اندیشکده قصد
⚜️ افزایش تولید؛ حلال همه مشکلات کشور ✍️ دکتر حمیدرضا مقصودی 🔸 آقای رئیسی در روز تنفیذ فرمودند: 🔹
🔰 ادامه و مهمترین بخشهای مطلب قبل در سایت قصد:
✅ «امروز مسئله اصلی اقتصاد کشور، بحران عدم اعتماد به ساختارهای اقتصادی کشور و کاهش شدید سرمایه اجتماعی است. بحرانی که در نتیجه وجود مفاسد اقتصادی و نیز احساس شدید وجود فساد مردم را نسبت به کنشهای اقتصادی کشور بدبین کرده و آنها را وادار ساخته است به فعالیتهای غیرمولد روی آورند».
✅ «امروز مشکل اصلی اقتصاد کشور، وجود ساختارهای غیرمولد پولی و مالی است. ساختارهایی که عامل تجمیع ثروت، تصاحب نقدینگی و تداول ثروت بین اغنیا شدهاند. ساختارهایی چون نظام بانکی خصوصی، بازار سرمایه، بازار سکه و بازار دلار و ارزهای خارجی که حتی مردم عادی را تشویق میکنند که فعالیتهای مولد را رها کنند و اموال خود را در فعالیتهای سفتهبازانه قرار دهند».
✳️ برای اهل فن واضح است که رویکردهای مختلف اقتصادی، طرح مسئله متفاوتی دارند و متغیرهای اقتصاد را مبتنی بر اندیشۀ خود تحلیل میکنند و بهبود برخی از متغیرها را بر دیگر متغیرها اولویت میدهند. کما اینکه بعضی از رویکردها در شرایط فعلی اقتصاد ایران، ناظر به تصویر خود از اقتصاد پیشنهاد انبساطی و بعضی انقباضی میدهند. برخی سیاستهای پولی و برخی مالی و درآمدی را پیشنهاد میکنند.
⭕️ مکتب پولگرای حاکم بر اقتصاد کشور که از قرار در دستگاه مشاوران آقای رئیسی هم نفوذ گستردهای دارد، مسئله اصلی را تورم نه کمبود، نقدینگی نه بیکاری، کسری بودجه دولت نه کاهش قدرت خرید مردم میداند. لذا در پی این مشکلات، راهکاری که ارائه میکند چیزی نیست جز مجموعهای از راهکارهای تعدیلی.
⭕️ از همین روست که آقای رئیسی در چند جمله بعد کسری بودجه، ثبات بازار سرمایه و بورس، کنترل تورم و گرانیها، آب و برق و کرونا را از جمله مسائل فوری و ضروری میداند که دولت با آن مواجه است.
این تفکر طبعا راهکارهای زیر را ارائه میکند:
1. کاهش سطح عمومی دستمزدها
۲. کاهش اندازه دولت
۳. کاهش تسهیلات بانکی
۴.افزایش نرخ بهره بانکی
۵. افزایش فروش اوراق بدهی و تقوبت بازار سرمایه
و ...
⁉️ این تفکر، در شرایط فعلی به جای تحرک اقتصاد برای فرار از رکود، شعار ثبات (بخوانید تعدیل) میدهد. به جای مبارزه با تحریمها و خنثیسازی آنها، شعار شفافیت (بخوانید امضای مقاولهنامههایی چون فتف) میدهد. بهجای رویکرد جهادی (که عین عقلانیت انقلابی است)، شعار عقلانیت اقتصادی (بخوانید تعادل و تعامل) میدهد.
⭕️ و این راهکارها و شعارها همانهایی است که بیکاری را در چنین شرایطی گستردهتر میکند و رکود را تعمیق میکند.
🔰 اکنون این صحبتها را مقایسه کنید با صورتبندی رهبری در موضوع اقتصاد در همین جلسه تنفیذ:
✅✅ رهبر انقلاب خاطر نشان کردند: بدون تردید با این ظرفیتها میتوان بر مشکلات غلبه کرد به شرطی که خوب شناخته و سپس با تلاش خستگیناپذیر و شبانهروزی به کار گرفته شوند.
✅✅ حضرت آیتالله خامنهای یکی دیگر از جنبههای مردمی بودن را مبارزه بیامان با فساد و مفسد برشمردند و افزودند: آقای رئیسی در مسئولیت قبلی، مبارزه با فساد را شروع کرد و اقدامات خوبی انجام داد اما اصل قضیه و بسترها و زمینههای فساد در قوه مجریه است که باید با آن بهطور جدی مبارزه کرد.
⚜️ ایشان فرارهای مالیاتی، انحصارهای بیدلیل، فعالیتهای ناسالم سوداگرانه و سوء استفاده از ارز ترجیحی را نمونههایی از موارد فساد برشمردند که باید با آنها با برنامه و پیگیری، مقابله کرد.
