سقط جنین از منظر قرآنی نادرست است
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: از جهت فقهی، دستور خدا، رسول خدا و جانشینان بر حق او در مورد حرمت سقط جنین وجود دارد؛ البته آیاتی از قرآن که مستقیماً حرمت سقط جنین را مطرح کند، نداریم ولی آیات عامی داریم که از آنها میتوان استفاده کرد سقط جنین از منظر قرآنی نادرست است؛ در کلام ائمه شیعه(ع) نیز روایات زیادی وارد شده که طبق آن کشتن جنین از لحظه لقاح حرام است.
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا آل بویه، استاد حوزه و دانشگاه و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۷ دیماه در نشست علمی بررسی سقط جنین در اسلام و مسیحیت که از سوی این پژوهشگاه برگزار شد، گفت: چنانچه خانم کاترینا ژوزف دروست، استاد دانشگاه آکویناس رم اشاره داشته است، از منظر مسیحیت، سقط جنین کاری نادرست است زیرا حیات انسان تقدس دارد و انسان واجد کرامت است و این مسئله از منظر قرآن کریم هم کاملا مورد تأکید و تأیید است.
وی ادامه داد: بر اساس آیه شریفه ۳۲ مائده، خداوند فرموده است که ما بر بنیاسرائیل مقرر داشتیم که هر کسی انسانی را بدون ارتکاب قتل یا فساد روی زمین بکشد چنان است که گویی همه انسانها را کشته و هر کسی انسانی را حیات ببخشد گویی به همه انسانها حیالت بخشیده است؛ این حکم گرچه برای بنیاسرائیل مقرر شده است ولی برای همه مسلمانان هم قابل اجرا است.
آل بویه بیان کرد: استدلالهای مختلفی بر نادرستی سقط جنین از جمله استدلال استمرار وجودی شوارتز، استدلال ذات نوعی، استدلال از طریق بالقوگی و استدلال از طریق آغاز فعالیت مغزی ارائه شده است که ما میتوانیم با اشاره به این براهین بر اساس فلسفه اسلامی تقریرهای قویتری را به لحاظ عقلی و فلسفی علیه سقط جنین اقامه کنیم که در این زمینه مقالات متعددی نوشته و به زبان فارسی منتشر شده است.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: بررسی سقط جنین از منظر الهیات اسلامی از دو زاویه فقهی و اخلاقی قابل پیگیری است؛ از جهت فقهی، دستور خدا، رسول خدا و جانشینان بر حق او در مورد حرمت سقط جنین وجود دارد؛ البته آیاتی از قرآن که مستقیماً حرمت سقط جنین را مطرح کند، نداریم ولی آیات عامی داریم که از آنها میتوان استفاده کرد سقط جنین از منظر قرآنی نادرست است. در کلام ائمه شیعه(ع) روایات زیادی وارد شده است که طبق آن کشتن جنین از لحظه لقاح حرام است. فقهای شیعه هم بر این اساس گفتهاند کشتن جنین از همان لحظه لقاح نادرست است.
چند دسته آیه در حرمت سقط جنین
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: سه دسته برهان میتوان از منظر اخلاقی از قرآن مبنی بر نادرستی سقط جنین بیاوریم؛ از جمله نادرستی سقط جنین به خاطر هدیهبودن جنین از سوی خدا؛ در قرآن، ۱۹ بار کلمه هبه و بخشش مورد استفاده قرار گرفته است و جالب اینکه از این تعداد، چهار بار به صورت تکمورد درباره مسائل دیگری چون رحمت و ازدواج پیامبر(ص) است و ۱۵ بار درباره فرزنددارشدن انبیاء است.
وی افزود: واژه هبه واژه اخلاقی است بنابراین میتوان براساس آن سقط جنین را غیراخلاقی بدانیم؛ آیات هبه به چند دسته تقسیم میشود؛ اول آیاتی که فرزند از خدا درخواست شده است؛ آیات دوم آیاتی که خود خداوند وعده فرزنددارشدن به انبیاء میدهد؛ دسته سوم آیاتی که خدا به دلیل هبه فرزند مورد ستایش واقع شده و یک آیه داریم که خدا از اعطای فرزند چه دختر و چه پسر از واژه هبه استفاده میکند.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: برخی از پیامبران چون فرزنددار نمیشدند، از خدا درخواست فرزند داشتند و در این درخواست از واژه هبه استفاده میکردند کما اینکه حضرت زکریا از خداوند درخواست کرد که خدایا فرزندی پاک و پاکیزه به من ببخش(آل عمران/ ۳۸) همچنین در آیه ۵ و ۶ سوره مریم «وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا، خدا از جانب برخی انسانهای پاک مطرح کرده که خدایا همسران و فرزندان ما نور چشم ما قرار بده و ما را پیشوای پرهیزگاران قرار ده». در آیه فَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا، يَرِثُنِي وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ وَاجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا هم شاهد این مضمون هستیم.
