‼️ مکروهات لباس نمازگزار
🔷 برخی از مکروهات لباس نمازگزار عبارت است از: پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند و لباسی که نقش صورت دارد هر چند لباس زیرین باشد. باز بودن دکمه های لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۹۹
🆔 @resale_ahkam
‼️ عید نوروز
🔷 س ۵۸۱۵: نظر حضرت عالی راجع به عید نوروز چیست؟ آیا همانند عیدهایی که مسلمانان آن ها را جدی می گیرند مثل عید فطر و قربان، از نظر شرعی ثابت شده است یا این که فقط روز مبارکی محسوب می شود مثل روز جمعه و مناسبت های دیگر؟
✅ ج: هرچند نصّ معتبری مبنی بر این که عید نوروز از اعیاد دینی یا ایام مبارک شرعی باشد، وارد نشده است، ولی جشن گرفتن و دید و بازدید در آن روز، اشکال ندارد، بلکه از این جهت که صله رحم می باشد مستحسن است.
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس لباس عیدی
🔷 س ۵۸۱۶: سال خمسی من، اول اسفند ماه است؛ اگر لباس های عید نوروز خود را پیش از سال خمسی خریداری کنم، آیا به آنها خمس تعلق می گیرد؟
✅ ج: اگر مورد نیاز شما باشد و عرفاً جزء مؤونه محسوب شود، خمس ندارد.
🆔 @resale_ahkam
‼️ بیهوش کردن بیمار درمانناپذیر
🔷 س ۵۸۱۷: آیا در مواردی که بیمار از نظر پزشکی درمان ناپذیر بوده و باید تا زمان مرگ، درد بسیار شدیدی را تحمل کند، می توان او را با رضایت خودش تا زمان مرگ، بیهوش کرد تا متوجه درد نشود؟
✅ ج: اگر بیهوش کردن سبب تسریع در فوت یا ضرر قابل توجه برای بیمار نباشد، با رضایت او اشکال ندارد.
🆔 @resale_ahkam
‼️پیش افتادن از رکوع امام جماعت
🔷 س ۵۸۱۸: با توجه به اینکه کم و زیاد شدن ارکان، نماز را باطل می کند، اگر مأموم سهوا سر از رکوع بردارد و ببیند که امام هنوز در رکوع است، چه وظیفه ای دارد؟
✅ ج: بايد به ركوع برگردد و در اين صورت زياد شدن ركن، نماز را باطل نمىكند؛ ولى اگر به ركوع برود و پيش از رسيدن به حدّ ركوع، امام سر از ركوع بردارد، نمازش باطل است.
🆔 @resale_ahkam
‼️ فروش وسایل مسجد
🔷 س ۵۸۱۹: آیا می توان وسایل مسجد - که دیگر مورد نیاز مسجد نیست - را فروخت و خرج مسجد کرد؟
✅ ج: موارد آن مختلف است؛ اگر منظور وسایلی است که هدیه به مسجد شده و یا برای مسجد خریداری شده ولی وقف نشده است، فروش و تبدیل آن با نظر متولی شرعی مانعی ندارد ولی چنانچه منظور وسایلی است که وقف مسجد شده، اگر موردِ نیاز مسجد نیست، بايد در مسجد ديگری استفاده شود و اگر مساجد دیگر نیاز ندارند، مى توانند آن را بفروشند و پول آن را در همان مسجد ـ و در صورت عدم نیاز ـ در مسجد دیگری درهمان جهت مصرف کنند.
#احکام_وقف #احکام_مسجد
🆔 @resale_ahkam
‼️ کفارۀ افطارعمدی
🔷 کفارۀ افطار عمدی روزۀ ماه مبارک رمضان یکی از دو مورد زیر است:
١. گرفتن دو ماه روزه
٢. غذا دادن به شصت فقیر.
🔷کسی که میخواهد دو ماه کفارۀ روزۀ ماه رمضان را بگیرد، باید یک ماه تمام و حداقل یک روز از ماه دوم را پیدرپی روزه بگیرد و اگر بقیۀ ماه دوم پی درپی نباشد، اشکال ندارد.
📕 منبع: رساله نماز و روزه مساله٨٨٧ و ٨٨٨
#احکام_روزه #كفاره_روزه
🆔 @resale_ahkam
‼️ کفارۀ تأخیر
🔷 اگر شخصی در ماه رمضان به سبب عذری روزه نگيرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و با اين حال قضای روزۀ خود را بهجا نياورد تا ماه رمضان آينده فرا برسد، بايد علاوه بر قضای روزه برای هر روز يک مدّ طعام به فقیر بدهد.
