📸 #گزارش_تصویری
💡پانزدهمین محفل عصرنشینی هنر و اندیشه #دیدار با موضوع مستند "شورش علیه سازندگی"
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@RCICA
✏️ #گزارش_کوتاه
💡پانزدهمین محفل عصرنشینی هنر و اندیشه دیدار با نمایش مستند «شورش علیه سازندگی» و با حضور مصطفی شوقی، کارگردان اثر روز دوشنبه 2 دی ماه 1398 در پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، برگزار شد.
🎬مستند «شورش علیه سازندگی» با تکیه بر دو سال پژوهش و تولید، دوران ریاست جمهوری آیتالله هاشمی رفسنجانی را از سال 1368 تا 1376 روایت میکند.
در این نشست پس از نمایش مستند، سجاد صفارهرندی ضمن اشاره به بهروز بودنِ مسئله مستند، و شباهت بسیار فضای فیلم، جنس مسئله، نوع دیدگاههای مخالف، تبیینها و توجیهات مطرح با اتفاقات چند ماه اخیر، گفت: یکی از شئون ساحت تفکر این است که، بر تجربه تاریخی بازاندیشی کند. کار شما از این حیث کار بسیار خوبی است ولی من فکر میکنم این بازاندیشی و تامل آنچنانی که از مسئله انتظار میرود به لحاظ تحلیل عمق پیدا نمیکند. نقد من این است که این کار افراد را از موضع قبلیشان تکان نمی دهد. و نیاز به فکت و گزارش و تحلیل بیشتر است.
عطیه ایزدخواه: ضمن تشکر و تاکید بر پیشتازی چنین مستندی به جهت جمعآوری گسترده مستندات آرشیوی گفت: اختلال روایت فیلم من را آزار میداد. فقدان مصاحبه با جامعهشناس در اثر شما دیده میشود.
فاطمه مینویی ضمن تشکر از فیلم گفت: احساس میکنم فیلم ناتمام است. جای خالی روایت مردمی و بستر اجتماعی قابل لمس است و در نهایت روایت جای کامل شدن دارد.
مصطفی شوقی، کارگردان مستند در پاسخ به نکات مطرح شده، گفت: تولید مستند تا شهریور سال گذشته ادامه داشت. اما نمایش آن به صورت عمومی تحقق نیافت. در هر محفلی که قرار بود منتشر بشود، پلیس امنیت و اطلاعات و ... جلوی آن را میگرفتند. اما در مواجهه با ماجراهای آبان 98 ما به این نتیجه رسیدیم که اگر این کار را نمایش ندهیم، خسارت به جمهوری اسلامی است. همین که مخاطب جوان این فیلم را ببینند و آگاه بشود از یک تاریخی که سعی شده از آن صحبت نکنند و روی آن سرپوش بگذارند، برای ما کافی است.
او همچنین افزود: دلیل اختلال در روایت نیز پیچیدگی مسئله است. سوژه ما _آقای رفسنجانی_ پیچیدگی رفتاری داشت که بعد از انقلاب چهار دهه متفاوت را سپری کردهاست.
معنای مستند شورش علیه سازندگی این است که؛ علاوه بر چپ و راست و مردم خود آقای هاشمی هم علیه خودش شورش کرد. آدمهای بزرگ اشتباهات بزرگی دارند آقای هاشمی خواست کار بزرگی کند و خب اشتباه بزرگی هم کرد ولی وقتی فهمید فرمان را برگرداند و مسیر را عوض کرد.
