‼️ اولاد ذکور در وقف نسل بعد نسل
🔷 س ۵۹۳۶: اگر «فرزند بزرگ هر نسل» به عنوان متولی وقف تعیین گردد، پس از فوت او آیا متولی بعدی، فرزند بزرگ اوست یا برادرش؟
✅ ج: پس از او، برادر بزرگ تر متولی می شود و تا زمانی که برادران متولی اول، زنده هستند، فرزندان او متولی نخواهند شد تا آنکه تمام افراد نسل اول از دنیا بروند که در این صورت، تولیت به فرزند بزرگ نسل بعدی می رسد و برای نسل های بعد آن نیز به همین صورت عمل می شود؛ بنابراین تا از نسل قبل یک نفر زنده باشد، نوبت به نسل بعد نمی رسد.
#احکام_وقف #متولی_وقف
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس نفقه و هدیه
🔷س ۵۹۳۷: آیا پرداخت #خمس پولی را که همسر یا فرزندان به عنوان #هدیه یا #نفقه دریافت می کنند بر ایشان واجب است؟
✅ج: نفقه و هديه دریافت شده، خمس ندارد؛هر چند احتیاط مستحب است كه اگر از #مخارج_سال زياد بيايد، خمس آن پرداخت شود.
#احکام_خمس #خمس_نفقه
🆔 @resale_ahkam
‼️میزان نفقه
🔷س ۵۹۳۸:
۱. نفقۀ زن که بر شوهر واجب است، چه مقدار است؟
۲. آیا #نفقه ای که زن از شوهر دریافت می کند، در صورتی که تا پایان #سال_خمسی باقی بماند، #خمس دارد؟
✅ج:
۱) #نفقۀ_واجب_زن عبارت است از هر آنچه زن به طور متعارف به آن احتیاج دارد، مانند غذا و وسایل مورد نیاز آن، لباس، مسکن، هزینۀ درمان بیماری های متعارف و نظافت و ... به مقدار و کیفیتی که برای امثال او متعارف است.
۲) نفقه خمس ندارد، هر چند احتیاط مستحب است كه اگر از #مخارج_سال زياد بيايد، خمس آن پرداخت شود.
#احکام_خمس #خمس_نفقه #مقدار_نفقه
🆔 @resale_ahkam
‼️موی مصنوعی
🔷س ۵۹۳۹: حکم استفاده از موی مصنوعی توسط خانمها و نمایش دادن آن به نامحرم چیست؟
✅ج:اصل استفاده از موی مصنوعی اگر مانع وضو نباشد و مفسده نداشته باشد اشکال ندارد اما بنا بر احتیاط واجب باید از نگاه نامحرم پوشانده شود
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam.
‼️سلام دادن به امام حسین (علیه السلام) در نماز
🔷 س ۵۹۴۰: آیا سلام دادن به امام حسین (علیه السلام) در قنوت نماز اشکال دارد؟در صورتی که شخصی در نمازهای گذشته این کار را کرده باشد چه حکمی دارد؟
✅ ج: به طور کلی خطاب به غیر خداوند در نماز، موجب باطل شدن نماز می شود، اما نمازهای گذشته ـ که حکم را نمی دانسته و احتمال خلاف آن را نمیداده ـ صحیح است، ولی بنا بر احتیاط واجب باید سجده سهو انجام دهد.
🆔 @resale_ahkam
‼️نماز خواندن معذور
🔷س ۵۹۴۱: اگر کسی می تواند #نماز را ایستاده بخواند، ولی هنگام برخاستن فشار زيادي به #زانوهايش وارد مي شود، آیا می تواند نمازش را روی #صندلی بخواند؟
✅ج: اگر با تکیه بر چیزی یا کمک گرفتن هنگام برخاستن ترس ضرر رفع می شود باید بایستند، در غیر این صورت نماز را ایستاده شروع کند و در بین نماز هر گاه برخاستن برای ایشان ضرر یا خوف ضرر داشت، ادامه نماز را #نشسته_بخواند.
#احکام_نماز #نماز_روی_صندلی #نماز_افراد_معذور
🆔 @resale_ahkam
‼️پاسخ به گوشی همراه با ذکر
🔷س ۵۹۴۲: در صورت پاسخ به گوشی همراه با اذكاری چون تكبير و... نماز نمازگزار چه حكمی دارد؟
✅ج: به طور كلی اگر نمازگزار كلمهای را به قصد ذكر بگويد و هنگام گفتن ذكر، صدا را به قصد فهماندن مطلبی به ديگری بلند كند، اشكال ندارد ولی اگر فقط به قصد فهماندن به ديگری بگويد، نماز باطل میشود.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ کپی برداری برای استفاده شخصی
🔷 س ۵۹۴۳: بسته آموزشی ویدیویی را از مؤسسه ای خریداری کردم؛ آیا جایز است که از این محصول، فقط برای استفاده شخصی کپی برداری کنم؟
✅ ج: کپی برای استفاده شخصی اشکال ندارد.
