#پاسخ
استاد اکبری
سلام
مراجعی داشتم
پیش همین شاگردان فرویدی و.... که تحصیل کرده امریکا بود
مشکلی با همسرش داشت
توصیه روانشناس
زندگیت را داشته باش و برای اینکه حست مثبت بشه
معشوقه ای هم داشته باش .......
این قابل دفاع است ؟
جای نگرانی نیست؟
#پاسخ
استاد آرمده
سلام علیکم
درباره نظر آقای حسن عباسی درباره روانشناسی غربی به چند نکته اشاره میکنم.
مقام معظم رهبری نظرات جامعی درباره علوم غربی دارند که این نظرات در مجموعههایی جمعآوری شده و در دسترس است. ماحصل این نظرات اینه که با دقت در علوم غربی تحقیق و پژوهش صورت بگیرد. در پایان آنچه مطابق با مبانی دینیست، از اونها استفاده بشه و آنچه که با مبانی دینی ما در تضاد هست رو دور بریزید.
درباره روانشناسی غربی باید عرض کنم که منصفانه حدود ۶۰ درصد (تقریبی) این علوم منبعث از فطرت انسانی با مبانی دینی ما سازگارست.
(فطرت الله التی فطر الناس علیها لا تبدیل لخلق الله)
یعنی شاید این روانشناسان به دین توجهی نداشتند اما براساس فطرت انسانی محصولات علمی آنها با مبانی دینی ما سازگار است. و شما میتوانید بر اساس آیات و روایات مسلم دین اسلام مویداتی برای آنها پیدا کنید.
اما بخشی از محصولات علمی آنها مبتنی بر عقل جزئی نگر بشری به خطا رفته و با مبانی دینی ما سازگار نیست. ما هم از آنها استفاده نمیکنیم.
هیچ فردى یکسره بر حق یا بر خطا نیست، بلکه هر انسانى از جهتى بر حق و از جهتى بر خطاست. (غیر معصوم)
اگر صرف بیگانگی محصولات علمی دلیل بر انکار آنها بود، پیامبر اکرم ص توصیه بر استفاده از آنها نمیفرمودند.
در ضمن به نظر میرسه اگر بدون سوءگیری و ... به مطلب توجه کنیم، میبینیم عرصههای ارزشمندی برای پژوهش و کار علمی در علوم غربی وجود دارد که زمینه آن توسط همین روانشناسان فراهم شده.
پس ولو ما با نظریهها و تکنیکهای آنها موافق نباشیم، میتوانیم از این زمینهها بهره ببریم و مبتنی بر مبانی دینی کارهای ارزندهای انجام دهیم.
در پایان توصیهای به امسال آقای عباسی دارم:
بهتره به حدیث شریف امام حسین علیه السلام توجه داشته باشند که فرمودند:
(لا تتکلم فی ما لایعنیک؛ در اموری که به شما مربوط نمیشه و در آن تخصصی ندارید اظهار نظر نکنید).
همچنین در احادیث شریفه قدری اندیشه داشته باشند:
صادق آل محمّد ـ ع ـ فرموده است:
کسى که به هر پرسشى پاسخ دهد، قطعاً دیوانه است.
امیرالمؤمنین على ـ ع ـ مى فرماید:
اگر کسى که نمى داند سکوت کند، اختلاف از میان مى رود.
#پاسخ
استاد جیرانی
علیکم طاعات همه عزیزان و اساتید قبول حق
۱.بدون تخصص وارد نقد یک علم یا نظریه شدن کار اشتباهی است و آقای دکتر عباسی مشخص است که تسلطی بر نظریه فروید هم ندارد...
۲.از طرفی به نظر می رسد اصل نقدهایی که آقای دکتر عباسی بیان میکنند (ولو اینکه بلد نیستند درست تبیین کنند) به آنچه که در جامعه دانشگاهی(دروس دانشگاهی) و آنچه که در کلینیک های غیر حوزوی اتفاق می افتد وارد است...(الا معدود روانشناسانی که خودشون دیدگاه توحیدی خوبی دارند و تجویزهای غیر شرعی نمی کنند).
۳.همه هم قبول داریم که برخی تکنیک هایی که غربی ها گفتن، مغایر با اسلام نیست ظاهرا...
ولکن!
خدا رحمت کند آیت الله علامه مصباح رو در آخرین دیدار با طلاب روانشناس توصیه کردند که شما اورژانسی استفاده کنید از این درمان ها و تکنیک ها اماااااا در اینجا باقی نمانییید...
وقتی ما خوشحال به این باشیم که چند نفر از مراجعانمون درمان میشن ممکن است دچار یک اشتباه راهبردی کلان بشیم و همین درمان ها رو اصل بدانیم (ولو ناخودآگاه).
۴.پیشنهاد:
ظاهرا جز با کار تشکیلاتی و جهادی، امور مربوط به اسلام، سر و سامان نمیگیره، علم مشاوره اسلامی هم یکی از این امور...
کاش در این زمینه هم، اساتید توانمند میتونستند وقت جهادی بگذارند، گروه تشکیل بدهند و طلبه محقق تربیت کنند...
#پاسخ
استاد اسحاق حیدری
در جواب آقای عباسی
به نظر حقیر
۱.ایشون فرق بین روان پزشک ، روان شناس و مشاور را به خوبی نمیدونه .
۲. قبول داریم که بعضی از روان شناسان اجتهادهای خاص خودشون دارن و پیشنهادهای کذایی به مراجعان میدن ، این مورد منحصر در روان شناسان نیست ، نکته ای که هست اینه که آیا این اجتهادات فردی دلیل بر بطلان اون علم هست؟؟
۳. وجود داشتن مشکل در کلنیک های روان شناسی دلیل بر بطلان روان شناسی نیست، خیلی از مردم قوانین را رعایت نمی کنن آیا قانون مشکل داره؟
۴. استقرائاتی که در کلام ایشون هست از نوع استقراء ناقصه.
#پاسخ
استاد گل وردی
چند سوال:
آیا باید به روانشناسی نگاه صفر و صدی داشت؟ آیا می توان با چند گزاره اشتباه در روانشناسی، کل روانشناسی را زیر سوال برد؟ آیا با رفتار چند روانشناس غربزده، باید کل روانشناسی را زیر سوال برد؟
اگر اینطور بخواهیم قضاوت کنیم بسیاری از مسائل قابل نقد است. به عنوان مثال بحث اعتراف به گناه در بین برخی از اساتید اخلاق قم هم وجود دارد. پس اخلاق را هم به خاطر اشتباه این استاد اخلاق کنار بگذاریم؟
و در اینجا یک سوال مبنایی وجود دارد که «آیا کامل بودن دین اسلام به معنای این است که اسلام باید در تمام ابعادی که مربوط به انسان است نظریه داشته باشد. مثلا طب اسلامی، اقتصاد اسلامی، روانشناسی اسلامی و.... یا همینکه طب، اقتصاد، روانشناسی ما تعارضی با احکام دین نداشته باشد کافی است و ما چیزی به نام طب اسلامی و اقتصاد اسلامی که مبانی آن، از دین گرفته شده باشد، نداریم».
ولی به هر صورت، حتی اگر قائل به این باشیم که چیزی به نام روانشناسی اسلامی داریم، تازمانی که روانشناسی اسلامی براساس مبانی فلسفی دینی به عنوان یک نظریه منسجم تدوین نگردد، باید از باب اکل میته از تکنیکهای روانشناسی غربی که تعارضی با دین ندارد استفاده کنیم.
#پاسخ
استاد طحانی
بر اساتید محترم
اولا که ممنونم از جناب آقای شورورزی گرامی به خاطر گپهای چالش برانگیزشون
ثانیا انکار نبود بیماری روانی خود نشان دهنده مشکل است
ثالثا بیشک فروید اعتقادی به اعتراف گیری نداشت بلکه تداعی آزاد را مطرح کرد
رابعا تداعی آزاد باعث تخلیه هیجانی میشه ودر روانکاوی اگر با دید تحقیقی نگاه کنیم میبینیم که بحث گناه کار بودن مطرح نیست بلکه نقش والدین در شکل گیری شخصیت است
اما اینکه جناب عباسی میگه کار نکردیم در این زمینه هم اشتباه است
شما در چند سال اخیر رو اگر بررسی کنید می تونید کتابهایی با عنوان درمان یکپارچه توحیدی رو ببینید از جمله کتابی که بنده حقیر در این زمینه نوشتیم
و حتی در آخر کتاب چند مراجعی را که با رویکرد درمان یکپارچه توحیدی درمان شدن رو آوردیم.
کتاب ساختمان زندگی خود را ایمن بسازید
#پاسخ
استاد آقامیری
با عرض سلام خدمت همه عزیزان
پر واضح است که اطلاعات جناب عباسی در مورد روانشناسی، بسیار سطحی است، ایشان روانشناسی را منحصر در مکتب فروید پنداشته و قطعا فروید را نیز کامل نمیداند. این در حالی است که از زمان فروید تا کنون مکاتب و روشهای درمانی متعدد و متنوعی ایجاد شده که در عین کارکرد عالی، در بسیاری از موارد تعارضی با آموزه های اسلامی ندارند.
شکی نیست که بر مبانی و روشهای درمانی روانشناسی اشکالات فراوانی وارد است، اما مقدمه نقد، درک صحیح از موضوع است. به همین دلیل است که نقد جناب عباسی جالب به نظر میرسد.
#پاسخ
استاد حجت الله پیامی
وقتی شخص روی تخت میخوابه وهر آنچه در ذهنش هست و میگه حتما از یه سری گناهان هم رنج میبره و اونا رو هم بیان میکنه خب حالا اعتراف به گناه شد حال آنکه این خودش گناه هست که امام سجاد علیه السلام مدام در دعای ابو حمزه ما رو سوق میدهد به توحید و پناه بردن به خدا چرا که ما نمی تونیم خیلی از گناهان رو انجام ندیم مگر آنکه خود خدا به ما رحم کنه پس پناه بردن به قدرتی که از قدرت ما بیشتره حتما یاری دهنده هست . فروید برا سیستم اون جامعه برنامه داشت و متناسب با اون فرهنگ و اون جامعه که غرق در شهوات بود اگه دقت کرده باشید آخر تما م حرفهای فروید بازگشت به مسائل جنسی است خب همه اینا متناسب با اون جامعه بود و او به تشخیص خودش اینگونه ذهن افراد رو آنالیز میکرد واز آنها که تکیه گاهی نداشتند و ذهنشان پر از مسائل درهم ومنفی بود به گونه ای تکیه گاه اونا میشد و انها هم هر آنچه داشتن در ذهن بیان میکردند آدمی که ذهنش پر است از افکار ی که او رو سوق میدهد به انواع ترس ها و استرس ها دنبال یه منبع میگرده تا خودش و راحت کنه
اینجاست که باید عوض این که فرد رو کاری کنیم که واسه ما اعتراف کنه اونو سوق بدیم سوی خدا بگیم بین خودت و خدای خودت هر آنچه در دل و ذهن داری بگو وبعد بیا واسه من بگو که چه حسی داری الان حتما میگوید حس خشنودی وخورسندی بعد از اینجاست که درمان شروع میشود درمان خدا محور درمانی که شروع میکنیم به گفتن آنچه که امام سجاد در دعای ابوحمزه میگوید نکنه منو از در خونه خودت طرد کردی همین باب طرد شدگی که خیلی هم روش مانور میدن ببینید چقدر زیبا اما م تو ضیح میده می فرماید نکنه منو از در خونه خودت طرد کردی یعنی چه
یعنی اینکه دیگه من خدا محور نیستم
پس چی میشه دچار خواب و بی حالی میشم دچار ناامیدی میشم
ببینید امام چقدر زیبا داره به ما میگه هرچی توی ذهنت هست رو به خدا بگو خب تا اینجا بس
ادامه دارد....