مقبره مهد علیا در قم، حرم حضرت معصومه
مهد علیا مادر شاه عباس اول صفوی یا مهد علیا مادر ناصرالدین شاه
در بعضی از سایتهای اینترنتی به اشتباه مقبره مهد علیا مادر ناصرالدین شاه را مادر شاه عباس اول صفوی ذکر کردهاند.
در واقع اسم و لقب مهد علیا سابقهای طولانیتر از عهد قاجار دارد و در دوران صفویه و قبل از صفویه نیز متداول بودهاست.
و اما،
ملک جهان خانم دختر امیر محمد قاسم خان قاجار قوانلو (ملقب به ظهیرالدوله) و بیگم جان (دختر دوم فتحعلیشاه قاجار) بود. در ۱۶ سالگی او را به عقد پسرداییاش محمدمیرزا که آن زمان ولیعهد بود درآوردند.
او پس از آنکه پسرش شاه شد، مهد علیا لقب گرفت. وی بسیار باهوش بود.
بر ادبیات فارسی و زبان عربی مسلط بود، با #موسیقی و آواز آشنا بود و خط ریز و خط درشت مینوشت. شعر میگفت و در سخنانش از مثلها و روایات زیادی استفاده میکرد.
او قرآن را به صورت دودانگ در آهنگ حجاز میخواند. وی در سن ۷۰ سالگی در ۶ ربیعالثانی ۱۲۹۰ ق. هنگامی که ناصرالدین شاه به سفر اروپا رفته بود در تهران درگذشت و در آرامگاه محمدشاه در قم دفن شد.
🆔@pazhooheshyar_marja
✳️
کتاب تازه بشار عواد معروف در باره تاریخ ایران در قرون نخستین اسلامی و البته امتداد آن تا عصر صفوی. بیشتر جغرافیا ـ رجال برای شهرهای ایران است. این اثر توسط انتشارات دار الغرب الاسلامی انتشار یافته است .
🆔@pazhooheshyar_marja
سر دلبران.pdf
5.45M
❇️
📚 سرّ دلبران (مجموعهای از حکایات و یادداشتهای ارزشمند و خواندنی)
✍🏻 آیةالله حاج شیخ مرتضی حائری یزدی
#شیخ_مرتضی_حائری
🆔@pazhooheshyar_marja
❇️
✅آغاز ثبت نام سازمانها و نهادها برای دریافت یارانه اعتبار خرید کتاب
مدیر کمیته اداری و مالی سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از آغاز ثبتنام یارانه اعتباری خریدکتاب *ویژه سازمانها و نهادها* از 6 اردیبهشت ماه 1403 خبر داد.
خلج با بیان اینکه سازمانها و نهادها میتوانند درخواست کتبی خود را برای دریافت یارانه اعتبار خرید کتاب جهت تجهیز کتابخانهها، اعلام کنند، افزود: پس از تایید درخواست و تعیین میزان مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سازمانها و نهادها اطلاع رسانی میشود.
همچنین پس از دریافت اعتبار میتوانند کتابهای مورد نیاز خود را، با مراجعه به سامانه ketab.ir به صورت مجازی خریداری کنند.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.
.
🆔@pazhooheshyar_marja
🖇خدمتی دیگر از کانال پژوهشیار مرجع
❇️تبدیل دستنوشته ها ، تحقیقات ، پایان نامه ، به کتاب📙
💠با مجوز و اخذ شابک و فیپا از وزارت ارشاد
⬅️حتی فایلهای صوتی شمارو تبدیل به کتاب میکنیم
⬅️با هر مدرک تحصیلی و در هر رشته
🟥 جهت ارتباط 🔻
09193575699
@alizadeh1361
@pazhooheshyar_marja
🔸نعمت سعادتآفرين ولايت اهلبيت عصمت و طهارت(عليهم السلام)
{بیان نورانی امام صادق (علیه السلام) }
اين حديث از حضرت امام صادق (علیه السلام) منقول است:
(اَلا تَحْمَدُونَ اللهَ اِذا كانَ يَوْمُ الْقِيامَةِ فَدَعا كُلَّ قَوْمٍ اِلي مَنْ يَتَوَلَّونَهُ وَ دَعانا اِلي رَسُولِ اللهِ وَ فَزِعْتُمْ اِلَيْنا فَاِلي اَيْنَ تَرَوْنَ يُذْهَبُ بِكُمْ اِلَي الْجَنَّةِ وَ رَبِّ الْكَعْبَةِ ـ قالَها ثَلاثاً)؛ بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج8، ص: 8
«آيا شما خدا را [براي اين نعمت] شكر نمي كنيد؟! هنگامي كه روز قيامت شود، خداوند هر گروهي را با كسي كه ولايت او را پذيرفته است مي خواند؛ ما را همراه پيامبر و شما را همراه ما،آيا فكر مي كنيد كه شما را در اين حال به كجا مي برند؟به خداي كعبه قسم به سوي بهشت ـ اين جمله را سه بار تكرار فرمود».