کفارۀ تاخیر یک مد طعام است؛ یعنی ٧٥٠ گرم گندم، آرد، نان، برنج يا ساير مواد غذايی که باید به فقیر داده شود.
📕 منبع: رساله نماز و روزه مساله ٩٣٠ و ٩٢٨
#احکام_روزه #کفاره_تاخیر
🆔 @resale_ahkam
‼️ نحوۀ مصرف کفاره
🔷 کفاره تاخیر (یک مد طعام )، باید به فقیر داده شود و دادن پول آن کافی نیست مگر اینکه اطمینان داشته باشد که فقیر به وکالت از شخص طعام خریده و سپس آن را به عنوان کفاره قبول می کند، که در این حالت اشکال ندارد؛ بنابراین اگر در مورد مذکور اطمینان ندارد که صَرف در مورد کفاره می شود یا نه، کافی نیست.
کسی که باید برای هر روز یک مد طعام بدهد، میتواند کفارۀ چند روز را به یک فقیر بدهد.
#مصرف_کفاره #کفاره_تاخیر
🆔 @resale_ahkam
‼️حق طلاق
🔷س ۵۸۲۰: آیا دختر می تواند ضمن عقد ازدواج شرط کند که در صورت ازدواج مجدد شوهر، حقّ طلاق داشته باشد؟
✅ ج: شرط حق طلاق برای زن، باطل است، مگر شرط شود که زن، وکیل شوهر در طلاق دادن باشد که اگر او مجددا ازدواج کرد، زن بتواند از طرف شوهر خود را طلاق دهد؛ در این صورت شرط، صحیح است.
📕 منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ کارکردن برای دیگران در زمان قرارداد
🔷 س ۵۸۲۱: راننده ای برای شرکتی، بار می برد و در همان زمان، فرد دیگری هم باری داده تا علاوه بر بارهای شرکت، آن را هم به مقصد برساند و کرایه دریافت کند اما شرکت، این کار را قبول نکرده است؛ آیا کرایه مزبور، اشکال دارد؟
✅ ج: اگر خودرو، متعلق به شرکت باشد، عمل راننده جایز نبوده و باید نسبت به استفاده غاصبانه از خودرو، حق شرکت را بدهد اما اگر خودرو، متعلق به راننده بوده و با شرکت قراردادِ حمل بار منعقد کرده است، در صورتی که عمل مذکور، منافاتی با قرارداد نداشته باشد، کرایۀ دریافتی اشکال ندارد.
🆔 @resale_ahkam
‼️ مباح بودن مکان نماز گزار
🔷 مکان نمازگزار نباید غصبی باشد. بنابراین نماز خواندن روی فرش یا تخت غصبی، هرچند زمین آن مباح باشد، باطل است. همچنین اگر فرش مباح را بر زمین غصبی پهن کنند، نماز بر آن باطل است.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۰۰ و ۱۰۱
🆔 @resale_ahkam
‼️ عدم علم به مباح بودن نماز
🔷 اگر در مکانی که نمیداند یا فراموش کرده غصبی است نماز بخواند، نمازش صحیح است.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۰۲
🆔 @resale_ahkam
‼️عدم علم به باطل بودن نماز در مکان غصبی
🔷 کسی که می داند مکانی غصبی است، ولی نمی داند نماز در مکان غصبی باطل است، اگر در آنجا نماز بخواند، نمازش باطل است.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۰۳
🆔 @resale_ahkam
‼️کفاره تاخیر قضای روزه
🔷س ۵۸۲۲: زنی به علت بیماری از روزه گرفتن معذور است و قادر بر قضا کردن آنها تا ماه رمضان سال آینده هم نیست، در این صورت آیا کفّاره بر او واجب است یا بر شوهرش؟
✅ج: اگر افطار روزه ماه رمضان از جهت بیماری و تأخیر قضای آن هم از جهت ادامه بیماری بوده است، برای هر روز یک مدّ طعام به عنوان فدیه بر خود زن واجب است و چیزی بر عهده شوهرش نیست.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ وضو با آب مخصوص آشامیدن
🔷 س ۵۸۲۳: روی بعضی از آب خوری ها نوشته شده است: آب برای آشامیدن است و اینجا وضو نگیرید؛ من یک بطری آب برای استفاده در منزل برداشتم اما غیر از خوردن با آن آب وضو هم گرفتم، حکم وضو با چنین آبی چیست؟
✅ ج: وضو با این آب صحیح نیست، ولی وضوهای گذشته، اگر از روی جهل و با قصد قربت انجام گرفته، صحیح است.