🆔 @resale_ahkam
‼️کمک به ظالم
🔷هر چیزی که از نظر عرف، کمک به ظالم محسوب شود، حرام است؛ چه کمک مستقیم باشد، مانند اینکه ظالمی بخواهد فردی را شلاق بزند و کسی به او کمک کند، مثلاً شلاق به دستش دهد، یا اینکه مظلوم را نگهدارد تا او کتک بزند. این کمک مستقیم است، و چه کمک غیر مستقیم باشد؛ مثل اینکه ظالم در اثنای کار ظالمانهاش، تشنه شود و شما به او آب دهید تا تشنگیاش فرو نشیند و به ظلمش ادامه دهد.
📕منبع: khamenei.ir
#کمک_به_ظالم
🆔 @resale_ahkam
‼️دریافت دیرکرد در معامله نسیه
🔷س ۵۹۴۴:
🔺الف: اگر پس از معامله به مشتری بگوییم، میتوانی ثمن را دیرتر تحویل دهی به شرط آن که مقدار بیشتری بپردازی، اشکال دارد؟
🔺ب: اگر پس از معامله به مشتری بگوییم می توانید ثمن را زودتر از زمان تعیین شده بدهید، و مقدار کمتری بپردازید، اشکال دارد؟
✅ج:
الف: ربا و حرام است.
ب: اشکال ندارد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️بیان عیب در واسطه گری ازدواج
🔷س ۵۹۴۵: در باره ی واسطه شدن در امر ازدواج, آیا شخصی که واسطه می شود می تواند عیب های آن فرد را به طرف مقابل نگوید؟
✅ج: در فرض سؤال، وظیفه ای برای گفتن عیب ندارد؛ ولی اگر از او سؤال شود، نمی تواند دروغ بگوید.
📕منبع: leader.ir
#ازدواج #عیب
🆔 @resale_ahkam
‼️ اقتدا در حال رکوع
🔷 س ۵۹۴۶: آیا می توان هنگامی که امام جماعت برای رکوع خم شده ولی هنوز به رکوع نرسیده است، اقتدا کرد؟
✅ ج: در رکعت اول و دوم اشکال ندارد ولی در رکعت سوم و چهارم، اگر بداند با خواندن حمد به رکوع امام نمی رسد، برای اقتدا و جماعت احتیاط این است صبر نماید تا امام جماعت به طور کامل در حالت رکوع قرار گیرد آن گاه اقتدا کند.
🆔 @resale_ahkam
‼️ استفاده از مال پیدا شده
🔷 س ۵۹۴۷: من یک انگشتر پیدا کرده ام؛ آیا جایز است مبلغ آن را به فقیر صدقه بدهم و خودم از آن استفاده کنم؟
✅ ج: اگر قیمت آن، به مقدار دو و نیم گرم نقره یا بیشتر باشد و نشانه ای دارد که با آن صاحبش پیدا شود، باید یک سال (به صورتی که در رساله های عملیه بیان شده) اعلان گردد؛ چنانچه صاحب مال پیدا نشود می توانید آن را برای خود بردارید به قصد این که هر وقت صاحبش پیدا شد عوض آن را به او بدهید یا برای او نگهداری کنید تا زمانی که پیدا شد، به او بدهید ولی احتیاط مستحب آن است که از طرف صاحبش صدقه بدهید. البته اگر در بین سالی که اعلان می کنید از پیدا شدن صاحب مال ناامید شوید، احتیاط واجب آن است که صدقه بدهید.
🖍توجه: برای صدقه دادن، اختیار دارید که خودِ انگشتر یا قیمت آن را به فقیر بدهید.
#احکام_مجهول_المالک #مال_پیدا_شده
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس لباس هایی که برای آینده خریده شده
🔷س ۵۹۴۸: از درآمد بین سال لباس هایی در حد شأن برای فرزندان تهیه کرده ام ولی در حال حاضر اندازه آنها نیست، آیا سر سال خمسی باید #خمس آنها را پرداخت کنم؟
✅ ج: در فرض سؤال خمس دارد.
#احکام_خمس #خمس_مازاد
🆔 @resale_ahkam
‼️ احداث موزه در مسجد
🔷 احداث موزه یا کتابخانه و امثال آن در گوشه شبستان مسجد، اگر مخالف کیفیت وقف شبستان مسجد باشد و یا موجب تغییر ساختمان مسجد گردد، جایز نیست.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۲۴
🆔 @resale_ahkam
‼️تصرفات جزئی در اموال دیگران
🔷س ۵۹۴۹: آیا تصرفات جزئی مثل رد شدن از روی مصالح ساختمانی کنار خیابان، یا بعضی چیزهای کم ارزش دیگران که به دست ما میرسد، اشکال دارد یا نه؟
✅ج: اگر موجب تضییع اموال نشود، اشکال ندارد و استفاده از اموال دیگران ــ هر قدر کم ارزش هم که باشد ــ اگر مورد اعراض مالک نباشد، بدون رضایت مالک جایز نیست.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️اصلاح پوشش در خلال نماز
🔷اگر در بين نماز متوجه شود كه پوشش لازم را ندارد، احتیاط آن است که نماز را تمام کرده و دوباره آن را بخواند؛ البته درصورتیکه بلافاصله خود را بپوشاند، بعید نیست نمازش صحیح باشد. همچنین اگر بعد از نماز متوجه شود که مقدار واجب پوشش را نداشته، نمازش صحیح است.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۵۵
🆔 @resale_ahkam
‼️ مسجد متحرک
🔷 اگر مکان متحرک و غیر ثابتی مانند وسیله نقلیه به عنوان مسجد وقف شده باشد، بنابر احتیاط واجب مسجد شرعی بر آن صدق می کند و احکام مسجد بر آن جاری است.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۲۵
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس هدیه
🔷س ۵۹۵۰: مبلغی پول را در روزهای نزدیک به پایان سال خمسی به همسرم هدیه دادم، آیا به این پول خمس تعلق می گرفته یا خیر؟
✅ج: اگر هدیه عرفاً مناسب شأن باشد – در نظر عقلا سفاهت و اسراف محسوب نشود - و بخشش صوری و به قصد فرار از خمس نباشد، خمس ندارد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ خرید و فروش صوری
🔷 س ۵۹۵۱: بعضی از افراد اقدام به فروش بعضی از املاک خود میکنند به این شرط که دوباره آن را از همان مشتری به قیمتی بیشتر از قیمتی که خریده، خریداری کنند، آیا این بیع صحیح است؟
✅ ج: این نوع بیع صوری و وسیلهای برای دستیابی به قرض ربوی میباشد و لذا حرام و باطل است، بله اگر ملک خود را به طور جدّی و به نحو صحیح شرعی بفروشند و سپس به خرید نقدی یا نسیه آن از مشتری به همان قیمت یا بیشتر، اقدام نمایند، اشکال ندارد.
🆔 @resale_ahkam
‼️ مستحبات ورود به مسجد
🔷 تمیز کردن و آباد کردن مسجد مستحب است و کسی که می خواهد به مسجد برود، مستحب است خود را خوشبو کند، لباس پاکیزه و نیکو بپوشد، مراقبت کند کفش یا پای او به نجاست یا کثافتی آلوده نباشد، از همه زودتر به مسجد وارد شده و پس از دیگران از آن خارج شود، هنگام ورود به مسجد و خروج از آن، زبان ذاکر و قلب خاشع داشته باشد و بعد از وارد شدن به مسجد دو رکعت نماز به قصد تحیّت مسجد بخواند، البته اگر نماز واجب یا مستحب دیگری بخواند، کافی است.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۲۶
🆔 @resale_ahkam
‼️ اطلاع دادن به صاحبخانه درباره نجاست خوراک و چیزهای دیگر
🔷 س ۵۹۵۲: اگر کسی مانند میهمان یا مستأجر، وسایل خانه را نجس کند یا متوجه نجاست آن شود، آیا لازم است به صاحبخانه اطلاع دهد؟
✅ ج: اگر چیزی که توسط او نجس شده از وسایلی است که در خوردن و آشامیدن استفاده می شود، باید اطلاع دهد و نیز اگر از وسایلی است که عدم اطلاع، موجب اخلال در مثل وضو و غسل می گردد، بنا بر احتیاط واجب اطلاع دادن لازم است اما در غیر این موارد، اطلاع دادن لزومی ندارد.
#احکام_طهارت_و_نجاست
🆔 @resale_ahkam
‼️تطهیر بعد از حجامت
🔷س ۵۹۵۳: آیا بعد از حجامت باید بدن را برای نماز خواندن تطهیر کرد؟
✅ج: تا زمانی که آب برای محل حجامت ضرر دارد نماز خواندن با آن مانعی ندارد، اما اگر اطراف محل حجامت یا لباسش نجس شده است باید تطهیر نماید.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️ خمس حقوق
🔷 س ۵۹۵۴: اگر سال خمسی من، اول ماه باشد و حقوق من چند روز قبل از سال خمسی واریز شود، آيا به حقوق این ماه خمس تعلق می گيرد؟
✅ ج: اگر تا پنج روز پس از سررسید سال خمسی مصرف شود، خمس ندارد؛ همچنین پس انداز مقداری پول برای پیشآمدهای احتمالی چنانچه با دادن خمس، مقدار باقیمانده کفایت نمیکند و نگرانی شخص برطرف نمیشود، خمس ندارد؛ هر چند احتیاط این است که پس از رفع نگرانی (با حصول درآمد جدید)، خمس مقداری که مصرف نشده پرداخت شود.
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس صندوق قرض الحسنه خانگی
🔷س ۵۹۵۵: آیا به مبلغی که برای شرکت در #قرعه_کشی های خانگی پرداخت می شود و تا سر #سال_خمسی دریافت نمی شود، #خمس تعلق می گیرد؟
✅ج: در صورتی که از درآمد و #حقوق باشد، #سر_سال_خمسی باید خمس آن پرداخت شود؛ البته در صورتی که مبلغ را به دیگری وام داده باشید و سر سال خمسی قابل دریافت نباشد، می توانید خمس آن را پس از دریافت مبلغ، پرداخت کنید.
#احكام_خمس #خمس_پس_انداز
✅ @resale_ahkam