💠و چه خوب است ما بعضي از دعاها را مكرّراً در تعقيبات نمازهايمان بخوانيم و به خود تلقين كنيم تا در عمق جانمان راسخ گردد و موقع مرگ و شب اوّل قبر به زبانمان جاري شود؛از جمله اين دعا:
(رَضِيتُ بِاللهِ رَبّاً وَ بِمُحَمَّدٍ…نَبِيّاً وَ بِالاِسْلامِ دِيناً وَ بِالْقُرآنِ كِتاباً وَ بِالْكَعْبَةِ قِبْلَةً وَ بِعَلِيٍّ علیه السلام وَلِيّاً وَ اِماماً وَ بِالْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ وَ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْن وَ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ وَ جَعْفَربْنِمُحَمَّدٍ وَ مُوسَيبْنِجَعْفَرٍ وَ عَلِيِّ بْنِ مُوسي وَ مُحَمَّدبْنِعَلِيٍّ وَ عَليِّ بْنِمُحَمَّدٍ وَ الْحَسَنِبْنِعَلِيٍّ وَ الْحُجَّةِبْنِالْحَسَنِ صَلَواتُ اللهِ عَلَيْهِم اَجْمَعينَ اَئِمَّةً. اللّهُمَّ اِنّي رَضِيتُ بِهِمْ اَئِمَّةً فَارْضَنِي لَهُمْ اِنَّكَ عَلي كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ)؛
«من الله را به خدايي پذيرفتم و محمد را به پيامبري و اسلام را دين و قرآن را كتاب آسماني و كعبه را قبله و علی (علیه السلام) را وليّ و امام و حسن و حسين و...خدايا من اين بزرگواران را به امامت پذيرفتم؛تو هم مرا به پيروي آنان بپذير چرا كه تو بر همه چيز توانا هستي».
برگرفته از تفسیر سوره هود از تألیفات حضرت آیت الله سید محمد ضیاء آبادی صفحه 264 الی 264
🆔@pazhooheshyar_marja
✳️
دانشنامه صد سالگی حوزه ۱۳۰۱_۱۴۰۰
به کوشش مهدی مهریزی
انتشارات سهل وابسته به کتابخانه های تخصصی آیت الله سیستانی
این دانشنامه ده جلد است که پس از انتشار جلد اول بقیه. مجلدات به مرور آن منتشر می شود.
🆔@pazhooheshyar_marja
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️
نصائح آیتالله شبیری به زبان ترکی
🆔@pazhooheshyar_marja
✳️
گفته بودیم که اگر ذکر انبیاء و صحابه و اهل بیت کنیم کتابی جداگانه باید ساخت این کتاب شرح اولیاست که پس از ایشان بوده اند اما به سبب تبرک به صادق ابتدا کنیم که او نیز بعد از ایشان بوده است. و چون از اهل بیت بود و سخن طریقت او بیشتر گفته است و روایت از وی بیشتر آمده است کلمه ای چند از آن او بیاوریم که ایشان همه یکی اند.
چون ذکر او کرده شود از آن همه بود. نه بینی که قومی که مذهب او دارند، مذهب دوازده امام دارند. یعنی یکی دوازده است و دوازده یکی.
عطار- تذکره الاولیا
🆔@pazhooheshyar_marja
✳️
.
🔸 عربی سال سوّم دبیرستان، تألیف دکتر سیّد جعفر شهیدی و دکتر مهدی محقّق، ۱۳۳۵ ه.ش.
🆔@pazhooheshyar_marja
.