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@RCICA
لینک #گزارش_تفصیلی 👇
https://bit.ly/2Msz9M7
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💡پژوهش از نگاه پژوهشگران
✏به روایتِ سجاد صفارهرندی
مدیر گروه مطالعات اجتماعی فرهنگ و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی
⏳به مناسبت هفته پژوهش
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی #باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@RCICA
💡سلسله نشستهای تخصصی سینما و علومانسانی "درنگ"
🎙گفتار اول؛ سینما و هویت ملی
📌با حضور:
_سیدحسین شهرستانی؛ (مدیر گروه حکمت هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی)
_ناصر شفق؛ (تهیهکننده سینما، بنیانگذار انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس)
_امیر رضا مافی؛ (نویسنده و منتقد سینما)
⏰شنبه ۷ دیماه ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۳۰
📪خیابان سمیه، نرسیده به حافظ، حوزه هنری، پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، طبقه دوم، سرای شهید آوینی
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
#سازمان_سینمایی_حوزه_هنری
♨️@RCICA
💡محفل شانزدهم عصرنشینی هنر و اندیشه "دیدار"
🎬نمایش و تحلیل مستند "الف الف پاریس"
🔸️این مستند روایتی است از حمزه غالبی مسئول شاخه جوانان و دانشجویی ستاد میرحسین موسوی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸
💻به همراه گفتگو از طریق اسکایپ با علی علیزاده؛ تحلیلگر سیاسی شبکه افقِ جمهوری اسلامی، بیبیسی فارسی، الجزیره و سیانان
📌با حضور
حسین شمقدری؛ کارگردان اثر
⏰دوشنبه ۹ دیماه، ساعت ۱۵
📪خیابان سمیه، نرسیده به حافظ، حوزه هنری، پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، طبقه دوم، سرای شهید آوینی
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
@rcica_ir
📸 #گزارش_تصویری
💡سلسله نشستهای "عصر فضای مجازی و جهان آینده"
🏷تحولات هنر در عصر فضای مجازی
⏳۴ دیماه ۱۳۹۸
📌با حضور:
_سیدحسین شهرستانی
مدیر گروه حکمتِ هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی
_سیدمهدی ناظمی قرهباغ
مدیر مدرسه عالی علوم انسانی روزگار نو
_مجید سلیمانی ساسانی
پژوهشگر مطالعات فرهنگ و رسانه
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@RCICA
✏️ #گزارش_کوتاه
دومین نشست از سلسله نشستهای «عصر فضای مجازی و جهان آینده» با عنوان «تحولات هنر در عصر فضای مجازی»، چهارشنبه 4 دیماه 1398 توسط پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی با همکاری پژوهشگاه فضای مجازی در سرای آوینیِ پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی برگزار گردید.
در ابتدای نشست مجید سلیمانی ساسانی گفت: تکنولوژیهای جدید، فضای جدیدی را برای انسان معاصر ایجاد کرده است. و اثر هنری یا به تعبیر والتر بنیامین هاله اثر هنری و بازتولید مکانیکی اثر هنری دچار تحول مجددی شده است. بحث امروز ما تحول هنر به واسطه تکنولوژیهای جدید است که این تکنولوژیها به تدریج انسان را از عرصه تولید و توزیع محتوا خارج میکند.
سید مهدی ناظمی قرهباغ در تبیین مسئله نشست، ارائه خود را تحت عنوان«فضای مجازی و عصر سوم تفکر هنری» آغاز کرد، وی گفت: به زعم بنده، تفکر هنری سه عصر را سپری کردهاست؛ عصر اولی که انسان فکر هنری را در آن تجربه کرده عصر استعاره است. بعد از این عصر به نظر می رسد امر بصری تقویت میشود و بازنمایی مطرح میگردد.
در این دوران هنر در معاونت فلسفه سه گونه مختلف دارد؛ اولین شکل، گونه هلنی و هلنیستی است. شکل دوم، شکل مسیحی و اسلامی است که بازنمایی در تفسیر دین را مطرح میکند. به طور مشخص در دین مسیحیت خدای پسر بازنمایی از خدای پدر است که مبنای هنر بصری مسیحی قرار میگیرد. ولی در دین اسلام هنر بصری جایی نداشته و شکل مسموع ادامه مییابد.گونه سوم از شکل دوم، شکل سکولار و مدرن هنر بازنمایی است که به صورت بلوغ بصری در قرن 16 رخ میدهد. به همین خاطر انسان به سراغ پرسپکتیو می رود چون حقایق باید دارای حداکثر وضوح و تمایز باشند. در این دوره تفکر بصری اوج پیدا کرده و غالب مند می شود. همچنین فلسفه و ظهور زیبای شناسی در کلام بومگارتن،کانت و ...قوام بخش بصری بودن تفکر هنری هستند.
