‼️ وضو با آب مخصوص آشامیدن
🔷 س ۵۸۲۳: روی بعضی از آب خوری ها نوشته شده است: آب برای آشامیدن است و اینجا وضو نگیرید؛ من یک بطری آب برای استفاده در منزل برداشتم اما غیر از خوردن با آن آب وضو هم گرفتم، حکم وضو با چنین آبی چیست؟
✅ ج: وضو با این آب صحیح نیست، ولی وضوهای گذشته، اگر از روی جهل و با قصد قربت انجام گرفته، صحیح است.
🆔 @resale_ahkam
‼️نیت روزه مستحبی با وجود روزه قضا
🔷 کسی که روزهی قضای ماه رمضان بر او واجب است نمیتواند روزهی مستحبی بگیرد حتی اگر زمانی که وقت نیت روزهی واجب تمام شده است (یعنی بعد از ظهر) هم نیت روزهی مستحبی کند صحیح نیست، و چنانچه فراموش کند و روزهی مستحبی بگیرد در صورتی که در اثنای روز (چه پیش از ظهر باشد یا بعد ازظهر) یادش بیاید روزهی مستحبی او باطل میشود، حال اگر پیش ازظهر باشد میتواند نیت روزهی قضای ماه رمضان کند و روزهاش درست است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️ وظيفه بيمار مقطعی
🔷 کسی که بیماری مقطعی داشته و تا ماه رمضان سال بعد بهبود یافته است، وظیفه ای برای پرداخت فدیه ندارد ولی بنابر احتیاط قضا کردن روزه ها تا رمضان سال بعد لازم است و در غیر این صورت علاوه بر قضا باید کفاره تأخیر (یک مد معادل ٧٥٠ گرم طعام) نیز بپردازد.
#احكام_روزه
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس ابزار کسب و کار
🔷 س ۵۸۲۴: آیا یک بار پرداخت خمس ابزار آلات کسب و کار کفایت میکند یا باید هر سال خمس ارزش افزوده آن را پرداخت کنیم؟
✅ ج: پس از پرداخت خمس آن، تا زمانی که فروخته نشده خمس ندارد و پس از فروش، ارزش افزوده آن (پس از کسر تورم )، جزء درآمد سال فروش است و اگر تا سررسید سال خمسی در امور زندگی مصرف نشود، خمس دارد.
📕 منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ نگرفتن روزه تا رمضان سال بعد
🔷 اگر انسان بر اثر بيمارى روزۀ ماه رمضان را نگيرد و پس از ماه رمضان بيمارىاش برطرف شود ولى بلافاصله عذر ديگرى پيدا كند و نتواند تا ماه رمضان بعد قضاى روزه را بگيرد، بايد قضاى آن روزهها را در سالهای بعد بگيرد، همچنين اگر عذر ديگرى غير از بيمارى در ماه رمضان داشته باشد و پس از ماه رمضان برطرف شود ولی تا ماه رمضان بعد بر اثر بيمارى نتواند روزه بگيرد، باید آن روزه ها را قضا کند.
📕 منبع: رساله نماز و روزه مسأله ٩٢٥
#احكام_روزه
🆔 @resale_ahkam
‼️ پرداخت کفاره و فدیه به افراد واجب النفقه
🔷 س ۵۸۲۵: آیا می توانم کفارۀ عمد و غیر عمد را به دامادم که فقیر محسوب می شود، بدهم؟
✅ ج: اشکال ندارد ولی باید توجه داشت که کفاره عمد به شصت فقیر (جداگانه) پرداخت می شود؛ بنابر این اگر کفاره عمدی باشد فقط می توانید یک مد طعام به ایشان بدهید.
لازم به ذكر است پرداخت کفاره و فدیه به کسانی که واجب النفقه انسان محسوب می شوند (مانند فرزند و مادر)، صحیح نیست.
