📇 خلاصه تفسیر آیه ۲۹ سوره #قصص
📚 مفسر: دکتر رضایی اصفهانی (تفسیر مهر)
🔹فَلَمَّا قَضى مُوسَى الْأَجَلَ وَ سارَ بِأَهْلِهِ آنَسَ مِنْ جانِبِ الطُّورِ ناراً قالَ لِأَهْلِهِ امْكُثُوا إِنِّي آنَسْتُ ناراً لَعَلِّي آتِيكُمْ مِنْها بِخَبَرٍ أَوْ جَذْوَةٍ مِنَ النَّارِ لَعَلَّكُمْ تَصْطَلُونَ
🔸موسى پس از درگيرى با فرعونيان به سوى مدين هجرت و با دختر شعيب ازدواج كرد و بر اساس قرارداد، ده سال براى شعيب چوپانى كرد. در اين مدت موسى بهترين سالهاى عمر خود را در خدمت شعيب پيامبر گذراند و با زندگى مستضعفان آشنا گشت و براى مبارزه با مستكبران آماده شد. هر چند براساس روايات شعيب تلاش كرد كه موسى را نزد خود نگه دارد، اما موسى تصميم گرفت كه به سوى مصر بازگردد و به كمك بنى اسرائيل بشتابد كه در چنگ فرعونيان اسير بودند. سرانجام موسى خانواده و وسايل خود را برداشت و راهى مصر شد و هنگام بازگشت به مصر در شبى تاريك و سرد، راه خود را گم كرد و در همين هنگام همسر باردارش را درد زايمان فراگرفت و او نتوانست آتشى بيفروزد، ناگهان شعله ى آتشى از دور ديد. معمولًا در بيابان آتش، نشانه ى وجود كاروان است؛ از اين رو موسى به خانواده اش سفارش كرد كه كمى توقف كنيد تا من بروم و خبرى بگيرم يا اندكى آتش براى شما بياورم و يا با كمك كاروانيانى كه اطرف آتش هستند راه را پيدا كنم.
🔹نکته:
مردان الهى به فكر خانواده ى خويش باشند و براى برطرف كردن مشكلات آنان تلاش كنند.
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیر آیات ۵۱-۵۳ سوره #قصص
📚 مفسر: دکتر رضایی اصفهانی (تفسیر مهر)
🔹 وَ لَقَدْ وَصَّلْنا لَهُمُ الْقَوْلَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ* الَّذِينَ آتَيْناهُمُ الْكِتابَ مِنْ قَبْلِهِ هُمْ بِهِ يُؤْمِنُونَ* وَ إِذا يُتْلى عَلَيْهِمْ قالُوا آمَنَّا بِهِ إِنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّنا إِنَّا كُنَّا مِنْ قَبْلِهِ مُسْلِمِينَ
🔸شأن نزول:
مفسران قرآن داستان نزول اين آيات را به صورتهاى مختلف بيان كرده اند. قدر مشترك آنها اين است كه گروهى از دانشمندان (يهود يا مسيحيّت باواسطه يا بى واسطه) خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله رسيدند و با شنيدن آيات قرآن اشك شوق ريختند و مسلمان شدند.
🔹در حقيقت اين آيات به دو واكنش متفاوت مردم در برابر قرآن اشاره مى كنند؛ گروهى از مشركان هرچه آيات برآنان خوانده مى شود بيدار نمى شوند و برلجاجت و بهانه جويى مى افزايند.
و گروهى از دانشمندان اهل كتاب (يعنى يهوديان و مسيحيان) با شنيدن آيات قرآن اشك شوق مى ريزند و ايمان مى آورند.
🔸 آيات قرآن اگر #پيوسته برمردم خوانده شود، زمينه ى #بيدارى و تذكّر آنان را فراهم مى سازد.
يعنى آيات قرآن همچون دانه هاى باران است كه اگر پيوسته و آهسته ببارد كم كم در دلها نفوذ مى كند و جان تازه اى به دلهاى مرده مى بخشد.
🔹 با اين كه برخى از دانشمندان اهل كتاب ايمان آوردند، ولى در اين آيات به طور كلى و بدون قيد از اهل كتاب نام برده است. شايد اين تعبيرات اشاره به آن باشد كه دانشمندان واقعى اهل كتاب همين افراد هستند كه در برابر حقايق قرآن تسليم شدند و ايمان آوردند.
🔸 دانشوران (واقعى يهود و مسيحيت) مى دانند كه قرآن حق است و در برابر آن تسليم مى شوند و بدان ايمان مى آورند پس تلاوت قرآن بر غير مسلمانان بى فايده نخواهد بود.