✳️ حضرت آیتالله خامنهای حل مشکلات اقتصادی را نیازمند برنامه و حرکت براساس برنامه کلی طراحی شده دانستند و گفتند: با کارهای روزمره و اقدامات پیشبینینشده نمیتوان مشکلات را حل کرد ضمن آنکه همه بدانند حل مشکلات اقتصادی زمانبر است و مسئولان باید همه تلاش خود را به کار گیرند تا این زمان هر چه ممکن است کوتاهتر شود.
🔰 و نهایتا پالایشی که رهبری از گفتمان آقای رئیسی کردند و نقاطی را که رهبری بر آن تاکید کردند و صحیح دانستند:
❇️ خوشبختانه در بیانات رئیسجمهور محترم، جناب آقای رئیسی، در تبلیغات انتخابات و غیره، تکیه بر روی ارزشهای اساسی انقلاب، مکرّر انجام گرفت -ایشان بر ارزش عدالت، مبارزهی با فساد و امثال اینها تکیه کردند- این مسیر درستی است؛ توصیهی مؤکّد ما این است که همین مسیر را دنبال کنند، که خب حالا هم در بیاناتشان بر روی این [ارزشها] تأکید کردند. آن مسیری که کشور را، ملّت را به حقوق اساسیِ خودش میرساند، کشور را در جایگاه اساسیِ خود قرار میدهد، همین تمسّک به ارزشهای اساسی انقلاب است. این ارزشها هم چیزهای ندانسته و موهومی نیست؛ در بیانات امام که ملاحظه کنید، [میبینید] کاملاً واضح و روشن و جزو بیّنات فرمایشات امام (رضوان الله علیه) است؛ اینها را باید ملاک قرار بدهند و دنبال بکنند. و نفْس پیگیری این اهداف موجب این میشود که مردم هم همّت کنند و وارد میدان بشوند و مسائل را دنبال کنند.
اندیشکده قصد
⚜️ افزایش تولید؛ حلال همه مشکلات کشور ✍️ دکتر حمیدرضا مقصودی 🔸 آقای رئیسی در روز تنفیذ فرمودند: 🔹
❇️ پس به ما اجازه بدهید که راجع به تیم مشاوران اقتصادی آقای رئیسی نگران باشیم. و البته به دلیل حق طلبی ایشان، به شدت امیدواریم که به سرعت آقای رئیسی بتوانند از حجاب این تفکر ناصواب در عرصه اقتصادی رها شوند.
📌http://maghsoodi.qasd.ir/articles/591#start
💠 @QasdWay
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ لیبرالتر از لیبرالها!
🔹 #خلق_پول در آمریکا -مهدِ لیبرالیسم- هم، در دست بانک خصوصی بدون ضابطه و حساب و کتاب نیست، اما در ایرانِ اسلامی بانکهای خصوصی و تجاری در سالیان اخیر با نسخههای رهاسازی آنقدر رها شدهاند که این وضعیت را به وجود آوردهاند؟!
@Mostazafin_Tv
⭕️ صحبت از #جهش_تولید، با دادن آزادیِ بیحساب و کتاب به بانکهای خصوصی، یک نسخه شیکاگویی و فریدمنی است تا یک راهکار برآمده از اقتصاد بومی یا مقاومتی و یا اسلامی که در دولت قبل در کشور پیاده شد!
#ثریا
💠 @QasdWay
💵فهرست کشورهایی که از ابتدای سال ۲۰۲۰، ارزش پول ملی آنها کاهش یافته است. البته که ایران در این زمینه به هیچ وجه وضعیت مناسبی ندارد و ریال، در این یک سال و اندی ۴۶ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
اما
💷در این میان ترکیه نیز جالب است. لیر ترکیه نیز در این زمان، ۳۰ درصد از ارزشش را از دست داده است.
🔴این در حالی است که اقتصاددانان نئولیبرال ایرانی که همواره به دنبال خود تحقیری هستند، مدعی اند که ترکیه با اعمال سیاستهای انقباضی به مرحله ثبات و کنترل تورم دست یافته است. تورم در سالهای اخیر در ترکیه همواره دو رقمی و در حدود ۲۰ درصد است.
☘️کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
💠 @QasdWay
🔴 #اینفوگرافیک / ۱۲ برابر شدن کسری بودجه عملیاتی در دولت یازدهم و دوازدهم
🔸بودجه سالانه اگرچه نمادی از دخل و خرج دولت است اما محملی برای تصمیمگیری در مورد عوامل مختلفی از جمله مقدار درآمدهای نفتی، میزان بودجه عمرانی، شفافیت بودجهای، نرخ ارز، توزیع بودجههای استانی و.... است. یکی از روشهای تحلیل هر بودجهای، بررسی کسری بودجه و راههای جبران آن است.