دوره سومِ تفکر هنری از اواخر قرن 19 آغاز شده و در این دوران، هنر بصری به جهت استعدادش شکل متشتت و منتشر پیدا میکند. انسان این عصر، در بصری کردن چیزها به دنبال چیزی نمیگردد بلکه امر مبصر برای او چیز محسوب میشود. این عصر عصری است که ما به آن مبتلا هستیم و باید آن را بپذیریم و اگر با گوشهای گشوده و با تامل با هستی و حقیقت روبه رو بشویم شاید بتوانیم راهی پیدا کنیم.
سیدحسین شهرستانی نیز گفت: در هنر و خلق اثر هنری ما آرزومند یگانگی و هم آغوشی با هستی و عالم هستیم. هنرمند میخواهد حجاب خویش را از میان بردارد. در حالی که درمقام علم و فلسفه، عالم یا نهاد علمی میخواهد خودش را تاسیس و یادآوری کند و قلمرو اقتدار و قدرتش را دربرابر جریان سیال و نیرومند طبیعت، تاریخ، فرهنگ و کیهان اثبات کند. این دعوی هنر همواره در متن فرهنگ، دیگریهای داشته و این کشاکش همواره در طول تاریخ تداوم یافتهاست. اما در دوره مدرن که سوژهی جدید اساسا با طرح تمایز با هستی پا به عرصه ظهور گذاشته، هنر طرح ویژهای پیدا میکند. هنر در این دوره آنتیتز یا دشمن این سوژه نوظهور است.
هنر به نحو اساسی در آگاهی و عقل ادغام شده و میخواهد همه چیز را به انضباط عقل سوبژکتیو دربیاورد. این سوژه دورههای تکامل و تطوری دارد که منطبق بر هنر در ادوار جدید است. این ادوار نیز وابسته به تعیین میانجیهایی است که نسبت این سوژه را با جهان بازسازی میکند. و سوژه مدرن از طریق علم، تکنیک و تاریخ به عنوان میانجیهای گوناگون، فاصله خودش را با جهان کم میکند. به این معنا که جهان را به انقیاد خودش درمیآورد و هنر در ادوار مختلف در خدمت این پروژه قرار میگیرد.
اما در دوره اخیر با شکل جدیدی از هنر روبه رو هستیم که هم افق با فضای مجازی و شکل جدیدی از تکنیک است. اینترنت آخرین شکل از ظهور عقل ابزاری است که میخواهد جهان را به تملک آگاهی دربیاورد. مبنای فهم هنر در این دوران _عصر فضای مجازی_، فهم هنر در واپسین شکل ظهور عقلانیت ابزاری در اینترنت و مناسبات اینترنتی است که بازتولید میشود. هنر با نحوی از رخدادگونگی آزاد و رها نسبت داشت، اکنون فضایی مصنوع، مقرر و معین خلق شده و این نقطه ظفرمندی عقل انضباطی است در مقابل جهان.
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@rcica_ir
لینک #گزارش_تفصیلی 👇
https://bit.ly/2F763h4
نشست تحولات هنر در عصر فضای مجازی-4-10-98 (2).mp3
13.73M
سلسله نشستهای عصر فضای مجازی و جهان آینده
"تحولات هنر در عصر فضای مجازی"
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@rcica_ir
📸 #گزارش_تصویری
💡سلسله نشستهای تخصصی سینما و علوم انسانی درنگ
🏷سینما و هویت ملی
⏳۷ دیماه ۱۳۹۸
📌با حضور:
_سیدحسین شهرستانی
مدیر گروه حکمتِ هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی
_ناصر شفق
تهیهکننده سینما، بنیانگذار انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس
_امیر رضا مافی
نویسنده و منتقد سینما
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@rcica_ir
✏️ #گزارش_کوتاه
سلسله نشستهای تخصصی «سینما و علوم انسانی» با عنوان «درنگ» و با محوریت «سینما و هویت ملی» توسط سازمان سینمایی حوزه هنری و با همکاری پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی در سرای شهید مرتضی آوینی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی برگزار شد.
سیدحسین شهرستانی _ مدیر گروه حکمتِ هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی _ در این نشست گفت: سینما بر روی دوش شکوفایی و ساختارهای تمدنی مینشیند، و ما این ساختارها را فراهم نکردهایم. تا به امروز نیز درگیر مناسبات ساختاری سینما باقی ماندیم. این در حالی است که نه حاکمیت عاقلی، مدیریت سینما را به عهده میگیرد و نه چرخه پولسازی، اجتماعی و مصارف مردمی درست تامین میشود.
