Pishvaee_ir
🔹 آبان 1401 بود که #شهید_رئیسی عزیز به عنوان رئیس جمهور برای نظارت ستادی به سازمان اداری و استخدامی
🔹 ایشان در آن جلسه سازمان ملی بهرهوری را مورد لطف قرار داده و رویکردهای اتخاذ شده در سازمان را تایید کردند، اما خواستند که کارها با جدیت و عزم جزم دنبال شود. در ادامه هم مطالب مهمی در خصوص لزوم ارتقای #بهرهوری و تاثیر آن در تحول اداری فرمودند که نشان از فهم درست ایشان از ریشه برخی ناکارآمدیها در کشور داشت.
🔹 حضور بیتکلف، مصصم و امیدوار ایشان و بررسی مسائل در میدان و ارائه رهنمودهای دقیق و راهگشا به واقع برای بنده و همه مدیران روحیهبخش بود. ایشان رئیس جمهوری طرفدار #شفایت_عملکرد و #پاسخگویی و حامی #مدیران_جوان و خطرپذیر بودند. بعد از حادثه شهادت ایشان، سخنرانان و همراهان بیشتر در مورد سجایای اخلاقی و معنوی ایشان صحبت کردند اما یک بعد از شخصیت ایشان که کمتر به آن اشاره میشود کارآمدی ایشان به عنوان یک حکمران و مدیر برجسته در میدان عمل بود.
🆔 @Pishvaee_ir
✅ تصمیمگیری دادهمحور، فراتر از یک تکنیک!
📍 اولین پیشرویداد بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع برگزار میشود:
📈 در دنیای امروز، اهمیت تصمیمات بههنگام، سازگار با تغییرات، بهینه و استوار در برابر عدمقطعیت روز به روز بیشتر میشود.
نگاه دادهمحور به مسائل و راهحلها، قابلیت اطمینان هر تصمیم و سرعت انتخاب درست را بالاتر میبرد.
اگر به آشنایی با نقش تصمیمگیری دادهمحور در دنیای امروز، هوش مصنوعی، بازارهای مالی و تحقیق در عملیات کاربردی علاقهمند هستید،
🗓 دوشنبه ۵ آذرماه ساعت ۱۳ در آمفیتئاتر شهید شهبازی دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران منتظر شما هستیم!
🏷 ثبتنام رایگان (حضوری یا آنلاین)
https://evnd.co/QkDLY
🆔 @Pishvaee_ir
🔰 مرکز نوآوری دانشگاه امام صادق علیهالسلام برگزار میکند:
🔰 راهینو: راهینو در حکمرانی
سلسله جلسات بررسی تجارب نوآوری در بخش عمومی با راهبری دکتر بابک حمیدیا
💠 میهمان نشست دوم: دکتر میرسامان پیشوایی
رییس سازمان ملی بهرهوری
⏰ زمان: دوشنبه ۵ آذر، ساعت ۱۹
📍 مکان: پل مدیریت، مرکز نوآوری دانشگاه امام صادق علیهالسلام
ثبت نام حضوری در ایوند:
https://evand.com/events/psie2
ثبت نام مجازی در ایوند:
https://evand.com/events/psie2e
➖➖➖➖➖➖➖
🧩 مرکز نوآوری دانشگاه امام صادق علیهالسلام
@innovationisu
https://innovationisu.ir/
🆔 @Pishvaee_ir
❓ رشد اخیر بهرهوری ناشی از رشد کدام بخشها بوده است؟
⭕️ بعد از اینکه در دهه 90 رشد اقتصادی یا همان رشد تولید ناخالص داخلی ایران با افت قابل توجه به طور متوسط به زیر یک درصد رسید، در سه سال گذشته (1400-1402) رشد این شاخص بهبود یافته و به طور متوسط عدد چهار و نیم درصد را ثبت کرد. در این بازه زمانی 77 درصد از رشد اقتصادی از محل بهرهوری و 23 درصد باقیمانده هم از محل رشد نیروی کار و سرمایه تحقق یافته است.
