⭕️ هوش مصنوعی میتواند بشریت را در پنج سال آینده جایگزین کند.
🔷 هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه سابق ایالات متحده، در یادداشتی در اینسایدر، هوش مصنوعی را "بزرگترین چالش دوران ما" توصیف کرد و پیشبینی کرد که بشریت میتواند در پنج سال آینده با ماشینها جایگزین شود. کیسینجر نگران است که هوش مصنوعی در درازمدت آنقدر قدرتمند شود که منجر به نتیجه علمی تخیلی خدمت انسانها به ماشینها شود. او معتقد است که این امر تنها با درک ماهیت هوش مصنوعی که میتواند دیدگاه خود را ایجاد کند، قابلاجتناب است. کیسینجر میگوید که آیا هوش مصنوعی جایگزین انسانها میشود یا نه، "مسئله زندگی ما" است. ترس اصلی کیسینجر هوش مصنوعی مولد است، الگوریتمهایی مانند چت جیپیتی که محتوا را از اعلانها و زمینههای ساده تولید میکنند. او معتقد است که این ماشینها زمانی که بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، به یک مشکل گونهای تبدیل میشوند. کیسینجر میگوید که تلاش برای گردهم آوردن دانشمندان خوشنیت را برای پیشبرد علل آزادی و همزیستی در جهان آغاز کرده است.
📌مشاهده متن کامل یادداشت
@pavaragi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📊 گزارش هوش مصنوعی PwC ؛ نگاهی اجمالی به آینده خاورمیانه 🌍
🔶 آخرین گزارش PwC نشان میدهد که تا سال 2030، خاورمیانه می تواند از 2 درصد مزایای هوش مصنوعی جهانی بهرهمند شود که این رقم به 320 میلیارد دلار میرسد و بیشترین سرمایه گذاری در این حوزه انجام شود.
🔶 عربستان سعودی با مشارکت 135.2 میلیارد دلاری (12.4 درصد از تولید ناخالص داخلی) در این زمینه پیشتاز است.
🔶 پیش بینی می شود که در امارات متحده عربی سهم هوش مصنوعی 14% از تولید ناخالص داخلی 2030 باشد.
🔶در سطح جهانی، سهم بالقوه هوش مصنوعی تا سال 2030 به رقم خیره کننده 15.7 تریلیون دلار می رسد که از مجموع تولید چین و هند بیشتر است
🔶 خاورمیانه در آستانه یک انقلاب هوش مصنوعی است و در آینده از پیشتازان حوزه فناوری خواهد شد.
#اخبار_هوش_مصنوعی
—————————
@pavaragi
هر زمان شايعه اي روشنيديد و يا خواستيد شايعه اي را تکرار کنيد اين فلسفه را در ذهن خود داشته باشيد :
در يونان باستان سقراط به دليل خرد و درايت فراوانش مورد ستايش بود. روزي فيلسوف بزرگي که از آشنايان سقراط بود،با هيجان نزد او آمد و گفت : سقراط ميداني راجع به يکي ازشاگردانت چه شنيده ام؟
سقراط پاسخ داد : " لحظه اي صبر کن.قبل از اينکه به من چيزي بگويي از تومي خواهم آزمون کوچکي را که نامش سه پرسش است پاسخ دهي." مرد پرسيد : سه پرسش؟ سقراط گفت : بله درست است. قبل از اينکه راجع به شاگردم بامن صحبت کني،لحظه اي آنچه را که قصدگفتنش را داري امتحان کنيم.
اولين پرسش حقيقت است. کاملا مطمئني که آنچه را که مي خواهي به من بگويي حقيقت دارد؟ مرد جواب داد :" نه،فقط در موردش شنيده ام ."سقراط گفت : "بسيار خوب، پس واقعا نميداني که خبردرست است يا نادرست.
حالا بيا پرسش دوم را بگويم،" پرسش خوبي" آنچه را که در موردشاگردم مي خواهي به من بگويي خبرخوبي است؟ " مردپاسخ داد :" نه، برعکس…" سقراط ادامه داد :" پس مي خواهي خبري بد در مورد شاگردم که حتي درموردآن مطمئن هم نيستي بگويي؟" مردکمي دستپاچه شد و شانه بالا انداخت.
سقراط ادامه داد :" و اما پرسش سوم سودمند بودن است. آن چه را که مي خواهي در مورد شاگردم به من بگويي برايم سودمند است؟" مرد پاسخ داد :" نه ، واقعا…"سقراط نتيجه گيري کرد :" اگرمي خواهي به من چيزي رابگويي که نه حقيقت داردونه خوب است و نه حتي سودمند است پس چرا اصلا آن رابه من مي گويي؟!!
