اقدامات بهداشتی - کنترلی اداره کل دامپزشکی استان قزوین در خصوص شیر خام
شیر به عنوان یکی از مهم ترین فرآورده های خام دامی شناخته شده در جهان می باشد که با داشتن ترکیبی از چندین ماده مغذی، مصرف روزانه آن میتواند سهم قابل توجهی در سلامت مردم و به تبع آن سلامت عمومی جامعه داشته باشد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان قزوین گفت: یکی از وظایف مهم سازمان دامپزشکی کشور نظارت حداکثری بر فرآیند های مختلف تولید شیرخام از جمله پیاده سازی سامانه های بهداشتی در جایگاه نگهداری دام، بهداشت خوراک دام، فرآیند تولید صحیح، انتقال و نگهداری صحیح و بهداشتی شیر خام است، از این رو اداره کل دامپزشکی استان قزوین با برگزاری طرح های «پایش فصلی شیرخام» در فواصل زمانی منظم در سطح استان، با انجام نمونه برداری از شیرخام همواره وضعیت بهداشتی این ماده مغذی را زیر نظر داشته تا در صورت بروز مخاطرات بهداشتی و مشاهده عدم انطباق (از جمله افزایش بار میکروبی، میزان آفلاتوکسین، تقلبات و ... ) در تولید شیرخام بلافاصله مجموعه اقدامات بهداشتی و کنترلی را مطابق با دستورالعمل های بهداشتی سازمان دامپزشکی کشور را در جهت حفظ سلامت جامعه به کار گیرد.
دکتر امیر جوادی، خاطر نشان کرد از ابتدای سال جاری تاکنون از بیش از 270 مرکز اعم از واحدهای پرورشی، مراکز جمع آوری شیر خام و غیره در نقاط مختلف استان، نمونه برداری شیر خام صورت گرفته و خوشبختانه گزارشی از وضعیت نامناسب و عدم انطباق بهداشتی در فرآیند تولید شیر خام در استان گزارش نشده است.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
بازدید دادستان تاکستان از کشتارگاه دام
دادستان به همراه جمعی از مسئولین این شهرستان بصورت سرزده از کشتارگاه دام تاکستان بازدید کردند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین، کشتارگاه دام تاکستان که مدتی به دلیل مشکلات ساختاری تعطیل بود پس از تغییر مدیریت و رفع نواقص، مجدد به چرخه تولید برگشت و در حال حاضر تحت نظارت دامپزشکی و با حضور دامپزشک مسئول بهداشتی و ناظر ذبح شرعی در حال فعالیت می باشد.
دادستان تاکستان در این بازدید که روسای ادارات دامپزشکی و محیط زیست و همکاران پلیس امنیت اقتصادی وی را همراهی می کردند ابراز امیدواری کرد با تداوم نظارتهای دستگاههای اجرایی ذیربط کشتارگاه دام تاکستان به روند تولید مناسب گوشت قرمز برای مصرف عموم مردم ادامه دهد.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
آغاز واکسیناسیون گوشتخواران دهکده طبیعت باراجین قزوین
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان قزوین با اعلام این خبر گفت: بیماری هاری یک بیماری کشنده است که توسط ویروسی که به سیستم عصبی حمله می کند، ایجاد می شود و این ویروس در بزاق پنهان شده و معمولا توسط گاز گرفتن حیوان به فرد یا دام سالم منتقل می شود.
دکتر محسن ایماندار در ادامه افزود: اداره کل دامپزشکی قزوین در راستای پیشگیری از ابتلا به بیماری های مشترک بین دام و انسان، واکسیناسیون جمعیت گوشتخواران موجود در دهکده طبیعت قزوین را توسط اکیپ مایه کوبی دولتی با همکاری بخش خصوصی به انجام رسانده است.
دکتر ایماندار خاطر نشان کرد: مایه کوبی هاری هر ساله در جمعیت گوشتخواران دهکده طبیعت بطور کامل انجام می گیرد که به واسطه این اقدامات موردی از بیماری در سال های اخیر در مجموعه گزارش و ثبت نشده است.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
آغاز فاز دوم مایه کوبی تب برفکی دام سبک و سنگین در استان قزوین
مدیر کل دامپزشکی استان قزوین با اعلام این خبر گفت: بیماری تب برفکی (Foot and Mouth Disease) به عنوان یک بیماری ویروسی شدیداً واگیر و به عنوان یکی از پرخسارتترین بیماریهای دامی در دام سبک و سنگین میباشد که در صورت رخداد و شیوع در جمعیت دامی حساس، میتواند موجب ابتلا 90 درصدی در دامهای بدون سابقه واکسیناسیون گردد که ایجاد مرگ و میر تا 90 درصد نیز در دامهای جوان در اپیدمی ها گزارش شده است.
دکتر مهدی جلوخانی در ادامه افزود: این اداره کل در نظر دارد همگام با سیاستهای پیشگیرانه سازمان دامپزشکی کشور ،دومین مرحله واکسیناسیون گسترده و رایگان این بیماری در سال 1403 را با پوشش بیش از 790 واحد روستایی و عشایری در استان اجرایی نماید.
دکتر جلوخانی خاطر نشان کرد: در طرح پیش رو، جمعیت بالغ بر 58هزار راسگاو و گوساله و 1100000 (یک میلیون و یکصد هزار راس) گوسفند و بز در واحدهای روستایی و عشایری و مناطق محروم، تحت پوشش عملیات مایهکوبی رایگان قرار خواهند گرفت.
این مقام مسئول در پایان از دامداران خواست: با اکیپ های مایه کوبی بخش خصوصی و دولتی برای پوشش حداکثری واکسیناسیون، همکاری لازم را داشته باشند.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
کاهش چشمگیرموارد بیماری بروسلوز دامی در استان قزوین
مدیر کل دامپزشکی استان قزوین در خصوص اقدامات دامپزشکی در حوزه بهداشت و مدیریت بیماری بروسلوز گفت: اداره کل دامپزشکی استان قزوین در 10 ماهه نخست سال 1403 اقدام به پایش سرمی قریب به 100 هزار نوبت/ رأس دام برای تشخیص بیماری بروسلوز در دامها کرده که از این تعداد 28 رأس دام معادل 0002/0 درصد در آزمایشهای تکمیلی به عنوان دام راکتور بروسلوزی شناسایی و روانه کشتارگاه شده است واین در حالی است که تعداد موارد راکتور در سال 1400 تعداد 312 مورد بوده است که یک روند کاهشی محسوس در حوزه مراقبت و کنترل این بیماری محسوب می شود.
دکتر مهدی جلوخانی بروسلوز را از مهمترین بیماریهای عفونی و مشترک بین انسان و دام برشمرد و در مورد محورهای اصلی کنترل این بیماری گفت: واکسیناسیون دامهای حساس، پایش و مراقبت، قرنطینه و امنیت زیستی و برگزاری کلاسهای آموزشی و ترویجی با هدف ارتقاء سطح آگاهی دامداران و بهره برداران میتوان با این بیماری به شکل موثر مبارزه کرد.
دکتر جلوخانی در بخش دیگری از صحبتهایش به نقش واکسیناسیون در کاهش موارد بروز و شیوع بیماری اشاره کرد و واکسیناسیون تعداد بیش از 85 هزار دام سنگین و تعداد قریب به 200 هزار رأس دام سبک را از دیگر اقدامات کنترلی در زمینه پیشگیری از بیماری بروسلوز در این استان برشمرد.
جلوخانی در ادامه افزود: استان قزوین با توجه به موقعیت جغرافیایی خود از مناطق مهم در زمینه پرورش دام و تولید فرآوردههای دامی در سطح کشور میباشد که موضوع صدور مجوز حمل و جابجایی دام منوط به اخذ گواهی تایید سلامت دامها از این بیماری میباشد.
این مقام مسئول به انجام منظم تست حلقهای شیر (Milk ring test) از ابتدای سال 1403 اشاره کرد و گفت: این عملیات که نسبت به سال گذشته با افزایش 4 برابری روبرو بوده است، منجر به پایش بیشتر واحدهای پرورشی و در نتیجه شناسایی بهتر دامهای آلوده و واحدهای دارای گاو راکتور میگردد.
وی در پایان از افزایش میزان واکسیناسیون دام سبک استان علیه بیماری بروسلوز نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بیش از 90 درصد میزان پیشبینیهای انجام شده در حوزه واکسیناسیون بروسلوز دام سبک تحقق پیدا کرده که این میزان در پایان سال به 100 درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
پایان طرح ردیابی مولکولی بیماری آنفلوانزای فوق حاد در مزارع صنعتی طیور استان قزوین
مدیر کل دامپزشکی استان قزوین گفت: طرح ردیابی مولکولی بیماری آنفلوانزای فوق حاد طی 26 روز کاری در آذر و دی ماه سال جاری انجام شد که کارشناسان اداره کل دامپزشکی و ادارات دامپزشکی شهرستانهای تابعه با مراجعه به واحدهای صنعتی طیور تعیین شده در هر شهرستان ، بر اساس دستورالعمل های ابلاغی، نمونه های آزمایشگاهی از طیور واحدهای مرغ مولد و تخمگذار صنعتی را اخذ و آزمایشهای تشخیص مولکولی بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در آزمایشگاه مرجع اداره کل دامپزشکی استان صورت گرفت .
دکتر مهدی جلوخانی گفت: در این طرح بیش از 5 هزار و 900 نمونه آزمایشگاهی از طیور صنعتی 72 واحد مرغ مولد و تخمگذار شهرستانهای استان اخذ شد که بر اساس نتایج آزمایشگاهی، موردی از بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در نمونه های اخذ شده شناسایی نشد.
با توجه به اهمیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و تهدیدهای بیماری از جنبه بهداشت عمومی و خسارات های اقتصادی ناشی از شیوع بیماری، اجرای برنامه های مراقبت فعال و غیرفعال مستمر بیماری در جمعیت مزارع صنعتی طیور همراه با اجرای برنامه واکسیناسیون هدفمند و رعایت الزامات امنیت زیستی در پیشگیری و کنترل بیماری نقش بسزایی خواهد داشت.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
نقش مهم کارخانجات تولید خوراک دام و طیور در تولید فرآورده خام دامی سالم
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان قزوین ضمن اعلام این خبر افزود: سلامت دام ، نقش بسزایی در تولید محصولات سالم و مغذی برای مصرف انسان دارد و در اختیار داشتن خوراک سالم و مناسب با نوع دام نیز نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت دام خواهد داشت.
دکتر راول غلامپور اقدمی افزود: یکی از وظایف دامپزشکی، بررسی نوع ماده مورد استفاده به عنوان خوراک دام می باشد، لذا کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان قزوین به صورت دوره ای و منظم از خوراک مورد استفاده در صنعت دام پروری، مرغداری، شیلات و ... نمونه برداری می کنند تا در صورت بروز موارد مخاطره آمیز در این زمینه بلافاصله زنجیره آلودگی را قطع و نسبت به برطرف نمودن آن اقدام شود.
دکتر اقدمی تصریح کرد: کارخانجات تولید خوراک دام، طیور، پت و آبزیان ، محل بسیار حساسی در خصوص تولید محصول نهایی به عنوان خوراک آماده هستند لذا علاوه بر حضور مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی در کارخانجات تولیدی خوراک که بر فراِیند تولید بهداشتی محصول نهایی نظارت دارند، بازرسی دوره ای از تمام کارخانجات تولیدی توسط کارشناسان اداره دامپزشکی در سطح استان در دستور کار قرار دارد تا ضمن بازدید، مجموعه نواقص و مشکلات موجود را بررسی کرده و در جهت رفع مشکلات اقدام شود.
اقدمی در پایان به تمامی بهره برداران و افراد شاغل در این صنعت توصیه کرد: نسبت به تهیه خوراک از مراکز تولیدی دارای پروانه بهداشتی و تحت نظارت اداره دامپزشکی اقدام کنند.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
کاهش چشمگیر کانون بیماری هاری حیوانات در استان قزوین
مدیر کل دامپزشکی استان قزوین با اعلام این خبر گفت: بیماری هاری (Rabies) یک بیماری کشنده عصبی و مشترک بین انسان و دام است که توسط ویروسی که به سیستم اعصاب حمله میکند، ایجاد میشود. این ویروس در بزاق پنهان شده و عمدتاً از طریق گازگرفتن حیوان آلوده به دام یا انسان سالم منتقل میشود.