⭕️ اخیراً در برخی تحلیلهای رسمی و غیررسمی که در مورد رشد بهرهوری ارائه میشود این تصور غلط ارائه میشود که این رشد شاخص بهرهوری عمدتاً ناشی از رشد فروش نفت و رونق حوزه خدمات بعد از دوران کرونا بوده است. هر چند که حتی اگر این دو گزاره درست میبودند به معنای فاقد ارزش بودن رشد حاصله نیست، لکن محاسبات مربوط به سهم رشد بهرهوری بخشهای اقتصادی تناسب چندانی با این مدعا ندارد.
⭕️ همانطور که در نمودار بالا نمایش داده شده است، با اختلاف قابل توجه بیشترین سهم را در رشد بهرهوری بخش صنعت ایفا کرده است. حوزه نفت و گاز و کشاورزی هم بعد از صنعت دارای بالاترین سهم هستند. برای انجام این محاسبه رشد بهرهوری هر بخش و سهم آن در تولید ناخالص داخلی کشور مد نظر قرار گرفته است. ساختمان تنها بخشی است که در این مدت نقش منفی (کاهشی) در رشد بهرهوری ایفا کرده است.
⭕️ برای ادامه رشد بهرهوری در سالهای آینده باید دولت نسبت به اجرای تکالیف برنامه هفتم در استقرار نظام ملی بهرهوری و ایجاد انگیزه برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در حرکت ملی بهرهوری با اهتمام بیشتری داشته باشد.
🆔 @Pishvaee_ir
🔻 رشد اقتصادی مبتنی بر بهرهوری؛ هدفی فراموش شده در بودجه ۱۴۰۴
🏮 علیرغم اینکه در بند اول سیاستهای کلی #برنامه_هفتم، رهبر معظم انقلاب رشد اقتصادی مبتنی بر #بهرهوری را «هدف کلی و اولویت اصلی» برنامه عنوان کردهاند، لایحه #بودجه_1404 به طور کلی این موضوع را نادیده گرفته و هیچ بندی متناسب با این هدف دیده نمیشود.
🏮 به نظر میرسد این لایحه به عنوان دومین برش از برنامه هفتم کمترین تطابق را با احکام و تکالیف برنامه هفتم به خصوص در حوزه رشد اقتصادی پایدار داشته و به دلیل استقراض قابل توجه محرک موتور تورم در کشور خواهد بود.
📖 یادداشت کامل: B2n.ir/w00641
🆔 @Pishvaee_ir
💎 هنــر تنظیــمگـری
💠 ضعف در تنظیمگری یکی از چالشهای مهم نظام حکمرانی کشور است که منتج به عدم جاریسازی موثر سیاستهای کلان شده است. متاسفانه برخی تحلیلهای اشتباه منجر به این شده است که برای حل این مسئله سیاستهای کلان در دورههای کوتاه مدت مورد بازنگری قرار گرفته يا حتی سیاستهای جدید تولید شود. این راهکار غلط خود چالش دیگری به نام تورم سیاستهای کلان را به وجود آورده است. تجویز غلط دیگر برای حل مسئله ورود نظام حکمرانی به تصدی و اجرا است که این خود منجر به چالش دیگری به نام بزرگ و لخت شدن نظام حکمرانی و در نتیجه ناکارآمدی است.
💠 لذا میتوان نتیجه گرفت که تقویت نظام تنظیمگری کشور یکی از اولویتهای مهم حال حاضر میباشد. تنظیمگری به معنای تمهید قواعد و کنترلهای هدفمند برای ایجاد رفتار همراستا و محققکننده سیاستهای تضمینکننده منافع عمومی میباشد.
💠 اما سوال مهم این است که برای تنظیمگری موثر چه شایستگیهایی باید در حکمرانان وجود داشته باشد؟ به نظر میرسد مهمترین این شایستگیها شامل موارد زیر است:
▪️ درک و تفسیر مشترک از منافع عمومی و اهداف سیاستهای کلان در حوزه تنظیمگری مورد نظر
▪️ شناخت مناسب از ظرفیتهای قانونی حوزه مورد نظر
▪️ استفاده موثر از تنظیمگری اجتماعی، خودتنظیمگری و همتنظیمگری
▪️ تسلط به انواع مجاری تنظیمگری در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، اداری و فناوری
▪️ فهم صحیح از فرآیند یادگیری در چرخه تنظیمگری
▪️ قابلیت استفاده از رویکردهای سیستمی و شواهد-محور برای طراحی سازوکارهای تنظیمگری
🆔 @Pishvaee_ir
🏮 سربلندترین پاسدار حریم ولیامر
در بزرگترین امتحان تاریخ درباره امانت امامت سربلندترین شد و نزد خدا #ممتحنه نام گرفت.