@pavaragi
معرفی ابزار هوش مصنوعی.pdf
412.7K
#جزوه 9⃣0⃣1⃣
ابزارهای هوش مصنوعی در پژوهش
ــــــــــــــــــــ
کانال پژوهشیار؛
@Pajouheshyar
با#نشروتبلیغ کانال،در ثواب فعالیتهای آن#سهیم باشید.
@pavaragi
امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء و یجعلکم خلفاء الارض؛ «یا کسی که دعای مضطر را اجابت میکند و گرفتاری را برطرف میسازد، و شما را خلفای زمین قرار میدهد.»
آیه ۶۲ سوره نمل.
#فلسطین
#غزه
#طوفانالاقصی
@pavaragi
✅ حکمت الهی قتل کودکان چیست؟
✳️ حمید پارسانیا
در فص موسوی کتاب «فصوص الحکم»، ابنعربی در مورد حکمت قتل کودکان توسط فرعون و نسبت آن با جامعۀ بنی اسرائیل بحث میکند. همانطور که میدانیم فرعون با خبر میشود که فرزندی خواهد آمد که قدرت او را متزلزل میکند. او هم برای جلوگیری از به دنیا آمدن موسی (ع)، فرزندان بنیاسرائیل را قتلعام میکند. اینجا سوالی که به وجود میآید این است که اگر عالم صحنۀ حکمت الهی است آیا این حادثه و قتل کودکان از باب تصادف است؟ زمانی هست که ما در سطح خرد مساله را نگاه میکنیم و فقط اراده، قدرت و اقتدار فرعون و ظلمی که انجام میدهد را ملاحظه میکنیم اما اگر در عالم همه جنود و کارگزار الهی هستند و از یک منظر الهی به مساله نگاه کنیم خود این امر هم در طرح حکیمانه الهی و نظام احسن نقشی ایفا نمیکند؟
ابنعربی در این فص و در توضیح این مطلب - به تعبیر بنده- بیان میکند که این «اخذ عزیز مقتدر» است که با دست خود فرعون دارد او را به نابودی میکشد و با همان ظلمی که دارد انجام میدهد، امت موسی (ع) در حال شکل گیری است. چون این کودکان که به تعبیری «حدیث العهد بالرّب» هستند و به واسطه حدیثالعهد بودن به پروردگار و قربی که به خداوند دارند، پدر، مادر و بزرگان را به تسخیر خود درمیآورند و جامعه را به خدمت خود میگیرند. ضرورت این به خدمت درآوردن این است که عُلّوی در کار باشد و این علّو را کودکان به خاطر نزدیکی به خداوند دارند و همین موضوع باعث میشود که در دیگران اثر بگذارند و آنها را به تسخیر خود درآورند. اگر کسی پدر و مادر را از خواب بیدار کند، خودشان ناراحت میشوند و تحملش را ندارند اما تا از فرزند سرفهای سر میزند یا ناآرام میشود با همه وجود از خواب برمیخیزند و در خدمت کودک قرار میگیرند. این در واقع منزلتی است که خداوند به کودک داده است که اینگونه میتواند مادر و پیرامون را تسخیر کند.
کودکانی که حدیث العهد هستند وقتی که به مقتل برده میشوند نفس دارند و از بین نمیروند. ظلمی که به اینها میشود و انتقام و قصاصی که نسبت به این خون میشود باعث انباشت میشود. این کودکان با روحانیتی که دارند در یک حقیقت روحانی برتر اجتماع پیدا میکنند که همان تشکیل امت موسی است. همین مساله در سنت الهی عمل میکند و در نهایت فرعون را از بین میبرد.
امروز حوادثی که در غزه رخ میدهد و قتلعام کودکان بیگناه رخ میدهد کافی است که سنت الهی عمل کند و دست انتقام الهی با متن همین ظلم دارد قدرت و قوت میگیرد تا گریبان ظالم با آن گرفته شود. کسانی که به قتل میرسند کلمه توحید را بر زبان میآورند و ربّ خود را فرا میخوانند. فقط این کودکان نیستند که به مقتل برده میشوند و سنت خدا با آنها عمل میکند. این مقاومت و استقامت و توجه و عنایتی که به خداوند دارند و این ظلمی که به حیثیت الهی اینها میشود، مسبب تکوین امت اسلامی است که در حال رخ دادن است.