#احكام_روزه #احكام_كفارات
🆔 @resale_ahkam
‼️مُبطلات روزه
🔷مفطرات روزه (چیزهایی که روزه را باطل میکند):
1⃣ خوردن و آشامیدن.
2⃣ جماع (آمیزش جنسی).
3⃣ استمنا (خود ارضایی جنسی).
4⃣ دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین(ع) (بنابر احتیاط واجب).
5⃣ رساندن غبار غلیظ به حلق (بنابر احتیاط واجب).
6⃣ فرو بردن تمام سر در آب (بنابر احتیاط واجب).
7⃣ باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح.
8⃣ اماله (تنقیه) کردن با مایعات.
9⃣ قی کردن عمدی.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️نیّت هر روز یا برای کل ماه
🔷س ۵۸۲۶: در ماه رمضان باید برای هر روز نیّت کرد، یا اینکه یک نیّت در اول ماه کافی است؟
✅ج: اگر شب اول ماه رمضان نیّت کند که یک ماه را روزه بگیرد، کافی است؛ ولی بهتر (احتیاط مستحب) است در هر شب ماه رمضان، برای روزه فردای آن نیز، نیّت کند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️معنای نیت در روزه
🔷روزه مانند همهی عبادتهای دیگر باید با نیت همراه باشد، بدین معنی که: خودداری انسان از خوردن و آشامیدن و سایر چیزهای باطل کنندهی روزه، بخاطر دستور خداوند باشد. و همین که چنین عزمی در او باشد کافی است و لازم نیست آن را بر زبان بیاورد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️خوردن و آشامیدن در حال روزه از روی عمد
🔷اگر روزهدار عمداً و آگاهانه چیزی بخورد یا بیاشامد روزهی او باطل میشود خواه آن چیز از خوراکیها و آشامیدنیهای معمول باشد و خواه از چیزهای غیرخوراکی مانند کاغذ یا پارچه و امثال آن باشد و خواه زیاد یا کم باشد مانند قطرهی بسیار کوچک آب یا خردهی کوچکی از نان.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ زمان شروع و اتمام روزه
🔷 روزه در شرع مقدس اسلام آن است که انسان از طلوع فجر صادق(۱) تا مغرب با قصد اطاعت فرمان خداوند از مبطلات روزه خودداری کند.
(۱) فجر صادق زمانی است که نور سفید متصل به سطح افق با روشنایی کم طلوع کرده و در افق پراکنده میشود. لذا با توجه به اینکه تشخیص دقیق طلوع فجر سخت است، جهت رعایت احتیاط، برای روزه، هم زمان با شروع اذان صبح، باید امساک نمود و برای نماز صبح حدود ده دقیقه بعد از شروع اذان، آن را به جا آورد.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۷۸۶
🆔 @resale_ahkam
‼️خوردن غذای لای دندان و فرو بردن آب دهان در حال روزه
🔷 اگر روزهدار، چیزی را که لای دندان مانده است عمداً فرو ببرد، روزهاش باطل میشود.
🔷 فرو بردن آب دهان روزه را باطل نمیکند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️استعمال آمپول برای روزه دار
🔷احتیاط واجب آن است که روزهدار از استعمال آمپولهای مقوی یا مغذّی، یا آمپولهائی که به رگ تزریق میشود و نیز انواع سِرمها خودداری کند. ولی تزریق آمپول برای بیحس کردن و نیز دارو گذاشتن در زخمها و جراحتها اشکال ندارد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️استعمال دخانیات در حال روزه
🔷احتیاط واجب آن است که روزهدار از دودهای انواع دخانیات و نیز مواد مخدری که از راه بینی یا زیر زبان جذب میشود خودداری کند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️تبدیل کردن فدیه و کفاره به جنس دیگر
🔷 کسی که فدیه و یا کفاره تأخیر مثلا به اندازه ده روز، مد طعام بر عهده او باشد لازم است به اندازۀ ده مد طعام مانند ده تا 750 گرم گندم یا نان و امثال آن، به فقیر بدهد و نمی تواند معادل قیمت ده مد طعام را تبدیل به چیز دیگری کند (مانند اینکه به همان قیمت، تخم مرغ یا گوشت به فقیر بدهد).