جشنوارههای جهانی بخشهای مختلفی دارند که تقریبا ما را به زیر استعمار خود میبرند و به مثابه دلقکهای سیرک از ما کار میکشند و برای تشویقمان جایزه میدهد. جایزه گرفتن در جشنوارههای جهانی اگرچه ضروری است اما فقط جایزه گرفتن باعث افتخار نیست، ما باید مانند یک شخصیت متمدن و کامل وارد سینمای جهانی شویم، به علت عقب ماندگی ساختارهای سیاسی و کمبود بلوغ ساختارهای سیاستگذار سینما در ایران، مدیریت فرهنگی مناسبی صورت نمیگیرد و از طرفی بحرانهای درونی سینما، این عرصه را به وضعیت کنونی کشانده است.
سینمای ملی دارای بحرانهای درونی است که از درون خود برخواسته و با بحرانهایی از جانب سینما و اخلاق روبرو شده است. دولت و سینماگران هم در این مشکلات سینما شریک بوده و سینماگران مسئول سینمای ما هستند
امیررضا مافی _ نویسنده و منتقد سینما _ در تبیین مفهوم هویت تصریح کرد: هویت یک معنای ماتقدم و یک معنای ماتاخر دارد. «ماتقدم» پاسخ به چیستی و هستی و کیستی در یک امر ماورایی در قرون وسطا است. انسان نسبت به مشیت الهی تعریف میشود و دین هویت ما است، بعد از استیلای فردیت در عصر روشنگری، انسان مُدرک جهان و آزاد است و تشخیص میدهد چه چیزی به درک انسان میآید یا نمیآید. در ادامه دانش و علم، معطوف به قدرت دادن به انسان شد. پاسخ به کیستی آدمها در دوران پیشامدرن و پسامدرن دو پاسخ متفاوت در پیش دارد. در دو دهه اخیر مشخصا سینما، رسانه و تکنولوژی به ابزاری برای وانمایی واقعیت تبدیل شدهاند، این یعنی معنای واقعیت را پنهان کنیم و همین پنهان شدن را نیز پنهان کنیم.
جهت تعریف هویت جمعی و فردی ما امروز هیچ مبنایی نیست، چون هیچ متفکری نداریم، اگر هم کسی اندک تلالویی داشته باشد دچار بیبیانی است تا گرفتار شبهات سیاسی نشود. ما در این میان از کارگردان توقع نداریم که یک تنه زبان همه کشور شود، زیرا او هم، پشتوانه هویتی و تفکری ندارد. اگر هم چیزی بسازد خانه پدری از آب در میآید. ما از تاریخ و تبارمان هیچ استفادهای نمیکنیم. نخستین نیاز ما داشتن تفکر و پاسخ به سوال کیستی فرهنگی است. در این میان سینما هم اگر خیانتی نکند، خدمتی هم نمیتواند بکند. ما به یک نظام معرفتی نیازمندیم و این به معنای فعالیت فیلسوف در این ژانر نیست. برای داشتن یک جامعه پویا، هنر، بهترین بخش، فضا و اندیشه است که قادر است جامعه را به جلو هدایت کند.
ناصر شفق _ تهیهکننده سینما، بنیانگذار انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس _ ضمن اشاره به تاریخ شکلگیری هویت ملی در سینما گفت: سینما به عنوان جامعترین هنر نوع بشر، زمانی که شکل گرفت عملا هویت ملی به وجود آمد. سینما، اتفاقا هنر گمشده فرهنگ ملی و هویتی ما است. ما ساز و کار کهنتری نسبت به دیگر جوامع در عرصه فرهنگ داشتهایم
امروز سینمای ما در اختیار مافیای اقتصادی است. بنده به عنوان سینماگر بخش خصوصی معتقدم که نگاهی با عنوان هویت ملی و سینما وجود ندارد. حوزه هنری قادر است از نو آغاز کرده و با توجه به جایگاه خود، سینمای ملی بالاخص در عرصه جوانان را راه اندازی کند. باید تاکید کنم نسل جوان میتواند در مسیر سازندگی حرکت کرده و سینما را شکل دهد.