در مهرماه ۱۳۳۴ تنی چند از معلّمان دبیرستانها و دانشکدۀ ادبیات که سالیان متمادی همّ خویش را مصروف تعلیم و تربیت کردهاند، گرد هم آمدند و بر آن شدند که با پیروی از برنامۀ مصوّب شورای عالی فرهنگ، کتب ادبی و اجتماعی و فلسفی دبیرستانها را تدوین و تألیف کنند و در طیّ این راه خطیر از سوابق علمی و تجارب خویش مدد جویند و با رعایت دقایق آموزش و پرورش و مقتضیات، روشی نو به کار برند. اینک محصول کوشش این گروه به صورت کتابی چند در دسترس دبیران محترم و دانش آموزان گرامی گذاشته میشود.
نکاتی که مخصوصاً در این سلسله از کتب رعایت شده از این قرار است:
۱_ در پایان هر کتاب بخشی به عنوان «کتاب دبیر» مشتمل بر شرح مشکلات متن و حلّ بعضی تمرینها جای داده شده.
۲_ فرهنگی برای لغات کتابهای قرائت فارسی و عربی به ترتیب الفبایی تدوین و در آخر هر کتاب ثبت گردیده.
۳_ در انتخاب مطالب قرائت فارسی و عربی، مبانی تربیتی و اخلاقی و هدف آموزش و پرورش رعایت و تا آنجا که مقدور بوده، در تطبیق مضامین با فصول سال تحصیلی کوشش شده است.
۴_ در کتب قرائت عربی لغات هر درس در ذیل آن شرح داده شده و آیات و احادیث و امثال هم به پارسی ترجمه گردیده است.
۵_ همچنین در کتابهای عربی، آموختن زبان عرب به صورت زبانی زنده در نظر گرفته شده و جای جای آن «مکالمۀ عربی» گنجانده شده است.
اسامی مؤلّفان مذکور _که نام «انجمن دانش و فرهنگ» را برای خود برگزیدهاند_ با موضوع تألیفات آنان از این قرار است:
قرائت فارسی: عبّاس دیوشلی، دکتر ضیاءالدین سجّادی، محمّدصدیق اسفندیاری و زینالعابدین مؤتمن.
دستور زبان فارسی: محمّد پروین گنابادی و عبّاس دیوشلی.
قرائت و صرف و نحو عربی: سیّد جعفر شهیدی و مهدی محقّق
فلسفه و علوم اجتماعی: امیرحسین آریانپور، مهدی محقّق و دکتر حسن مینوچهر.
فروردینماه ۱۳۳۵
دکتر محمّد معین، استاد دانشگاه تهران.
📚 مقدمهٔ دکتر محمّد معین بر کتاب عربی سال سوّم دبیرستان تألیف دکتر سیّد جعفر شهیدی و دکتر مهدی محقّق، ص۲ و ص۳، چاپخانهٔ علیاکبر علمی، ۱۳۳۵ ه.ش.
🆔@pazhooheshyar_marja
✳️
🖼 پوستر سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران منتشر شد
🔸️اعلان (پوستر) سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» منتشر شد.
🔹این دوره، از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در محل مصلی امام خمینی(ره) برگزار میشود.
#نمایشگاه_کتاب
🆔@pazhooheshyar_marja
Ziaratnameh Imam Riza (Ahmad Shamlu).rar
6.57M
نسخه زیارتنامه امام رضا (ع)، به قلم نسخ میرزا احمد شاملو (با ترجمه فارسی نستعلیق شنگرف)، 1251 ه.ق.، نوشته شده برای عضدالدوله اللهیار خان قاجار، کتابخانه ملّی ایران
🆔@pazhooheshyar_marja
مرکز فروش کتاب ، مجلات و نشریات خارجی به صورت کاغذی ، الکترونیکی و pdf
⬅تحویل کتاب کاغذی 10 روز
⬅کتاب الکترونیکی و pdf : یک ساعت
معرفی تازه های نشر
مشاوره کتابشناسی و منبع یابی
⬅برگزاری کارگاه در زمینه:
نگارشهای علمی
ماخذشناسی
تصحیح و تحقیق متون
ادمین: alizadeh1361@
🆔@pazhooheshyar_marja
#کتاب_کودکان
هجدهم تیرماه سالگشت درگذشت مهدی آذر یزدی
🆔@pazhooheshyar_marja
هجدهم تیرماه سالروز درگذشت مهدی آذر یزدی
کتاب کودکان
اولین بار که به فکر تدارک کتاب برای کودکان افتادم سال ۱۳۳۵ (یعنی در ۳۵ سالگیام) بود. بعضیها از کودکی شروع به نوشتن میکنند، ولی من تا هجدهسالگی خواندن درست و حسابی را هم بلد نبودم.