دکتر مهدی جلوخانی در ادامه افزود: این اداره کل در راستای مدیریت و کنترل بیماریهای دامی و مشترک بین دام و انسان و مطابق با دستورالعملهای سازمان دامپزشکی کشور، مایهکوبی علیه بیماری هاری را دستور کار خود قرار داده است ومایهکوبی هاری در حیوانات از ابتدای سال 1400 تاکنون در بیش از 40 هزار قلاده سگ صاحبدار اجرایی شده و حجم عملیات مایهکوبی در سال جاری در مقایسه با سال 1400 حدود 30 درصد افزایش پیدا کرده است.
دکتر جلوخانی همچنین از کاهش میزان رخداد کانونهای بیماری هاری در حیوانات در سال جاری خبر داد و افزود: با اجرای برنامههای واکسیناسیون منظم، پایش و مراقبت فعال و غیرفعال بیماری، کانونهای درگیر بیماری هاری از تعداد 16 مورد در سال 1400 به تعداد 2 مورد در سال 1403 معادل 90 درصد کاهش یافته است.
مدیر کل دامپزشکی استان قزوین در پایان ضمن ابراز رضایت از عملکرد مجموعه همکاران بخش دولتی و خصوصی اداره کل دامپزشکی استان قزوین گفت: برنامه کنترل هاری در طول سال و همگام با طرحهای واکسیناسیون سراسری در واحدهای صنعتی، نیمه صنعتی، روستایی و عشایری با واکسیناسیون و پایشهای فعال و غیرفعال هاری رصد شده و به طور مداوم و پیوسته اقدامات لازم در این خصوص اجرایی می شود.
مراسم گرامیداشت مدیر کل فقید دامپزشکی استان قزوین برگزار شد
در مراسمی با حضور پرسنل اداره کل دامپزشکی استان قزوین مراسم گرامیداشت دکتر علی محمد اویسی مدیر کل فقید دامپزشکی استان قزوین برگزار شد.
با توجه به فرا رسیدن بیست و سومین سالروز درگذشت مدیر کل فقید دامپزشکی، همزمان با دهه مبارک فجر، مراسمی به مناسبت این ایام و همچنین گرامیداشت یاد و خاطره دکتر علی محمد اویسی در اداره کل دامپزشکی استان قزوین برگزار و در خصوص خدمات ارزشمند وی در اداره کل دامپزشکی مطالبی بیان شد.
دکتر علی محمد اویسی مدیر کل وقت دامپزشکی استان قزوین در سال 1380 در حادثه سقوط بهمن در منطقه آوج به لقا ا... پیوست.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قزوین
بیش از ۱ تن گوشت غیر بهداشتی دریک واحد بسته بندی گوشت در قزوین توقیف شد
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان قزوین گفت: پیرو گزارشهای رسیده مبنی بر انجام تقلبات و تخلفات بهداشتی در یک واحد بسته بندی گوشت قرمز در شهرستان قزوین، کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان قزوین که از قبل این واحد را به صورت نامحسوس تحت نظر داشتند، با اطلاع از زمان وقوع تخلف و در ساعات غیر اداری، در معیت قاضی تعزیرات حکومتی به واحد مذکور مراجعه کردند.
دکتر راول غلامپور اقدمی تشریح کرد: در بازرسی از این واحد، مقدار تقریبی یک تن گوشت گوساله که به صورت غیر بهداشتی در حال بسته بندی بود، با دستور قاضی تعزیرات، توقیف و سردخانه واحد، تا تعیین تکلیف نهایی پلمپ شد.
دکتر اقدمی افزود: کارشناسان دامپزشکی پس از نمونه برداری از محموله مذکور، نمونه ها را برای آزمایشهای مربوطه به آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی ارسال خواهند کرد تا پس از اعلام نتایج ضمیمه پرونده شده و تحویل مراجع قضایی شود.