#تفسیر_قرآن
#چشمه_حکمت
#تفسیر_سوره_والشمس
🔅🔅🔅
▪نگاشت11:تفسیر آیات 9تا15
قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاها «9» وَ قَدْ خابَ مَنْ دَسَّاها «10» كَذَّبَتْ ثَمُودُ بِطَغْواها «11» إِذِ انْبَعَثَ أَشْقاها «12» فَقالَ لَهُمْ رَسُولُ اللَّهِ ناقَةَ اللَّهِ وَ سُقْياها «13» فَكَذَّبُوهُ فَعَقَرُوها فَدَمْدَمَ عَلَيْهِمْ رَبُّهُمْ بِذَنْبِهِمْ فَسَوَّاها «14» وَ لا يَخافُ عُقْباها «15»
🔅🔅🔅
✅ ۱ - قوم ثمود، پیام هاى الهى را دروغ پنداشته، پیامبر خدا را تکذیب کردند. (کذّبت ثمود)
🔹 به قرینه «فقال لهم رسول اللّه» (در آیات بعد)، مراد از تکذیب در جمله «کذّبت ثمود»، تکذیب فرستاده الهى و رسالت هاى او است.
✅ ۲ - قوم ثمود، مردمى طغیانگر و آلوده به گناه بى حد بودند. (بطغویها) «طغوى»، اسم مصدر طغیان (گناه را از حد گذراندن) است.
✅ ۳ - طغیان گرى قوم ثمود، آنان را به تکذیب پیام هاى الهى کشاند. (کذّبت ثمود بطغویها)
🔹 حرف «باء» در بطغواها» سببیه است; یعنى، طغیان زمینه ساز تکذیب بود.
✅ ۴ - اصرار بر گناه و نقض حریم دیگران، زمینه ساز تکذیب آیات الهى است. (کذّبت ثمود بطغویها)
🔹 از مصادیق «طغیان» (فراتر از حد رفتن «العین»)، تجاوز به حقوق دیگران است.
✅ ۵ - قوم ثمود، کیفرهاى طغیان را دروغ انگاشته، تهدیدهاى الهى را تکذیب کردند. (کذّبت ثمود بطغویها)
🔹 کلمه «طغواها»، مى تواند قرینه بر مراد از «کذّبت» باشد; یعنى، ثمودیان هشدارهاى رسول الهى درباره عواقب طغیان را تکذیب مى کردند.
✅ ۶ - قوم ثمود، محروم سازنده خود از کمالات نفسانى و گرفتار فساد و تباهى بودند. (و قد خاب من دسّیها . کذّبت ثمود بطغویها) این آیه، بیانگر یکى از مصادیق آیه قبل است.
✅ ۷ - طغیان گرى، اصرار بر گناه و تکذیب پیام هاى الهى، مایه سقوط و تباهى نفس انسان است. (و قد خاب من دسّیها . کذّبت ثمود بطغویها)
🔅🔅🔅
✅ 8- بدبخت ترین فرد قوم ثمود، به طغیان در برابر رسول الهى تحریک شد. (بطغویها . إذ انبعث أشقیها)
🔹 «بعث»، به معناى برانگیختن چیزى و جهت دادن به آن است . «انبعاث» مطاوعه آن و به معناى تحریک شدن و ارسال و روانه شدن است.
🔹 «شقاوة» نقطه مقابل «سعادة» است و مانند آن به «اخروى و دنیوى» و «نفسانى و بدنى و خارجى» تقسیم مى شود.
✅ 9 - قوم ثمود، گرفتار تیره بختى و شقاوت (إذ انبعث أشقیها)
🔹 «أشقى»، اسم تفضیل و نشانه وجود رگه هاى شقاوت در دیگر افراد قوم ثمود است.
✅ 10 - قوم ثمود، وادار سازنده شقى ترین فرد خود، به طغیان در برابر فرستاده الهى (انبعث أشقیها)
🔹 «انبعاث»، تأثیرپذیرى از «بعث» و ارسال دیگران است و نشان مى دهد که فرد «اشقى»، از سوى دیگران تحریک شده بود. ظرف بودن «إذ انبعث...» براى آیه قبل و نیز ضمیرهاى جمع در «فعقروها» و «بذنبهم» (در آیات بعد) بیانگر این است که قوم ثمود، محرک اصلى بوده اند.