گاهی حوادث را در ظرف مسائل طبیعی و دنیوی میبینیم و قواعد و سنن را در این افق در نظر میگیریم اما نظام عالم یک نظامی است که روابط دنیوی ظاهر اوست و ارتباطات وجودی در سطح عمیقتری شکل میگیرد و هویت امت و جامعه فقط در این روابط نیست بلکه در سطح معانی و حقایقی است که وجود دارد. بنابراین اگر مرگی اینجا وجود دارد فقط در نسبت این بدن هست و حقیقت اینها از بین نمیرود: «و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون.» ارتباط وجودی انسانها در حوزه معنایی و روحانی آنهاست پس قاعدتاً این ارواح حاضر هستند و وجود دارند و خود بخشی از سنت الهی است که به دست خود ظالم عمل میکند تا انشاالله انتقام مظلوم گرفته شود.
#استاد_پارسانیا
@parsania_net
🆔@Dailynotes20
@pavaragi
🔘 *نشست ایمنی هوش مصنوعی بریتانیا؛ شرکتکنندگان و دستور کار*
🔹 بریتانیا امروز و فردا میزبان نخستین نشست جهانی ایمنی هوش مصنوعی خواهد بود. هدف از برگزاری این رویداد، بررسی خطرات این فناوری رو به رشد و گفتوگوی بینالمللی در مورد تنظیمگری آن اعلام شده است.
🔹 حدود ۱۰۰ مهمان از جمله رهبران جهان، مدیران شرکتهای فناوری، دانشگاهیان و سازمانهای غیرانتفاعی در این نشست حضور خواهند داشت.
🔹 حضور سیاستمداران مشهوری چون کاملا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا، اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا، وو ژائوهوی معاون وزیر فناوری چین و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، قطعی شده است.
🔹 مدیرانی از معروفترین شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی، از جمله دمیس حسابیس، مدیرعامل گوگل دیپ مایند، سم آلتمن، سازنده چتبات «ChatGPT»، ایلان ماسک و همچنین نمایندگان شرکتهای چینی علی بابا و تنسنت در این رویداد حضور خواهند داشت.
🔹 استوارت راسل و جفری هینتون، پدرخواندههای فناوری هوش مصنوعی نیز به نمایندگی از دانشگاهها و سازمانهای غیرانتفاعی در این رویداد حضور بهم خواهند رساند.
🔸 *محورهای گفتگو:*
1️⃣ *برنامه روز نخست رویداد:*
◽️ برگزاری افتتاحیه
◽️ میزگرد درک مخاطرات هوش مصنوعی پیشرو:
🔸 خطرات ایمنی جهانی ناشی از سوء استفاده از هوش مصنوعی پیشرو
🔸 خطرات ناشی از پیشرفتهای غیرقابل پیشبینی در قابلیت هوش مصنوعی پیشرو
🔸 خطرات ناشی از از دست دادن کنترل بر هوش مصنوعی پیشرو
🔸 خطرات ناشی از ادغام هوش مصنوعی پیشرو در جامعه
◽️ میزگرد بهبود ایمنی هوش مصنوعی پیشرو:
🔸 اقدامات توسعهدهندگان هوش مصنوعی پیشرو برای قرار گرفتن در مقیاس مسئولیتپذیری
🔸 اقدامات سیاستگذاران ملی در مواجهه با تهدیدات و فرصتهای هوش مصنوعی
🔸 اقدامات جامعه بینالملل در مواجهه با تهدیدات و فرصتهای هوش مصنوعی
🔸 اقدامات جامعه علمی در مواجهه با تهدیدات و فرصتهای هوش مصنوعی
◽️ پنل گفتگوی هوش مصنوعی برای همیشه (AI for good): هوش مصنوعی برای نسل آینده
2️⃣ *برنامه روز دوم رویداد*
◽️ تشکیل یک هیئت مشورتی جهانی متشکل از دولتها، شرکتها و کارشناسان برای مقابله با تهدیدات هوش مصنوعی
◽️ برگزاری جلسه وزیر فناوری بریتانیا با همتایانش برای توافق در خصوص مراحل بعدی در مقابله با مخاطرات هوش مصنوعی
🔹ریشی سوناک، پس از اتمام این رویداد، ابتدا یک سخنرانی درباره توافقات حاصل شده با شرکتکنندگان ایراد خواهد کرد و سپس همراه با ایلان ماسک در یک گفتوگوی زندهای بر بستر ایکس حضور خواهد یافت.
👈 متن کامل را در [زاویه](https://zaviehmag.ir/?p=15139) بخوانید.
