┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄
عـــرض سلام و ادب واحتـــــــرام
خــــــدمت جنـــــــاب
استــــــــاد #بـــــابــــــــایی
وشمـــــــا دوستــــــان ولایی
🔘طبق اطلاع رسانی انجــــــــام
شده با شمــــــا هـــــــــمراه هستیم
🔍☆◁#کنفـــــــــــــــرانس
💮☆◁#سیــــــــد الکــــــریم
👤باهـــــــــــــــــمراهــــی
جناب استــــــاد #بابایی
ضمــــــن سپـاس فراوان
با جنـ،ـــاب استاد وشمـــــا
دوستان ولایی همـــــراه
مـــــیشویم...
─═══༅𖣔🌺𖣔༅══┅─
🇮🇷#اتحادیه_عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
🎗4 ربیع الثانی 1428تولد
حضرت عبدالعظیم حسنی
علیه السلام •سیدالکریم•
مبارک باد🎗
📖✍عبدالعظیم حسنی •۱۷۳-۲۵۲ ق• مشهور به شاه عبدالعظیم و سیدالکریم از عالمان سادات حسنی و از راویان حدیث. نسب او با چهار واسطه به امام حسن علیه السلام میرسد. شیخ صدوق، مجموعه روایات وی را با عنوان جامع اخبار عبدالعظیم گردآوری کرده است.
🌀عبدالعظیم حسنی، امام رضا علیه السلام و امام جواد علیه السلام را درک کرده و نقل است که ایمان خویش را بر امام هادی علیه السلام عرضه داشت و در زمان او وفات یافت. حرم حضرت عبدالعظیم واقع در شهر ری، زیارتگاه شیعیان است. در برخی روایات ثواب زیارت قبر او برابر با ثواب زیارت قبر امام حسین علیه السلام دانسته شده است.
─═══༅𖣔1⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
👤عبدالعظیم بن عبدالله بن علی بن حسن بن زید بن حسن بن علی بن ابیطالب، مشهور به عبدالعظیم حسنی، شاه عبدالعظیم و سیدالکریم، در پنجشنبه ۴ ربیعالثانی سال ۱۷۳ق، در زمان حکومت هارون الرشید، در مدینه •درباره محل ولادت وی اختلاف است• متولد شد.
👤پدرش عبدالله بن علی قافه و مادرش دختر اسماعیل بن ابراهیم بوده که به «هیفاء» موسوم است
─═══༅𖣔2⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍نسب وی به امام مجتبی علیه السلام میرسد. نجاشی از عالمان شیعی میگوید: پس از رحلت وی به هنگام غسل، رقعهای در لباسش یافت شد که نسب وی در آن بدین صورت نوشته بود: من ابوالقاسم فرزند عبدالله، فرزند علی، فرزند حسن، فرزند زید، فرزند امام حسن علیه السلام ابن علی بن ابی طالب هستم. میرداماد عبدالعظیم را دارای نسب روشن و شرافت آشکار توصیف میکند.
─═══༅𖣔3⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💮(1)همسر وفرزندان
📖✍همسر عبدالعظیم، دختر عمویش، خدیجه، دختر قاسم بن حسن امیر، مکنّی به ابومحمد بود. عبدالعظیم از او صاحب دو فرزند به نامهای محمد و ام سَلَمِه شد. شیخ عباس قمی، محمد پسر عبدالعظیم را مردی بزرگوار توصیف میکند که به مقام زهد و عبادت شهرت داشت.
─═══༅𖣔4⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
💮(2)مصاحبت با ائمه علیه السلام
👤عبدالعظیم محضر چند امام را درک کرده است. آقا بزرگ تهرانی نقل میکند که عبدالعظیم حسنی، امام رضا علیه السلام و امام جواد علیه السلام را درک کرده و ایمان خویش را بر امام هادی علیه السلام عرضه داشته و در زمان وی وفات یافت، اما آیتالله خویی، همعصر بودن عبدالعظیم با امام رضا علیه السلام را رد میکند.
👤شیخ طوسی در کتاب رجالی خویش، وی را در زمره اصحاب امام عسکری علیه السلام نام میبرد. عزیزالله عطاردی نیز تصریح میکند با توجه به حالات عبدالعظیم حسنی و تحقیق در روایات وی، میتوان دریافت که او امام کاظم علیه السلام ، امام رضا علیه السلام ، امام جواد علیه السلام و امام هادی علیه السلام را درک کرده است.
─═══༅𖣔5⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍درباره برخورد عبدالعظیم با امامان نقل شده که او هرگاه وارد مجلس امام جواد علیه السلام یا امام هادی علیه السلام میشد، با کمال ادب و خضوع و غایت حیا و تواضع، در حالی که دستهای خود را از ردا بیرون آورده بود، به محضر آن امامان سلام عرض میکرد و امام پس از جواب سلام، او را نزدیک خود میخواند و در کنار خویش مینشاند؛ به حدّی که زانوی او به زانوی امام میچسبید و امام، کاملا از احوال او سؤال میکرد. این برخورد موجب حسرت و غبطه دیگران میشد
─═══༅𖣔6⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍زندگی در دوران سرکوب
شیعیان دوران زندگی عبدالعظیم مصادف با شرایط خفقان و سرکوب شیعیان توسط بنی عباس بود.
👤عبدالعظیم نیز همچون پدرانش سالها تحت تعقیب بود. او گرچه زمانی که در مدینه، بغداد و سامرا میزیست روش تقیه را در پیش گرفته و عقیده و مرام خود را پنهان میداشت، ولی با این حال مورد غضب متوکل و معتز بود.
─═══༅𖣔7⃣𖣔༅══┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💮(3)هجرت به ری
📖✍بنابر گزارشهای تاریخی، عبدالعظیم در زمان معتز خلیفه عباسی، به جهت اذیت و آزار و ترس از قتل، به امر امام هادی علیه السلام از سامرا به ری • که از پایگاههای مهم عباسیان بود • هجرت کرد.
🌀برخی هم نقل کردهاند به قصد زیارت قبر علی بن موسی الرضا به قصد خراسان هجرت کرد و در ری برای زیارت حمزة بن موسی بن جعفر توقف کرد و در آنجا مخفی شد.
─═══༅𖣔8⃣𖣔༅══┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
👤نجاشی به نقل از احمد بن محمد بن خالد برقی ماجرا را اینگونه روایت میکند که عبدالعظیم در حال فرار از سلطان، به ری آمد و در سرداب خانه مردی از شیعیان در محله «سکة الموالی» ساکن شد.
👤او در همان سرداب به عبادت میپرداخت، روز را روزه میگرفت و شب را به عبادت میگذراند. وی مخفیانه از منزل بیرون میآمد و به زیارت قبری میرفت که میگفت:
☄این قبر مردی از فرزندان موسی بن جعفر علیه السلام است. پیوسته در آن سرداب بود و خبر ورود او به شیعیان آل محمد یکی پس از دیگری میرسید تا اکثر شیعیان با وی آشنا شدند
─┅═༅9⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍درگذشت عبدالعظیم حسنی در ۱۵ شوال سال ۲۵۲ق در زمان امام هادی علیه السلام رخ دادآنچه درباره چگونگی رحلت عبدالعظیم حسنی آمده، دو قول مرگ طبیعی و شهادت را روایت کرده است.
👤نجاشی قائل به بیماری عبدالعظیم است که منجر به فوت او شد. شیخ طوسی نیز قائل است که عبدالعظیم در ری وفات یافت و قبر او در آنجاست.
─┅═༅🔟༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍در مقابل، گزارشی نیز وجود دارد که قائل به زنده بهگور کردن و شهادت عبدالعظیم شده است. طریحی معتقد است از اولاد ابوطالب، کسی که در ری زنده مدفون شد، عبدالعظیم حسنی است،ولی واعظ کُجوری نوشته است که در کتاب رجال و انساب، از احوال حضرت عبدالعظیم تفحص نموده و از شهادت وی خبری صحیح و موثق نیافته است
👤شیخ صدوق در باب زیارت مرقد وی، روایتی را نقل میکند که فردی از اهالی ری بر امام هادی علیه السلام وارد شد و گفت: به زیارت حضرت سیدالشهدا مشرف شدم. امام علیه السلام فرمود:
☄ثواب زیارت قبر عبدالعظیم که نزد شماست مانند کسی است که قبر حسین بن علی علیه السلام را زیارت کرده است.
─┅═༅1⃣1⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍بنا بر نقل محدث نوری، فردی از شیعیان، رسول اکرم صلوات الله علیه را در عالم رؤیا زیارت میکند که به او میفرماید فردا یکی از اولاد من کنار درخت سیب در باغ عبدالجبار بن عبدالوهاب رازی تشییع و دفن خواهد شد.
👤 وی برای خرید آن مکان به صاحب باغ مراجعه میکند در حالی که صاحب آن باغ نیز همان خواب را دیده بود و آن باغ را وقف عبدالعظیم و دیگر شیعیان کرد که در آن دفن شوند. به همین علت، حرم عبدالعظیم حسنی به «مسجد شجره» یا «مزار نزدیک درخت» نیز معروف است.
