📌 سلسله نشست های حرکت قرن
نشست سیزدهم:
♦️آسیبشناسی مشارکت مردمی در جامعه ایرانی
ارائه دهنده:
✅ حجتالاسلام سید مهدی موسوی
زمان:
🗓 پنجشنبه ١۴ مرداد ١۴٠٠
⏰ ساعت ١۵ الی ١٧
لینک جلسه:
👉 http://Vc.isu.ac.ir/ch/latifi
🆔 @harekate_qarn
💠 @QasdWay
اندیشکده قصد
📌 سلسله نشست های حرکت قرن نشست سیزدهم: ♦️آسیبشناسی مشارکت مردمی در جامعه ایرانی ارائه دهنده: ✅
هم اکنون در حال برگزاری است.....
📸 هزینه ۴۱ میلیارد تومانی شرکت ذوبآهن برای تبلیغات/ کل حقوق و دستمزد شرکت ۴۰ میلیارد تومان بوده است
▪️به گزارش «نود اقتصادی» براساس صورت مالی شرکت ذوبآهن اصفهان، این شرکت در سال ۱۳۹۹ بیش از ۴۱ میلیارد تومان برای تبلیغات هزینه کرده است. هزینهکرد این رقم درحالی است که کل حقوق و دستمزد و مزایای شرکت در سال گذشته ۴۰ میلیارد تومان بوده است.
💠 @QasdWay
❓آیا میدانید تثلیث نئولیبرالیسم چیست؟
⛔️به نظرم وقتی این چند خط را بخوانید در مییابید که افکار نولیبرالیستی تا چه اندازه در میان سیاستگذاران اقتصادی و سیاسی در ایران رسوخ کرده است.
⁉️این تثلیث عبارت است از:
1️⃣ حذف حوزه عمومی / دولتی از کارکردهای اقتصادی کشور (همان کوچک کردن دولت به بهانههای مختلف)
2️⃣ آزادی عمل کامل شرکتهای بزرگ، بانکهای خصوصی و کارتلهای رانتی و حمایت بیقید و شرط از آنها از محل بودجه عمومی
3️⃣ کاهش شدید هزینههای خدمات رفاهی و اجتماعی دولت به حدی که از دولت جز اسکلتی باقی نماند.
*️⃣همه اینها به بهانه بهرهوری رخ میدهد. میگویند دولت نمیتواند کار را خوب انجام بدهد. چون دولتها اساسا تاجران خوبی نیستند. و میگویند بخش خصوصی به دلیل انگیزه سود و منفعت، این کارها را بهتر انجام میدهد. و نیز میگویند در بخش خصوصی هم شرکتهای بزرگ هستند که بهرهوری بالایی دارند. چون تولید انبوه میکنند.
این سه استدلال را اگر از گفتگوهای اقتصادی سیاستگذاران کشور بگیری، تقریبا چیزی برای گفتن ندارند. اما مطالعات متعددی بر علیه تمامی این ایدهها انجام شده که بطلان هر یک را به وضوح نشان میدهد. رئوس این مطالعات به چند مسئله اشاره دارد:
🔹بهترین سازمانهای اقتصادی در طول تاریخ اتفاقا دولتی بودهاند. نمونههای آن را میتوان در تمام دنیا دید. از جمله میتوان به ناسا، NIS، CDC و ... اشاره کرد. هرکدام از این نهادهای دولتی به بهترین نحو توانستهاند نظام سرمایهداری را سرپا نگه دارند.
🔹 شرکتهای بزرگی که بنابود بار اقتصاد را بر دوش بکشند، خودشان بزرگترین پیمانکار برای دولت هستند و مشتری اصلی آنها دولت است. یعنی دولت با محول کردن وظایف خود به آنها، سیل ثروت را به سوی آنها روانه کرده است.
🔹 متعدد شرکتهایی وجود دارند که علیرغم اندازه کوچک با بهرهوری بسیار بالا و سودآوری قابل توجه کار میکنند. و این یعنی مثالهای نقض فراوان بر بهینگی نظام تولید انبوه.
همین افسانهها، شاکله افکار اقتصادی بسیاری از ما را شکل دادهاند.
🔴حداقل جا دارد کمی به اینها بیاندیشیم. حتی اگر نخواهیم باورمان را تغییر دهیم.
☘️کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
💠 @QasdWAy
هدایت شده از محسن قنبریان
🔸🔷🔸🔷🔸🔷🔷🔸🔷🔸🔷🔸
✨ ریاضیسازی اقتصاد و مهندسی معکوس عدالت ✨
💢 عدالت موجودی اهلی!
🔷 عدالت علیرغم جهانشمولی مفهومی، تحققهای محلی و منطقهای مییابد و ازاینجا به اقلیمها و موقعیتها مربوط میشود. عدالت گرچه خود «کلان میزان» خداوند در خلق است، اما خود در تحققهایش بینیاز از «میزان» نیست. نظم و نظام امارت و حکمرانی فقط به عدالت است. اما نه هر سیاستِ عدل که فقط «حُسن عدالتِ» حاکمان، میتواند نظام انتظام بخش مردم شود. مثلاً سیاستهای شبه سوسیالیستی اصلاحات ارضی، عملاً نظم اجتماعی روستاها را به همریخت و فقر و تبعیض در حاشیهنشینیها پدید آورد. ازاینروست که عدالت گرچه منزه از تطورات اعصار، جاودانه و آسمانی است؛ اما در هر موقعیت همراه و ممزوج با آنها میشود، اهلی و مألوف است.