#احكام_روزه #احكام_كفارات
🆔 @resale_ahkam
‼️شرایط واجب شدن روزه
🔷 شرایط واجب شدن روزه عبارت است از:
۱. بلوغ؛
۲. عقل؛
۳. قدرت؛
۴. بی هوش نبودن؛
۵. مسافر نبودن؛
۶. حایض و نفساء نبودن؛
۷. ضرر نداشتن روزه؛
۸. حرجی نبودن روزه.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۷۸۷
🆔 @resale_ahkam
‼️دروغ بستن به خدا و پیامبر
🔷 دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین علیهم السلام بنابر احتیاط، موجب باطل شدن روزه میشود، هر چند بعداً توبه کند و بگوید که دروغ بسته است.
🔷 نقل روایاتی که در کتب آمده است و انسان نمیداند که دروغ باشد، اشکال ندارد. هر چند احتیاط آن است که آنها را با نسبت به آن کتاب نقل کند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ استمناء در حال روزه
🔷اگر روزهدار عمداً کاری کند که منی از او بیرون بیاید روزهاش باطل میشود.
🔷محتلم شدن در روز (خروج منی در حال خواب) روزه را باطل نمیکند، و هر گاه روزهدار بداند که اگر در روز بخوابد محتلم میشود، لازم نیست از خواب خود جلوگیری کند.
🔷اگر روزهدار در حال بیرون آمدن منی از خواب بیدار شود، واجب نیست از آن جلوگیری کند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️خوردن روزه بخاطر ضعف
🔷انسان نمیتواند بخاطر ضعف، روزه را بخورد ولی هر وقت دچار حرج و مشقّت شدند، میتوانند افطار نموده و بعدا باید روزه آن روز را قضا نمایند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️رساندن غبار غلیظ به حلق
🔷روزهدار بنابر احتیاط واجب باید غبار غلیظ را ـ مانند غباری که از جارو کردنِ زمین خاکی بر میخیزد ـ فرو ندهد، همچنین دود سیگار و دیگر دخانیات بنابر احتیاط واجب روزه را باطل میکند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ روزه دختران بالغ
🔷 دخترانی که تازه به سن بلوغ (۱) میرسند واجب است روزه بگیرند و ترک آن به صرف دشواری، ضعف جسمانی و مانند آن جایز نیست، مگر آنکه روزه برای آنها ضرر داشته یا تحمل آن با مشقت زیادی همراه باشد.
۱) سن بلوغ بنا به نظر مشهور همان تکمیل نه سال قمری (برابر با ۸ سال و ۸ ماه و ۲۳ روز شمسی) است.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۰
🆔 @resale_ahkam
‼️ روزه اوّلی ها
🔷 س ۵۸۲۷: دختری که تازه به سن #بلوغ رسیده، اگر به واسطه روزه گرفتن دچار #ضعف_شدید شود، نسبت به #روزه تکلیف دارد؟
✅ ج: اگر وضعیت مکلف به گونه ای است که به خاطر ضعف جسمانی یا طولانی بودن روز، روزه گرفتن به خودی خود ـ حتی با ترک فعالیت و مراعات تغذیه ـ سختی فوق العاده داشته باشد، در این صورت بنا بر احتیاط روزه بگیرد و وقتی به سختی فوق العاده افتاد، #افطار کند و قضای آن را بگیرد؛ اما اگر سختی فوق العاده داشتن ادامۀ روزه به دلیل فعالیت مانند اشتغال به کار یا تحصیل و مطالعه باشد، در این صورت بنابر فتوا باید روزه بگیرد و هر گاه به سختی فوق العاده افتاد، افطار کند و قضای آن را بگیرد.
#احکام_روزه #روزه_اولی_ها
🆔 @resale_ahkam