🆔 @zaviehmag
@pavaragi
دژاوو چیست؟
گاهی اوقات بعد از قرارگیری در یک موقعیت، احساس میکنید چنین چیزی را قبلا تجربه کردهاید یا این صحنه را دیدهاید. به چنین اتفاقی دژاوو یا آشناپنداری گفته میشود. از آنجایی که این یک احساس غیرمنتظره و زودگذر است، برخی از آن به عنوان اتفاقی مرموز، معنوی یا حتی فراطبیعی یاد میکنند.
برخی بر این باور هستند که دژاوو نشانهی یادآور تجربیات از زندگی گذشته است. افراد دیگری هم میگویند وقتی «خود برتر» که درون انسان را هدایت میکند، از تجربهی خود روی زمین آگاه میشود و در نتیجه این اتفاق رخ میدهد. بعضی هم تئوری جهانهای موازی را مطرح میکنند که گاهی اوقات به یکدیگر متصل میشوند یا روی هم میافتند و همین موضوع منجر به شکلگیری پدیدهی دژاوو میشود. تعدادی هم علت این پدیده را به اشتباه ماتریکس نسبت میدهند. این افراد میگویند ما در یک جهان شبیهسازی شده زندگی میکنیم و گاهی اوقات کدهای این جهان دچار مشکل میشوند.
اما تعدادی از محققان میگویند که این موضوع به نحوهی عملکرد مغز برمیگردد. مغز دائما حواس ما را اسکن میکند تا ببیند آیا چیزی که تجربه میکنیم آشنا هست یا نه. هنگامی که مغز یک محرک را آشنا تشخیص میدهد، ناحیهی متفاوتی از مغز به نام هیپوکامپ، خاطرهی مرتبط با صحنهی موردنظر را به یاد میآورد. بنابراین اگر چیزی آشنا تلقی شود ولی مغز نتواند خاطرهی مرتبط با آن را پیدا کند، ممکن است پدیدهی دژاوو اتفاق بیفتد
@pavaragi
✅ برگزار میشود؛
آیین اختتامیه چهاردهمین جشنواره علامه حلی(ره)
مراسم تقدیر از برترین آثار پژوهشی طلاب جوان و اساتید حوزههای علمیه، با سخنرانی آیتالله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه و با حضور فضلا و پژوهشگران جوان حوزوی برگزار میشود.
📆 زمان: شنبه 20 آبانماه ـ ساعت 9 الی 12 صبح
📌 مکان: قم، ابتدای بلوار امین، سالن همایشهای مدرسه علمیه معصومیه(س)
@jhelli_ir
@pavaragi
🔰دبیر جشنواره علامه حلی(ره) از ارسال ۲۱۴۰۳ اثر به دبیرخانه چهاردهمین جشنواره علامه حلی(ره) خبرداد و گفت اختتامیه این جشنواره روز شنبه با سخنرانی آیت الله اعرافی در قم برگزار می شود.
🔰به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمد صالح مازنی در نشست خبری اختتامیه جشنواره علامه حلی(ره) که در سالن جلسات انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، اظهار کرد: جشنواره علامه حلی(ره) از سال ۱۳۸۶ برگزار شده است.
🔰وی ادامه داد: تقویت نشاط علمی و گسترش روحیه تحقیق و پژوهش، شناسایی نخبگان و استعدادهای پژوهشی و افزایش سطح رقابت طلاب در عرصههای پژوهشی ازجمله اهداف این جشنواره هستند.
🔹🔹🔹🔹🔹
@pavaragi
تلویزیون اینترنتی حوزه های علمیه تقدیم می کند:
پخش زنده اختتامیه چهاردهمین جشنواره کشوری علامه حلی (ره) ساعت ۹صبح شنبه ۲۰ آبان
با سخنرانی مدیر محترم حوزه های علمیه آیت الله اعرافی آدرس پخش زنده:
http://livehowzeh.ir/tv
با ما همراه باشید
لغو: ارسال 11 به 300097500054
heyatonline.ir/livehowzeh.ir
🔰«جشنواره علامه حلی(ره)، پشتیبان تبلیغ» شعار پانزدهمین دوره جشنواره
حوزه/ دبیر جشنواره علامه حلی(ره) گفت: باتوجه به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با طلاب حوزه، فراخوان پانزدهمین دوره جشنواره علامه حلی(ره) با شعار «جشنواره علامه حلی(ره)، پشتیبان تبلیغ» انجام شد.
🔰به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمدصالح مازنی در آئین اختتامیه چهاردهمین دوره جشنواره علامه حلی(ره) که امروز در سالن همایشهای مدرسه علمیه معصومیه(س) برگزار شد، اظهار کرد: جشنواره علامه حلی(ره) پس از برگزاری در ۱۴ دوره، امروز به یک گفتمان تبدیل شده است.