⬇️⬇️⬇️⬇️
☑️ @m_ghanbarian
هدایت شده از محسن قنبریان
✨ ریاضیسازی اقتصاد و مهندسی معکوس عدالت ✨
[بخش دوم]
💢 اقتصاد انسانی؛ اقتصاد ریاضی
🔷 اعتراف معاون اول رئیسجمهور در #خوزستان (۲مرداد۱۴۰۰) کارم را آسان کرد. آنجا که گفت: «این خیلی بد است که من امروز اینجا بهعنوان آدمی که همه عمرم را در این توسعه گذاشتم، بگویم توسعهای که ما اجرا کردیم متأسفانه عوارضش اینچنین نشان داده میشود».
این صریحترین سخن در اجرای طرحهای توسعه غیربومی و در نگاه کلانتر بهکارگیری اقتصاد ریاضی-مکانیکی و غیراجتماعی- انسانی است. موجب میشود پُرآبترین استان کشور در تشنگی مفرط قرار گیرد و نفتخیزترین، جزو طبقاتیترین استانها با بیشترین مشکل حاشیهنشینی گردد و #عدالت دچار چالش اساسی شود. توسعه غیربومی با #اقتصاد_ریاضی در ایران پس از انقلاب همزاد هماند. در سه دوره به غلبه هژمونیک در سیاستها و هم نظام آموزشی رسیده است:
دوره اول؛ نسل اول این نحله: سالهای ابتدایی دهه ۶۰ با تأسیس رشتهی «مهندسی سیستمهای اقتصادی و اجتماعی» در دانشگاه صنعتی اصفهان شروع شد!
دوره دوم؛ نسل دوم با تأسیس موسسه نیاوران از فارغالتحصیلان نسل اول شکل گرفت.
دوره سوم؛ نسل سوم، از ابتدای دهه ۸۰ تاکنون با تأسیس دانشکده مدیریت و اقتصاد در دانشگاه فنی(شریف) ادامه یافت.
دکتر روغنی زنجانی- مؤسس اولیه و رئیس وقت سازمان برنامهوبودجه- انگیزه را دو هدف عمده میشمارد:
1️⃣ ایجاد نهادی که بتواند نیازهای برنامهریزی استراتژیک کشور را پاسخ دهد
2️⃣ تربیت کادر برای سازمان برنامه و دیگر دستگاههای ستادی کشور
🔶 پس اگر تئوریهای اینان در دولتهای متبوع -که اغلبی بودند- پیگیری شود و فارغالتحصیلان این مکتب، مناصب و مشاورتها و زعامتهای دانشگاهی را بر عهده گیرند، جای تعجب نیست. آدمهای سیاسی با شعارها و جناحهای ظاهراً متفاوت، همه سلولهای مستأجری بودند و تربیتیافتگان این مکتب جدید نرونهای عصبی با عمر طولانی در مناصب علمی، پژوهشی، تصمیمسازی،کارشناسی، و حتی مناصب رسمی (مشاورت، معاونت، وزارت) باقی بودهاند و همان درک و طرح خود را به مغز ج.ا مخابره میکردهاند.
🔶 مشکل عمده این اقتصاد، ریاضی کردن و مکانیکی دیدن محیط اقتصادی و فراغت از جهات علوم اجتماعی و انسانی است.
طرح درس رشتههای اقتصاد در ایران بهطورمعمول در کمیته تخصصی اقتصاد و بازرگانی گروه علوم انسانی شورای برنامهریزی آموزش عالی تصویب میشد؛ اما آن افراد با ارتباطات خاص با رئیسجمهور وقت و از طریق شورای انقلاب فرهنگی توانستند رشتهای بنام «مهندسی سیستمهای اقتصادی-اجتماعی»(!) آنهم در «گروه فنی- مهندسی»(!) تصویب کنند. اینگونه با زیرکی، متخصصان #علوم_انسانی را دور زده و اقتصاد را منهای دروس علوم اجتماعی، تاریخ، جامعهشناسی و سایر علوم انسانی متولد کردند.
حتی جذب دانشجو از رشتههای فنی در اولویت قرار گرفت. اول در #دانشگاه_صنعتی_اصفهان و آخر در #دانشگاه_شریف رونق مضاعف گرفت.
این روند نهفقط موجب خواری بیشتر علوم انسانی شد که عملاً پیاده کردن ایدههای پیشساختهی جهانی را باعث شد. اقتصاد با تشبّه به علوم طبیعی مدرن، شبیه فیزیک و مکانیک مدرن جلوه کرد و فارغ از حقوق و تاریخ و فرهنگ و جغرافیا شد.
🔶 دکتر نیلی فارغالتحصیل نسل اول این مکتب (از دانشگاه صنعتی اصفهان) با کارشناسی مهندسی بود که بعداً اقتصاددان بزرگ این نحله شد و صراحتاً گفت: «ما سعی میکنیم بهجای پرداختن به حاشیهها [بخوانید: جهات علوم انسانی اقتصاد و نزاعهای مسلکی] به آنچه درواقع بدنه اصلی علم اقتصاد را در این حوزههای اصلی تشکیل میدهد، بپردازیم».
⬇️⬇️⬇️⬇️
☑️ @m_ghanbarian
هدایت شده از محسن قنبریان
✨ ریاضیسازی اقتصاد و مهندسی معکوس عدالت ✨
[بخش سوم]
🔶 نتیجه این رویکرد با علم اقتصاد نهفقط سکولار شدنش از جهات مکتبی عدالتخواهانه اسلام بود که حتی دیالوگ اقتصاد با سایر علوم اجتماعی-سیاسی را حذف کرد. خروجی شد پرورش تکنیسینهایی بدون تفکر انتقادی و با استفاده حداکثری از مدلهای ریاضی بجای بررسیهای پیچیدگیهای فرهنگی- اجتماعی.
🔶 البته برای دولتمردان ناآگاه از این پیچیدگیها و فارغ از مطالعات علوم انسانی چنین اقتصاد ریاضیای که کل محیط را یک سیستم مکانیکی میکرد قابلفهمتر و پذیرفتنیتر بود.
از نوشتن #برنامه_سوم_توسعه به اینسو حضور فارغالتحصیلان این مکتب با تأویل گرایی اقتصاد به ریاضیات در نهادهای تصمیمسازی و برنامهریزی بهوضوح روشن است. برای نمونه:
دکتر نجفی، رئیس سازمان برنامهوبودجه و همزمان استاد دانشکده علوم ریاضی شریف!
دکتر عارف، معاون اول و رئیس سازمان مدیریت و همزمان استاد دانشکده برق شریف!
مهندس ترکان، دانشآموخته مکانیک شریف و رئیس وقت سازمان گسترش نوسازی صنایع!
دکتر نیلی، دانشآموخته مهندسی صنایع شریف و رئیس موسسه نیاوران و معاون اقتصادی سازمان برنامه و سرپرست کمیته خصوصیسازی در دولت! و.....
🔶 این مشرب فکری بهزودی از شریف به دهها دانشگاه دیگر هم سرایت یافت و غیر از رشته مهندسی سیستمهای اقتصادی- اجتماعی به تأسیس رشته MBA درزمینه مدیریت هم انجامید که غیر از گسترش در آموزش عالی، دورههای متعدد برای مدیران اجرایی کشور را در پی داشت. این رشته نیز همان نقیصه رشته مهندسی سیستمهای اقتصادی دچار بود. یعنی فقدان پشتوانه علوم انسانی و مطالعات تاریخی و علوم اجتماعی و مردمشناسی.
🔶 پیامد آن «مهندسی اقتصادی» و این «مدیریت ریاضی» شده است این اعتراف آقای جهانگیری (از همین تیم) درباره نتایج برنامههای توسعه: «توسعهای که ما انجام داده باشیم ولی رضایت مردم در آن نبوده باشد، توسعه نیست. توسعه وقتی معنی پیدا میکند که مردم از آن تبعیض، نابرابری و بیعدالتی متوجه نشوند».
💢 حزب اللهیزه کردن مهندسی اقتصادی!
🔷 غلبه نگاه مهندسی به علوم انسانی مبدأ مشکلاتی میشود که با جایگزینی نیروهای حزباللهی و انقلابی بجای تکنوکراتها حل نمیشود.
افراد و گروههای زیادی از نیروهای انقلابی و دغدغهمند عمدتاً از رشتههای فنی و با رویکرد افزایش کارآمدی به ارائه برنامه در عرصههای مختلف مشغولاند. بسیاری از آن حوزهها محیط مشترک اقتصاد و عدالت است و پشتوانههای مسلکی وهم علوم انسانی میخواهد. طرحهای کارآمد و چشمنواز برای حل مشکلات بخشی نباید ذوقزدگیای را موجب شود و توالی فاسد بلندمدت این دوری از مبانی نظری را اهمال کند.
📌 بهطور واضح تفاوتی در رویکردهای برخی کاندیداهای انتخاباتی ۱۴۰۰ با دوره۹۲و۹۶ پیدا بود. مثلاً دکتر جلیلی ۱۴۰۰ ایتانیتر و جلیلی ۹۲ مکتبیتر بود. آقایان قاضیزاده هاشمی، زاکانی و رئیسی نیز در طیف کمرنگتر همین رویکرد بودند. این فعالیتهای بخشی در ذیل یک نظریه جامع از عدالت و پیشرفت است که در بلندمدت هم نتایج خوب به بار میآورد.
✍️ «حجتالاسلام محسن قنبریان»
#عدالت_چرا_دولت_ها_نتوانستند #دولت_عدالتخواه #علم_اقتصاد #دانشگاه #مهندسی_اقتصادی #محسن_قنبریان #قنبریان #گرای_عدالت
☑️ @m_ghanbarian
⚜️برند طلایی المپیک
✅ بسیاری از ورزشکاران المپیک از محصول ایرانی تولید کارخانهای در اندیمشک (مروژ) استفاده میکنند!
🔸 تولید یعنی اقتدار، افتخار، استقلال، اشتغال و فتح.
💠 @QasdWay
⚜️ افزایش تولید؛ حلال همه مشکلات کشور
✍️ دکتر حمیدرضا مقصودی
🔸 آقای رئیسی در روز تنفیذ فرمودند:
🔹 «امروز با تورم بیش از 44 درصد، رشد نقدینگی 680 درصدی، 3 برابر شدن بدهیهای دولت از سال 94 و کسری بودجه 450 هزار میلیاردی مواجه هستیم و شرایط اقتصادی مردم را در وضعیت مناسبی نمیبینیم».
⭕️ و همین جمله من را نگران کرد.
✅ «امروز با رکود بسیار شدید و با بیکاری گسترده مواجه هستیم».
«امروز با شکاف شدید بین فقرا و اغنیا مواجه هستیم».
«امروز با افت تولید و کاهش شدید ارزش پول ملی مواجه شدهایم. این دو عامل کاملا به هم وابسته هستند. افزایش تولید است که میتواند ارزش پول ملی را بالا ببرد و کشور را از تنگنای شدید رها کند».
⭕️ مکتب پولگرای حاکم بر اقتصاد کشور که از قرار در دستگاه مشاوران آقای رئیسی هم نفوذ گستردهای دارد، مسئله اصلی را تورم نه کمبود، نقدینگی نه بیکاری، کسری بودجه دولت نه کاهش قدرت خرید مردم میداند. لذا در پی این مشکلات، راهکاری که ارائه میکند چیزی نیست جز مجموعهای از راهکارهای تعدیلی.
از همین روست که آقای رئیسی کسری بودجه، ثبات بازار سرمایه و بورس، کنترل تورم و گرانیها، آب و برق و کرونا را از جمله مسائل فوری و ضروری میداند که دولت با آن مواجه است.
⭕️این تفکر طبعا راهکارهای زیر را ارائه میکند:
1. کاهش سطح عمومی دستمزدها
۲. کاهش اندازه دولت
۳. کاهش تسهیلات بانکی
۴.افزایش نرخ بهره بانکی
۵. افزایش فروش اوراق بدهی و تقویت بازار سرمایه
✅ اینها را مقایسه کنید با صورتبندی رهبری در موضوع اقتصاد در این جلسه:
📌http://maghsoodi.qasd.ir/articles/591#start
💠 @QasdWay
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#مکتب_اقتصادی_محرم
❌ میدونید فقط لباس عزای #محرم رو اگر ایرانی بخریم چند کارگر شاغل میشه و قدر از خروج ارز جلوگیری میشه؟
🔻با انتشار این کلیپ به سهم خودمون به اقتصاد این کشور کمک کنیم👌
⚜️تیجان یکی از تولیدکنندگان پیراهن مشکی با بهترین کیفیت پارچه و دوخت
https://eitaa.com/joinchat/102105155Cad82b0fff0
اندیشکده قصد
⚜️ افزایش تولید؛ حلال همه مشکلات کشور ✍️ دکتر حمیدرضا مقصودی 🔸 آقای رئیسی در روز تنفیذ فرمودند: 🔹
🔰 ادامه و مهمترین بخشهای مطلب قبل در سایت قصد:
✅ «امروز مسئله اصلی اقتصاد کشور، بحران عدم اعتماد به ساختارهای اقتصادی کشور و کاهش شدید سرمایه اجتماعی است. بحرانی که در نتیجه وجود مفاسد اقتصادی و نیز احساس شدید وجود فساد مردم را نسبت به کنشهای اقتصادی کشور بدبین کرده و آنها را وادار ساخته است به فعالیتهای غیرمولد روی آورند».
✅ «امروز مشکل اصلی اقتصاد کشور، وجود ساختارهای غیرمولد پولی و مالی است. ساختارهایی که عامل تجمیع ثروت، تصاحب نقدینگی و تداول ثروت بین اغنیا شدهاند. ساختارهایی چون نظام بانکی خصوصی، بازار سرمایه، بازار سکه و بازار دلار و ارزهای خارجی که حتی مردم عادی را تشویق میکنند که فعالیتهای مولد را رها کنند و اموال خود را در فعالیتهای سفتهبازانه قرار دهند».
✳️ برای اهل فن واضح است که رویکردهای مختلف اقتصادی، طرح مسئله متفاوتی دارند و متغیرهای اقتصاد را مبتنی بر اندیشۀ خود تحلیل میکنند و بهبود برخی از متغیرها را بر دیگر متغیرها اولویت میدهند. کما اینکه بعضی از رویکردها در شرایط فعلی اقتصاد ایران، ناظر به تصویر خود از اقتصاد پیشنهاد انبساطی و بعضی انقباضی میدهند. برخی سیاستهای پولی و برخی مالی و درآمدی را پیشنهاد میکنند.
⭕️ مکتب پولگرای حاکم بر اقتصاد کشور که از قرار در دستگاه مشاوران آقای رئیسی هم نفوذ گستردهای دارد، مسئله اصلی را تورم نه کمبود، نقدینگی نه بیکاری، کسری بودجه دولت نه کاهش قدرت خرید مردم میداند. لذا در پی این مشکلات، راهکاری که ارائه میکند چیزی نیست جز مجموعهای از راهکارهای تعدیلی.
⭕️ از همین روست که آقای رئیسی در چند جمله بعد کسری بودجه، ثبات بازار سرمایه و بورس، کنترل تورم و گرانیها، آب و برق و کرونا را از جمله مسائل فوری و ضروری میداند که دولت با آن مواجه است.
این تفکر طبعا راهکارهای زیر را ارائه میکند:
1. کاهش سطح عمومی دستمزدها
۲. کاهش اندازه دولت
۳. کاهش تسهیلات بانکی
۴.افزایش نرخ بهره بانکی
۵. افزایش فروش اوراق بدهی و تقوبت بازار سرمایه
و ...
⁉️ این تفکر، در شرایط فعلی به جای تحرک اقتصاد برای فرار از رکود، شعار ثبات (بخوانید تعدیل) میدهد. به جای مبارزه با تحریمها و خنثیسازی آنها، شعار شفافیت (بخوانید امضای مقاولهنامههایی چون فتف) میدهد. بهجای رویکرد جهادی (که عین عقلانیت انقلابی است)، شعار عقلانیت اقتصادی (بخوانید تعادل و تعامل) میدهد.
⭕️ و این راهکارها و شعارها همانهایی است که بیکاری را در چنین شرایطی گستردهتر میکند و رکود را تعمیق میکند.