🔸در دولت دوازدهم میزان کسری بودجه حقیقی ۱۱۰۰% رشد داشته است.
🔸بهنظر میرسد راه کاهش کسری تراز عملیاتی بودجه سالانه در کشور متوقف کردن مسیر هزینهتراشی دولتها برای امور بدون اولویت و کاهش هزینههای زائد دولتی و از طرف دیگر فعال کردن ظرفیتهای مغفول درآمدزایی، مانند کاهش فرارهای مالیاتی و گسترش پایههای مالیاتی مانند مالیات بر مجموع درآمد باشد.
🆔 @snn_ir
💠 @QasdWay
12.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⚜️ نیسان آبی که آب شور و لجن را به آب شرب تبدیل میکند!
🔸 دانشمند جوان ایرانی با اختراع دستگاهی تنها با ۷۰۰ میلیون تومان روزانه ۳۰ هزار بطری یک لیتری آب را قابل شرب میکند و میتواند مشکل آب خوردن ساکنان مناطق دورافتاده استانهایی مانند خوزستان و سیستان و یا مناطق سیل زده را بدون حتی استفاده از برق به راحتی و با سرعت بالا حل کند.
#اقتصادـمردمی
#اقتصادـدانشبنیان
#اقتصادـخردـمقیاس
#کوچکـزیباست
💠 @QasdWay
اندیشکده قصد
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۱) ✍️ استاد مسعود درخشان 🔰 کلیات:
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۲)
✍️ استاد مسعود درخشان
🔰 ادامه کلیات:
🔸 اقتصاددانان معمولا تمایلی ندارند که تعریف دقیقی از کاپیتالیسم یا سرمایهداری ارائه دهند بلکه به تبیین اصول و ویژگیهایی اکتفا میکنند که وجه تمایز این نظام با سایر نظامهاست.
🔹 اکنون بحث خود را با تعریفی از سرمایهداری که در لغتنامهها یافت می شود آغاز کرده و اشکالات آن را بررسی میکنیم.
🔹سادهترین تعریفی که از کاپیتالیسم در زبان انگلیسی وجود دارد چنین است:
⭕️ «نظام اقتصادی که در آن تجارت و صنعت يك كشور توسط صاحبان آنها در بخش خصوصی ونه توسط دولت، به منظور کسب منفعت، مدیریت میشود».
🔆 حداقل سه اشکال در این تعریف وجود دارد.
✅ اشکال یکم: در دوران باستان و حتی قرون وسطی بسیاری از کشورها را میتوان نام برد که حکومتها اساسا در تجارت و صنعت دخالتی نداشتند، ضمن آنکه فعالان بخش خصوصی در آن کشورها صرفا به دنبال کسب منفعت بودند. باوجوداین، هیچ اقتصاددانی، نظام اقتصادی آن کشورها را در عهد باستان یا قرون وسطی «سرمایهداری» نمینامد.
✅ اشکال دوم: اگر سرمایهداری را در معنای «نظام اقتصاد سرمایهداری» به کار بریم آنگاه باید مبنای ایدئولوژيك داشته باشد، زیرا هر نظامی بنا به تعریف، مبنای ایدئولوژيك دارد. همین مبنا سبب تمایز نظام اقتصاد سرمایهداری از دیگر نظامهای اقتصادی مانند «نظام اقتصاد سوسیالیستی» و «نظام اقتصاد اسلامی» است.
🔸 بسیاری از اقتصاددانان جدید، به جای نظام اقتصاد سرمایهداری از واژه «علم اقتصاد» استفاده می کنند و آن را فاقد مبنای ایدئولوژيك میپندارند زیرا که «علم اقتصاد» را همچون علوم بنیادین و علوم تجربی در نظر می گیرند که فاقد مبانی ارزشی هستند.
✳️ این نکته از منظر اقتصاد اسلامی حائز اهمیت است، خاطرنشان میکنیم که اقتصاد اسلامی دلالت بر نظامی میکند که مبنای آن وحی است و این مبنا در ارزشهای اسلامی و اصول و احکام فقهی در رفتار هر یک از فعالان اقتصادی و در روابط اقتصادی بین فعالان اقتصادی با یکدیگر و فعالان اقتصادی با دولت و روابط دولت اسلامی با سایر دولتها و نهادهای بینالمللی متجلی میشود.
✅✳️ بنابراین، اگر گفته شود که اقتصاد اسلامی با اقتصاد سرمایهداری تعارض مبنایی دارد، مراد از اقتصاد سرمایهداری آن نظامی است که مبانی ایدئولوژیک دارد و این مبنا در تمام مناسبات درونی اقتصادی و تعاملات این نظام با بیرون جریان یافته و آنها را به سمت تحقق اهدافی که متناسب با آن مبانی است هدایت میکند. وظیفه اصلی اقتصاددانان مسلمان، شناخت دقیق آن مبانی و کیفیت این جریانات و ظهور آنها در اهداف نظام سرمایه داری است.