در سال ۱۳۳۵ در عکاسی یادگار یا بنگاه ترجمه و نشر کتاب کار میکردم و ضمناً کار غلطگیری نمونههای چاپی را هم از انتشارات امیرکبیر گرفته بودم و شبها آن را انجام میدادم. قصهای از انوار سهیلی را در چاپخانه میخواندم که خیلی جالب بود. فکر کردم اگر سادهتر نوشته شود، برای بچهها خیلی مناسب است. جلد اول قصههای خوب برای بچههای خوب، خودبهخود از اینجا پیدا شد. آن را شبها در حالی مینوشتم که توی یک اتاق ۴×۳ [۱۲]متری زیرشیروانی با یک لامپای نمرۀ دهِ دیوارکوب زندگی میکردم.
نگران بودم کتاب خوبی نشود و مرا مسخره کنند. آن را اوّلبار به کتابخانۀ ابن سینا (سر چهارراه مخبرالدوله) دادم. آن را بعد از مدتی پس دادند و رد کردند. گریهکنان آن را پیش آقای جعفری، مدیر انتشارات امیرکبیر، در خیابان ناصرخسرو بردم. ایشان حاضر شد آن را چاپ کند. وقتی یک سال بعد، کتاب از چاپ درآمد، دیگران که اهل مطبوعات و کار کتاب بودند، گفته بودند که خوب است. به همین خاطر آقای جعفری پیوسته جلد دوم آن را مطالبه میکرد.
کمکم این کتابها به هشت جلد رسید. البته قرار بود ده جلد بشود، ولی من مجال نوشتن آن را پیدا نکردم. بیشتر اوقاتم صرف اسبابکشی و تغییر منزل و تغییر شغل و کار شده است. تنهایی هم برای خودش مشکلاتی دارد. باید سبزی بخری، بنشینی پاک کنی، بعد یک جوری آن را بپزی و بخوری و ظرف آن را بشویی، پیراهنت را وصله کنی و اتاقت را جارو کنی و رخت بشویی و از این قبیل کارها ... روزها هم اگر برای مردم کار نکنی، خرجی نداری. اگر دست من بود برای خودم یک پدر میلیونر که مدیر کتابخانه هم باشد انتخاب میکردم، ولی اختیار در دست من نبود.
برای کارهایی که در زمینۀ کتاب کردهام جایزۀ یونسکو گرفتم و همینطور جایزۀ سلطنتی کتاب سال. سه تا از کتابهایم را هم شورای کتاب کودک به عنوان کتاب برگزیدۀ سال انتخاب کرد.
از بیست و سه عنوانی که از من چاپ شده است، چهار تا را به ترتیب اولویت، بیشتر از بقیه دوست میدارم:
۱. شعر قند و عسل که بیشتر بیان درد زندگی است.
۲. بچۀ آدم که جزوۀ چهارم قصههای تازه از کتابهای کهن است.
۳. خاله گوهر که در سال ۱۳۵۴ در شیراز برای کمیتۀ پیکار با بیسوادی نوشتم و همانجا چاپ شد و سرگذشتی صددرصد واقعی است.
۴. گربۀ تنبل که هنوز چاپ نشده است و همین باعث شده که از سال ۱۳۶۵ به بعد دیگر نتوانستهام اثر تازهای را ارائه کنم.
[«این زندگی من است»، مهدی آذر یزدی، زندگینامه و خدمات علمی استاد مهدی آذر یزدی، پایهگذار و پیشکسوت ادبیات کودکان در ایران، تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران، ۱۳۸۵، ص ۳۲-۳۵]
🆔@pazhooheshyar_marja
◽️شب هشتم ماه محرم، شب حضرت علی اکبر(ع) نامگذاری شده است. نوحه آذری قدیمی «اکبره باخ» 👇👇👇
@pazhooheshyar_marja
حاج_غلامرضاعينی_فرد_اکبره_باخ_شعر_رحيم_منزوی.mp3
1.62M
🎼 اکبره باخ
▪️شاعر: مرحوم رحيم منزوی
🎙 حاج غلامرضا عينی فرد
🎶🎶🖤🖤🎵🎵🖤🖤🎶🎶🖤🖤
@pazhooheshyar_marja
-
-
[شب عاشورا] امام از خیمه سراسیمه،
خاطر پژمرده بیرون آمد. دید جوان
رشیدش، علی اکبر، سر به طناب خیمه
گذارده، مثل باران بهاری اشک می بارد.
