ادامه ..
🔸 راهبرد (استراتژی): در تدوین راهبرد دیدگاه یا مکتب رابطه-محور (Relational-based view) در مقابل مکاتب بازار-محور (Market-based view) و منبع-محور (Resource-based view) برجسته شده است. موقعیت (Position) در صنعت در منظر ذینفعان مختلف باید در نظر گرفته شده و چگونگی نیل به آن در قالب راهبردهای مبتنی بر روابط و شبکه شرکا که به گستردگی تمام ذینفعان شده اند باید توضیح داده شود. در این دیدگاه همه اعضای کره اجتماعی شریک سازمان تصور میشوند.
🔘 نکته مهم: در رویکردهای جدید موضوع اتصال راهبرد به اقدام (Action) بسیار پررنگتر از گذشته شده است اما باید در نظر گرفت که استراتژی به اقدام مشتبه نشده و مرز این دو حفظ شود.
🆔 @Pishvaee_ir
🌾 #کشاورزی را دریابید؛ تا دیر نشده است
✳️ بخش کشاورزی نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی جامعه دارد. علیرغم اینکه تولیدات محصولات کشاورزی در 45 سال اخیر از 25 میلیون تن به 120 میلیون تن رسیده است و اکنون ایران بخش عمدهای از نیازهای داخلی خود را تأمین میکند؛ اما این بخش از چشمانداز روشنی از نظر متغیرهای کلان حکمرانی برخوردار نیست.
✳️ کشاورزی در ایران مردمیترین بخش اقتصاد ایران است چرا که حدود 98 درصد از بهرهبرداران آن را بخش خصوصی و مردمی تشکیل میدهد. این بخش حدود 4/5 میلیون بهرهبردار دارد و سهمی 13/2 درصدی از تولید ناخالص داخلی و 13/1 درصدی از اشتغال کشور را داراست.
✳️ مهمترین چالش این بخش در نظر نگارنده در مقطع فعلی خروج سرمایه انسانی است به طوری که در چهار سال گذشته رشد نیروی کار بخش کشاورزی همواره منفی و به طور متوسط حدود 4- درصد بوده است. خروج بالا و ورود اندک نیروی کار باعث شده است که متوسط عمر بهرهبرداران این بخش به بالای 55 سال برسد که این خود خطری مهم برای آینده امنیت غذایی کشور است. در طول سالیان اخیر رشد ارزش افزوده يا ارزش تولیدات این بخش هم چندان مطلوب نبوده و در سال 1402 به حداقل خود یعنی 0/2 درصد رسیده است. البته در کنار این چالش مهم نفوذ پایین فناوری، رشد اندک سرمایهگذاری و خرد شدن زمینهای کشاورزی نیز قابل توجه هستند.
✳️ تجربه دو دهه اخیر نشاندهنده آن است که نظام حکمرانی و حتی فضای نخبگی کشور اساساً زمانی نسبت به چنین موضوعاتی حساسیت نشان میدهند که تبدیل به یک ناترازی ملی در سطح عرضه و تقاضا شده و ظرفیت راهبردی تحول به دلیل بحران به حداقل خود رسیده باشد. هوشمندی حکمرانی اقتضاء میکند که برخورد با چنین چالشهایی در مراحل اولیه و به صورت فعالانه صورت گیرد چرا که اعمال راهکار در این مراحل هزینههای به مراتب پایینتری دارد (در مورد این اصل در آینده بیشتر خواهم نوشت).
✅ به نظر میرسد برای حل چالش فوقالذکر مجموعهای از اقدامات برای جذب نیروی کار به این حوزه باید انجام شود که یکی از پیشنهادات موثر تربیت و جذب بهرهبردار و کشاورز ماهر در مقطع پیش از دانشگاه است که ظاهراً تجاربی نیز در سطح کشور داشته است. مدارس اختصاصی تربیت کشاورز یک راهکار به نسبت کمهزینه (به نسبت یارانهها و هزینههای هنگفتی فعلی) و البته با تضمین اثربخشی بالا خواهد بود.