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️ @rcica_ir
لینک #گزارش_تفصیلی 👇
https://bit.ly/2ZFxjgg
نشست سینما و هویت ملی-07-10-98.mp3
17.08M
💡سلسله نشستهای تخصصی سینما و علوم انسانی
🏷سینما و هویت ملی
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️@RCICA
📸 #گزارش_تصویری
💡محفل شانزدهم عصرنشینی هنر و اندیشه "دیدار" با موضوع مستند "الف الف پاریس"
⏰دوشنبه ۹ دیماه، ساعت
📌با حضور
حسین شمقدری؛ کارگردان اثر
💻به همراه گفتگو از طریق اسکایپ با علی علیزاده؛ تحلیلگر سیاسی شبکه افقِ جمهوری اسلامی، بیبیسی فارسی، الجزیره و سیانان
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️ @rcica_ir
محفل شانزدهم- اکران فیلم الف الف تا پاریس9-10-98.mp3
13.39M
🎙صوت شانزدهمین محفل عصرنشینی هنر و اندیشه #دیدار با موضوع مستند "الف الف پاریس"
💻گفتگو با علی علیزاده
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_اندیشه
♨️ @rcica_ir
🔻برنامه ملی انتقام
یا: خون پهلوان دعوتی دارد!
🔸شهید سردار #قاسم_سلیمانی چکیده ارزشهای ملی و دینی تاریخ ما بود: او پهلوان بود و آیین پهلوانی و فتوت را از متن شاهنامه و عمق اساطیر به روزگار معاصر کشید. #پهلوان دلیر و نستوه است اما بعلاوه مرد خرد و چاره و سیاست است و نیز اهل راز و نیایش و خلوت.
پهلوانِ فردوسی، همان "رند بلاکش" حافظ است و این هر دو در سردار سلیمانی متجلی شدند. او ابرمرد دوران ما بود، اما چهره و رفتارش به عاشقان و شاعران بیشتر میمانست تا به جنگاوران.
🔸او و همگنانش در کارزار مردانهی خویش، هویت ملی و هویت دینی و ارزشهای انسانی و جهانی را به وحدت رساندند.
ملیگرایان بگویند چه کسی همتراز او پاسدار میهن بود؟ بزرگان دین و تشیع بگویند چه کس چون او از حریم اهل بیت دفاع کرد؟ و روشنفکران بگویند چه کسی مانند او از آزادی و صلح دربرابر خشونت و ترور و تعصب صیانت نمود؟
سلیمانی توفیق جمع میان "خرد" و "حماسه" و "ایمان" است و گواه روشن بر این ضرورت که حراست از مرزهای ملی در گرو فراروی از مرزها است.
🔸اکنون اما مساله اساسی دفاع از این دستآورد بزرگ است. خون سلیمانی چون خون سیاوش و خون امام حسین، جوشان و خروشان سخنی و دعوتی دارد: #انتقام.
انتقام تنها یک واکنش احساسی نیست. عاقلانهترین تصمیم است. از حیث داخلی بازیابی روحیه ملی و گذار از سوگ به حماسه است، چنانچه رستم، سوگ سیاوش را به رزم با توران بدل میکند.
و از حیث خارجی بازیابی موازنهی میدان و شرط حضور دوبارهی ایران در کارزار سیاست جهانی است.
انتقام اما باید خردمندانه و مدبرانه باشد اما باید دانست که به لحاظ نمادین و واقعی در این شرایط هیچ کاری عقلانیتر از انتقام نیست.
🔸این انتقام باید صریح و فوری باشد و علاوه بر جهتدهی به نیروها در بلندمدت، در کوتاهمدت هدفی متمرکز داشته باشد: سقوط #ترامپ.
آنچه امام با کارتر کرد باید در مورد ترامپ تکرار شود. هزینههای شهادت سلیمانی باید برای امریکا تا حدی بالا رود که انتخابات آتی را به صحنهی شکست ترامپ تبدیل کند و پرچمی را که او پس از ترور سردارِ ما برافراشت، به زیر کشد.
همهی ما ایرانیان باید در این "برنامه ملی انتقام" مشارکت کنیم. انتقامی که تضمین مشارکت آینده ما در مناسبات سیاست جهانی و حلوفصل مسایل ملی و منطقهای است.
چنين کار يکسر مداريد خُرد
چنين کينه را خرد نتوان شمرد
(سیدحسین شهرستانی)