🔰 اکنون این صحبتها را مقایسه کنید با صورتبندی رهبری در موضوع اقتصاد در همین جلسه تنفیذ:
✅✅ رهبر انقلاب خاطر نشان کردند: بدون تردید با این ظرفیتها میتوان بر مشکلات غلبه کرد به شرطی که خوب شناخته و سپس با تلاش خستگیناپذیر و شبانهروزی به کار گرفته شوند.
✅✅ حضرت آیتالله خامنهای یکی دیگر از جنبههای مردمی بودن را مبارزه بیامان با فساد و مفسد برشمردند و افزودند: آقای رئیسی در مسئولیت قبلی، مبارزه با فساد را شروع کرد و اقدامات خوبی انجام داد اما اصل قضیه و بسترها و زمینههای فساد در قوه مجریه است که باید با آن بهطور جدی مبارزه کرد.
⚜️ ایشان فرارهای مالیاتی، انحصارهای بیدلیل، فعالیتهای ناسالم سوداگرانه و سوء استفاده از ارز ترجیحی را نمونههایی از موارد فساد برشمردند که باید با آنها با برنامه و پیگیری، مقابله کرد.
✳️ حضرت آیتالله خامنهای حل مشکلات اقتصادی را نیازمند برنامه و حرکت براساس برنامه کلی طراحی شده دانستند و گفتند: با کارهای روزمره و اقدامات پیشبینینشده نمیتوان مشکلات را حل کرد ضمن آنکه همه بدانند حل مشکلات اقتصادی زمانبر است و مسئولان باید همه تلاش خود را به کار گیرند تا این زمان هر چه ممکن است کوتاهتر شود.
🔰 و نهایتا پالایشی که رهبری از گفتمان آقای رئیسی کردند و نقاطی را که رهبری بر آن تاکید کردند و صحیح دانستند:
❇️ خوشبختانه در بیانات رئیسجمهور محترم، جناب آقای رئیسی، در تبلیغات انتخابات و غیره، تکیه بر روی ارزشهای اساسی انقلاب، مکرّر انجام گرفت -ایشان بر ارزش عدالت، مبارزهی با فساد و امثال اینها تکیه کردند- این مسیر درستی است؛ توصیهی مؤکّد ما این است که همین مسیر را دنبال کنند، که خب حالا هم در بیاناتشان بر روی این [ارزشها] تأکید کردند. آن مسیری که کشور را، ملّت را به حقوق اساسیِ خودش میرساند، کشور را در جایگاه اساسیِ خود قرار میدهد، همین تمسّک به ارزشهای اساسی انقلاب است. این ارزشها هم چیزهای ندانسته و موهومی نیست؛ در بیانات امام که ملاحظه کنید، [میبینید] کاملاً واضح و روشن و جزو بیّنات فرمایشات امام (رضوان الله علیه) است؛ اینها را باید ملاک قرار بدهند و دنبال بکنند. و نفْس پیگیری این اهداف موجب این میشود که مردم هم همّت کنند و وارد میدان بشوند و مسائل را دنبال کنند.
اندیشکده قصد
⚜️ افزایش تولید؛ حلال همه مشکلات کشور ✍️ دکتر حمیدرضا مقصودی 🔸 آقای رئیسی در روز تنفیذ فرمودند: 🔹
❇️ پس به ما اجازه بدهید که راجع به تیم مشاوران اقتصادی آقای رئیسی نگران باشیم. و البته به دلیل حق طلبی ایشان، به شدت امیدواریم که به سرعت آقای رئیسی بتوانند از حجاب این تفکر ناصواب در عرصه اقتصادی رها شوند.
📌http://maghsoodi.qasd.ir/articles/591#start
💠 @QasdWay
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ لیبرالتر از لیبرالها!
🔹 #خلق_پول در آمریکا -مهدِ لیبرالیسم- هم، در دست بانک خصوصی بدون ضابطه و حساب و کتاب نیست، اما در ایرانِ اسلامی بانکهای خصوصی و تجاری در سالیان اخیر با نسخههای رهاسازی آنقدر رها شدهاند که این وضعیت را به وجود آوردهاند؟!
@Mostazafin_Tv
⭕️ صحبت از #جهش_تولید، با دادن آزادیِ بیحساب و کتاب به بانکهای خصوصی، یک نسخه شیکاگویی و فریدمنی است تا یک راهکار برآمده از اقتصاد بومی یا مقاومتی و یا اسلامی که در دولت قبل در کشور پیاده شد!
#ثریا
💠 @QasdWay
💵فهرست کشورهایی که از ابتدای سال ۲۰۲۰، ارزش پول ملی آنها کاهش یافته است. البته که ایران در این زمینه به هیچ وجه وضعیت مناسبی ندارد و ریال، در این یک سال و اندی ۴۶ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
اما
💷در این میان ترکیه نیز جالب است. لیر ترکیه نیز در این زمان، ۳۰ درصد از ارزشش را از دست داده است.
🔴این در حالی است که اقتصاددانان نئولیبرال ایرانی که همواره به دنبال خود تحقیری هستند، مدعی اند که ترکیه با اعمال سیاستهای انقباضی به مرحله ثبات و کنترل تورم دست یافته است. تورم در سالهای اخیر در ترکیه همواره دو رقمی و در حدود ۲۰ درصد است.