حضرت پیش آمده، سر پسر را از روی
طناب خیمه برداشت اشک از دیده نور
دیده اش پاک نمود. فرمود: ای فرزند
دلبند من! برای چه زار و نالانی؟
علی اکبر عرض کرد: بابا! این زندگی
بر علی اکبر حرام باد که من زنده باشم،
خواهران من از تشنگی بمیرند!»
📚مقتل هدیة الذاکرین، ص٤۰۳
🆔@pazhooheshyar_marja
.
💥 فضیلتی جالب درباره حضرت علی اکبر (علیه السلام)
✍ ابوالفرج اصفهانی با سند معتبر از مغيره(لعنة الله عليه) نقل می كند:
وإياه عني معاوية في الخبر الذي حدثني به محمد بن محمد بن سليمان، قال: حدثنا يوسف بن موسى القطان، قال: حدثنا جرير، عن مغيرة، قال: قال معاوية (لعنة الله عليه):
من أحق الناس بهذا الأمر؟
قالوا: أنت، قال: لا، أولى الناس بهذا الأمر علي بن الحسين بن علي، جده رسول الله صلى الله عليه وسلم، و فيه شجاعة بني هاشم، و سخاء بني أمية (لعنة الله عليهم)، و زهو ثقيف.
روزی معاويه بن ابی سفيان به اطرافيان خود گفت: به نظر شما سزاوارترين و شايسته ترين فرد امت به امر خلافت كيست؟ اطرافيان گفتند: جز تو كسی را سزاوارتر به امر خلافت نمی شناسيم! معاويه گفت: اين چنين نيست. شايسته ترين فرد برای امر حکومت علی اکبر فرزند حسين بن علی [عليه السلام] است که جدش رسول خدا (صلی الله عليه و آله و سلم) است و شجاعت بنی هاشم و سخاوت بنی اميه و زيبايی قبيله ثقيف را در خود جمع کرده است.
📚 مقاتل الطالبيين ، صفحه 86 .
🆔@pazhooheshyar_marja
برای پژوهش تاريخی در عاشورای حسيني از کجا بايد آغاز کنيم؟
با وجود اينکه سالانه دهها کتاب درباره واقعه کربلا و قيام حضرت ابا عبد الله (روحي له الفداء) در ايران و جهان تشيع و اسلام منتشر می شود اما متأسفانه هنوز پژوهش تاريخی درباره عاشوراء چنانکه بايد در همه ابعاد آن گسترش پيدا نکرده. يکی از اين موارد بازسازی مقاتل کهن است، نوشته اخباریان و مؤرخان سده های دوم و سوم قمری. تاکنون مقتل ابومخنف به شکل ناقصی بازسازی شده منتهی همين کار را بايد درباره ساير مقاتل انجام داد. نويسنده اين سطور اين توفيق را داشت که تعدادی محدود از مقاتل امام حسين (ع) را از سده های دوم و سوم بازسازی و منتشر کند (مانند مقتل ابو عبيد قاسم بن سلام. او از روايت ابو معشر بهره برده) که در کتاب المتبقي من التراث المفقود منتشر شد و در فضای مجازی هم در سايت کاتبان در دسترس هست. به تعدادی از مقاتل، آنچه به ويژه وسيله روات مشهور اماميه و شيعه نوشته شده نجاشي و طوسي در فهارس خود اشاره کرده اند. مابقی را در فهرست ابن نديم و برخی منابع تراجم نگاری می توان ديد. از مقتل جابر بن يزيد جعفي گرفته تا کتاب های ابن الکلبي، واقدي، ابوعبيده معمر بن المثنی، نصر بن مزاحم، مدائني، ابن ابی الدنيا، ابراهيم ثقفي، محمد بن زکريا الغلابي و تعدادی ديگر.