مشروح خبر
🔹🔹🔹🔹🔹
https://pazhuhesh.ismc.ir/
@Riismc | معاونت پژوهش
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آلن دوباتن
📌دنیا پر شده از نابغههایی که تنها در اتاق خوابشان هستند. در اتاق خوابشان ایدههای فوقالعاده دارند و شاید، شاید کتابی بنویسند، به این امید که دنیا با کتاب تغییر کند.
📌من خبرهای بدی دارم برای نویسندگان کتاب، از جمله خودم! ...
ادامه رو در کلیپ ببینید
@pavaragi
کتاب
امروز ۲۴ آبانماه به روز کتابخوانی نام گذاری شده است. اول صبحی به نظرم رسید کتابی را شروع به خواندن کنم! تصمیم گرفتم هویت را بخوانم. نوشته فرانسیس فوکویاما. عنوان کامل کتاب «هویت؛ مطالبۀ کرامت و سیاست ناخشنودی» است.
فوکویاما را همه میشناسیم؛ فیلسوف آمریکایی، متخصص اقتصاد سیاسی و رئیس گروه توسعۀ اقتصادی بینالمللی مدرسۀ مطالعات پیشرفته بینالمللی پال ایچ. نیتس دانشگاه جانز هاپکینز. معروفترین کتابش «پایان تاریخ و آخرین انسان» است که نظریۀ مشهور«پابان تاریخ» خود را در آن شرح داده است.
در پیشگفتار کتاب نوشته است: «این کتاب هنگامی نوشته شد که ترامپ هنوز به عنوان رئیس جمهور در نوامبر۲۰۱۶ انتخاب نشده بود. من نیز مانند بسیاری از آمریکاییها از نتیجه شگفت زده شده و از پیامدهای آن برای ایالات متحده و جهان نگران شدم...».
چندی قبل این کتاب را از فاضلی که بسیار اهل مطالعه است، هدیه گرفتم.
کتاب توسط نشر کتاب پارسه منتشر شد ترجمۀ هانیه رجبی و مهدی موسوی. از این نشر سابقا کتابهایی را مطالعه کردم. انتخابهایش را میپسندم.
شما در این روز برای خواندن چه کتاب جدیدی آماده میشوید؟
✍ محمد صدرا مازنی
@pavaragi
🔴 هشدارهای چند سال قبل علامه مصباح در زمینه مسائل فرهنگی و اخلاقی
🔰علامه مصباح یزدی(ره):
" شما مصاحبههای تازه مسلمانها را در برنامههای تلویزیون دیدهاید، مثلاً یک خانمی است آلمانی، امریکایی یا از کشورهای دیگر، مسیحی بوده یا مذهب دیگری داشته و حالا مسلمان شده است. آیا دیدهاید یکی از این خانمهای اروپایی یا آمریکایی تازهمسلمان چه در تلویزیون چه جاهای دیگر، یک موی سرش پیدا باشد؟ حالا که مسلمان شده سرش را درست میپوشاند. این علامت دینداریشان است. وقتی مسلمان میشود میداند معنیاش این است که باید حجاب داشته باشد، اما وقتی شما در خیابانهای جمهوری اسلامی حتی در مذهبیترین شهرها مثل قم و مشهد حرکت میکنید جور دیگری میبینید.
یادم هست که چند سال قبل با یک خانم اتریشی مصاحبه میکردند، میگفت من تعجب میکنم که خیابانهای اینجا با خیابانهای اروپا چندان فرقی ندارند. اینها چهطور مسلمانی هستند؟ این خانم اتریشی در پایتخت کشور اسلامی ایران تعجب میکند که این چهطور لباس پوشیدنی است. بعضیها اعمال دینیشان را هم خوب انجام میدهند؛ حج میروند، زیارت کربلا میروند، نذر و نیاز میکنند...، ولی #حجاب را درست رعایت نمیکنند. متاسفانه #اختلاط زن و مرد در بسیاری از خانوادههای مسلمان شایع شده است. روز به روز هم دارد شیوع بیشتری پیدا میکند. اینها آن نشانههایی نیست که امیرالمؤمنین برای شیعیان میفرمایند. از علامت مومن نیست که موی زنش پیدا باشد. با مردهای نامحرم مثل مردهای محرم صحبت کند. شوخی کند. رفتار دوستانه داشته باشد. "
https://mesbahyazdi.ir/node/82/31
✍️پ.ن:
این هشدارهای علامه مصباح یزدی برای سال ها پیش است که هنوز نه فضای مجازی ای به شکل امروزی در کشور وجود داشت و نه بی بند و باری مانند امروز بود. متأسفانه به این نوع هشدارها توجه نشد و ما به وضعیت امروز دچار شدیم. تا دیر نشده، باید به این مسیر اشتباه پایان دهیم وگرنه با این وضعیت، سقوط فرهنگی حتمی است.