#حکمرانی_کشاورزی
#امنیت_غذایی
🆔 @Pishvaee_ir
❇️ رسول اعظم (صلّی الله علیه و آله و سلم):
🔹 أیّما وال ولی شیئا من أمر أمّتی فلم ینصح لهم و یجتهد لهم کنصیحته و جهده لنفسه کبّه اللَّه تعالی علی وجهه یوم القیامه فی النّار؛ (نهجالفصاحه)
🔹 هر زمامداری که سرپرستی چیزی از امور امت مرا به دست گیرد و در کار آنها مثل کارهای خصوصی خودش دلسوزی و کوشش نکند، خداوند متعال در روز رستاخیز او را وارونه در آتش اندازد.
🆔 @Pishvaee_ir
⚫️ پیام میر سامان پیشوائی، رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران، به مناسبت شهادت سید حسن نصرالله و جمعی از مجاهدان جبهه مقاومت
بسم الله الرحمن الرحیم
مِنَ المؤمِنينَ رِجالٌ صَدقوا ما عاهَدوا اللَّهَ عَلَيهِ فَمِنهُم مَن قَضىٰ نَحبَهُ وَمِنهُم مَن يَنتَظِر وما بَدَّلوا تَبديلًا
شهادت سید مقاومت، عالم مجاهد سید حسن نصرالله و جمعی از مجاهدان جبهه مقاومت را محضر حضرت ولی عصر (عج)، رهبر معظم انقلاب اسلامی، بازماندگان و آحاد آزادیخواهان و مسلمانان جهان به خصوص مردم لبنان قهرمان تبریک و تسلیت عرضکرده و از خداوند متعال، علو درجات ایشان را مسئلت دارم.
سید حسن نصرالله رهبری مدبر، شجاع، مبتکر و استوار برای نهضت مقاومت در برابر ظلم و پلیدی بود و با نقشآفرینی برجسته، عزت و کرامت را برای آزادیخواهان و به خصوص مردم لبنان به ارمغان آورد. او ادامه دهنده راه سلسله رهبران عدالتخواه همچو امام خمینی (ره)، سید شرفالدین عاملی، امام موسی صدر و سید عباس موسوی بود و بیتردید شهادتش همچو اسلافش نه تنها خللی در راه و مکتبش ایجاد نکرده، بلکه موجب بالندگی بیشتر شجره طیبه عزت و مقاومت در سراسر عالم خواهد شد.
رژیم ظالم و کودککش صهیونی نیز همچو گذشته از این جنایت سودی نخواهد برد؛ چرا که رهروان سید حسن نصرالله مصممتر از گذشته تحت هدایتهای حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی، ادامه مسیر مقاوت و عزت را خواهند پیمود. امید است جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی هر چه زودتر نسبت به مسئولیت و رسالت انسانی خود در قبال جنایات رژیم صهیونی عمل کرده و بیش از این موجبات شرمساری بشریت را فراهم نیاورند.
🆔 @Pishvaee_ir
🏮 مشکل اصلی #موازنه_باور است
🔹 در فضای مواجهه جبهه مقاومت و جبهه استکبار در روزهای گذشته شاهد اتفاقاتی پیدرپی و با سرعت بالا بودهایم که شرائط را نسبت به گذشته متفاوت کرده است. برخلاف بسیاری از تحلیلها معتقدم بیش از آنکه جبهه مقاومت در میدان ضربه خورده باشد در لایه باور و انگیزه دچار مشکل شده است. راهبرد اصلی رژیم صهیونی و آمریکا در روزهای گذشته با تکیه بر شبکه رسانهای گسترده متمرکز بر #تغییر_موازنه_باور بوده است به طوری که جبهه مقاومت نسبت به شایستگیهای خود دچار #تردید شده است.