جان و آبرویش را سپر جان امیرش (ع) در مسجد کرد و جان امام را از دست آن خبیثان روزگار نجات داد. امام که از مسجد بیرون آمد به او نگریست و فرمود:
«رُوحی لِرُوحِکَ الْفِداء وَ نَفْسی لِنَفْسِکَ الْوِقاء یا اَبَاالْحَسَنِ اِنْ کُنْتَ فی خَیْرٍ کُنْتَ مَعَکَ وَ اِنْ کُنْتَ فی شَرٍّ کُنْتَ مَعَکَ»
روحم فدای تو و جان من سپر بلای تو، ای اباالحسن اگر تو در خیری باشی من با تو هستم و اگر در شرّی (مصيبتی) باشی من با تو هستم.
#فاطمه
#علی
🆔 @Pishvaee_ir
Pishvaee_ir
🏮 مشکل اصلی #موازنه_باور است 🔹 در فضای مواجهه جبهه مقاومت و جبهه استکبار در روزهای گذشته شاهد اتفاق
🏮 رویکرد صواب نسبت به تحولات اخیر منطقه چیست؟
🔻 در دو ماه گذشته مجموعه اتفاقاتی برای جبهه مقاومت به وقوع پیوسته است که نشان از نوعی غافلگیـری و سهلانگاری دارد. توطئه پیجرها، ترورهای سریالی رهبران مقاومت مانند شهید هنیئه، سید حسن نصرالله، سید هاشم صفیالدین، سرداران زاهدی و پورهاشمی و برخی پیشرویهای جبهه عبری-تکفیری از جمله این اتفاقات است. مجموعه این حوادث متاسفانه موازنه باور را تحت تاثیر خود قرار داده است که این خطرناکترین بخش این ماجراست. چرا که پسگرفتن زمینها و جبههها تنها به شرطی امکانپذیر است که باور به توفیق الهی وجود داشته باشد.
🔻 متاسفانه در برخورد با شرائط فعلی مشابه با برخی اتفاقات تلخ گذشته (مانند حادثه هواپیمای اوکراینی) با دو دوسته تزیینکنندگان و تضعیفکنندگان روبرو هستیم. گروه اول همواره سعی دارند همه چیز را تحت تدبیر نشان داده و و هر اتفاقی را در منظومه طراحی و موفقیت جبهه مقاومت تفسیر کنند. آنقدر در این شیپور میدمند که حتی تا ساعاتی قبل از سقوط دمشق با ارائه تحلیلهای آوانگارد برگشتن یکباره ورق جنگ به نفع مقاومت را پیشگویی میکنند. مثل آنها همچو فردی است که اول تیر میاندازد و هر جا اصابت کند دایره کشیده و خوشحالی میکند. گویی این دسته مأموریت خود را تزیین هر غفلت و پلشتی تعریف کردهاند. دسته دوم دانسته يا نادانسته هر شکستی را اهرمی برای تضعیف رهبران و قوای جبهه مقاومت قرارداده و و همچو موریانه به جان ارکان استحکام درونی این جبهه میافتند. کار را به جایی میرسانند که تمام توفیقات گذشته را هم زیر سوال برده و چشمان خود را برای دیدن سیاهی به روی نور میبندند.
🔻 آنچه در این شرائط به صواب نزدیک است تمسک به یک رویکرد واقعگرایانه نسبت به اتفاقات گذشته به منظور دستیابی به تکامل و رشد در آینده است. تدبیر و کسب آمادگی به منظور پیشگیری از غفلت در مورد تحولات آینده و به خصوص تحرکات رژیم صهیونیستی از مهمترین اقدامات در مقطع فعلی است. تحرکات امروز این رژیم جنایتکار در راستای حمله زمینی و تصرف بخشی از خاک جنوب سوریه و بمباران شدید برخی زیرساختهای لجستیکی این کشور، نشان از برنامه احتمالی برای حمله به برخی مناطق لبنان بعد از اتمام آتشبس موقت دارد. هوشیاری نسبت به این موضوع و تمهید برخی تدابیر و امکانات شاید مهمترین اقدام در مقطع فعلی است.