─┅═༅1⃣2⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍بنابراین، در پاسخ به این پرسش، میتوان گفت : «برابری فضیلت زیارت عبدالعظیم علیه السلام و امام حسین علیه السلام مقیّد است به فضای سیاسی ویژهای که پیروان اهلبیت علیه السلام درآن مقطع تاریخی درآن زندگی میکردند.
🌀در زمانی که اختناق شدیدی جهان اسلام را فراگرفته بود و جامعه تشیع در دوران زمامداری افرادی مانند متوکل، مُعتز و معتمد عباسی، سختترین دورانهای تاریخی خود را سپری میکرد ، در چنین شرایطی ، امام هادی علیه السلام به منظور پیشگیری از خطرهایی که از طرف حکومتهای وقت، شیعیان را تهدید میکرد، فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم را با زیارت امام حسین علیه السلام برابر دانسته است.
─┅═༅1⃣3⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍مقصود از برابرى زيارت عبد العظيم با زيارت سيّد الشهدا عليه السلام : با توجه به ثواب عظیم زیارت قبر امام حسین علیه السلام ، مسئله این است که آیا زیارت حضرت عبدالعظیم علیه السلام به طور مطلق میتواند جایگزین زیارت امام حسین علیه السلام شود و یا در شرایط خاصی از چنین فضلیتی برخوردار است؟
🌀بیتردید، مقصود امام هادی علیه السلام در حدیثی که •خطاب به یکی از اهالی ری •فرمودند: « بدان که اگر قبر عبد العظیم در شهر خودتان را زیارت کنى، همچون کسى باشى که حسین بن على علیه السلام را زیارت کرده باشد.» این نیست که از فضایل زیارت امام حسین علیه السلام بکاهد یا در بیان فضیلت حضرت عبدالعظیم علیه السلام مبالغه نماید.
─┅═༅1⃣4⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍به تعبیری روشنتر ، زیارت حضرت عبدالعظیم علیه السلام برای افرادی که آمادگی خطرپذیری برای زیارت امام حسین علیه السلام را داشته باشند، پاداشی معادل زیارت آن حضرت دارد و حرم حضرت عبدالعظیم علیه السلام شعبهای از حرم سیدالشهدا علیه السلام است که این خود، فضیلتی بزرگ و حاکی از جایگاه بلند عبدالعظیم در نزد اهل بیت علیه السلام و عظمت معنوی ایشان است.
─┅═༅1⃣5⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💮(4)فضائل و مقامات
📖✍علامه حلی در شرح حال عبدالعظیم، او را عالمی پرهیزکار معرفی میکند. محدث نوری نیز درباره فضائل او از رساله صاحب بن عباد نقل میکند که وی مردی با ورع، پارسا، معروف به امانت، صداقت در گفتار، عالم به امور دین، قائل به توحید و عدل و دارای احادیث بسیار بود. تقوا پیشگی و درستکاری عبدالعظیم حسنی باعث بلندی جایگاه و مقام وی نزد ائمه اطهار بود.
─┅═༅1⃣6⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
💮(5)در بیان امام معصوم علیه السلام
👤امام هادی علیه السلام در سفری که عبدالعظیم به سامرا داشت، او را تصدیق میکند.
👤امام هادی علیه السلام وی را اینگونه خطاب میکند: یا اباالقاسم! تو به حق ولی ما هستی... تو همان دینی را که پسندیده خداست، انتخاب کردهای... خداوند تو را با گفتار ثابت در دنیا و آخرت تثبیت کند.
🌀این گفتگو میان امام و عبدالعظیم به «حدیث عرض دین» مشهور است.
─┅═༅1⃣7⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
💮(6)روایات عبدالعظیم
📖✍در کتب حدیثی و متون روایی، بیش از صد روایت از عبدالعظیم حسنی آمده است.
👤صاحب بن عباد میگوید: وی کثرت روایت و حدیث دارد و از امام جواد علیه السلام و امام هادی علیه السلام روایت میکنداز وی کتابهایی در دست است؛ مانند کتاب «خُطَب امیرالمؤمنین»و کتاب «یوم و لیله» که ظاهرا اعمالی است که بر حسب اخبار ائمه اطهار علیهم السلام با اذکار خاصه روایت شده است و هر مکلفی میتواند در تمام روز و شب از مستحبات و واجبات به جا آورد. همچنین کتابی با عنوان «روایات عبدالعظیم حسنی» نیز شهرت دارد.