🔹 هر چند که اصل این راهبرد چندان نوآورانه نیست و پیشتر هم در تاریخ تقابلهای سیاسی و نظامی در جهان مورد استفاده قرار گرفته است اما اجرای ظریف و هوشمندانه آن توانسته است میزان اثربخشی آن را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. اکنون هم تمرکز دشمن بر استفاده از این سلاح به عنوان یک #ابزار_بازدارنده است. تهدیدهای پیدرپی در کنار باران پیامهای #تردیدپرور و تفرقهبرانگیز به منظور ایجاد اختلاف بین ایران با سایر اعضای جبهه مقاومت، ایجاد شک نسبت به نفوذی بودن فرماندهان مقاومت و تضعیف باور نسبت به توانمندی رهبران مقاومت خط اصلی این عملیات گسترده شناختی است. در واقع توفیقات رژیم صهیونی در میدان متکی به این راهبرد تداوم مییابد به طوری که حتی بالاترین مقامات این رژیم هم در اجرای سناریوی تبلیغاتی برای این راهبرد به طور مستقیم مشارکت میکنند.
✅ چه باید کرد؟
قبل از انجام هر اقدام در میدان، ساماندهی و سازماندهی درونی به منظور #بازیابی_باور و انسجام ضروری است. اینکار میتواند از طریق یک #پیام_واحد از رهبران سطح اول مقاومت تحقق یابد. گام دوم برای پایدار کردن این باور و انسجام یک #ابتکار_موثر_در_میدان است. این ابتکار موثر میتواند از طریق یکی از دو راهبرد (1) یک مشت محکم (تک عملیات موثر) یا (2) زیربار بردن همه منافع دشمن در همه نقاط از طریق یک حرکت عمومی به انجام رسد.
🖋 میر سامان پیشوایی
🆔 @Pishvaee_ir
❇️ تاثیر اتوماسیون و هوش مصنوعی بر مشاغل
💠 در تحقیقی که توسط محققین دانشگاه MIT انجام شده است، تاثیرات اتوماسیون و هوش مصنوعی بر مشاغل مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر بر قالب و فرم ارائه ارزش و مهارتهای مرتبط با هر شغل مورد مطالعه قرار گرفته است.
💠 مشاغل جای گرفته در گوشه شمال شرقی و جنوب غربی بیش از سایر مشاغل در معرض خطر حذف شدن قرار دارند. با این تفاوت که در یکی قالب ارائه ارزش چندان تغییر نمیکند (جنوب شرقی).
💠 شاغلینی در که گوشه شمال غربی قرار میگیرند به علت تغییر در قالب ارائه ارزش نیازمند بازآموزی و به روزرسانی قالب ارائه ارزش هستند. مشاغل موجود در جنوب غربی تاثیر چندانی از اتوماسیون و هوش مصنوعی نمیپذیرند.
💠 برنامهریزی برای مشاغل و تربیت سرمایه انسانی متناسب از جمله وظائف مهم حکومتها است. لذا درک صحیح از دینامیک مشاغل در تحولات فناوری یک الزام مهم برای سیاستگذاری موثر در این حوزه است.
🆔 @Pishvaee_ir
📚 گزارش فرآیند ایران 1402 منتشر شد
🔻 این گزارش به عنوان یک پیمایش ملی تصویری جامع از وضعیت فرآیندها در سازمانهای ایرانی فراهم میسازد. 810 مدیر و کارشناس ارشد از سازمانهای خصوصی و دولتی در این پیمایش مشارکت داشتهاند.
🔻 این گزارش برای دومین سال متوالی با همکاری سازمان ملی بهرهوری ایران و یک شرکت دانشبنیان تهیه شده است.
🔻 مطالعه این گزارش را به علاقمندان حوزه مدیریت کسب و کار توصیه میکنم.
