🌐عراق؛ روز تشییع و تنش
راوی #سیاست_خارجی: عراق از نخستین ساعات بامداد امروز، پر از تنشهای پراکنده نظامی بود. در حالی که تشییع شهدای عملیات تروریستی از حرم کاظمین آغاز و به کربلا و نجف رسید، در نخستین دقایق بامداد امروز چندین راکت به اطراف بغداد شلیک شد و شایعاتی مبنی بر ترور برخی دیگر از فرماندهان نیروی بسیج مردمی یا همان حشد الشعبی انتشار یافت. اما سرانجام اعلام شد که یک تیم پزشکی حشد ترور شده و نه آمریکا و نه ارتش عراق، مسؤولیت این حمله را بر عهده نگرفتند. همزمان با تشییع شهدا نیز موشکهایی به اطراف سفارت آمریکا و یک مرکز نظامی این کشور در موصل شلیک شد که البته هنوز هیچ آمریکایی در این حملات کشته نشده است.
بحران تازه عراق پس از آن آغاز شد که یک مرکز آمریکایی در کرکوک روز ششم دی مورد حمله قرار گرفت و یک پیمانکار آمریکایی جان خود را از دست داد. دولت ترامپ اعلام کرد که حشد الشعبی مسؤول این حمله بوده و مواضع این گروه شبهنظامی را بمباران کرد. پس از این بمباران که منجر به شهادت یک فرمانده حشد و چند نیروی دیگر شد، معترضان و از جمله برخی رهبران و اعضای حشد در مقابل سفارت آمریکا در بغداد تجمع کردند و این تجمع به آتش زدن برخی نقاط سفارت منجر شد. ابومهدی مهندس؛ فرمانده عملیات حشد که در این تجمع حضور داشت، دو روز بعد همراه سرلشگر قاسم سلیمانی در فرودگاه بغداد ترور شد و بحران خاورمیانه به اوج خود رسید.
اکنون در حالی که تشییع شهدا در عراق به پایان خود نزدیک میشود و آیتاللهالعظمی سعید حکیم و فرزند آیتاللهالعظمی سیستانی در این تشییع حاضر شده و یکی دیگر از مراجع نجف و نماینده آقای سیستانی در کربلا بر پیکر برخی شهدا نماز خواندهاند، حملات پراکنده نظامی افزایش یافته و نمایندگان آماده میشوند که فردا در پارلمان درباره طرح اخراج نیروهای آمریکایی مذاکره کنند.
اکنون بیش از پنج هزار نظامی آمریکا در پایگاههای مستقر در عراق حضور دارند و ترامپ قصد دارد این تعداد را به بهانه تحولات اخیر به حدود 9 هزار نفر برساند. اخبار رسیده از عراق حاکی است که نمایندگان کرد و سنی تمایل چندانی به اخراج آمریکاییها ندارند و نمایندگان نزدیک به حشدالشعبی به انتقام خون شهدای اخیر خواهان تصویب قانون اخراج آمریکاییها از عراق هستند.
دولت ترامپ به ارائه توضیح درباره عملیات تروریستیاش در بغداد به مقامات کشورهای مختلف ادامه میدهد و بیشتر کشورها این عملیات را محکوم کرده و نسبت به افزایش تنش ابراز نگرانی کردهاند. دموکراتهای کنگره نیز به دنبال قانونی هستند که مانع از حمله خودسرانه ترامپ به ایران شود.
@rawinews
🌐پایان برجام؟
راوی #سیاست_خارجی: همانطور که از ماهها قبل اعلام شده بود، ایران امروز پنجمین گام را برای کاهش تعهدات برجامی خود برداشت و تمامی تعهدات داخل برجام از نظر ایران پایانیافته تلقی شد.
