#رفتار_با_کودک
#قسمت_دوم
چگونه روش ارزیابی مثبت را درباره ی فرزند خود اجرا کنیم؟ ابتدا لازم به توضیح است که ارزیابی مثبت منحصر به رفتار با کودک نیست بلکه یک روش ارتباط میان فردی برپایه ی تفکر مثبت است ولی چون عنوان این بخش رفتار با کودک است آن را در یک مثال فرضی توضیح می دهیم. کودکی فرضی را در نظر بگیرید حدود سه سال به بالا حتی تا نوجوانی، این کودک فرضی از صبح تا شب کارهای متفاوتی انجام می دهد؛ فرض کنید تعداد کارهای او 100 مورد است از این صد مورد 50 مورد کار خوب است و در منطقه ی سبز جدول قرار دارد. در مقابل کار خوب فرزند خود چه واکنشی نشان می دهید؟ بی تفاوتی، تشویق کلامی مثل آفرین، ابراز احساسات، ...؟ بی تعارف اکثر والدین کار خوب فرزند را نمی بینند یا از آن بی تفاوت می گذرند. اکثر ما کار خوب و صحیح را وظیفه می دانیم بارها این جمله ها را شنیده ایم «بچه بزرگ شده و عقلش می رسه، هنر نکرده» کار خوب از نظر بعضی از والدین هنر نیست، وظیفه است.
این کودک فرضی در طول روز 45 بار کار نه چندان خوب و یا به تعبیری بد انجام می دهد (منطقه زرد). رفتارهایی مانند شلختگی در لباس، ریخت و پاش، پرسروصدا غذاخوردن و نظایر آن ها؛ این کارها خوب نیست و نباید تأیید شوند ولی آن قدر هم بد نیستند که ضد ارزش تلقی شوند. ریشه ی این کارها عدم مهارت، بی توجهی، ناشی گری و نظایر آن ها است.
چقدر کلماتی مانند نکن، درست بشین، وول نزن، سربه هوا، زلزله، نامنظم، خفه ام کردی، درست غذا بخور، کثافت کاری نکن و نظیر آن ها را گفته ایم و از والدین دیگر شنیده ایم.
نکته ی جالب این است که این گونه والدین از بی اثر بودن سرزنش ها گله مند هستند؛ خیلی شنیده ایم که این والدین می گویند: زبونم مو درآورد، هرچی بهش میگم فایده نداره، هرجور باهاش حرف می زنم گوش نمیده، خیلی پوست کلفت شده و کتک هم تأثیر نداره. دیدن رفتارهای منفی فرزندان، تذکردادن و سرزنش کردن آنان روشی قدیمی و شناخته شده در تربیت کودکان است. تأکید می کنیم هدف، مقصریابی و سرزنش والدین نیست. کسی را سرزنش نکنیم، مهم نیست چه کسی؟ مهم این است که «چرا»؟ رفتار والدین معلول است باید به دنبال یافتن علت باشیم.
ادامه ی مثال کودک فرضی، این کودک ممکن است در طول روز دفعات بسیار محدود رفتاری خارج از چهارچوب ارزش های خانواده داشته باشد (منطقه قرمز) در این موارد برخورد قاطعانه و مقتدرانه ولی بدون خشونت والدین برای اصلاح رفتار کودک لازم است.
درمورد اقتدار و خشونت نیز دچار بحران مفاهیم هستیم که در زمان مناسب توضیح خواهیم داد. توجه داشته باشید هر خانواده باید بر اساس اصول و اعتقادات خود ساختار ارزشی داشته باشد. محدوده ی این ساختار ارزشی باید برای همه اعضاء خانواده قابل فهم و اجرا باشد.
به جدول بازگردیم، بچه ها معمولاً با خود حساب می کنند، از صبح تا شب کارهای زیادی انجام دادم (50 مورد) ولی کسی توجهی نکرد، پس این کارها مهم نیستند و خنثی هستند. تعدادی از کارهای من (45) مورد مادر و پدرم رو ناراحت کرد و این ناراحتی را به شکل سرزنش های مختلف نشان دادند. بعضی از کارهای امروز من (5 مورد) خیلی بد بود مامان و بابا خیلی ناراحت شدند. نتیجه این که من امروز از صبح تا شب این دو فرشته را ناراحت کردم پس «من بدم» من بچه ی بدی هستم.
کودک با این رفتار والدین دچار احساس گناه و عذاب وجدان می شود ولی نمی تواند رفتار خود را تغییر دهد چون تبدیل به هویت او شده است و علیرغم احساس گناه رفتارهای مخرب خود را تکرار می کند.
