به علت رعایت نشدن مبانی حدیثی در آن و مرسل بودن حدیث و انفراد حدیث، هرگز قابل اعتنای جامعه روایی و کارشناسان حدیثی، نیست.
3️⃣مرحوم کفعمی، در قرن هفتم که این حدیث را در کتاب مصباح می آورد، میفرمایند: در بعضی از کتابهای علمای شیعه دیدم که این شکل از امیرالمؤمنین (ع) نقل شده است و اما سندی برای حدیث را ذکر نمیکند. حتی در کتاب حلیۀ المتقین علامه مجلسی که درباره تمام حکاکی و نقوش نگین های انگشتر به نقل از معصومین علیهم السلام به شکل ماثور و با ذکر منبع از کتب معتبر حدیثی، ذکر گردید، مع الوصف، هیچ اسمی از شرف الشمس نیست. از اینرو، برخی از کارشناسان دینی، معتقدند سابقه جعل چنین نقشی به چند قرن اخیر میرسد بگونه ای که حتی در زمان علامه مجلسی، نیز شایع نبوده است.
4️⃣و البته برخی با بدگمانی به حرز شرف شمس، نگریسته اند و چنین بیان می دارند که: اگر بپذیریم، این تصاویر، ساخته و پرداخته دشمنان اسلام، یهود نبوده باشد. بویژه برخی از اشکال و تصاویر این دعا، همچون ستاره داود از اختصاصات یهود، می باشد و این مقداری تامل برانگیز است؛ لکن بنظر میرسد چنین اشکال، صحیح نباشد و سوظن بدون ارائه دلیل و برهان باشد. چراکه، هرچند انتساب حرز شرف شمس، به اهل بیت محل تردید است، لکن کارشناسان فن علوم غریبه آن را تایید و برای آن خواصی ذکر کرده اند.
5️⃣ چگونه است انگشتر های با فضیلت بیشتر و با احادیث معتبر از صدر اسلام تا کنون، همچون: عقیق سرخ یمانی، فیروزه، حدید صینی و ... به حاشیه میروند و به ناگاه، در عصر معاصر، نگینی مبهم و موردتردید در صدر قرار می گیرد؟. در حالیکه نه تنها در 700 سال هیچ نشانی از شرف شمس، در دسترس نیست، بلکه در بزرگترین دائره المعارف شیعی (کتاب بحارالأنوار) که سعی گردیده، هر نوعی حدیثی با مرتبه ضعف نیز نقل شود. هیچ ذکر و نشانی از چنین تصاویری در آن وجود ندارد.
( ادامه در پست بعد🔺🔺🔻🔻)
( ادامه پست قبل🔻🔻🔺🔺)
6️⃣ به فرض که اثبات شد که چنین چیزی در کتاب حدیثی شیعه نقل شده است و صحیح باشد. برخی از محققین علم نجوم، معتقدند: شرف الشمس به وقتی می گویند که شمس در 19 درجه برج حمل قرار بگیرد. و منظور از 19درجه قرارگیری شمس در برج حمل است نه اینکه منظور روز 19 فروردین باشد! مضاف بر اینکه با کمال تعجب، تاریخ شمسی برای آن در نظر گرفته شده است در حالی که در روایات و مناسبت های اسلامی، تاریخ هجری قمری، ملاک است و این موجب شگفتی است.
7️⃣ آنقدر در نحوه و ترسیم و طرز نوشتن شرف الشمس[5]، اختلاف وجود دارد، که امروزه هرکسی برای خودش یک تصویری را خلق کرده است و در بازار به فروش می رسد به گونه ای که گاهی بسیار با هم تفاوت دارند.
8️⃣ بعد از گذشتن و عبور از هفت خوان رستم اما و اگر در اصالت شرف شمس، نوبت به رعایت آداب حکاکی و سه شرط مهم آن یعنی: بخور مناسب، اذکار و ادعیه حین حکاکی، نیز می رسد. امروزه، کمتر کسی اقدام به این عمل طاقت فرست و زمان بر، اقدام خواهد نمود؛ اعمال و آدابی که از چشم خریدار انگشتر شرف الشمس به دلیل بی اطلاعی، پنهان می ماند.
9️⃣از اینرو، از نگاه مراجع عظام شیعه، حرز شرف الشمس، بی اعتبار[6] محسوب گردیده و تنها از نگاه برخی و با حسن نظر و از باب رجاء و امید ثواب[7]، عمل به آن، بی اشکال دانسته شده است.
0️⃣1️⃣ بنابراین اگر هم اصل این موضوع مورد تایید باشد، این است که: شرف الشمس از علوم غریبه است، لکن در کتب حدیثی متقدمین اعم از روایی، ادعیه و اذکار، وجود ندارد. و البته کتابت و حکاکی لوح شرف الشمس، شرایط خاص میخواهد، نه اینکه هر مدعیای ادعای کتابت آن را نماید و اینگونه نیست که هر شخصی دکانی زده و یک قلم و تخته و سنگ عقیق زرد دست حکّاک بدهد تا در 19 فروردین آن را برای مردم صفکشیده حک کنند چراکه بر فرض که شرف الشمس در اسلام، واقعیت داشته باشد، این انگشترها و لوحها بدون رعایت نکردن آداب و شرایط مذکور در کتب فوق، هیچ اثری ندارد و جز منبع درآمدی برای برخی افراد سودجو هیچ فایده ارضی و سماوی نداشته و نخواهد داشت و معالاسف این دکانها گرد حرمهای مطهر بوده و نگرانی افراد مؤمن و مطلع از توجه عوام به این امر اشتباه را بیشتر میکند.
💎 نتیجه : سرمایه زندگیتان را صرف این نگین های بازاری و روز 19 فرودین نکنید. شرف الشمس به اثبات نرسیده و ابهام دارد. و در فرض صحت، از علوم غریبه است و انتساب آن به اهل بیت، دلیل قطعی وجود ندارد. آیا شایسته است حرز شرف شمس که اصالت آن و انتساب آن به اهل بیت موردتردید است، در صدر فروش و اعتبار قرار گیرد و از نقش نوشته نگین های اصیل در احادیث ماثور و معتبر در کتب متقدم اسلامی، دوری کرد؟ قطعا خیر؛ از اینرو، شایسته است مومنین، به حکاکی و نقوش سفارش شده و ماثور نقل شده از معصومین در کتب معتبر دعایی شیعه، مراجعه نمایند که در کتب ارزشمند «حلیۀ المتقین» علامه مجلسی، نقل گردیده است.💍
📚 منابع:
١.سجادی، فرهنگ معارف اسلامی، ج2، ص1053
٢.مجلسی، بحارالانوار، ج54، ص227
٣.مجلسی، زادالعماد، ص567
۴.مجلسی، بحارالانوار، ج55، ص268
۵.حسن زاده آملی، هزار و یک نکته، ص797_799
۶.استفتائات آیة الله مکارم شیرازی،
٧.آیة الله میزرا جواد تبریزی، صراط النجاه، ج10، ص426
#اعتقادی
#سنگ
#شرف_شمس
#19فروردین_نگین
گروه تخصصی «پاتوق اندیشه»
https://eitaa.com/joinchat/2461204566C2bcbc254c2
@patoghandisheh99
💎💍💎💍💎💍💎💍💎💍💎💍