@pavaragi
غلامحسین ابراهیمی دینانی درباره شیخ شهاب الدین سهروردی میگوید | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز
http://www.ensafnews.com/460851/%D8%BA%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%87%DB%8C%D9%85%DB%8C%E2%80%8C-%D8%AF%DB%8C%D9%86%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%B4%DB%8C%D8%AE/
@pavaragi
روش بیل گیتس برای به ذهن سپردن آنچه میخوانید - فردای اقتصاد
https://www.fardayeeghtesad.com/news/32892/%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%D9%84-%DA%AF%DB%8C%D8%AA%D8%B3-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B0%D9%87%D9%86-%D8%B3%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D9%86-%D8%A2%D9%86%DA%86%D9%87-%D9%85%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%AF
@pavaragi
🔰ملت ما مطالعه کردن را اصلاً جزو کارهاى بشرى نمىدانند!
رهبری در دیدار با اعضاى گروه اجتماعى صداى جمهورى اسلامى درباره اهمیت کتابخوانی چنین فرمودند:
«ملت ما مطالعه کردن را اصلاً جزو کارهاى بشرى نمىدانند! مثل خوراک و ورزش و دیگر چیزهایى که جزو کارهاى معمول انسان است، مطالعه اصلاً جزو این چیزها نیست! آدم باید عنوان دیگرى داشته باشد -یا باید شب امتحانش باشد؛ یا باید معلم در مدرسه از آدم بخواهد؛ یا باید یک دانشمند باشد؛ یا باید بخواهد در جایى سخنرانى کند- تا موجب شود که مطالعه کند! این چهقدر خسارت است!؟ واقعاً خدا مىداند من وقتى یادم مىآید -و این چیزى است که تقریباً هیچوقت از یادم نمىرود- که مردم ما مطالعه کردن را بلد نیستند؛ به قلب من فشار مىآید! از این بابت، ما چقدر داریم هر ساعت خسارت مىبینیم!؟ واقعاً این به عهده چه کسى است؟ در حال حاضر اینطور است که بنده یا یک نفر مثل بنده، سالى یکبار به نمایشگاه کتاب برود و یک کلمه راجع به مطالعه بگوید؛ آنهم به شرطى که دست یک گزارشگر خاص نیفتد. اینکه نمىشود».
🔹🔹🔹🔹🔹
@pavaragi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
از هوش مصنوعی خواسته شد حرم حضرت فاطمه رو برامون بسازه!
@pavaragi
پنج گروهی که عقلانیت را در یونان ممکن کردند | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز
http://www.ensafnews.com/463877/%D9%BE%D9%86%D8%AC-%DA%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%B9%D9%82%D9%84%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%AA-%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%85%DA%A9%D9%86-%DA%A9%D8%B1/
@pavaragi
جایگاه عقل و مراتب آن در مثنوی معنوی مولوی | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز
http://www.ensafnews.com/464807/%D8%AC%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B9%D9%82%D9%84-%D9%88-%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%AA%D8%A8-%D8%A2%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%AB%D9%86%D9%88%DB%8C-%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C-%D9%85%D9%88%D9%84/
@pavaragi
📝محمد صدرا مازنی
📚درباره پژوهش تکراری
♻️یکی از موضوعات مطرح در محافل علمی، تکراری نبودن موضوع پژوهش است. در بعضی از سایتهای معتبر علمی عباراتی به چشم میخورد که نوپژوهشگران یا اشخاصی که در مسیر آموزش پژوهش قرار دارند، از ورود به قلمرو پژوهشهای تکراری منع میشوند؛ مخصوصاً به دانشجویان و طلابی که برای دریافت موضوع پایاننامه اقدام میکنند توصیه میشود، نباید عنوانی را برای تحقیق انتخاب نمایند که سابقاً درباره آن پژوهش شده باشد.