ادامه دارد.....
کانال کشوری پیش دبستانی کیامهر
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🆔CHANNEL :
@PISHDABESTANIKIA
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
نویسنده:حمید گروگان؛ تصویرگر علی گروسی. - ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، 1382.
گروه سنی: الف، والدین #معرفی_کتاب
📚این کتاب راجع به احمد است احمد هم مثل همه بچههای کوچک پرجنبوجوش است و مرتب با جملاتی ازقبیل «شیطونی نکن؛ اذیت نکن؛ بنشین و…» روبهرو میشود. او معنای این جملات را نمیفهمد. باخودش فکر میکند که چرا بعضی کارها را نباید انجام دهد. او اگر فکر کند و بپرسد: «چرا»، خیلی چیزها یاد خواهد گرفت.
#تفکر_فلسفی
کانال کشوری پیش دبستانی کیامهر
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🆔CHANNEL :
@PISHDABESTANIKIA
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🔆این کتاب چگونه می تواند در پرورش پرسشگری در کودک شما مفید واقع شود؟
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
در این داستان احمد مرتب فکر می کند چرا به من می گویند از نرده بالا نرو، این کار را نکن، آن کار را نکن. به علت کم تجربه بودن، کودکان مفهوم خیلی از مقرراتی که برای بزرگتها مشخص است را نمی دانند. آنها مفهوم بد و خوب را نمی دانند. باید به چراهای آنان با حوصله و آرامش و با زبانی قابل درک پاسخ داد. آنها شنونده های فعالی هستند. صحبت کردن با کودک و توضیح دادن به آنها نه تنها پاسخ بسیاری از چراهای آنها را می دهد و به تجربه های آنها اضافه می کند، بلکه انگیزه ای برای سوالهای بیشتر و یادگیری بیشتر می شود. به طور معمول چنین کودکانی از هوش بیشتری برخوردارند.
#پرورش_تفکر_فلسفی_کودک
#مهارتهای_تفکر
#پرورش_پرسشگری_در_کودک
کانال کشوری پیش دبستانی کیامهر
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🆔CHANNEL :
@PISHDABESTANIKIA
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🔆در این هفته به تفکر انتقادی پرداخته می شود. اینکه نشانه های تفکر انتقادی چیست؟ چگونه می توان آن را پرورش داد؟ و اینکه کودک مجهز به تفکر انتقادی چه تفاوتی با دیگر کودکان دارد.
👇👇👇
#پرورش_تفکر_فلسفی_کودک
#مهارتهای_تفکر
#پرورش_تفکر_انتقادی
کانال کشوری پیش دبستانی کیامهر
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🆔CHANNEL :
@PISHDABESTANIKIA
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🔆پرسشگری از نشانه های تفکر انتقادی است. تفکر انتقادی یا شک و تردید، که موجب سوال کردن می شود از نشانه های تفکر است. کودک و نوجوان باید بداند چرا فصلها تغییر می کنند، چرا انسان عمر جاوید ندارد، چگونه می تواند مانند پدر قوی شود و ... . کودکی که فرصت کنجکاوی و تردید در مورد واقعیتها را نداشته باشد، در بزرگسالی فردی بی تفاوت، و رها از هر قید و بند و قوانینی خواهد بود. او امکان تصمیم گیری در مورد ساده ترین مسائل را ندارد و همواره وابسته به دیگران است واعتماد به نفس ضعیفی دارد. بردن کودکان به طبیعت و گردش در آن آنها را با بسیاری از ابهامهای موجود در محیط آشنا می سازد و انگیزه است برای کنجکاوی، تردید و سوال. مطالعه و داستان، که بر تجربه و دانش کودکان می افزاید، موجب رشد تفکر انتقادی در آنها می شود، چون هر چه آنها بیشتر بدانند، بیشتر در مورد ماهیت پدیده های ناشناخته کنجکاو می شوند و در مورد آنها به طرح سوال می پردازند. چنین کودکانی هر پیشنهاد وسوسه کننده ای را از دوستان نمی پذیرند، به درستی آن شک می کنند و عواقب آن را مورد پرسش قرار می دهند. بنابراین از بسیاری از خطرات در امان خواهند بود.
#پرورش_تفکر_فلسفی_کودک
#مهارتهای_تفکر
#پرورش_تفکر_انتقادی
کانال کشوری پیش دبستانی کیامهر
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
🆔CHANNEL :
@PISHDABESTANIKIA
🌀🌀🌀🌀🌀🌀
13.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نمونه لوح پایان دوره پیش دبستانی
جهت سفارش
به ایدی👇🏻
@SaaL74
پیام دهید.