☘️کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
💠 @QasdWay
🔴 #اینفوگرافیک / ۱۲ برابر شدن کسری بودجه عملیاتی در دولت یازدهم و دوازدهم
🔸بودجه سالانه اگرچه نمادی از دخل و خرج دولت است اما محملی برای تصمیمگیری در مورد عوامل مختلفی از جمله مقدار درآمدهای نفتی، میزان بودجه عمرانی، شفافیت بودجهای، نرخ ارز، توزیع بودجههای استانی و.... است. یکی از روشهای تحلیل هر بودجهای، بررسی کسری بودجه و راههای جبران آن است.
🔸در دولت دوازدهم میزان کسری بودجه حقیقی ۱۱۰۰% رشد داشته است.
🔸بهنظر میرسد راه کاهش کسری تراز عملیاتی بودجه سالانه در کشور متوقف کردن مسیر هزینهتراشی دولتها برای امور بدون اولویت و کاهش هزینههای زائد دولتی و از طرف دیگر فعال کردن ظرفیتهای مغفول درآمدزایی، مانند کاهش فرارهای مالیاتی و گسترش پایههای مالیاتی مانند مالیات بر مجموع درآمد باشد.
🆔 @snn_ir
💠 @QasdWay
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚜️ نیسان آبی که آب شور و لجن را به آب شرب تبدیل میکند!
🔸 دانشمند جوان ایرانی با اختراع دستگاهی تنها با ۷۰۰ میلیون تومان روزانه ۳۰ هزار بطری یک لیتری آب را قابل شرب میکند و میتواند مشکل آب خوردن ساکنان مناطق دورافتاده استانهایی مانند خوزستان و سیستان و یا مناطق سیل زده را بدون حتی استفاده از برق به راحتی و با سرعت بالا حل کند.
#اقتصادـمردمی
#اقتصادـدانشبنیان
#اقتصادـخردـمقیاس
#کوچکـزیباست
💠 @QasdWay
اندیشکده قصد
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۱) ✍️ استاد مسعود درخشان 🔰 کلیات:
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۲)
✍️ استاد مسعود درخشان
🔰 ادامه کلیات:
🔸 اقتصاددانان معمولا تمایلی ندارند که تعریف دقیقی از کاپیتالیسم یا سرمایهداری ارائه دهند بلکه به تبیین اصول و ویژگیهایی اکتفا میکنند که وجه تمایز این نظام با سایر نظامهاست.
🔹 اکنون بحث خود را با تعریفی از سرمایهداری که در لغتنامهها یافت می شود آغاز کرده و اشکالات آن را بررسی میکنیم.
🔹سادهترین تعریفی که از کاپیتالیسم در زبان انگلیسی وجود دارد چنین است:
⭕️ «نظام اقتصادی که در آن تجارت و صنعت يك كشور توسط صاحبان آنها در بخش خصوصی ونه توسط دولت، به منظور کسب منفعت، مدیریت میشود».
🔆 حداقل سه اشکال در این تعریف وجود دارد.
✅ اشکال یکم: در دوران باستان و حتی قرون وسطی بسیاری از کشورها را میتوان نام برد که حکومتها اساسا در تجارت و صنعت دخالتی نداشتند، ضمن آنکه فعالان بخش خصوصی در آن کشورها صرفا به دنبال کسب منفعت بودند. باوجوداین، هیچ اقتصاددانی، نظام اقتصادی آن کشورها را در عهد باستان یا قرون وسطی «سرمایهداری» نمینامد.
✅ اشکال دوم: اگر سرمایهداری را در معنای «نظام اقتصاد سرمایهداری» به کار بریم آنگاه باید مبنای ایدئولوژيك داشته باشد، زیرا هر نظامی بنا به تعریف، مبنای ایدئولوژيك دارد. همین مبنا سبب تمایز نظام اقتصاد سرمایهداری از دیگر نظامهای اقتصادی مانند «نظام اقتصاد سوسیالیستی» و «نظام اقتصاد اسلامی» است.
🔸 بسیاری از اقتصاددانان جدید، به جای نظام اقتصاد سرمایهداری از واژه «علم اقتصاد» استفاده می کنند و آن را فاقد مبنای ایدئولوژيك میپندارند زیرا که «علم اقتصاد» را همچون علوم بنیادین و علوم تجربی در نظر می گیرند که فاقد مبانی ارزشی هستند.
✳️ این نکته از منظر اقتصاد اسلامی حائز اهمیت است، خاطرنشان میکنیم که اقتصاد اسلامی دلالت بر نظامی میکند که مبنای آن وحی است و این مبنا در ارزشهای اسلامی و اصول و احکام فقهی در رفتار هر یک از فعالان اقتصادی و در روابط اقتصادی بین فعالان اقتصادی با یکدیگر و فعالان اقتصادی با دولت و روابط دولت اسلامی با سایر دولتها و نهادهای بینالمللی متجلی میشود.
✅✳️ بنابراین، اگر گفته شود که اقتصاد اسلامی با اقتصاد سرمایهداری تعارض مبنایی دارد، مراد از اقتصاد سرمایهداری آن نظامی است که مبانی ایدئولوژیک دارد و این مبنا در تمام مناسبات درونی اقتصادی و تعاملات این نظام با بیرون جریان یافته و آنها را به سمت تحقق اهدافی که متناسب با آن مبانی است هدایت میکند. وظیفه اصلی اقتصاددانان مسلمان، شناخت دقیق آن مبانی و کیفیت این جریانات و ظهور آنها در اهداف نظام سرمایه داری است.
🔰 مقدمه پروفسور مسعود درخشان بر کتاب سرمایهداری تالیف جفری اینگام و ترجمه دکتر سید احسان خاندوزی و علیرضا اشرفی احمدآباد
#پروفسورـدرخشان
#اندیشهـدرخشان
#کتابـسرمایهداری
ادامه دارد....