تعبیر هبه برای اعطای فرزند
آل بویه بیان کرد: دسته دیگر آیاتی است که خدا خودش در اعطای فرزند از واژه هبه استفاده کرده است؛ از جمله فرمود که اسحاق و یعقوب را به ابراهیم بخشیدیم و هبه کردیم. همچنین آیه ۳۰ سوره ص فرموده است که ما سلیمان را به داود بخشیدیم و جالب اینکه خدا در آیات فراوانی وقتی نعمات دیگری به سلیمان داده است از واژه «آتینا» استفاده میکند ولی وقتی از فرزند حرف زده از واژه «هبه» استفاده میفرماید. بنابراین خداوند نعمت فرزند را بر همه نعمات برتری بخشیده است.
هدایت شده از پژوهشکده فلسفه و کلام
🖌🖌 گروه فلسفه پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی برگزار می کند:
✅✅✅ سمینار پژوهشی با عنوان «روش نفسشناسی در فلسفه اسلامی از ابن سینا تا ملاصدرا» با حضور نویسنده محترم دکتر مهدی ذاکری، استاد دانشگاه تهران و دکتر رضا برنجکار، استاد دانشگاه تهران (ناظر طرح)، و با حضور اعضای شورای علمی گروه فلسفه پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی در تالار پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی (طبقه دوم) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می گردد.
🖌🖌🖌 علاقه مندان می توانند به صورت حضوری و یا مجازی در این جلسه شرکت نمایند.
🖌🖌 این جلسه در تاریخ 20-10-1401 رأس ساعت 11:00 لغایت 12:00 برگزار می گردد.
لینک شرکت مجازی در جلسه:
Dte.bz/philconf
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
💢برگزاری هشتمین همایش ملی حکیم سبزواری؛ طراحی و آسیبشناسی برنامه درسی و متون آموزشی فلسفه اسلامی
🔴 به مناسبت گرامیداشت مقام فلسفی حکیم سبزواری و با هدف فراهمآوری زمینه برای ارتقای آموزش فلسفه اسلامی، دانشکده الهیات دانشگاه حکیم سبزواری بر آن است در ۸ اسفند 1401، مصادف با روز ملی حکیم سبزواری، هشتمین همایش ملی حکیم سبزواری را با عنوان «هشتمین همایش ملی حکیم سبزواری، طراحی و آسیبشناسی برنامه درسی و متون آموزشی فلسفه اسلامی» برگزار کند.
🏷 به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، به مناسبت گرامیداشت مقام فلسفی حکیم سبزواری و با هدف فراهمآوری زمینه برای ارتقای آموزش فلسفه اسلامی، دانشکده الهیات دانشگاه حکیم سبزواری، با همکاری مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، بر آن است در ۸ اسفند 1401، مصادف با روز ملی حکیم سبزواری، هشتمین همایش ملی حکیم سبزواری را برگزار کند.
محورهای «هشتمین همایش ملی حکیم سبزواری، طراحی و آسیبشناسی برنامه درسی و متون آموزشی فلسفه اسلامی» به قرار زیر خواهد بود:
📌بخش عمومی:
الف. طراحی و آسیبشناسی برنامه درسی برای دروس و رشته فلسفه اسلامی
ب: آسیبشناسی و طراحی متون آموزشی برای فلسفه اسلامی
📌 بخش اختصاصی (شرح منظومه)
تاریخچه تدریس شرح منظومه در ایران و جهان.
برنامه درسی مبتنی بر شرح منظومه
طرح تدریس آموزش فلسفه اسلامی مبتنی بر شرح منظومه.
بررسی نقادانه شرح منظومه به عنوان متن آموزشی فلسفه اسلامی.
ویژگیهای تعلیمی و آموزشی شرح منظومه.
متن کامل خبر ...
https://www.irip.ac.ir/fa/news/453
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
⬅️سلسله نشست های علمی کلام پژوهی شیعه در غرب سیر تاریخی و وضعیت کنونی
◾️نشست دوم : آشنایی آغازین غربیان با شیعه و تشیع
🎙ارائه دهنده :دکتر محمد جاودان
📒دبیر علمی : دکتر اصغر رمضانی
⬅️لینک ورود به جلسه
🌐 Dte.bz/philconf
📅زمان: چهارشنبه 1401۱/10/28
⏰ساعت 10 تا 12
🔹مکان: قم پردیسان انتهای بلوار دانشگاه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی طبقه دوم، تالار سردار شهید سلیمانی
◾️مجری:پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی و مرکز همکاریهای علمی و بین الملل
⬅️پژوهشگاه را در فضای مجازی دنبال کنید
🌐 https://takl.ink/Isca.ac.ir/
✅✅ نشست علمی «فرهنگ ایرانی اسلامی در شبه جزیره کریمه» با ارائه دکتر اسماعیل گیبادولین (از روسیه) برگزار شد.
🖌🖌 این نشست علمی قرار بود در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شود، ولی به دلیل تعطیلی مراکز دولتی در بنیاد محقق طباطبایی برگزار گردید.
🖌 دبیری این نشست علمی بر عهدۀ دکتر محمد سوری، رئیس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی بود.
🖌 این نشست در تاریخ پنجشنبه، 22 دی 1401 ش رأس ساعت 18:10 برگزار گردید.
✅ جهت بهرهمندی علاقهمندان، فایل صوتی این جلسه در کانال پژوهشکده تقدیم میگردد: