📇 تفسیر سوره مبارکه #سجده - آیه ۱۲
📚 مفسر: آیت الله مکارم شیرازی (تفسیر نمونه)
🔸 وَ لَوْ تَرى إِذِ الْمُجْرِمُونَ ناكِسُوا رُؤُسِهِمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ رَبَّنا أَبْصَرْنا وَ سَمِعْنا فَارْجِعْنا نَعْمَلْ صالِحاً إِنَّا مُوقِنُونَ
🔸 در این آیه وضع همين مجرمان كافر و منكران معاد را كه در قيامت با مشاهده صحنه هاى مختلف آن از گذشته خود سخت نادم و پشيمان مى شوند چنين مجسم كرده مى گويد:" اگر ببينى مجرمان را هنگامى كه در پيشگاه پروردگارشان سر به زير افكنده مى گويند: پروردگارا! آنچه وعده كرده بودى ديديم و شنيديم ما پشيمانيم، ما را #بازگردان تا #عمل صالح بجا آوريم، ما به اين جهان قيامت يقين داريم، در تعجب فرو خواهى رفت!
🔸به راستى تعجب مى كنى كه آيا اين افراد سر بزير و نادم و پشيمان، همان مغروران سركش و چموش هستند كه در دنيا در برابر هيچ حقيقتى سر فرود نمى آوردند؟ اما اكنون كه صحنه هاى قيامت را مى بينند و به مقام #شهود مى رسند به كلى #تغييرموضع مى دهند تازه اين تغيير موضع و بيدارى #زودگذر است، و طبق آيات ديگر قرآن اگر به اين جهان باز گردند به همان روش خود ادامه مى دهند
🔸" ناكس" از ماده" نكس" (بر وزن عكس) به معنى وارونه شدن چيزى است و در اينجا به معنى سر به زير افكندن است.
🔸مقدم داشتن" ابصرنا" (ديديم) بر" سمعنا" (شنيديم) به خاطر آنست كه در قيامت نخست انسان با صحنه ها روبرو مى شود و بعد باز خواست الهى و فرشتگان او را مى شنود.
🔸از آنچه گفتيم معلوم مى شود منظور از" مجرمان" در اينجا، كافران و بخصوص منكران قيامتند.
🔸به هر حال اين نخستين بار نيست كه در آيات قرآن با اين مساله روبرو مى شويم كه مجرمان به هنگام مشاهده نتائج اعمال و آثار عذاب الهى، سخت #پشيمان مى شوند، و تقاضاى بازگشت به دنيا مى كنند، در حالى كه از نظر سنت الهى چنين بازگشتى امكان پذير نيست، همانگونه كه بازگشت نوزاد به رحم مادر، و ميوه جدا شده از درخت به درخت ممكن نخواهد بود.
🔸اين نكته نيز قابل توجه است كه تنها تقاضاى مجرمان بازگشت به دنيا براى انجام عمل صالح است، و از اين به خوبى روشن مى شود كه #تنها_سرمايه_نجات در قيامت اعمال صالح است، اعمالى كه از قلبى پاك و آكنده از ايمان و با #خلوص_نيت انجام مى گيرد.
@qurantehran
📇 تفسیر سوره مبارکه #سجده - آیه ۲۱
📚 مفسر: آیت الله مکارم شیرازی (تفسیر نمونه)
🔶 مى فرمايد:" ما آنها را از عذاب نزديك اين دنيا قبل از عذاب بزرگ آخرت مى چشانيم، شايد بيدار شوند و باز گردند" (وَ لَنُذِيقَنَّهُمْ مِنَ الْعَذابِ الْأَدْنى دُونَ الْعَذابِ الْأَكْبَرِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ).
🔸 مسلما" عذاب ادنى" معنى گسترده اى دارد كه غالب احتمالاتى را كه مفسران به طور جدا گانه در تفسير آن نوشته اند در بر مى گيرد.
▫️از جمله اينكه منظور مصائب و درد و رنجها است.
▫️يا قحطى و خشكسالى شديد هفت ساله اى كه مشركان در مكه به آن گرفتار شدند، تا آنجا كه مجبور گشتند از لاشه مردارها تغذيه كنند!
▫️ يا ضربه شديدى است كه بر پيكر آنها در جنگ" بدر" وارد شد. و مانند اينها.
🔶 اما اينكه بعضى احتمال داده اند منظور" عذاب قبر" يا" مجازات در رجعت" است، صحيح به نظر نمى رسد، زيرا با جمله" لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ" (شايد از اعمال خود باز گردند) سازگار نيست.