🖋 میر سامان پیشوایی
🆔 @Pishvaee_ir
⚡️مهمترین ناترازی کشور چیست؟ ⚡️
🔹 بیتردید یکی از عوامل مهم و اثرگذار در سقوط نظام سوریه وضعیت اقتصادی است. طبق آمار موجود درآمد سرانه در سوریه (تولید ناخالص داخلی تقسیم بر جمعیت) از حدود 1100 دلار در سال 2018 به تدریج کاهش یافته است و در سال 2023 به 280 دلار رسیده است. حقوق کارمندان دولت هم وضعیت اسفباری داشت به طوری که دو سال پیش حقوق فردی در سطح معاون يا دستیار وزیر در سوریه حدود 50 دلار در ماه و در سطح وزیر بین 100 تا 150 دلار در ماه بوده است. متاسفانه بعد از پایان داعش (اواخر 2017) تا 2024 دولت سوریه و کشورهایی که به سوریه کمک می کردند موفق نشدند از منظر اقتصادی تحول مثبتی در این کشور ایجاد کنند و زمان 5 ساله را از دست دادند. این امر به تدریج باعث جدایی مردم از حاکمیت و کم انگیزگی کارکنان دولت و نظامیان شد. ضمنا جنگ به شدت هزینه بر است و به همین دلیل ضعیف شدن بنیاد اقتصادی بر حوزه نظامی هم تاثیر می گذارد. به نوعی دشمن هم در این دوران بر تضعیف اقتصاد سوریه تمرکز کرده و وقتی کار به نارضایتی عمومی کشیده شد کار را تمام کرد. هر چند که مردم و نظام سوریه قطعا در آینده هم وضعیت بهتری نخواهند داشت و شاید در شرائط وخیمتری قرار گیرند.
🔹 غرض اینکه تقویت رشد اقتصادی و اصلاح ساختار نهادی اقتصاد در ایران یک اقدام مهم و راهبردی در راستای تقویت جبهه مقاومت است که به طور مستقیم بر استحکام درونی و سرمایه اجتماعی نظام و تقویت نیروهای نظامی اثر میگذارد. افزایش کارآمدی نظام حمکرانی کشور و بهبود شرائط اقتصادی در شرائط فعلی مهمترین رویکرد تحولی مورد نیاز در دکترین امنیت کشور است.
🆔 @Pishvaee
ادامه ...
🔹 بسیاری از صاحبنظران و مدیران ارشد کشور ناترازیها در حوزه انرژی، بودجه، آب و صندوقهای بازنشستگی را عامل اصلی تضعیف بنیه اقتصادی کشور میدانند. اما از نظر نگارنده این سطور مهمترین ناترازی در ایران، ناترازی حکمرانی و شایستگی مدیران در کشور است. درواقع ناترازی انرژی، آب و ... همه از پیامدهای ناترازی حکمرانی و شایستگی مدیران کشور است و برای اصلاح آنها راهی جز اصلاح سبک حکمرانی نیست. این اصلاح دارای الزاماتی است که در صورت توفیق، در آینده بیشتر در مورد آن خواهم نوشت.
