🔹گچ کشاورزی و کمک به حل مشکل کم آبی
✔️کم آبی و خشکسالی مشکلی است که بیش از یک دهه ی پیش شروع شد و هر روز بر وسعت آن در کشور افزوده می گردد. مشکل کم آبی یک مشکل همگانی است که بیشترین ضربه را قشر کم درآمد جامعه و کشاورزان متحمل می شوند.
✔️در صورت نبود آب آبیاری، بسیاری از کشاورزان قادر به کشت محصولات زراعی نیستند و همانطور که شاهد آن هستیم بسیاری از باغات در اثر کمبود آب رها شده اند.
✔️اما کشت محصولات زراعی و باغی به شیوه های جدید موجب مقابله با مشکل کم آبی شده و می تواند بسیاری از مزارع و صاحبان آن ها را از خطر نابودی نجات دهد. به همین خاطر است که استفاده از موادی که بتواند میزان آب درون خاک را حفظ کند، اهمیت زیادی یافته است.
✔️گچ کشاورزی از جمله موادی است که به صورتی کاملا ساده از خارج شدن آب از دسترس گیاه جلوگیری می کند و سبب افزایش راندمان آب آبیاری می شود. بسیاری از روش های معمول مورد استفاده برای حفظ آب آبیاری امروزه تغییر نموده و دسترسی گیاه به آن در زیر سطح زمین ضروری خواهد بود.
✔️لذا گچ کشاورزی می تواند بخشی از نیاز های گیاه را به صورت تدریجی در اختیار آن بگذارد و بنابراین گیاه با تنش خشکی رو به رو نخواهد شد.
📌تداوم بارشها در غرب و مرکز کشور
🔹امروز با توسعه سامانه بارشی در استانهای واقع در جنوبغرب، غرب و دامنههای جنوبی البرز، شامل قزوین، البرز و تهران، ابرناکی و بارش پیشبینی میشود.
🔹فردا برخی نقاط واقع در دامنههای زاگرس مرکزی و شمالی و نوار شمالی کشور، افزایش ابر، وزش باد و رگبار پراکنده انتظار میرود.
🥶 افت محسوس دما از هفته آینده !
🔹از اواسط هفته آینده با ریزش هوای سرد به کشور ، شرایط دمایی نرمال فعلی جای خود را به هوای کاملاً سردتر از نرمال خواهد داد !
🔹با وقوع این کاهش دما ، دماهای بیشینه کاملا زمستانی شده و در بسیاری از سردسیرات کشور حتی در ساعات گرم و دماهای بیشینه شاهد دماهای زیر صفر خواهیم بود!
🔹چیزی که مشخص است این است که پاییز امسال برخلاف سال های گذشته فعلا ناهنجاری گرمایی نداریم و شرایط دمایی غالباً نسبت به نرمال خود سردتر است.
📌نحوه صحیح چالکود پسته
✔️تعداد چالکود برای درختان باغی بر اساس نوع درخت، سن درخت، وضعیت خاکو … متفاوت است. عمق و قطر چالکود نیز بستگی به پراکنش ریشه دارد که معمولاً بین 45 تا 50 سانتیمتر حفر میشود. اولین و سنتیترین روش حفر چالکود با استفاده از بیل و کلنگ است.
✔️این روش همچنان در بین کشاورزان رایج بوده و منسوخ نشده است؛ اما حفر چالکود زمستانه به روش سنتی برای درختان پسته، سخت، وقتگیر و نیازمند نیروی انسانی زیادی خواهد بود. امروزه حفر چالکود بسیار آسان و سریع شده و بسیاری از کشاورزان و باغداران به این روش جدید روی آوردهاند.
✔️روش جدید حفر چالکود با استفاده از نهر کن پشت تراکتوری میباشد که بهسرعت انجامشده و نیاز به نیروی انسانی ندارد. استفاده از اینادوات کشاورزی، به دلیل قطر و عمق یکسانی که برای گودالها ایجاد میکنند، کیفت کار را بالا میبرد.
❓چه کودهایی برای چالکود زمستانه مناسب هستند؟
✅کود دهی زمستانه پسته، برای تأمین عناصری مانند پتاس، فسفر و عناصر کممصرف بسیار مهم است. در ترکیب کود در چالکود زمستانه نوع کود و سرعت تجزیه آن در دسترس قرار گرفتن کود تأثیر زیادی دارد.
آزمایش خاک یک امر ضروری برای تشخیص کمبودهای خاک و تعیین کود موردنظر است. در همین راستا میتوان از انواع کودهای دامی به همراه سولفاتها، کودهای فسفره، کودهای پتاسه و کودهای میکرو در ترکیب چالکود استفاده کرد.
🔺ویژگیهای کود مناسب زمستانه برای پسته
✔️کودهایی که برای چالکود زمستانه مناسب هستند، باید میزان آبشویی کمی داشته باشند. آبشویی در کشاورزی به معنی از دست دادن مواد غذایی از داخل خاک در اثر بارندگی و یا آبیاری است.
✔️اوره فسفات حاوی نیتروژن و فسفر بالایی است که برای گیاهان الزامی میباشد، اما این کود آبشویی سریعی دارد. بنابراین جهت پر کردن چالکود مناسب نخواهد بود. از کودهای ازته، میتوان بهعنوان کود زمستانه پسته در اسفندماه به همراه آبیاری استفاده نمود که برای افزایش رشد رویشی، توسعه ریشه گیاه و تقویت گلدهی فوقالعاده هستند.