اگرچه در برخی رسانهها گفته میشود که این گام در اعتراض به ترور شهید سپهبد سلیمانی و حمایت برخی اعضای برجام از آن صورت گرفته، ولی رسانهها از هفته پیش و قبل از ترور سردار سلیمانی اعلام کرده بودند که ایران در اواسط دی، پنجمین گام را برای کاهش تعهدات برمیدارد. طبق فرصتهای دوماهه شورای عالی امنيت ملی کشور پس از گذشتن چهار گام کاهش تعهدات، ۱۵ دی ماه موعد برداشتن گام پنجم کاهش تعهدات برجامی اعلام شده بود.
ایران از اردیبهشت امسال اعلام کرد که با توجه به عدم پایبندی کشورهای اروپایی به برجام، به تدریج و گام به گام به کاهش تعهدات خود میپردازد و این اقدام نیز در بند 36 برجام پیشبینی شده است. بنابر این کاهش گام به گام تعهدات به معنای خروج ایران از برجام و پایان آن نیست. در گام پنجم که مطابق زمانبندی اعلامشده در اردیبهشت، امروز برداشته شد محدودیت در تعداد سانتریفیوژها نیز کنار گذاشته میشود و البته ایران گفته که در صورت عمل کردن اروپاییها به تعهدات خود، ایران نیز این پنج گام را کنار خواهد گذاشت.
@rawinews
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐پارلمان عراق خواهان خروج نظامیان خارجی شد
در سومین روز تنشهای پس از عملیات تروریستی آمریکا در فرودگاه بغداد و همزمان با تشییع شهدای این عملیات در ایران، پارلمان عراق پس از ساعتها تلاش برای رسیدن به حد نصاب و با وجود خودداری نمایندگان کرد و سنی از شرکت در جلسه، به مصوبهای رأی داد که دولت را ملزم به خارج کردن همه نیروهای نظامی خارجی از عراق میکند.
طبق این مصوبه باید پنج هزار نظامی آمریکایی و نیز نظامیان ترکیه و چند کشور دیگر از عراق خارج شوند. البته مربیان و تکنیسینهای نظامی مشمول این مصوبه نمیشوند. همچنین طبق این مصوبه، دولت باید از آمریکا به خاطر نقص حاکمیت عراق به شورای امنیت شکایت کند.
مصوبه مجلس نواب باید مطابق ماده 65 قانون اساسی عراق به تصویب مجلس اتحاد نیز برسد که نهادی مشابه شورای نگهبان است. همچنین ضمانت اجرایی آن به همکاری شورای امنیت و دولت آمریکا نیز بستگی دارد. با این حال، دولت خودمختار کردستان به حضور نظامیان آمریکایی ادامه میدهد. علاو بر اینها با توجه به تغییر قانون انتخابات و غیر حزبی شدن آن که از خواستههای اصلی معترضان عراقی بود، نظر مجلس بعدی نیز اهمیت دارد.
@rawinews
🌐پیدا و پنهان یک ترور
راوی #سیاست_خارجی: سخنان عادل عبدالمهدی در جلسه رأیگیری برای اخراج نظامیان خارجی حاوی نکات مهمی درباره مسائل خاورمیانه بود:
🔺نخست آنکه عراق در حال میانجیگری بین ایران و عربستان است و سردار سلیمانی حامل پاسخ ایران به پیام عربستان بوده است. عراق از چند ماه پیش در حال میانجیگری میان ایران و آمریکا بود و عادل عبدالمهدی تیر ماه امسال سفر غیرمنتظرهای برای ابلاغ پیام آمریکا به تهران داشت. این میانجیگری در پی آغاز اعتراضات عراق و استعفای نخستوزیر متوقف شد. اکنون که نخستوزیر مستعفی در مقام رییس دولت موقت فعالیت میکند، گفته که با ترور سردار سلیمانی دیگر میانجیگری میان ایران و آمریکا آسان نیست.
🔻عبدالمهدی در سخنان خود افشا کرد که آمریکاییها وی را از بمباران یکی از مواضع حشد الشعبی از سوی اسرائیل مطلع کرده بودند. اسرائیل همچنین چند روز پیش اعلام کرد که در یک سال و نیم گذشته بیش از ۲۰۰ حمله علیه پایگاههای نظامی وابسته به ایران در سوریه داشته و بیش از ۸۰۰ راکت و خمپاره هم به سوریه شلیک کرده است. این موضوع را وزارت دفاع و نیز وزیر اطلاعات اسرائیل افشا کردهاند. آنها ادعا کردند که این حملات برای جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در سوریه انجام شده و موفقیتآمیز بوده است.