🔗 گزارش فرآیند ایران-1402
🆔 @Pishvaee_ir
🏮 بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع ایران (20th iiiec) با شعار اصلی «راهکارهای مهندسی صنایع برای رفع ناترازیها» در راستای ایفای نقش موثر جامعه مهندسی صنایع در حل چالشهای اساسی حکمرانی کشور برگزار میگردد.
🔸چالشهای ناترازی انرژی
🔸چالشهای ناترازی تجاری
🔸چالشهای ناترازی پولی-مالی
➕ به همراه:
🔷 سایر محورهای مرتبط با مهندسی صنایع
⏰ تاریخ برگزاری: ۲۴ و ۲۵ اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴
📍مکان برگزاری: دانشگاه علم و صنعت ایران
🌐 ثبتنام و کسب اطلاعات بیشتر از طریق: iiiec.ir
❇️ از همه اساتید، دانشجویان و علاقمندان دعوت میکنم در این کنفرانس مشارکت کنند. برنامههای جانبی متنوعی در کنفرانس تعریف شده است که به زودی اطلاعرسانی خواهد شد.
#مهندسی_صنایع
#ناترازی
#حکمرانی
🆔 @Pishvaee_ir
🏮 گزارش سازمان بهرهوری آسیایی در سال 2024 منتشر شد
🔹 در این گزارش تحلیلی، وضعیت اقتصادی و بهرهوری کشورهای عضو سازمان بهرهوری آسیایی به صورت تفصیلی ارائه و مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیلهای مقایسهای متنوع در مورد کمیت و کیفیت تولید ناخالص داخلی کشورها و شاخصهای بهرهوری و ارائه پیشبینی از وضعیت آتی این شاخصها از جمله ارزشمندترین اطلاعات موجود در این گزارش است.
🔹 اطلاعات موجود در این گزارش نشاندهنده آن است که شاخصهای بهرهوری ایران در سالیان اخیر از رشد به نسبت خوبی برخوردار بودهاند. بر همین اساس در گزارش 2024 سازمان بهرهوری آسیایی پیشبینی شده است که رشد شاخصهای بهرهوری در ایران در سالهای آتی نیز با مقدار بیشتری ادامه داشته باشد.
🔹 علیرغم عملکرد به نسبت مطلوب ایران در سالیان اخیر، همچنان عقبماندگی تاریخی ناشی از عملکرد نامطلوب در سالهای 2010 تا 2019 وضعیت کلی اقتصاد ایران را متاثر کرده است و رشدهای سالیان اخیر نتوانسته است به طور کامل جبران عملکرد نامطلوب گذشته را انجام دهد.
🔹 میزان اندک مشارکت اقتصادی و حجم کم تولید ناخالص داخلی ایران نسبت به سایر کشورهای مورد بررسی از جمله اطلاعات قابل توجه این گزارش برای سیاستگذاران است.
🔹 هر چند که اطلاعات این گزارش نسبت به گزارشهای ملی متناظر مانند گزارش سیمای بهرهوری ایران 1402 دارای دو سال تاخیر است، لکن با توجه به مقایسات متنوع انجام شده بین کشورها از اطلاعات ارزشمندی برخوردار است.
📚 دسترسی به گزارش سازمان بهرهوری آسیایی 2024
📚 دسترسی به گزارش سیمای بهرهوری ایران 1402
🆔 @Pishvaee_ir
💠 گفتـاری در باب نظام بودجهریـزی کشور
🔹 در هفته گذشته لایحه بودجه 1404 کشور برای بررسی تقدیم مجلس شورای اسلامی شد. شاید مهم باشد که بدانیم فلسفه بودجه مقید کردن قدرت قوه مجریه در راستای منافع عمومی و در امتداد آن ایجاد تعادل بین قوای مقننه و مجریه است. لذا نظام بودجهریزی هر کشور یک ساختار نهادی مهم برای توسعه و پیشرفت محسوب میشود.
