─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁در منابع تاریخی و روایی از قم با نامهای، قمّ، بحر، زهراء،کومه، کم،کمیدان، ممجان، تیمره، کبود دشت، صفرا و ویرانآباد کردقباد نیز یاد شده است.
☄در منابع روایی قم با اوصافی همچون حرم اهل بیت •عش آل محمد ،معدن شیعه، پناهگاه شیعه، پناهگاه فاطمیان، آسایشگاه مؤمنانقطعهای از بیت المقدس•و کوفه کوچک•توصیف شده است.
📖در برخی منابع روایی احادیثی در فضیلت قم و منزلت اهل آن آمده است؛ از جمله اینکه قم و اهالی آن در زمانی که غیبت امام زمان عجل الله به ظهور منتهی میشود بر دیگر خلایق حجت هستند.
─┅═༅5⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁زمینههای گسترش تشیع
در برخی منابع عواملی برای گسترش تشیع در قم ذکر شده است:هجرت خاندان اشعری
🌀اشعریون قبیلهای یمنیالاصل بودند که در زمان پیامبر، اسلام آوردند و در زمان خلفا در کوفه ساکن شدند. آنان در سال ۸۵ق به قم هجرت کردند. ورود آنان مقدمۀ ورود تشیع به قم و به دنبال آن دیگر نقاط ایران بوده است پس از آنکه اشعریها در قم ساکن و حاکم گردیدند، قم مأمنی برای شیعیان و فرزندان ائمه علیه السلام گردید.
📖در تاریخ قم، فصلی به ذکر جمعی از فرزندان علی بن ابیطالب علیه السلام مشهور به «طالبیه» اختصاص دارد که به قم و اطراف آن آمدند و در آنجا سکنا گزیدند.
─┅═༅6⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁از قم به عنوان خاستگاه انقلاب اسلامی ایران یاد میشود. محل سکونت امام خمینی در قم بود و برخی از سخنرانیهای او علیه حکومت پهلوی در این شهر انجام میشد.
👤امام خمینی در ۱۳ خرداد سال ۱۳۴۲ش در مدرسه فیضیه علیه حکومت پهلوی سخنرانی کرد در پی این سخنرانی، وی دستگیر و به تهران منتقل شد. در ۱۵ خرداد در اعتراض به دستگیری امام خمینی مردم برخی از شهرهای ایران از جمله قم به خیابانها آمدند و در درگیری با مأموران حکومتی شماری کشته و زخمی شد.
📖از این واقعه به قیام ۱۵ خرداد یاد میشود و در نظر برخی نقطه عطفی در آغاز انقلاب اسلامی به شمار میآید.
─┅═༅7⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁همچنین در ۱۳۵۷ش، مردم قم در پی انتشار مقالهای با عنوان «ایران و استعمار سرخ و سیاه» در روزنامه اطلاعات که در آن به مراجع تقلید بهویژه امام خمینی توهین شده بود، اعتراض کردند
🌀حرکت اعتراضی آنان به قیام ۱۹ دی معروف است. این قیام را سرآغاز اعتراضاتی میدانند که به پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ۱۳۵۷ش منجر شد و از آن به جرقه انقلاب ایران یاد میکنند.
─┅═༅8⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁حضور برخی از اصحاب ائمه و عالمان شیعی در قم را از عوامل گسترش تشیع در این شهر دانستهاند. ابواسحاق قمی، زکریا بن آدم و احمد بن اسحاق از آن جملهاندابواسحاق قمی، اولین کسی است که احادیث کوفیان را در قم نشر داده است احمد بن اسحاق را قافله سالار و شیخ قمیین نامیدهاند.
👤شیخ صدوق از جمله عالمان شیعی بود که در قم ساکن شد. کتاب تذکره مشایخ قم از ۱۱۲ راوی و دانشمند قمی نام برده که نام آنان در یکی از کتابهای رجال کشی، رجال نجاشی، رجال طوسی، فهرست طوسی، خلاصة الاقوال و فهرست شیخ منتجب الدین آمده است.
📖همچنین تاریخ قم از ۲۶۶ و ریاض المحدثین از حدود ۶۶۰ عالم و بزرگ قمی نام بردهاند. در تنزیه القمیین نیز فهرستی از دانشمندان قمی گرد آمده است.
─┅═༅9⃣༅═┅─
هدایت شده از آرشیوکنفرانس اتحادیه عماریون
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁شاهان صفوی به قم نگاه ویژهای داشتند. در دوره حکومت آنان، برخی از بناهای تاریخی قم مانند حرم حضرت معصومه و مسجد امام حسن عسکری بازسازی شد.
🌀نخستین ضریح مرقد حضرت معصومه در دوره شاه طهماسب اول ساخته شده است.