♦️بدین ترتیب اکنون با افشای این حملات و ترور سردار سلیمانی که متنفذترین فرمانده نظامی ایران محسوب میشد، جنگ نیابتی و غیر مستقیم میان ایران از یک سو و آمریکا و اسرائیل از سوی دیگر پایان یافته و ما وارد رویارویی مستقیم شدهایم. البته ممکن است طرفین این نبرد را در قالب حملات نظامی پنهانی ادامه دهند، ولی ترامپ علاقه دارد که آشکارا بجنگد. او از تهدید به بمباران اماکن فرهنگی ایران نیز هراسی ندارد و در دو روز گذشته دو بار بر آن تصریح کرده است. حتی توجیه پمپئو نیز نتوانست ترامپ را وادار به عقبنشینی کند.
اکنون باید دید که تشییع میلیونی شهید سلیمانی و یارانش در شهرهای مختلف ایران میتواند به حماقتهای ترامپ پایان دهد یا او برنامههای مخربتری طراحی کرده است.
@rawinews
🌐فقیه شیفته نهجالبلاغه
راوی #حوزه: برخی از عالمان دینی رسالت خود را در تحقیق و تدریس قرار میدهند و عمر خود را وقف این مسیر میکنند. برخی دیگر، پرورش روحی و شخصیِ خود را در پیش میگیرند و به این طریق از دیگران دستگیری میکنند.
در درونشان صد قیامت نقد هست
کمترین آنکه شود همسایه مست
میرزا علی آقا شیرازی از این دسته بود. وی اگر چه برخی از کتب پیشینیان را تصحیح و احیا کرد، اما رسالت دیگری برای خود در نظر داشت. وی به چاپ و اصلاح تفسیر تبیان پرداخته بود، زادالمعاد علامه مجلسی را تصحیح و منقح و منتشر کرده بود، «من لایحضره الطبیب» زکریای رازی را به همراه «برء الساعة» بهبودی آنی با ضمیمهای به طبع رسانده بود.
با وجود این آثار، میرزا علی آقا شیرازی را به عنوان فردی میشناسند که محضر و محفلش بر اطرافیان اثر میگذاشت. این خصلت وی سبب شده بود زمانی که مرحوم آیتالله بروجردی تصمیم گرفت تا درس اخلاق در حوزه علمیه قم برگزار شود، از میرزا علی آقا دعوت کند این محفل را به پا کند (غلامرضا گلی زواره، شهید مدرس ماه مجلس، ص 54).
میرزا علی آقا از محضر فقهایی چون جهانگیر خان قشقایی، آخوند خراسانی و سید محمد کاظم یزدی بهره برده بود. تعابیر مختلفی در وصف او بیان شده است. گفته میشد که استاد جلالالدین همایی از شاگردان او و بسیار دلبسته استاد بود. در این میان از استاد شهید مطهری تعبیری نقل شده که نشان از اثرگذاری میرزا علی آقا شیرازی در او داشت.
مطهری گفته بود که میرزا علی آقا «نهجالبلاغه مسلّم» است و با آشنایی با این استاد، انقلاب بزرگی در من پدید آمد (حاصل عمر، سیری در اندیشههای استاد مطهری، عبدالله نصری، ج1، ص 14). مطهری بعدها متأثر از این استادش کتاب سیری در نهجالبلاغه را نوشت. او گفته بود که پیش از آشنایی با میرزا علی آقا، نهج البلاغه را نمیشناختم (عدل الهی، ص 251). استاد مطهری گفته بود که یکی از بزرگترین اهل معنایی که من در عمر خود دیدم میرزا علی آقا شیرازی بود.(گفتارهای معنوی، ص 120).
استاد مطهری را مرحوم آیتالله منتظری با میرزا علی آقا آشنا کرد:
«در این اواخر که من اصفهان بودم با مرحوم آیتلله حاج میرزا علی آقا شیرازی مأنوس شده بودم. ایشان در مدرسه صدر نهجالبلاغه درس میدادند، گاهی از اوقات درس ایشان میرفتم. بعد وقتی که من آمدم قم و با مرحوم شهید مطهری آشنا شدم و در تابستان با هم به اصفهان رفتیم به ایشان گفتم برویم درس نهجالبلاغه. گفت مگر نهجالبلاغه درس خواندنی است؟ گفتم اگر حاج میرزا علی آقا درس بگوید آری! بعد به اتفاق آقای مطهری رفتیم در مدرسه صدر پای درس ایشان، مرحوم آقای مطهری خیلی مجذوب ایشان شد» (خاطرات آیتالله منتظری، ص ۶۶).
میرزا علی آقا نیز توجه به نهجالبلاغه را از شهید مدرس آموخته و با ترغیب وی به سمت این اثر گرانبها رفته بود.
این استاد اخلاق که کمتر شناختهشده است، در هفدهم دی ماه ۱۳۳۴ شمسی در سن ۷۸ سالگی درگذشت و در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شد.
@rawinews
🌐فوری: حمله ایران به پایگاه آمریکا
خبرگزاری فارس از حمله راکتی ایران به پایگاه نظامی آمریکا در عینالاسد منطقه الانبار عراق خبر داد.
المیادین نوشته که شش راکت به این پایگاه اصابت کرده و هنوز آماری از تلفات گزارش نشده است.
این حمله از غرب ایران آغاز شده و المیادین نوشته که صدای انفجارها در عینالاسد شدید است.
@rawinews
🌐قمار ترامپ؛ فرصت استثنایی ایران
راوی #سیاست_خارجی : دونالد ترامپ در دو موضعگیری خود پس از حمله موشکی ایران گفته که هیچ آمریکایی در این حملات کشته نشده و تنها خساراتی به تاسیسات نظامی وارد آمده است.
وی همچنین دیروز همراه پمپئو در جمع نمایندگان کنگره و سنای آمریکا حاضر شد و اسناد مورد ادعای خود درباره موجه بودن ترور سپهبد سلیمانی را ارائه کرد.
با این حال هم ادعای او درباره کشته نشدن سربازان آمریکایی در عراق از سوی فرمانده هوافضای سپاه رد شد و هم حتی برخی سناتورهای جمهوریخواه از دلایل تیم وی برای عملیات تروریستی فرودگاه بغداد قانع شدهاند.
به زودی جلسه استیضاح ترامپ در سنا برگزار میشود و او بسیار امیدوار است که نمایندگان همحزبیاش مانع برکناری او از ریاستجمهوری شوند. اکنون او در موقعیت حساسی قرار گرفته و همزمان باید برای ابقای خود در دوره کنونی و نیز پیروزی در دوره بعدی انتخابات ریاست جمهوری بجنگد.
اکنون که جوسازی تازه ترامپ علیه ایران به اتهام سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی آغاز شده، به نظر میرسد که زنجیره دامهای وی برای فشار به ایران پایانی ندارد.
🔺اگر ایران بتواند موضوع کشته شدن سربازان آمریکایی را اثبات کند، یک دروغگویی آشکار و بزرگ به فهرست تخلفات ترامپ افزوده شده و امکان دارد جمهوریخواهان سنا را نیز به برکناری وی از ریاست جمهوری قانع کند. اثبات دروغگویی ترامپ در زمینه کشته نشدن سربازان کشورش وی را مواجه با دو اتهام سنگین دروغگویی و به خطر انداختن جان سربازان آمریکایی خواهد کرد و احتمال برکناری وی را افزایش میدهد.
با توجه به آنکه سردار حاجیزاده در نشست خبری امروزش چندین بار از قطعی بودن مرگ تعداد زیادی از سربازان آمریکایی در حمله موشکی ایران سخن گفت، ایران باید این فرصت طلایی و تاریخی را قدر بداند و نخستین استیضاح منجر به برکناری را در تاریخ آمریکا رقم بزند.