💠 @QasdWay
🏴انتخاب حسین علیهالسلام
▪️آیا دنیا پیش روی حسین علیهالسلام نبود؟! آیا دنیا با همۀ بهرهها، با همۀ اغواگریها، با همه جاه و مقامش و با همه اموالش پیش روی حسین علیهالسلام نبود؟!
▪️ هیچ جاه و مال و بهرهای از بهرههای این دنیا نبود که در دسترس حسین علیهالسلام نباشد، اما همۀ این دنیای مهیا، در نگاه حسین علیهالسلام هیچ ارزشی نداشت؛ زیرا این دنیا، دنیای دعوت کننده به دین نبود، بلکه دنیای سستعنصران و لغزشگران بود و حسین(ع) سست عنصر و لغزشگر نبود.
▪️ او دنیا را در یک سو و دین را در سویی دیگر یافت و در کنار دین ایستاد و جنگید تا آنکه به شهادت رسید.
📚 کتاب بارقهها، صفحه ۴۰۵
#انتخاب_حسین
🆔 @shahidsadr
اندیشکده قصد
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۲) ✍️ استاد مسعود درخشان 🔰 ادامه ک
⚜️ سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تاملی بر مفاهیم و ابهامات (۳)
✍️ استاد مسعود درخشان
🔰 ادامه کلیات:
⭕️ معمولا گفته میشود که اسلام با داشتن سرمایه یا سرمایهدار بودن مخالفتی ندارد، با صاحبان سرمایه و ثروتمندان نیز معارضهای ندارد و کسب سود حاصل از سرمایه را هم ناموجه نمیداند به شرط آنکه زمینه فعالیتهای اقتصادی و عملکرد فعالان اقتصادی مخالف موازین شرعی نباشد.
⭕️ از این رو، برخی چنین نتیجه میگیرند که اسلام با «سرمایهداری» سازگار است. با مطالعه بخشهای دوم و سوم این نوشتار معلوم خواهد شد که خطا در استنتاج فوق الذكر ناشی از ترجمه واژه کاپیتالیسم به سرمایهداری و برداشتی است که در زبان فارسی از واژه سرمایهداری میشود.
✅ اقتصاد اسلامی هیچگاه با نظام کاپیتالیسم به معنای نظامی که سازوکار آن بر مدار سرمایه است و روابط و ارزشها بر مبنای اصل تکاثر سرمایه شکل میگیرد سازگاری ندارد مگر آنکه مراد از اسلام، همان اسلام آمریکایی باشد.
✳️ اشکال سوم: در تعریف فوق الذکر از سرمایهداری، فقط به مالکیت و مدیریت فعالان بخش خصوصی در حوزههای تجارت و صنعت اشاره شده و بخش کشاورزی ظاهرا مغفول مانده است.
✅ به نظر میرسد که این امر را نمیتوان کاستی این تعریف دانست بلکه به نظر میرسد که «سرمایه صنعتی» و «سرمایه تجاری» را که دو رکن اصلی در نظام سرمایهداری هستند، مبنای تعریف قرار دادهاند.
✅ بدین ترتیب، تعریفی که از سرمایهداری شده است متعلق به نظامی است که به واسطه انقلاب صنعتی در آستانه قرن نوزدهم شکل گرفته است و لذا نمی توان این اصطلاح را برای نظامهای اقتصادی قبل از انقلاب صنعتی به کار برد. در مباحث بعدی، این نکته را بیشتر توضیح خواهیم داد.
❇️ همچنین با توضیحاتی که در بخش سوم داده خواهد شد معلوم میشود که فقط آن بخشی از تولیدات کشاورزی (شامل دامپروری) را میتوان تحت شمول تعريف اقتصاد سرمایهداری قرار داد که توسط ابزارهای تولیدی و تجهیزات فنی کارخانهای در سطح تولید انبوه صورت گرفته باشد.
🔰 مقدمه پروفسور مسعود درخشان بر کتاب سرمایهداری تالیف جفری اینگام و ترجمه دکتر سید احسان خاندوزی و علیرضا اشرفی احمدآباد
#پروفسورـدرخشان
#اندیشهـدرخشان
#کتابـسرمایهداری
💠 @QasdWay
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰⭕️ نظام بانکی؛ موتور حذف طبقات میانی جامعه و ایجاد کننده شکاف طبقاتی
🎤 دکتر مهدی موحدی (عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد)
⭕️ زهر تورم و خلق پول توسط شش دهک پایین جامعه چشیده میشود و اقشار کم درآمد جامعه به دوش می کشند. در حالی که لذت خلق نقدینگی ایجاد شده را چند دهک ثروت جامعه میبرند...
⭕️ زمانی که نقدینگی ایجاد میشود و افراد هر دو سال یا هر سال یک بار جامعه با یک شوک تورمی روبهرو میشود، از پولهای رهن و در جریان افراد جامعه کاسته میشود در حالی که برای افراد بالانشین و چند دهک بالایی با افزایش تورم، ارزش اسمی داراییهایشان اعم از املاک و مستغلات و ... بالا میرود، و همین داراییها هستند که وثایق تسهیلات جدیدتر هستند. لذا همین چند دهک ثروتمند دوباره میتوانند در شرایط رکود و تورمی تسهیلات خلق شده از بانکها را دریافت کنند.