🔸البته بايد به اين نكته توجه داشت كه در اين دنيا نيز عذابهايى وجود دارد كه به هنگام نزول آن درهاى توبه بسته مى شود و آن" عذاب استيصال" است يعنى مجازاتهايى كه براى نابودى اقوام سركش به هنگامى كه هيچ وسيله بيدارى در آنها مؤثر نگردد نازل مى شود، و طبعاً اين گونه عذاب نيز از موضوع بحث آيه خارج است.
🔶 و اما" عذاب اكبر" به معنى عذاب روز قيامت است كه از هر مجازاتى بزرگتر و دردناكتر است.
🔸در اينكه چرا" ادنى" (نزديكتر) در برابر" اكبر" (بزرگتر) قرار گرفته؟ در حالى كه يا بايد" ادنى" در مقابل" ابعد" (دورتر) و يا" اصغر" در مقابل" اكبر" قرار گيرد، نكته اى دارد كه بعضى از مفسران به آن اشاره كرده اند و آن اينكه عذاب دنيا داراى دو وصف است" كوچك بودن" و" نزديك بودن" و به هنگام تهديد مناسب نيست كه روى كوچك بودن آن تكيه شود، بلكه بايد روى نزديك بودنش تكيه كرد.
و عذاب آخرت، نيز داراى دو وصف است:" دور بودن" و" بزرگ بودن" و در مورد آن نيز مناسب اين است كه روى" بزرگ بودنش" تكيه شود نه" دور بودنش" (دقت كنيد).
🔸 تعبير به" لعل" در جمله لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ- چنان كه قبلا نيز گفته ايم- به خاطر اين است كه چشيدن عذابهاى هشدار دهنده، علت تامه براى بيدارى نيست، بلكه جزء علت است، و نياز به زمينه آماده دارد، و بدون اين شرط به نتيجه نمى رسد، و كلمه لعل اشاره به اين حقيقت است.
🔶 ضمناً از اين آيه يكى از فلسفه هاى مهم مصائب و بلاها و رنجها كه از سؤال انگيزترين مسائل در بحث توحيد و خداشناسى و عدل پروردگار است روشن مى گردد.
🔸 نه تنها در اينجا كه در آيات ديگر قرآن نيز به اين حقيقت اشاره شده است، از جمله در آيه 94 سوره اعراف مىخوانيم وَ ما أَرْسَلْنا فِي قَرْيَةٍ مِنْ نَبِيٍّ إِلَّا أَخَذْنا أَهْلَها بِالْبَأْساءِ وَ الضَّرَّاءِ لَعَلَّهُمْ يَضَّرَّعُونَ:" ما در هيچ شهر و ديارى پيامبرى نفرستاديم مگر اينكه مردم آنجا را گرفتار مشكلات و زيانها ساختيم تا بيدار شوند و به درگاه خدا روى آورند.
@qurantehran
89-05-22_0.mp3
14.53M
✳️ وحدت و اختلاف _۱
#شرح_خطبه_فدکیه
🎙: آیتالله مصباح یزدی (رحمتاللهعلیه)
❇️ جلسه اول
❗️این جلسات در طول یکسال از مرداد ۸۹ تا خرداد ۹۰ در ۵۶ جلسه به شرح خطبه حضرت صدیقه طاهره سلاماللهعلیها اختصاص داشته است.
https://eitaa.com/qurantehran
89-05-23_0.mp3
14.15M
✳️ وحدت و اختلاف _۲
#شرح_خطبه_فدکیه
🎙: آیتالله مصباح یزدی (رحمتاللهعلیه)
❇️ جلسه دوم
❗️این جلسات در طول یکسال از مرداد ۸۹ تا خرداد ۹۰ در ۵۶ جلسه به شرح خطبه حضرت صدیقه طاهره سلاماللهعلیها اختصاص داشته است.
https://eitaa.com/qurantehran
89-05-24_0.mp3
11.34M
✳️ وحدت بر مدار حق
#شرح_خطبه_فدکیه
🎙: آیتالله مصباح یزدی (رحمتاللهعلیه)
❇️ جلسه سوم
❗️این جلسات در طول یکسال از مرداد ۸۹ تا خرداد ۹۰ در ۵۶ جلسه به شرح خطبه حضرت صدیقه طاهره سلاماللهعلیها اختصاص داشته است.
https://eitaa.com/qurantehran