@rawinews
🌐مرگ میانجی در اوج بحران
راوی #سیاست_خارجی : سلطان قابوس بن سعید؛ پادشاه عمان در سن 80 سالگی و پس از پنجاه سال سلطنت درگذشت.
او که سالها به دنبال میانجیگری میان ایران و آمریکا بود، در شبی درگذشت که تنش میان و آمریکا به بالاترین درجه در چهل سال گذشته رسیده و ایران چند روز پیش با وساطت مجدد عمان مخالفت کرده بود.
سلطان قابوس با محمدرضا شاه نیز روابط نزدیکی داشت، مهمان جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی در ایران بود و شاه نیز با اعزام نیرو به او کمک کرد که در برابر شورشیان بایستد و حکومت خود را حفظ کند.
سلطان قابوس هیچ همسر و فرزندی ندارد و ممکن است بر سر تعیین جانشین او نزاعی رخ دهد. او در سی سالگی پدرش را برکنار و به پادشاهی عمان رسیده بود.
@rawinews
🌐اوجگیری دیپلماسی در تهران
راوی #سیاست_خارجی: امروز در یک روز پر التهاب در تهران، امیر قطر، نخستوزیر سوریه و وزیر خارجه پاکستان وارد ایران شدند تا درباره افزایش بیسابقه تنش میان ایران و آمریکا با مقامات کشورمان گفتگو کنند.
اهمیت سفر امیر قطر از آن جهت است که در برخی رسانهها از دخالت این کشور در ترور سپهبد سلیمانی سخن گفته شده بود. وی امروز با رهبری نیز دیدار کرده است.
بازار شایعات داغ شده و اخبار ضد و نقیض درباره وقایع امروز تهران افزایش یافته است. به نظر میرسد صدا و سیما باید تغییر رویه داده و اعتماد مردم را جلب کند تا شایعات منجر به افزایش التهاب در جامعه نشود.
@rawinews
🌐درگذشت منتقد علم جدید
راجر اسکروتن؛ فیلسوف بریتانیایی در سن 76 سالگی درگذشت. او در زمینه سیاست، اخلاق و انسانشناسی به تأملاتی پرداخته بود.
وی رویکردی محافظهکارانه داشت و برخی از اندیشههای غالب امروزی را مورد نقد قرار میداد؛ با فمینیسم مخالفت کرده و آن را رویکردی افراطی میدانست. معتقد بود که فمینیسم، روابط بشر را دچار اختلال میکند؛ چرا که وقتی زنان هویت خود را بر اساس آنچه که فمینیستها میگویند اجرا کنند، دیگر برای مردان غیر جذاب خواهند بود. وی معتقد بود که حقیقت جهان از دو جنس ساخته شده و نمیباید این دو جنس را به هم آمیخته کرد و یک وظیفه را از هر دو طلب کرد. در همین خصوص او به حیا برای زنان توصیه کرده بود (مقاله مردانگی مدرن).
اسکروتن همچنین به برخی از علوم جدید نقد داشت. علم عصبشناسی را مورد نقد قرار میداد و معتقد بود که تمامی رفتارهای انسان را نمیتوان بر اساس این علم تحلیل کرد. وی میگفت که همه پرسشهای منطقی درباره سرشت و رفتار انسان، قابل توصیف و تحلیل با این علم نیستند. معتقد بود که بسیاری از پرسشها درباره افراد و رفتارهایشان تفسیری هستند. به عنوان مثال اینکه مدلول دست در تندیس داوود اثر میکل آنژ چیست، با هیچ علم عصبشناسی قابل درک نیست. بر همین اساس اسکروتن گفته بود که ابداع «عصب- قانون» به شدت خطرناک است؛ چرا که راهی جز الغای آزادی و مسؤولیتپذیری ندارد. وی گفته بود وقتی که نوبت به ویژگیهای ظریف انسانی میرسد، برای تفسیر درست آنها ما به علوم انسانی نیاز داریم نه علم عصبشناسی (رهایی از مغز).