🖋 میر سامان پیشوایی
🆔 @Pishvaee_ir
💡 چرا شدت مصرف انرژی مهمتر است؟
🔻 در شرائطی که ناترازی انرژی در ایران کاملا ملموس شده است، تلاش نهاد حکمرانی انرژی بیشتر بر کاهش مصرف متمرکز شده است که البته امر مهم و موثری بر حل مشکل است؛ لکن به نظر میرسد تمرکز بر بهبود شاخص شدت مصرف انرژی (نسبت کل انرژی مصرفی به تولید ناخالص داخلی) از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار است. چرا؟
🔻 شدت مصرف انرژی بر مبنای این اصل خردمندانه استوار شده است که جامعهای شایستگی مصرف بیشتر انرژی را دارد که شایستگی تولید بیشتر داشته باشد. لذا سیاستهای مدیریت انرژی نیز بایست همسو با این اصل طراحی و پیادهسازی شوند. برای مثال وقتی کشور دچار ناترازی انرژی شده است، اگر سیاستگذار تخصیص به بخش مولد اقتصاد (مانند صنایع) را به بهای حفظ يا کاهش کمتر تخصیص به بخش غیرمولد (مانند بخش خانگی) کاهش دهد، بر خلاف اصل فوقالذکر گام برداشته است. اما تبعات عدم رعایت این اصل چیست؟
🆔 @Pishvaee_ir
🔻 بیتوجهی به شاخص شدت مصرف انرژی از طریق اعمال سیاست فوقالذکر منجر به کاهش تولید ناخالص داخلی شده و توان سرمایهگذاری در بخش انرژی را فرسایش میدهد. کاهش توان سرمایهگذاری به سه طریق (سه حلقه تشدیدکننده در شکل) تولید انرژی را در بلندمدت کاهش داده و ناترازی را تشدید میکند. در سازوکار اول (حلقه اول از سمت چپ) کاهش سرمایهگذاری باعث عدمتوسعه ظرفیت نیروگاهی شده و رشد همپای تولید و مصرف را تضعیف میکند (تشدید ناترازی). در حلقه تشدیدکننده دوم کاهش سرمایهگذاری امکان توسعه فناوری را محدود کرده و بهرهوری تولید را تحت تاثیر قرار میدهد. در نهایت در حلقه سوم، کاهش سرمایهگذاری باعث افزایش متوسط عمر تجهیزات نیروگاهی شده و از این طریق بهرهوری تولید را کاهش میدهد. در واقع هر سه حلقه از طریق کاهش توان سرمایهگذاری پایداری و رشد تولید انرژی را تضعیف میکنند.
🔻 لذا تمرکز بر سیاست در اولویت قرار دادن پاسخ به تقاضای بخش غیرمولد اقتصاد نسبت به بخش مولد هر چند که شاید در کوتاه مدت موجب کاهش نارضایتی و تبعات اجتماعی شود، اما در بلندمدت بیتردید با تقویت حلقههای شوم ناترازی را تشدید و موجبات نارضایتی عمومی را فراهم میآورد. لذا به نظر میرسد در این خصوص باید یک سیاست اصلاحی در راستای تعدیل سهم پاسخ به تقاضای بخش غیرمولد نسبت به بخش مولد اعمال شود.
⚠️ پ.ن.:
(1) در حال حاضر ایران رتبه آخر در شاخص شدت مصرف انرژی در سطح جهان دارد و این شاخص در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی است.
(2) در مدل ارائه شده در نسخه اول این پست اشتباهی در تعیین قطبیت یکی از روابط بود که با تذکر یکی از مخاطبان اصلاح و پست مجدد در کانال قرار داده شد.
🖋 میر سامان پیشوایی
🆔 @Pishvaee_ir
🌹 میلاد حضرت امالائمه حضرت فاطمه زهرا (س) مبارک باد
🌺 عن فاطِمَةَ الزَّهراءِ عليهاالسلام: اَللّهُمَّ بِعِلْمِكَ الْغَيْبِ وَ قُدْرَتِكَ عَلَى الْخَلْقِ اَحْيِـنى مـا عـَلِمْتَ الْحَـياةَ خَيـْرا لى وَ تَوَفـَّنى اِذا كانَتِ الْوَفاةُ خَيـْرا لى. اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ كَلِمَةَ الاِْخْلاصِ وَ خَشْيَتَكَ فِى الرِّضا وَ الْغَضَبِ وَ الْقَصْدَ فِى الْغِنى وَالْفَـقْرِ.
🌸 حضرت زهرا عليهاالسلام: بارالها! به علم غيب و قدرت فراگيرت سوگند، مرا زنده بدار تا روزى كه آن، براى من سودمند است و بميران هنگامى كه مرگ، به سود من باشد. خدايا اعتقاد خالص و ترس از خودت را به هنگام خوشنودى و خشم و ميانه روى در حال دارايى و تهى دستى را از تو خواستارم.
🆔 @Pishvaee_ir