─┅═༅1⃣8⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
💮(7)مقام علمی
👤ابو تراب رویانی میگوید: شنیدم که ابو حماد رازی میگفت در سامرا بر امام هادی علیه السلام وارد شدم و از بعضی مسائل حلال و حرام پرسیدم. چون قصد وداع داشتم حضرت فرمود: چنانچه در امور دینی در •تشخیص• حلال و حرام، مسئلهای بر تو دشوار شد، از عبدالعظیم بن عبدالله حسنی سؤال کن و سلام مرا به او برسان.
─┅═༅1⃣9⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍عدهای از بزرگان شیعه احادیثی را از عبدالعظیم حسنی روایت کردهاند و شیخ صدوق، مجموعه روایات وی را با عنوان «جامع اخبار عبدالعظیم» گردآوری کرده است.
🌀شمار احادیثی که وی بیواسطه از امامان علیهم السلام نقل میکند، دو روایت از امام رضا علیه السلام ، ۲۶ روایت از امام جواد علیه السلام و ۹ روایت از امام هادی علیه السلام است و روایات باواسطه وی هم به ۶۵ حدیث میرسد.
─┅═༅2⃣0⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍یکی از ابعاد مهمّ در شخصیّت حضرت عبدالعظیم علیه السلام مقام و منزلت علمی و دانش و خدمات علمی ایشان است. وی علاوه بر نقل احادیث از ائمه معاصر خود کتابهایی نیز تالیف نموده است که این دو اثر از آن جمله است:
👤حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام با توجه به عمر نسبتا طولانی و بسیار مفید برای شیعه که داشته و توفیق زیارت چند امام معصوم و همدوره بودن با حلقه ها و طبقاتی از اصحاب ائمه علیه السلام و روات بزرگ شیعه دارای مراتب علمی استثنائی است که ابعاد و زوایایی مراتب علمی این بزرگوار هنوز ناشناخته است؛
─┅═༅2⃣1⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍در علوم مختلفی از جمله
💬علوم قرآن وتفسیر
💬علم فقه
💬اخلاق
💬علم تاریخ وسیره ی اهل بیت
💬علم کلام در شاخه های:
☄ توحید
☄نبوت
☄امامت
☄مهدویت تبحر خاص داشت و روایات مهمی دراین باره در متون روایی معتبر از این سید کریم به دست رسیده است؛ لذا می توان او را یکی از فقهای بزرگ شیعه در عصر امامت دانست؛ در دوره ای که بنی عباس با تمام توان در صدد محو نام و مکتب اهل بیت علیه السلام بودند و می خواستند با بزرگ و مطرح کردن مکاتب انحرافی چراغ دین و مکتب را خاموش کنند فقهایی چون عبدالعظیم با جهاد فرهنگی و کوشش و تکاپو های علمی، اثرگذار و بازدارنده بودند.
─┅═༅2⃣2⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌸🍃༅═┅─
📖✍بیش از 1250 حدیث در زمینه علوم مختلف اهل بیت از زبان مبارکش نقل شده تا در بسط و نشر علوم اهل بیت علیه السلام نقش تاثیری و سهم قابل توجه داشته باشد؛ در اخلاص و عمل دارای مرتبه ای است که مورد تایید چند امام معصوم قرار گرفته است؛ او از سادات حسنی است اما اگرچه بیشتر سادات حسنی با امامت زاویه داشتند
👤اما وی در مریدی ائمه علیه السلام و عشق و اخلاص نظیر نداشت، لذا هرازگاهی به محضر امام هادی علیه السلام مشرف شده و اظهار مودت تمام می نمود؛
─┅═༅2⃣3⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
📖✍از نظر علمی در رتبه ای قرار داشت که فقاهت او مورد تایید امام بود و به عنوان مرجع علمی معرفی شد:
🌀«...روى أبو تراب الروياني، قال: سمعت أبا حمّاد الرازي يقول: دخلت على علي بن محمّد عليه السّلام بسرّ من رأى فسألته عن أشياء من الحلال و الحرام، فأجابني فيها، فلمّا ودّعته قال لي: يا أبا حمّاد إذا أشكل عليك شيء من أمر دينك بناحيتك فسل عنه عبد العظيم بن عبد اللّه الحسني، و اقرأه منّي السّلام»
☄ و طبق امر و اشاره ی امام در ری حضور یافت و همین حضورش اعجازی از سوی امامت بود که این منطقه بوی عطر امامت به خود گرفت وعلمای بزرگی برای شیعه دراین منطقه تربیت یافتند که منشاء برکات علمی بزرگ گردیدند.
─┅═༅2⃣4⃣༅═┅─