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیر آیات ۶۰-۶۱ سوره #قصص
📚 مفسر: دکتر رضایی اصفهانی (تفسیر مهر)
🔸 وَ ما أُوتِيتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَمَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ زِينَتُها وَ ما عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ وَ أَبْقى أَ فَلا تَعْقِلُونَ* أَ فَمَنْ وَعَدْناهُ وَعْداً حَسَناً فَهُوَ لاقِيهِ كَمَنْ مَتَّعْناهُ مَتاعَ الْحَياةِ الدُّنْيا ثُمَّ هُوَ يَوْمَ الْقِيامَةِ مِنَ الْمُحْضَرِينَ
🔹 در اين آيات نعمتهاى دنيوى و اخروى مقايسه شده است.
🔸نعمتهاى دنيوى داراى مشكلات و زود گذر است و بدون زيان و خطر نيست، اما نعمتهاى اخروى خالص، جاودانه و بدون زحمت است.
🔹پس صاحبان انديشه، نعمتهاى زودگذر دنيوى را با نعمتهاى جاودانه ى الهى در آخرت مبادله نمى كنند.
🔸«الدُنيا» دراصل به معناى نزديك بودن از نظر زمانى يا مكانى يا مقام و منزلت است و دنيا به موجودات كوچك و در دسترس و گاه به موجودات پست اطلاق مى شود و چون زندگى اين جهان در برابر آخرت، كوچك، بى ارزش و نزديك است؛ به آن «حيات دنيا» گفته مىشود.
🔹در اين آيات اشاره شده كه به وعده هاى خدا، همچون بهشت و رضوان مى رسيد؛ چون تخلّف وعده يا به خاطر جهل است و يا به خاطر عجز و ناتوانى و هيچ يك از اينها در خدا وجود ندارد.
🔸مشركان دنيا طلب در رستاخيز احضار مى شوند. اين احضار يا به خاطر حسابرسى در محضر خداست و يا براى ورود به آتش؛ البتّه مانعى ندارد كه هر دو معنا مقصود باشد.
🔹مقصود از مقايسه ى دنيا و آخرت و يادآورى بى ارزش بودن دنيا و پيامدهاى آن در آخرت، بدان معنا نيست كه كسى از مواهب دنيوى استفاده نكند، بلكه هر مؤمنى بايد از زندگى و لذّتهاى دنيوى بهره داشته باشد، ولى نبايد آخرت خويش را به دنياى پست بفروشد و تنها دنيا را انتخاب كند.
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیر آیات ۴۴-۴۶ سوره #قصص
📚 مفسر: دکتر رضایی اصفهانی (تفسیر مهر)
🔹 وَ ما كُنْتَ بِجانِبِ الْغَرْبِيِّ إِذْ قَضَيْنا إِلى مُوسَى الْأَمْرَ وَ ما كُنْتَ مِنَ الشَّاهِدِينَ* وَ لكِنَّا أَنْشَأْنا قُرُوناً فَتَطاوَلَ عَلَيْهِمُ الْعُمُرُ وَ ما كُنْتَ ثاوِياً فِي أَهْلِ مَدْيَنَ تَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِنا وَ لكِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ* وَ ما كُنْتَ بِجانِبِ الطُّورِ إِذْ نادَيْنا وَ لكِنْ رَحْمَةً مِنْ رَبِّكَ لِتُنْذِرَ قَوْماً ما أَتاهُمْ مِنْ نَذِيرٍ مِنْ قَبْلِكَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ
🔸 قرآن كريم در سوره هاى مختلف از جمله سوره ى قصص، سرگذشت موسى و فرعون را بيان كرده و گاهى صحنه هايى را بيان كرده كه هيچ كس در آن صحنه حضور نداشته است؛ براى مثال، گفتگوى خدا با موسى از ميان درخت درشب تاريك و نيز ماجراى گفتگوى موسى و شعيب در مدين و امثال آن را به طور دقيق و ريز بيان كرده است كه اين نوعى اخبار غيبى و رازگويى است.
🔸قرآن اخبار صحنه هايى را بيان كرده كه حدود دوهزار سال از آنها مى گذشته و پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله درآن صحنه ها نبوده و از آنها اطلاعى نداشته است، و همين مطلب دليل رازگويى و حقانيّت قرآن و پيامبر صلى الله عليه و آله است كه مطالبى را بيان مى كند كه جز از راه وحى قابل دسترسى نيست.
🔹 هدف بيان اين قصه ها و اخبار غيبى آن است كه مشركان مكه و مخالفان اسلام آنها را بشنوند و به حقانيّت پيامبر و قرآن پى ببرند و از خواب غفلت بيدار شوند و اين رحمتى ديگر از جانب خداست كه مى خواهد مردم را هدايت كند.
🔹در اين آيات بيان شده كه هيچ هشدارگرى قبل از پيامبر صلى الله عليه و آله براى مردم مكه (معاصر پيامبر صلى الله عليه و آله) نيامده است؛ چراكه صدها سال از عصر ابراهيم و اسماعيل و مسيح عليه السلام مى گذشت و در مكه پيامبرى مبعوث نشده بود و در نتيجه مردم مكه گرفتار جهل و فساد و شرك شده بودند.
@qurantehran