يکی از عادات مؤرخان کتاب های تاريخی بعد از دوران اول که بيشتر عصر اخباريان بود اين بود که روايات اخباريان و راويان اوليه را با هم ترکيب می کرده و سند ترکيبی به آنچه روايت می کردند به دست می دادند. بنابراين گاهی تفکيک روايات منابع اولیه و از جمله روایات ابو مخنف و ابن الکلبی و واقدی و مدائني و غيره ممکن نيست. با اين وصف با مقايسه همه متن های تاريخی با يکديگر و آنچه از هر کدام از اين اخباريان اوليه در منابع نقل شده می توان تا اندازه زيادی به تفکيک مقاتل اوليه دست يافت. برخی از منابع واسطه تنها از ابومخنف و ابن الکلبي روايت کرده اند و برخی علاوه بر آن دو روايات واقدي و مدائني و یا دیگران را هم نقل کرده اند. طبعا يکی از منابعی که بايد مورد توجه قرار داد تاريخ طبري است که سندهای روشن می دهد. اما علاوه بر آن برای روايات واقدي طبعا طبقات کاتب او، ابن سعد منبع مهمی است. بلاذري هم که از ابن سعد و واقدي به واسطه ابن سعد استفاده کرده. بلاذري متأسفانه در بيشتر بخش مقتل از روايات ترکيبی استفاده کرده اما از اسنادی که به دست می دهد می دانيم که کدام منابع در اختيار او بوده. او حتی از ابو مخنف هم بهره برده. ابو الفرج هم چند روايت را با هم ترکيب کرده اما در مجموع منابعش روشن است. او به کتاب نصر بن مزاحم دسترسی داشته و از آنجا از ابومخنف روايت می کند. تقريبا در بيشتر منابع از واقدي رواياتی در مقتل نقل شده. روايات او از اين جهت مهم است که واقدي صرفا يک اخباری و مؤرخ نيست. او فقيه مهمی هم بوده و بنابراين جريان فقهی را هم تا اندازه ای نمايندگی می کند (متکلمان امامی اصولا در نقل روايات تاريخی به روايات واقدی خيلی اهتمام داشتند؛ کسانی مانند ابن رستم طبري، شيخ مفيد، شريف مرتضی و شيخ طوسي). ارشاد شيخ مفيد در اين ميان خيلی مهم است. او از جمله از ابن الکلبي و مدائنی استفاده کرده و بايد گفت که مقتل کتاب ارشاد از بهترين ها و مستند ترين هاست. روايات مقتل ابن ابی الدنيا را معمولا نويسندگان اهل سنت در دوره های بعد بيشتر مورد توجه قرار دادند؛ چرا که مواضع سنيان را در اين زمينه بيشتر نمايندگی می کرده. ابن تيميه هم در منهاج السنة از آن ستايش کرده. به هرحال اين متن را هم می شود بازسازی کرد. کتاب های تذکرة خواص الأمة از سبط ابن الجوزي، تاريخ ابن عساکر (بخش مربوط به امام حسين عليه السلام)، مقتل خوارزمي (اين يکی بايد بر اساس نسخه ثقة الاسلام تبريزی از نو منتشر شود. چاپ های موجود بر اساس نسخه های بسيار متأخری صورت گرفته) و امالی های شيخ صدوق، ابوطالب هاروني و مرشد بالله تعدادی از روايات کهن و مقاتل ياد شده در بالا را در سنت های روايی مختلف در خود جای داده اند. اخبار الطوال دينوري به عادت خودش روايتی ترکيبی به دست داده که برای مقايسه متن ها مراجعه به آن لازم است. کتاب ابن اعثم در اين ميان اهميت کمتری دارد. از کتاب های مسانيد اهل سنت هم گاهی می شود راهی پيدا کرد به روايات کهن مقاتل. مانند معجم طبراني که بخش امام حسين (ع) آن مستقلا هم منتشر شده.
با بازسازی متن مقاتل اوليه و تفکيک روايات و شناسایی سنت های مختلف نقل مقتل در سده دوم قمری می توان راهی پيدا کرد به روايات مختلف و تصويرهای متفاوتی که در فاصله صد سال بعد از واقعه کربلا از اين حادثه عظيم تاريخی وجود داشته. تحليل های تاريخی بايد از اينجا آغاز شود. حسن انصاری