🔰 مقدمه پروفسور مسعود درخشان بر کتاب سرمایهداری تالیف جفری اینگام و ترجمه دکتر سید احسان خاندوزی و علیرضا اشرفی احمدآباد
#پروفسورـدرخشان
#اندیشهـدرخشان
#کتابـسرمایهداری
ادامه دارد....
💠 @QasdWay
🏴انتخاب حسین علیهالسلام
▪️آیا دنیا پیش روی حسین علیهالسلام نبود؟! آیا دنیا با همۀ بهرهها، با همۀ اغواگریها، با همه جاه و مقامش و با همه اموالش پیش روی حسین علیهالسلام نبود؟!
▪️ هیچ جاه و مال و بهرهای از بهرههای این دنیا نبود که در دسترس حسین علیهالسلام نباشد، اما همۀ این دنیای مهیا، در نگاه حسین علیهالسلام هیچ ارزشی نداشت؛ زیرا این دنیا، دنیای دعوت کننده به دین نبود، بلکه دنیای سستعنصران و لغزشگران بود و حسین(ع) سست عنصر و لغزشگر نبود.
▪️ او دنیا را در یک سو و دین را در سویی دیگر یافت و در کنار دین ایستاد و جنگید تا آنکه به شهادت رسید.
📚 کتاب بارقهها، صفحه ۴۰۵
#انتخاب_حسین
🆔 @shahidsadr
اندیشکده قصد
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۲) ✍️ استاد مسعود درخشان 🔰 ادامه ک
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۳)
✍️ استاد مسعود درخشان
🔰 ادامه کلیات:
⭕️ معمولا گفته میشود که اسلام با داشتن سرمایه یا سرمایهدار بودن مخالفتی ندارد، با صاحبان سرمایه و ثروتمندان نیز معارضهای ندارد و کسب سود حاصل از سرمایه را هم ناموجه نمیداند به شرط آنکه زمینه فعالیتهای اقتصادی و عملکرد فعالان اقتصادی مخالف موازین شرعی نباشد.
⭕️ از این رو، برخی چنین نتیجه میگیرند که اسلام با «سرمایهداری» سازگار است. با مطالعه بخشهای دوم و سوم این نوشتار معلوم خواهد شد که خطا در استنتاج فوق الذكر ناشی از ترجمه واژه کاپیتالیسم به سرمایهداری و برداشتی است که در زبان فارسی از واژه سرمایهداری میشود.
✅ اقتصاد اسلامی هیچگاه با نظام کاپیتالیسم به معنای نظامی که سازوکار آن بر مدار سرمایه است و روابط و ارزشها بر مبنای اصل تکاثر سرمایه شکل میگیرد سازگاری ندارد مگر آنکه مراد از اسلام، همان اسلام آمریکایی باشد.
✳️ اشکال سوم: در تعریف فوق الذکر از سرمایهداری، فقط به مالکیت و مدیریت فعالان بخش خصوصی در حوزههای تجارت و صنعت اشاره شده و بخش کشاورزی ظاهرا مغفول مانده است.
✅ به نظر میرسد که این امر را نمیتوان کاستی این تعریف دانست بلکه به نظر میرسد که «سرمایه صنعتی» و «سرمایه تجاری» را که دو رکن اصلی در نظام سرمایهداری هستند، مبنای تعریف قرار دادهاند.
✅ بدین ترتیب، تعریفی که از سرمایهداری شده است متعلق به نظامی است که به واسطه انقلاب صنعتی در آستانه قرن نوزدهم شکل گرفته است و لذا نمی توان این اصطلاح را برای نظامهای اقتصادی قبل از انقلاب صنعتی به کار برد. در مباحث بعدی، این نکته را بیشتر توضیح خواهیم داد.
❇️ همچنین با توضیحاتی که در بخش سوم داده خواهد شد معلوم میشود که فقط آن بخشی از تولیدات کشاورزی (شامل دامپروری) را میتوان تحت شمول تعريف اقتصاد سرمایهداری قرار داد که توسط ابزارهای تولیدی و تجهیزات فنی کارخانهای در سطح تولید انبوه صورت گرفته باشد.
🔰 مقدمه پروفسور مسعود درخشان بر کتاب سرمایهداری تالیف جفری اینگام و ترجمه دکتر سید احسان خاندوزی و علیرضا اشرفی احمدآباد
#پروفسورـدرخشان
#اندیشهـدرخشان
#کتابـسرمایهداری
💠 @QasdWay