📖مدارس دارالشفاء، آیتالله بروجردی و فیضیه در دروه صفویه بنا شده است. شاه عباس دوم نیز به قم میآمده است. چهار تن از پادشاهان صفوی در این شهر مدفونند.
─┅═༅🔟༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁در قم بناها و مکانهای مذهبی و تاریخی بسیاری مانند مساجد، مدارس علمیه، بقعه امزادگان و قبرستانهای تاریخی وجود دارد. برخی از مهمترین اماکن مذهبی تاریخی این شهر عبارتند از:
☄حرم حضرت معصومه؛ از زیارتگاههای شیعیان در شهر قم است.
☄مسجد جمکران، از مساجد منسوب به امام زمان عجل الله در جنوب شرقی قم.
☄مسجد امام حسن عسکری، این بنا در نزدیکی حرم حضرت معصومه سلام الله واقع شده است.
☄بنای اولیه مسجد طبق روایتی در قرن سوم به دست وکیل امام حسن عسکری علیه السلام ، احمد بن اسحاق اشعری انجام گرفته است.
─┅═༅1⃣1⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁مسجد جامع قم، قدمت این مسجد به قرن ششم برمیگردد و پس از مسجد امام حسن عسکری، قدیمیترین مسجد قم محسوب میشود.
🌀مسجد اعظم در سمت غربی آستانه حضرت معصومه سلام الله به اهتمام آیت الله بروجردی، در سال ۱۳۷۴ق، احداث گردیده است.
🌀مسجد امام حسن مجتبی، این مسجد در مسیر جاده قدیم تهران به قم است که بانی آن یدالله رجبیان است، قدمت آن به سال ۱۳۸۱ق میرسد، مشهور است، بنا به درخواست امام زمان عج الله این مسجد ساخته شده است.
🌀مدرسه ستیه،مدرسه دارالشفاء، مدرسه فیضیه، مدرسه رضویه، چهل اختران، بقعه علی بن جعفر، مزار احمد بن قاسم، امامزاده ابراهیم و امامزاده جعفر از دیگر بناهای تاریخی و مذهبی در قم است.
─┅═༅1⃣2⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁همچنین در قم مراکز متعددی با ماهیت آموزشی، پژوهشی، تبلیغی و... وجود دارد. این مراکز به حوزه علمیه، مراجع تقلید، و یا وزارت علوم ایران وابسته است. برخی از این مراکز عبارتند از
☄پژوهشگاه دفتر تبلیغات
☄پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
☄مرکز کامپیوتری علوم اسلامی
☄مرکز فقهی ائمه اطهار
☄جامعة الزهراء
─┅═༅1⃣3⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁مراکز علمی و فرهنگی حوزه علمیه قم؛ نهادی برای آموزش و تربیت طلاب علوم دینی است.
🌀بر اساس گزارشهای تاریخی پیشینه آن به قرن دوم قمری بر میگردد.
📖 از قرن دوم قمری، جلسات درس و بحث محدثان در قم برگزار میشده است.
👤محدثانی همچون زکریا بن آدم
👤اسحاق بن عبدالله اشعری
👤سهل بن یسع اشعری در این شهر پرورش یافتند.
👤حسین بن روح •درگذشته ۳۲۶ق• کتابی در فقه تألیف کرد و آن را برای ارزیابی به حوزه حدیثی قم فرستاد.
☄همچنین در این دوره عالمان قمی آثاری مانند من لا یحضره الفقیه نوشتند. از این دوره تا زمان شیخ مفید به مکتب حدیثی قم یاد میشود
─┅═༅1⃣4⃣༅═┅─
─┅═༅🕊🖤🕊༅═┅─
🌗◁از زمان شیخ مفید حوزه علمیه قم رونق خود را از دست داد تا اینکه در سال ۱۳۰۱ش شیخ عبدالکریم حائری در قم مستقر شد و حوزه علمیه قم در دوره جدید را بنا نهاد. در اوایل دهه بیست شمسی با مستقر شدن آیتالله بروجردی در قم حوزه این شهر رونق یافت.
☄با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ش تحولاتی ساختاری و کیفی و کمی در حوزه علمیه ایجاد شد. و در این شهر مراکز و مؤسسات متعددی وابسته به حوزه علمیه قم و مراجع تقلید تأسیس شد.
─┅═༅1⃣5⃣༅═┅─
─┅═༅🍃🌼🍃༅═┅─
جناب استاد #بابایی
خدا قوت ...عالی
اجرکم عندالله
از همـراهی همـه دوستان
ولایی سپاسگزاریم...
پایان کنفرانس
التماس دعای فرج
یا علی
─═༅𖣔🌺𖣔༅═─
🇮🇷#اتحادیه_عماریون