⭕️ استان تهران با ۱۶ درصد جمعیت کل کشور، حدود ۷۰ درصد تسهیلات را جذب کرده است! و تمام اینها هم در بالاشهر تهران و در حوزههای املاک و حوزههای سفتهبازانه عملا متمرکز شده است!‼️
⭕️ در دو سال گذشته حدود ۶۵ درصد تسهیلات (بانکی) را #یک_دهک_ثروتمند جامعه دریافت کرده است!‼️
@Mostazafin_TV
‼️ ۹۵ درصد حجم تسهیلات بانکی را چهار دهک بالای جامعه دریافت کرده است!‼️
⭕️‼️ اگر #خلق_نقدینگی ایجاد شده در سال گذشته را به تک تک ایرانیها تقسیم کنیم به هر ایرانی ۴۰ میلیون میرسد!‼️
💠 @QasdWay
⭕️ دولت باید خلق پول توسط شبکه بانکی را مهار کند
🎤 حسین درودیان
🔸 کمیت و کیفیت پولی که بانکها ایجاد میکنند، در بلندمدت دورنمای کلی اقتصاد را مشخص میکند و به عنوان عامل اصلی در تعیین نرخ تورم بسیار تعیین کننده است. اگر این مساله را در کنار تحولات مرتبط با مسائل خارج از اقتصاد کنار هم قرار دهیم، دو نیرویی است که سرنوشت اقتصاد ما را تعیین میکند.
🔸 ما برای اینکه به صورت بنیادین و ریشهای بتوانیم مسئله تورم را علاج کنیم ابتدائا باید کمیت خلق پول توسط بانکها را مهار کنیم و ثانیا کیفیت آن را بهبود بخشیم.
🔸 در اقتصاد ایران علاوه بر مواردی که گفته شد، باید به مسئله کسری بودجه و انتقال آن به پایه پولی نیز بحثهای زیادی انجام داد، اما در وضعیت فعلی این انتقال باید در همان حد رشد درونزای مصارف پول باشد. یعنی در صورتی که دولت میخواهد کسری بودجه را به پایه پولی انتقال دهد، این انتقال باید حد و حدود داشته باشد.
🔸 میزان انتقال کسری بودجه به پایه پولی ارتباط زیادی به کمیت و کیفیت پول خلق شده توسط سیستم بانکی دارد. این مساله به تدابیر انجام شده برای کنترل شیوه خلق پول بانک ها دارد و در صورتی که بتوانیم خلق پول بانک ها را مهار کنیم، آنگاه باید پولی شدن کسری بودجه متناسب با میزان مهار انجام شده باشد.
🔸 در طرف دیگر قضیه تورم، مسئله این است که بتوانیم نرخ ارز را باثبات کنیم و گشایشهای ارزی و تجاری را در مورد کالاهای اساسی حاصل کنیم و در بلند مدت هم کار بایسته این است که آسیب پذیریمان را از محل تکانههای ارزی و خارجی به ویژه کالاهای اساسی خارج کنیم./فارس
💠@QasdWay
⚜️ چرا لیبرالها امروز از تورم سخن میگویند؟
✍️ دکتر مهدی محمدی
مسئله سازان تورم یعنی همانهایی که تورم را به جای رکود و بیکاری و ضعف در تولید به عنوان مهمترین مسئله اقتصاد در ذهن تصمیم گیر کلان و سایرین قالب می کنند، همان اجیران و مزدوران سرمایه داران مالی هستند زیرا ثبات قیمتی و کنترل تورم ارزش کالاهای مصرفی با افزایش بازدهی و عایدی دارایی های مالی (افزایش قیمت دارایی های مالی که در سبد کالاهای منتخب برای محاسبه تورم وارد نمی شوند) قابل حصول خواهد بود.
جیره خواران طبقه بانکی و نخبگان مالی کاسبان این وضع خواهد بود.
کنترل تورم به بهای تورم ارزش دارایی های مالی
چه کسی برنده است؟ "کارگران کارآفرینان و تولیدکنندگان و سرمایه گذاران صنعتی" یا 'رانتیر ها، بهره گیران و نخبگان مالی "
جالب است بدانید کسانی که شعار کنترل تورم میدهند راهکارشان برای حل مسئله تورم، افزایش نرخ بهره بانکی است.
تقابل لشگر بانکداران در مقابل کارگران تولیدکنندگان سرمایه گذاران صنعتی( بخوانید افسران جنگ اقتصادی) در شروع دولت سیزدهم شکل گرفته است و رهبری سالهاست فرماندهی جنگ اقتصادی را بر عهده گرفته اند اما اقتصاد خواندگان جریان متعارف کشور هنوز تز دادن زمین برای خریدن زمان(افزایش نرخ بهره و به تعویق انداختن تورم را سر می دهند)
راهکار نجات اقتصاد کشور ایجاد حکمرانی تولید است یعنی حمایت تمام قوای نظری، پولی مالی اطلاعاتی و نهادی از تولید و مقابله با سوداگری سفته بازی و هر آنچه تولید ستیز است.
آدرس غلط برداشته شدن تحریم به بهانه فروش نفت و رفع کسری بودجه دولت و استقلال بانک مرکزی نقطه تلاقی نئو لیبرال های اقتصادی و غرب گدایان سیاسی امروز کشور ماست.
در چنین فضای تحلیلی میتوان مطالبه فرمانده جنگ اقتصادی برای تقویت رونق و جهش تولید را در بحبوحه اغتشاشات آبان98(آزادسازی خائنانه و خسارت بار قیمت بنزین) رمزگشایی کرد.
☘️کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
💠 @QasdWay