مثلاً در سایت دانشگاه فردوسی مشهد میبینیم: «راهنمای جلوگیری از تکراری بودن موضوع پایان نامه» و در توضیح آن میخوانیم:«با توجه به اهمیت جدید و خلاقانه بودن موضوع پایاننامه و جلوگیری از انجام کار تکراری و اتلاف وقت و انرژی، لازم است که تمامی دانشجویان قبل از انتخاب قطعی موضوع و تدوین پروپوزال از عدم تکراری بودن موضوع پایاننامه خود اطمینان حاصل کنند.» و بعد اضافه میشود؛«در شرایط ایدهآل لازم است سامانهای یکپارچه از پروپوزالهای تصویب شده در کشور موجود باشد تا به عنوان معیار سنجش تازگی موضوع پایاننامه مورد استفاده قرار گیرد.» آنگاه ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر چنین پایگاهی در کشور وجود ندارد راهکارهایی برای پرهیز از تکرار در پژوهش ارائه میدهد.
در سایت معاونت آموزش حوزههای علمیه نیز با عناوینی مواجه میشویم که طلبه نباید برای پایاننامه انتخاب نماید. عنوان این صفحه چنین است:«موضوعاتی که نمیتوانید برای پایاننامه سطح 3 و 4 اخذ کنید.»
اما به راستی پژوهش نباید تکراری باشد؟ به عبارتی دیگر آیا نباید موضوعاتی که درباره آن تحقیق شد مجدداً پژوهش شود؟ پژوهش تکراری به چه معنی است و اساساً به چه نوع پژوهشهایی ( و با چه وصفی) تکراری نمیگوییم؟ آیا میتوان به صرف اینکه درباره یک موضوع، تحقیق شده و هرچند مسائل آن جزو مسائل دارای اولویت باقی مانده است، یا حتی مسأله آن نیز حل شده است، راه جستجو و تحقیق در آنباره را مسدود کرد؟
کنکاش علمی درباره پاسخ به این پرسشها و در اینباره(که آیا در خصوص پایاننامههای کارشناسی ارشد و سطح سه که شأن تمرینی دارند و غالبا در اینگونه پژوهش ها تولید علم رخ نمیدهد،) میتوان چنین سختگیریهایی را اعمال کرد، در حوصله یک یادداشت علمی نمیگنجد، و مجال دیگر میطلبد. در اینجا برای اطلاع اهل نظر به چند نکته اشاره میکنم.
اگر مجدداً به دو تیتر بالا (مربوط به سایت دانشگاه فردوسی و معاونت آموزش حوزه) نظری بیاندازید در هر دو مورد از عنوان پژوهش تکراری استفاده نشده است. سایت دانشگاه فردوسی مشهد از عبارت «راهنمای تکراری نبودن موضوع پایاننامه» استفاده کرده است و سایت معاونت آموزش حوزه از تعبیر «موضوعاتی که نمیتوانید برای پایاننامه سطح 3 و 4 اخذ کنید.»
♻️حال به چند نکته توجه کنید:
1. فرض کنیم درباره یک موضوع علمی دو یا چند بار توسط چند محقق مختلف پژوهش شود، آیا می توان گفت پژوهش تکرار شده است؟ حال اگر یک نفر چند تحقیق را انجام دهد چطور؟ بله البته اگر پاسخ یک مساله چنان روشن باشد که در عرف خاص متخصصان، بررسی مجدد مسأله به اتلاف سرمایه بیانجامد، تکرار چنین تحقیقی ناصواب و توجیه علمی ندارد.
2. حتی مسألههای ریاضی نیز زمانی که حل میشوند، همچنان در معرض پژوهش اهل تحقیق قرار دارند، این مسائل در طول زمان با روشهای حل مسأله جدیدتری مواجه میشوند، راه حلهایی سادهتر و سهل الوصولتر.
۳. مسائل نباید از روی میز اهل تحقیق برداشته شود، و اساساً ذات پژوهش به ویژه پژوهشهای علوم انسانی- اسلامی اقتضا نمیکند تا آن را به تکرار مخل متصف کرد.
۴. پاسخ به بسیاری از پرسشها و یا حل بسیاری از مسائل با یک یا چند تحقیق به دست نمیآید.
۵. تکرار در موارد ذیل نه تنها ایرادی ندارد، بلکه اتفاقا انجام پژوهش در این موارد توصیه می شود:
۵.۱. نکته نخست آنکه ذات پژوهش به معنی فرایند تولید دانش با تکرار میانه ای ندارد. چون پژوهش یعنی فرایند تولید علم و کار تکراری با تولید علم میانه ای ندارد. بنابراین درست آن است که بجای پژوهش تکراری بگوییم موضوعات تکراری.
۵.۲. تکرار در موضوعات پژوهشی نیز در صورتی قابل نقد است که مخل باشد، مثلاً اتلاف سرمایه به شمار آید یا در اولویت مسائل علم نباشد، و از طرفی برای منع تکرار مخل نیز باید دلیل داشته باشیم، بنابراین موضوعاتی با نتایج ناقص و یا پژوهشهای ناقص نمیتواند مخل به شمار آید با این توضیح که زمانی که پژوهش یا پژوهشهای انجام شده حول موضوع مربوطه با نتایج ناقصی همراه باشد و یا نتوانسته باشد به حل مساله کمک قابل توجهی نماید، به عبارتی دیگر بهرغم تلاش محققین پیشین ابهام مساله همچنان باقی باشد، باید برای تکمیل تحقیقات ناقص و یا دستیابی به نتیجه قابل اعتماد به تحقیق حول آن موضوع پرداخت.
ادامه دارد...
@pavaragi
📝محمد صدرا مازنی
📚درباره پژوهش تکراری(۲)
ادامه...
۵.۳. نکته دیگر اینکه یک موضوع براساس وجوه مختلف میتواند محل توجه
اهل تحقیق واقع شود، از بحثهای مهم تطبیقی که بگذریم، پارادیمهای مختلف علمی و سبکهای اجتهادی ایجاب میکند یک موضوع از زوایای مختلف بحث و بررسی شود. با این توضیح که تفاوت در مبانی(هستی شناسانه، معرفت شناسانه، انسان شناسانه و...)، تفاوت در اهداف، رویکردها و روشها و ... که امکان نتایج متفاوت را در تحقیق منتفی نمیکند. مثلاً نوع نگاه اهل علم به اموری مانند رد یا قبول نقش عقل در فهم متون دینی، پذیرش یا عدم پذیرش امکان فهم و تفسیر قران توسط غیرمعصوم، ضرورت یا عدم ضرورت دانش اصول موجب شکلگیری دو پارادیم اصولی و اخباری می شود، و در درون پارادایم اصولی نیز با تفاوت کمی یا کیفی یا ترکیبی برخی عناصر، مکاتب مختلفی شکل میگیرد. حال چگونه میتوان تحقیق درباره یک موضوع پژوهشی را از زوایای مختلف و براساس تئوریهای مختلف منتفی دانست و آن را تکرار به شمار آورد. حتی با فرض اینکه براساس یک پارادایم تحقیقی شکل بگیرد نیز، نمیتوان ادامه تحقیق در آن بحث را منتفی دانست، ای بسا محققی به رغم پژوهشهای انجام شده به نتایج متفاوتی دست یابد، یا حتی با فرض رعایت اخلاق پژوهش به همان نتیجه پیشتر برسد. به نظر میرسد مشکل در انجام پژوهشهای تکراری نیست، بلکه باید از طریق آموزشهای لازم، به ویژه برای نومحققان و نیز برخی از اساتید راهنما و مشاور، تضمینی در انجام فرایند تحقیق صورت گیرد، و از این طریق به نتایج قطعیتر امیدوار بود.
۵.۴. نکته اساسی در انجام تحقیق توجه به نقش پیشینه آن و تمایز تحقیق در پژوهش جدید با پژوهشهای قبلی است. یک پژوهشگر میتواند درباره یک موضوعی که قبلا کار شده مجددا تحقق کند، مشروط بر اینکه در بخش پیشینه تحقیق، به طور کامل و علمی، آثار قبلی را ذکر نماید و نشان دهد که تحقیقات پیشین نقصهایی داشتهاند.
۵.۵. منطق رشد علم هم با کارهای متعدد و مکمل درباره یک موضوع اتفاق میافتد و الا با صرف اینکه یک موضوع یکبار تحقیق شده (ولو آن طلبه موضوع را ذبح کرده باشد) نمیشود جلوی انتخاب مجدد آن موضوع و مسئله و تکمیل بحث را گرفت.
زیرا پژوهش به معنی واقعی کلمه فرایند تولید دانش است و حتی زمانی که چند پژوهش از یک روش معین با ابزار معین به نتیجه واحد بیانجامند،(تاکید میکنم مشروط بر اینکه فرایند فکر ورزی و جستجوگری در هرکدام از این چند پژوهش کاملا مستقل باشد،) باز هم در اطلاق پژوهش تکراری به چنین مواردی تردید دارم.
۵.۶. بله؛ چنانچه بخواهیم وارد مبحث اولویتسنجی تحقیقات بشویم، میتوانیم امکانات را تقسیم کنیم و بگوییم، این چند پژوهش در اولویت ما نیست، والا پژوهش تکراری را اساسا پژوهش نمیدانم، و از محل بحث نیز خارج میدانم.
این بحث با اعلام نظر اهل تحقیق تکمیل می شود.
@pavaragi