✅ 11 - شقاوت، داراى مراتب است. (أشقیها)
✅ 12 - شقاوت افزون تر، مایه آمادگى بیشتر براى طغیان در برابر رسولان الهى و تکذیب آنان (بطغویها . إذ انبعث أشقیها)
✅ 13 - آمادگى شقى ترین فرد قوم ثمود، براى مقابله با رسول الهى، نمودار طغیانگرى و مصداق بارز تکذیب گرى آنان بود. (کذّبت ثمود بطغویها . إذ انبعث أشقیها)
🔹 «إذ»، ظرف براى «کذّبت» و بیانگر زمان تکذیب قوم ثمود است; یعنى، زمانى تکذیب گرى و طغیان گرى قوم ثمود عملى شد که شقى ترین فرد آنان تحریک شد.
ادامه دارد...
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
🔹برای نشر فرهنگ دینی و آشنایی ژرف با آموزه ها ی قرآنی با پیوستن به کانال قرآنی رحیق ما را حمایت کنید.
لینک زیر را دنبال فرمائید.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
#امام_حسین_علیه_السلام
#محرم
#احادیث_حسینی
#شور_شعور
🍁🍁🍁
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 عدل
▪️ همه مستحضر هستیم که عدل یک واژه شیوا و شیرینی است و معنای عدل را می دانیم؛ یعنی هر چیزی را به جای خود نهادن، اما جای اشیا کجاست؟ جای اشخاص کجاست؟ جای عقاید و اخلاق و اعمال کجاست؟ جای اینها را آن کسی که نظام هستی را آفرید، انسان را آفرید، پیوند انسان و جهان را آفرید تنظیم می کند. برخی خود را به جای آفریدگار عالَم می نشانند و می گویند عدل خوب است، ولی جای اشیا را خود معین می کنند، طبقات را خود معین می کنند، اموال را خود معین می کنند، سیاست را خود معین می کنند، جامعه شناسی را خود معین می کنند.
▪️ پیام رسمی وجود مبارک حسین بن علی (سَلامُ الله عَلَیه) این بود که باید هر چیزی را در جای خود نهاد و جای اشیا را خدا معین کرده است. اینکه فرمود سوگند یاد می کنم که رهبر جامعه جز امام عادل نخواهد بود یعنی همین! و چون انسان کامل، معارف قرآن را خوب فرا گرفته و عمل می کند و حسین بن علی (سَلامُ الله عَلَیهم) نمونه بارز این انسان کامل است و در قرآن کریم این دو اصل آمده است، کربلای حسین بن علی، یعنی نماد رسمی این دو اصل: یکی اینکه در بخش اندیشه جز به علم و استدلال و برهان نیندیشیم، در بخش انگیزه جز به عدل و حق ننگریم.
▪️ در قرآن کریم چنین آمده است که در جاهلیت ﴿إِنْ یتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُسُ﴾،[1] نظام جاهلی این بود که در مسائل معرفت شناسی و اندیشه و علم به گمان عمل می کردند نه برهان و یقین. در مسائل گرایش و عملی، به هوس عمل می کردند نه عدل، ﴿إِنْ یتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ﴾ در بخش اندیشه، ﴿وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُسُ﴾ در بخش انگیزه. دین آمده فرموده که ﴿لاَ تَقْفُ مَا لَیسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ﴾؛[2] بدون علم نه سخنی بگو، نه سخنی را بپذیر و در مواردی که باید کار بکنی، جز حقّ چیزی را نپذیر.
[1]. سوره نجم، آیه23.
[2]. سوره اسراء، آیه36.