🔹 سند بودجه مطلوب باید (1) مبتنی بر هدف و برنامه، (2) جامع و (3) شفاف باشد. یعنی بودجه باید برشی سالانه از برنامه بلندمدت برای دستیابی به اهداف باشد، تمامی منابع و مصارف کشور را دربرداشته باشد و برای ذینفعان و به خصوص مردم قابل فهم و رصد باشد.
🔹 لایحه بودجه 1404 از بعد جامعیت گامهای رو به جلویی برداشته است هر چند که همچنان برخی اقلام فرابودجهای در آن وجود دارد. اما در دو معیار دیگر از توفیقات چندانی برخوردار نیست. شاید گمشده اصلی ارتباط شفاف بودجه 1404 با برنامه هفتم باشد.
🔹 موضوع دیگر سهم ناچیز بودجه عمرانی (حدود 12%) است که همچنان باعث کندی چرخهای پیشرفت کشور خواهد شد. استفاده از منابع نفتی برای بودجه جاری مخالف عدالت دورننسلی و بیننسلی است. استقراض قابل توجه از طریق رشد بیش از 170 درصدی انتشار اوراق و استفاده از منابع صندوق توسعه ملی از جمله ضعفهای بودجه 1404 است که البته خود میتواند عامل افزایش تورم هم باشد.
🔹 علاوه بر موارد فوق، شاید بیش از همه سازوکار سنتی و مبتنی بر چانهزنی تخصیص بودجه باشد که منجر به ناکارآمدی است. عدماتصال بودجه به عملکرد و بهرهوری یک درد مزمن در کشور است.
🆔 @Pishvaee_ir
🏮 برگزیدگان نوبل اقتصاد 2024 چه میگویند؟
🔻 عجم اوغلو، جانسون و رابینسون در قالب یک تیم بینرشتهای اقتصاد-سیاست برنده جایزه نوبل اقتصاد 2024 شدند. بسیاری سوال میکنند که نظریه محوری که باعث شد این افراد برنده جایزه نوبل بشوند چیست؟ در این سطور سعی خواهم کرد به صورت مختصر نظریه آنان را تبیین و بررسی کنم.
🔻 به طور کلی تیم برنده جایزه نوبل به رهبری عجم اوغلو عامل اصلی تحولات را ساختار نهادی میدانند و همانطور که در محافل علمی مشهور هست جزو دانشمندان «نهادگرا» هستند. دغدغه اصلی نظریه این سه محقق در مورد رشد اقتصادی پایدار است و در واقع در صدد پاسخگویی به این سوال هستند که عامل اصلی رشد اقتصادی پایدار و تفاوت بین جوامع پیشرفته ثروتمند و فقیر چیست؟
🔻 عجم اوغلو و همکارانش ضمن رد نظریاتی که شرائط جغرافیایی، فرهنگ و غفلت را عامل اصلی تفاوت جوامع پیشرفته و کمتر توسعه یافته میدانند، با استناد به شواهد تجربی و تاریخی سطح توسعهيافتگی کشورها را پیامد رفتارهایی میدانند که ساختار نهادی سیاسی-اقتصادی آنها تولید میکنند. آنها معتقدند رشد اقتصادی پایدار تنها در جوامعی ایجاد میشود که دارای نهادهای فراگیر هستند. این نهادها قادرند فرصتهای متنوع اقتصادی را به صورت منصفانه و رقابتی برای بخش بزرگتری از جامعه ارائه کرده و افراد جامعه مبتنی بر شایستگی و توانمندی از آنها بهرهمند شوند. در مقابل، در جوامعی که به جای نهادهای فراگیر، نهادهای استثمارگر که تضمین کننده منافع بخش کوچک دارای قدرت سیاسی هستند نقشآفرینی میکنند، هیچگاه رشد اقتصادی پایدار بوجود نمیآید. چرا که اساساً این نهادها با ایجاد چرخههای شوم بعد از مدتی رشد اقتصادی را به منظور تأمین منافع اندکسالاران محدود میکنند.