✔️جهت جذب بهتر عناصر کممصرف مانند آهن، روی، منگنز و غیره باید ازکمپلکس مناسب یا شکل سولفات آنهااستفاده کرد. تأمین فسفر در چالکود زمستانه باید بهصورت سوپر فسفات ساده یا تریپل باشد. عنصر پتاسیم یک عنصر ضروری برای گیاه محسوب میشود که نقش زیادی در تنظیم رشد گیاهان داشته و آبشویی کمی دارد.
✔️توصیه میشود برای تأمین عنصر پتاس از سولفات پتاسیم سنگی استفاده گردد. یکی دیگر از عناصر مهم در چالکود، گوگرد است که گوگرد معدنی با درصد آهک کم گزینه مناسبی برای چالکود زمستانه پسته میباشد.
🔹کودهای رایج مورداستفاده در چالکود زمستانه پسته
کودهای مورداستفاده در چالکود عبارتاند از:
✅سولفات پتاسیم سنگی
✅سولفات آهن
✅سولفات روی
✅سولفات منگنز
✅سولفات مس
✅سوپر فسفات ساده یا تریپل
✅کودهای دامی
✅گوگرد پودری
📌پوساندن کود دامی
✔️نکته بسیار مهمی که باید در رابطه با مصرف کودهای دامی در نظر داشت، پوسیده بودن کامل کود میباشد. وجود بذر علفهای هرز در کود حیوانی به دلیل تغذیه دام از علف، امری طبیعی است، اما پوساندن کود دامی میتواند به حذف علف هرز در کود زمستانه پسته کمک کند؛ بنابراین یکی از مزیتهای کود دامی پوسیده، عدم وجود آفات و بذرهای علف هرز در کود است.
✔️بسیاری از افراد تصور میکنند که کود دامی نپوسیده عناصر غذایی زیادی به گیاه منتقل کرده و باعث تقویت بیشتر خاک میگردد. درحالیکه کود حیوانی نپوسیده نهتنها موجب تقویت خاک نشده، بلکه نیتروژن خاک را نیز کاهش میدهد. این امر به این دلیل است که با مصرف کود تازه، شروع به پوسیدن خواهد کرد. در این صورت رقیب اصلی درخت پسته در جذب ازت خواهد شد.
🔹نحوه آبیاری چالکود زمستانه پسته
✔️یکی از مزیتهای حفر چالکود، افزایش میزان ذخیره آب موردنیاز گیاه در خاک است. آبیاری درختانی که اطراف آنها چالکود حفرشده، باید به صورتی باشد که در هر بار آبیاری درخت پسته، مقداری آب به عمق چالکود نفوذ کند تا ریشه به سمت آن رشد کند.
✔️به یاد داشته باشید که در صورت آبیاری نادرست چالکود، این عملیات بیهوده خواهد بود.
✔️در آبیاری غرقابی مسیر حرکت آب باید به صورتی باشد که آب از روی چالکودها عبور کند تا مقداری آب به چالکودها نفوذ کند. در روش آبیاری قطرهای نیز باید قطرهچکانهایی بر روی چالکود ها تعبیه شوند.
✔️لازم به یادآوری است که بلافاصله بعد از حفر و پر کردن چالکودها نیاز است آنها را آبیاری کنید.
🔺راه و روش نگهداری از چالکود
☑️برخی افراد فکر میکنند که چالکود را باید با خاک تخلیهشده پر کنند. توصیه میشود خاک بیرون ریخته در اطراف درختها پخش شود. چاله نیز باید با کود دامی پوسیده به همراه کود شیمیایی پر شود. اگر از هر چالکود بهخوبی مراقبت کنید میتوانید آن را چندین سال مورداستفاده قرار دهید و نیازی به حفر چالکود بهصورت سالانه وجود ندارد.
☑️هرساله مقداری از کود موجود در چالکودها نشست پیدا میکند. با افزودن بهموقع مقدار مناسبی کود، این نقص را جبران کنید. مراقب باشید تا چالکودها توسط خاک پر نشوند.
☑️خیسی یا خشکی بیشازحد چالکود ها از کارایی آنها میکاهد. از طرفی رطوبت و تهویه مناسب، رشد ریشه را در چالکود ها تقویت میکند.
☑️در سالهای بعد، میتوانید از کودهای شیمیایی متحرک و غیر متحرک بر سطح چالکودها استفاده نمایید. حرکت این کودها به هنگام آبیاری باعث میشود تا از زمان و هزینه اضافی برای پابیل کردن و زیر خاک کردن کودهای شیمیایی غیر متحرک کاسته شود.
✅فواید و مزایای حفر چالکود زمستانه برای درختان پسته
مزایای چالکود برای درختان پسته به شرح زیر میباشد:
✔️جذب عناصر غذایی میکرو بهتر انجام میشود.
✔️چالکود باعث تنفس ریشه درختان پسته میشود.
✔️نسبت به سایر روشهای کود دهی مقرونبهصرفه است.
✔️در روش چالکود رشد علفهای هرز کاهش مییابد.
✔️از سر خشکیدگی درختان جلوگیری میکند.
✔️نفوذپذیری خاک را بالا میبرد.
✔️کارایی مصرف کودها را افزایش میدهد.