📚 پیام به کنفرانس امام حسین علیه السلام در حسینیه سیاتل آمریکا
تاریخ: 1397/01/26
@rahighemakhtoom
18.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌 عدل حسینی
▪️ پیام آیت الله #جوادی_آملی به کنفرانس امام حسین علیه السلام در حسینیه سیاتل آمریکا 1397 01 26
🍁🍁🍁
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom
تجلی وحی و عقل در نهضت حسينی9.mp3
9.75M
تجلی #عقل و #وحی در نهضت حسینی 9
آیت الله جوادی آملی
🌿🌿🌿
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom
تجلی وحی و عقل در نهضت حسينی9.pdf
289.8K
تجلی #عقل و #وحی در نهضت حسینی 9
آیت الله جوادی آملی
🌿🌿🌿
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom
السلام علیک یا ابا عبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک
أَعْظَمَ اللَّهُ أُجُورَنَا بِمُصَابِنَا بِالْحُسَيْنِ عَلَيْهِ اَلسَّلامُ وَ جَعَلَنَا وَ إِيَّاكُمْ مِنَ الطَّالِبِينَ بِثَارِهِ مَعَ وَلِيِّهِ الإِْمَامِ الْمَهْدِيِّ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِمُ اَلسَّلامُ
@rahighemakhtoom
💠 سیره عملی امام حسین علیه السلام
▪️️ سالار شهیدان حسین بن علی(صلوات الله و سلامه علیه) قیام كرد و به جوامع بشری عموماً و به امّت اسلامی خصوصاً فرمود: «خذوا عنّی دفاعكم و جهادكم»، اگر شنیدید دین جهادی دارد و دفاعی دارد دفاع اینگونه است، جهاد اینگونه است. حضرت در آن بحبوحه صبر كرد تا ظهر بشود، نماز ظهر را بخواند و بعد دست به شمشیر بكند؛ این «لأحدی الأمرین» است یا جهادِ قبل از زوال دست به شمشیر بردن مكروه است یا برای اینكه دست به شمشیر بردنِ بعد از نماز مستحب است. حضرت صبر كرد تا موقع ظهر بشود ابی ثمامه صائدی دید حضرت بی صبرانه منتظر چیزی است، به حضرت عرض كرد كه نماز ظهر شده فرمود: «جَعَلَكَ اللّهُ مِنَ المُصَلّینَ».[1] شما میبینید در اسلام ـ حالا بعضیها فتوا به حرمت دادند مطلب دیگر است ـ یا شروع جنگ قبل از نماز مكروه است یا شروع جنگ بعد از نماز مستحب است كه خلاصه ظهر باید بگذرد كه زودتر شب بشود و جنگ خاتمه پیدا كند، این «خذوا عنّی دفاعكم خذوا عنّی جهادكم» اینهاست كه آیین مبارزه را, آیین دفاع را, آیین جهاد را یاد بگیرید و حضرت چندین بار هم اتمام حجّت فرمود, هم به پیروان خود فرمود این سرزمین, سرزمین شهادت است احدی زنده نمی ماند، هیچ كس را زنده نمیگذارند، من هم كه امام زمان شما هستم بیعت را از عهده شما برداشتم، برای اینكه حكومت اموی با شما كار ندارد با من كار دارد، دست زن و بچههایتان را بگیرید و بروید و اگر هم می رفتند اهل جهنم نبودند، چون به اذن امام زمانشان بود، فرمود مردم آیین جنگ كردن را از ما یاد بگیرید هرگز اظهار ذلّت نكرد، با اینكه همه توان را از او گرفتند.
▪️️ روز هفتم كه دستور آب بستن صادر شد، این شریعه بسته شد و دیگر آب جیرهبندی شد، روز هشتم گزارش مجدّد از عمر سعد به دارالاماره كوفه رسید، روز نهم به وسیله شمر دستور پایان بخش آمده كه كار را یكسره كنید، این بود كه شمر ملعون با آن امان نامه تاسوعا وارد شد كه هم اكنون كار را یكسره بكنید كه بعد سالار شهیدان(سلام الله علیه) به قمر بنیهاشم(علیه السلام) فرمود: «فَإِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ تُؤَخِّرَهُمْ إِلَى غَدٍ وَ تَدْفَعَهُمْ عَنَّا الْعَشِیةَ فَافْعَلْ».[2]