اسکروتن به زیباییشناسی هم اهمیت میداد. از همین رو مشاور خانم ترزا می (نخستوزیر پیشین انگلستان) در زمینه خانهسازی و زیباسازی بناها شده بود. او اعتقاد داشت که در دنیای جدید، راحتی جایگزین زیبایی کمیتناپذیر شده است. وی به جریانهای چپ که به زیبایی اهمیتی نمیهند و تنها نگاهی مصرفگرا دارند انتقاد میکرد. به برخی از آنها نقد میکرد که به تخریب محلههای کهن پاریس دستور دادهاند در حالی که خودشان در خانههایی با سبک معماری سنتی زندگی میکنند (روشنفکری چپ کشیشی بدون خداست، گفتگوی اوژنی باستیه با اسکروتن).
اسکروتن از همین رو به نقد جریانهای چپ میپرداخت و میگفت که روشنفکران چپ فکر میکنند که چون ما چیزی را دوست نداریم، پس میتوانیم با یک حرکت دست، تمامش را نابود کنیم. در حالی که این به یک هرج و مرج میانجامد.
راجر اسکروتن که میگفت علم به تنهایی قادر به حل تمام مشکلات بشر نیست، نزدیک به پنجاه کتاب از خود باقی گذاشت. برخی از این آثار همچون «درباره سرشت انسان» و «تاریخ مختصر فلسفه جدید» نیز به فارسی ترجمه شده است.
@rawinews
🌐رهبری پس از ۸ سال نماز جمعه میخواند
گزارشها حاکی از آن است که نماز جمعه این هفته تهران احتمالا به امامت آیتالله خامنهای برگزار خواهد شد و انتظار میرود که رخدادهای پس از ترور سپهبد سلیمانی؛ بهویژه شلیک موشک ایرانی به هواپیمای مسافربری اوکراینی در صدر موضوعات خطبهها باشد.
رهبری آخرین بار ۱۴ بهمن سال ۹۰ نماز جمعه تهران را امامت کرده است (عکس فوق) و از همینرو برگزاری نماز جمعه این هفته حائز اهمیت قلمداد میشود.
@rawinews
🌐چرخش از جنگ به انتخابات
راوی #سیاست : با کاهش نسبی تنش میان ایران و آمریکا، رؤسای جمهور دو کشور به طرح دغدغههای انتخاباتی خود پرداخته و به مصاف رقیبان رفتهاند.
🔺در آمریکا ترامپ با شتاب دادن به سخنان و تبلیغات انتخاباتیاش میکوشد مقابل حملات دموکراتها علیه سیاست ضد ایرانیاش بایستد. نامزدهای دموکرات در تبلیغات انتخاباتیشان سیاست مخاصمهجویانه ترامپ علیه ایران را به باد انتقاد گرفته و بر ضعف تیم امنیتی دولت در ارائه اسناد لزوم ترور سپهبد سلیمانی تأکید میکنند. ترامپ نیز با روش مرسوم خود سعی دارد تا با فحاشی و بددهنی علیه سردار سلیمانی، مردم را نسبت به خطرناک بودن ایران قانع کند.
🔻در این سو نیز جدال بر سر رد صلاحیتها با ورود حسن روحانی تشدید شده و رییسجمهور امروز خواهان رقابتی کردن فضای انتخابات و تنوع داشتن نامزدها شده است.
سخنگوی شورای نگهبان نیز روحانی را به «پیشگام شدن در پروژه ضد ملی تخریب شورای نگهبان» متهم کرده و تلویحا گفته که او از رد صلاحیت دامادش کامبیز مهدیزاده شکایت دارد.
اما محمود صادقی؛ نماینده کنونی تهران که صلاحیتش رد شده، از روحانی دفاع کرده و گفته هزاران نامزد رد صلاحیتشده هیچ خویشاوندی با رییسجمهور ندارند.
@rawinews