🔻 برندگان جایزه نوبل اقتصاد 2024 بر این باورند که ماهیت و طبیعت اندکسالاری اینطور اقتضاء میکند که ساختار نهادی اقتصاد استثمارگر شده و تنها تاجایی از رشد اقتصادی پشتیبانی کند که منافع گروه اندک قدرتمند کاهش پیدا نکند. لذا چنین ساختار نهادی امکان ایجاد انگیزه و جلب مشارکت اکثریت جامعه را نداشته و در نتیجه حتی در بهترین حالت منجر به محدود شدن رشد اقتصادی در بلندمدت میشود.
🔻 علیرغم اینکه نظریه نهادی بیان شده توسط عجم اغلو و همکارانش به خوبی بخشی از واقعیت را توجیه و روایت میکند اما نسبت به برخی موضوعات کم توجه است. برای مثال روابط متقابل ساختار نهادی و فرهنگ را در نظر بگیرید. در برخی جوامع مانند جوامع شرق آسیا فرهنگ نظم و فرمانپذیری به کمک ساختار نهادی آمده و آن را به شدت در راستای ایجاد رشد اقتصادی تقویت میکند اما در قرن بیست و یکم و با تغییر فرهنگ کشوری مانند ژاپن رشد اقتصادی پرشتاب کند میشود. یا اینکه اگر جهان را به عنوان یک جامعه بزرگتر در نظر بگیریم آیا ساختار نهادی حاکم بر آن که توسط برخی کشورهای پیشرفته بنا شده است یک ساختار نهادی فراگیر است؟ شواهد زیادی وجود دارد که اینطور نیست؛ پس سوال مهم این است که چطور امکان دارد که یک کشور دارای ساختار نهادی فراگیر ملی در فضای بینالمللی یک از یک ساختار نهادی استثمارگر حمایت کند؟ سوال مهم دیگری که به نوعی بیپاسخ مانده است این است که آیا اساساً دستیابی به رشد اقتصادی پایدار در بین جوامع بشری رقیب یک بازی با جمع صفر است؟ اگر اینطور باشد با فرض اینکه اکثریت جوامع دارای ساختار نهادی فراگیر باشند همچنان امکان رشد اقتصادی پایدار برای همه آنان وجود دارد؟
✍️ میر سامان پیشوایی
🆔 @Pishvaee_ir
🔵 راهبرد آینده صادرات-واردات باید متمرکز بر چه محصولاتی باشد؟
▪️ شکل فوق جریان ورودی و خروجی گروه محصولات را در مناطق مختلف دنیا نمایش میدهد. همانطور که در شکل مشخص است کشورهای پیشرفته واردات خود را به محصولات در ابتدای زنجیره تأمین که دارای وزن بالا و ارزش افزوده کمتر است متمرکز کرده و در مقابل صادرات خود را به محصولاتی اختصاص دادهاند که دارای هزینه لجستیک پایین و ارزش افزوده بالا باشد.
▪️ این راهبرد باعث شده است نقطه تعادل تجارت بین کشورها در موقعیتی شکل گیرد که با افزایش تبادل تجاری، منافع بیشتری برای کشورهای توسعه یافته حاصل شده و کشورهای کمتر توسعه یافته بازنده این تبادل باشند. در چنین شرائطی کشورهای کمتر توسعه یافته (مانند کشورهای غرب آسیا) برای تغییر نقطه تعادل فعلی باید ثروت حاصل از صادرات مواد اولیهی در ابتدای زنجيره تأمین را برای سرمايهگذاری در صنایع پیشرفته دارای مزیت و محصولات با هزینه لجستیک پایین اهرم کنند. در غیر این صورت و در حالتی که این ثروت برای هزینههای جاری و توسعه صنایع ابتدای زنجیره تأمین استفاده شوند هیچگاه نقطه تعادل تغییر نکرده و در نتیجه فاصله بین کشورهای پیشرفته و کمتر توسعه یافته بیشتر میشود.
🆔 @Pishvaee_ir