▪️️ حضرت فرمود یكی از شرایط اوّلیه جنگ ما این است كه جنگ تن به تن باشد، اینها اول قبول كردند، بعد دیدند كه چاره ندارند «فَحُمِلَ عَلَیهِ مِنْ كُلِ جَانِبٍ»[3] همه حمله كردند. یك نفر این همه تیر می خورد یك قطره اشك نریزد، یك آه نگوید؟! هیچ كس نقل نكرد كه حسین بن علی آهی كشید، آه سرم, آه بدنم, آه قلبم اینها نبود. اگر یك گریه عاطفی در بخش هایی بود سر جایش محفوظ است؛ اما سلحشورانه و مقتدرانه جنگید. آن قدر تیر به پیكر مطهّرش زدند كه گویا حضرت پر درآورد! خدا بعضی از اساتید ما را غریق رحمت كند، ایشان میفرمودند اینكه «هُوَ وَاقِفٌ إِذْ أَتَاهُ حَجَرٌ فَوَقَعَ عَلَی جَبْهَتِهِ فَأَخَذَ الثَّوْبَ لِیَمْسَحَ الدَّمَ عَنْ جَبْهَتِهِ فَأَتَاهُ سَهْمٌ مَسْمُومٌ لَهُ ثَلَاثُ شُعَبٍ»[4] یك تیر سه شعبه زهرآلود آمده و این تیر از پشت سر, سر درآورد و حضرت خم شد این تیر را از پشت كشید نه از جلو, می فرمودند تیرها ظاهراً سه قسم بود یك قسم همین تیر ساده است كه در اختیار این تیراندازان عادی است، یك قسم تیر كه نوكش سه ضلعی است، یك قسم تیر سه شعبه ای است كه نوكش برگشته است، این تیر سه شعبه نوك برگشته وقتی وارد این سینه مطهّر شد و از پشت سر, سر درآورد حضرت اگر می خواست این تیر را از جلو بكشد قفسه سینه پاره می شد، لذا مجبور شد خم شد و این تیر را از پشت سر درآورد. حالا این اسب چقدر ادب كرد, آرام آرام فرزند پیغمبر را روی زمین گذاشت، خون چشمان مطهر حضرت را گرفت، مستحب است كه سینه محتضر سبك باشد، گفتند دكمه ها را باز كنید، دست روی سینه محتضر نگذارید, بگذارید او آسوده جان بدهد.
👇👇👇
وجود مبارك حضرت دید سینه اش خیلی سنگین شده، فرمود كیستی؟ هر كس هستی بدان جای بلندی نشستهای «لَقَدِ ارْتَقَیتَ مُرْتَقًی عَظیماً طَالَمَا قَبْلَهُ رَسُولُ اللَّهِ(صلّی الله علیه و آله و سلّم)»؛ [5] اینجا را پیغمبر مكرّر می بوسید مردم نمی فهمیدند كه چرا وجود مبارك پیغمبر این كار را با بچه های خودش نمی كند ولی با حسین بن علی این كار را می كند، این دكمه را باز می كند از زیر گلو تا سینه را می بوسد، نمی فهمیدند رازش چیست، حضرت حسین بن علی را به دامن می نشاند این دكمه اش را باز می كرد زیر گلویش را می بوسید تا سینه اش, فرمود هر كس هستی جای بلندی نشسته ای «لَقَدِ ارْتَقَیتَ مُرْتَقًی عَظیماً طَالَمَا قَبْلَهُ رَسُولُ اللَّهِ (صلّی الله علیه و آله و سلّم)» در چنین حالی وجود مبارك زینب كبرا(سلام الله علیها) رسید «وَ الشِّمْرُ جَالِسٌ عَلَى صَدْرِكَ»،[6] امان از دل زینب! فغان از دل زینب!
[1] . تاریخ الطبری, ج5, ص439; الكامل (ابن اثیر), ج4, ص70.
[2] . الارشاد (شیخ مفید), ج2, ص90 و 91.
[3] . الارشاد (شیخ مفید), ج2, ص112.
[4] . بحارالأنوار, ج45, ص53.
[5] . ناسخ التواریخ، ج۲، ص۳۹۰؛ موسوعة كلمات الامام الحسین(علیه السلام), ص618.
[6] . المزار الكبیر (لابن المشهدی), ص505.
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1391/09/02
@rahighemakhtoom
تجلی وحی و عقل در نهضت حسينی10.mp3
10.1M
تجلی #عقل و #وحی در نهضت حسینی 10
آیت الله جوادی آملی
🌿🌿🌿
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom
تجلی وحی و عقل در نهضت حسينی10.pdf
228.1K
تجلی #عقل و #وحی در نهضت حسینی 10
آیت الله جوادی آملی
🌿🌿🌿
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom
20.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌 سیره عملی امام حسین علیه السلام
▪️آیت الله #جوادی_آملی
🍁🍁🍁
▪️ هر روز نکته های برجسته قرآنی ؛روایی؛تاریخی؛اخلاقی از نهضت امام حسین علیه السلام در کانال قرآنی رحیق
در روضه الشهداء همراه ما باشید👇👇👇
@rahighemakhtoom