🆔 @resale_ahkam
‼️نیت روزه مستحبی با وجود روزه قضا
🔷 کسی که روزهی قضای ماه رمضان بر او واجب است نمیتواند روزهی مستحبی بگیرد حتی اگر زمانی که وقت نیت روزهی واجب تمام شده است (یعنی بعد از ظهر) هم نیت روزهی مستحبی کند صحیح نیست، و چنانچه فراموش کند و روزهی مستحبی بگیرد در صورتی که در اثنای روز (چه پیش از ظهر باشد یا بعد ازظهر) یادش بیاید روزهی مستحبی او باطل میشود، حال اگر پیش ازظهر باشد میتواند نیت روزهی قضای ماه رمضان کند و روزهاش درست است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️ وظيفه بيمار مقطعی
🔷 کسی که بیماری مقطعی داشته و تا ماه رمضان سال بعد بهبود یافته است، وظیفه ای برای پرداخت فدیه ندارد ولی بنابر احتیاط قضا کردن روزه ها تا رمضان سال بعد لازم است و در غیر این صورت علاوه بر قضا باید کفاره تأخیر (یک مد معادل ٧٥٠ گرم طعام) نیز بپردازد.
#احكام_روزه
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس ابزار کسب و کار
🔷 س ۵۸۲۴: آیا یک بار پرداخت خمس ابزار آلات کسب و کار کفایت میکند یا باید هر سال خمس ارزش افزوده آن را پرداخت کنیم؟
✅ ج: پس از پرداخت خمس آن، تا زمانی که فروخته نشده خمس ندارد و پس از فروش، ارزش افزوده آن (پس از کسر تورم )، جزء درآمد سال فروش است و اگر تا سررسید سال خمسی در امور زندگی مصرف نشود، خمس دارد.
📕 منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ نگرفتن روزه تا رمضان سال بعد
🔷 اگر انسان بر اثر بيمارى روزۀ ماه رمضان را نگيرد و پس از ماه رمضان بيمارىاش برطرف شود ولى بلافاصله عذر ديگرى پيدا كند و نتواند تا ماه رمضان بعد قضاى روزه را بگيرد، بايد قضاى آن روزهها را در سالهای بعد بگيرد، همچنين اگر عذر ديگرى غير از بيمارى در ماه رمضان داشته باشد و پس از ماه رمضان برطرف شود ولی تا ماه رمضان بعد بر اثر بيمارى نتواند روزه بگيرد، باید آن روزه ها را قضا کند.
📕 منبع: رساله نماز و روزه مسأله ٩٢٥
#احكام_روزه
🆔 @resale_ahkam
‼️ پرداخت کفاره و فدیه به افراد واجب النفقه
🔷 س ۵۸۲۵: آیا می توانم کفارۀ عمد و غیر عمد را به دامادم که فقیر محسوب می شود، بدهم؟
✅ ج: اشکال ندارد ولی باید توجه داشت که کفاره عمد به شصت فقیر (جداگانه) پرداخت می شود؛ بنابر این اگر کفاره عمدی باشد فقط می توانید یک مد طعام به ایشان بدهید.
لازم به ذكر است پرداخت کفاره و فدیه به کسانی که واجب النفقه انسان محسوب می شوند (مانند فرزند و مادر)، صحیح نیست.
#احكام_روزه #احكام_كفارات
🆔 @resale_ahkam
‼️مُبطلات روزه
🔷مفطرات روزه (چیزهایی که روزه را باطل میکند):
1⃣ خوردن و آشامیدن.
2⃣ جماع (آمیزش جنسی).
3⃣ استمنا (خود ارضایی جنسی).
4⃣ دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین(ع) (بنابر احتیاط واجب).
5⃣ رساندن غبار غلیظ به حلق (بنابر احتیاط واجب).
6⃣ فرو بردن تمام سر در آب (بنابر احتیاط واجب).
7⃣ باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح.
8⃣ اماله (تنقیه) کردن با مایعات.
9⃣ قی کردن عمدی.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️نیّت هر روز یا برای کل ماه
🔷س ۵۸۲۶: در ماه رمضان باید برای هر روز نیّت کرد، یا اینکه یک نیّت در اول ماه کافی است؟
✅ج: اگر شب اول ماه رمضان نیّت کند که یک ماه را روزه بگیرد، کافی است؛ ولی بهتر (احتیاط مستحب) است در هر شب ماه رمضان، برای روزه فردای آن نیز، نیّت کند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️معنای نیت در روزه
🔷روزه مانند همهی عبادتهای دیگر باید با نیت همراه باشد، بدین معنی که: خودداری انسان از خوردن و آشامیدن و سایر چیزهای باطل کنندهی روزه، بخاطر دستور خداوند باشد. و همین که چنین عزمی در او باشد کافی است و لازم نیست آن را بر زبان بیاورد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam