🔴تحلیل نقادانه حق انجام ناحق (با تأکید بر نظام حقوق اسلامی و حقوق بشر)
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه حقوق و فقه اجتماعی پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طرح پژوهشی « تحلیل نقادانه حق انجام ناحق (با تأکید بر نظام حقوق اسلامی و حقوق بشر)» پیشنهادی دکتر مهدی زارع آغاز شد.
🔴اهداف تحقیق
پژوهش پیشنهادی درصدد است تا با رویکرد تطبیقی میان اندیشمندان حقوقی در مغرب زمین از یک سو و اندیشمندان حقوقی اسلامی -در حوزه های فلسفه، کلام و فقه- از سویی دیگر، به صورت جامع به تحلیل حق بر خطا بودن بپردازد و این نکته را آشکار نماید که حق بر خطا بودن با مبانی حقوق اساسی و حقوق بشری اسلام همخوانی ندارد؛ درواقع تلاش می¬شود تا نسبت حق بر خطا بودن را با مبانی حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد سنجش قرار دهد و همچنین با دقت در مبانی حقوق بشر، این موضوع را آشکار نماید که بسیاری از آراء اندیشمندان در مغرب و مشرق زمین مبتنی بر براهین عقلی وجود دارد که یا اصالتا توجیه چنین حقی را روا نمی¬شمارند و یا قیدهای متعددی را برای شناسایی آن در نظام حقوقی برمی¬شمارند.
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ضمن استقبال از مشارکت در اجرا و انتشار آثار پژوهشی مراکز علمی و دستگاههای اجرایی مراتب موافقت خود را جهت پذیرش مشارکت در طرح پژوهشی یادشده در قالب قرارداد پژوهشی مشترک اعلام مینماید. بدین منظور، متقاضیان محترم میتوانند با مدیریت پژوهش و نوآوری پژوهشگاه (با شماره تماس 02532111275- 09192537564 جناب آقای فروزان) تماس حاصل نمایند.
همراهمان باشید
🔴@research_hu
____________
🔴راهبرد مقاومت در سیاست خارجی از منظر فقه سیاسی شیعه
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه علوم سیاسی پژوهشکده علوم اجتماعی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طرح پژوهشی « راهبرد مقاومت در سیاست خارجی از منظر فقه سیاسی شیعه» پیشنهادی دکتر مهدی جعفریپناه آغاز شد.
معرفی
اصول و واقعیتهای بازیگر عرصه دیپلماسی دولت اسلامی بیانگر نوعی عزتطلبی، شهادتطلبی، استقامت، مقاومت در مقابل سلطه، میباشد. با مداقه در منابع اسلامی می¬توان از آن ظرفیت در راستای بهرهمندی در عرصه سیاست خارجی بهره جست، از اینرو مقاومت به عنوان راهبرد در فقه سیاسی مطرح می گردد. مقاومت یک استراتژی عقلایی و فعال میباشد و نیز با توجه به گستره دایره مخاطبین آن، شامل تمام مکلفین است و ظرفیتهای زیادی در فرایندسازی و به رسمیت دادن به رفتارهای مکلفین دارد. راهبرد مقاومت مبتنی بر فقهسیاسی با تقویت فرایندهای هویتساز، ظرفیت فراوانی در تجهیز منابع دارد. متعلق اصلی راهبرد مقاومت در فقه سیاسی جایی است که بحث دفاع از کیان اسلام مطرح میگردد و برخی آن را به عنوان جهاد ذبی تعبیر مینماید. اگرچه امروزه محدودیتهایی نظیر دولت ملتها، مرزها و دشواریهای استقامت مطرح میگردد، اما میتوان از ظرفیتهای آن در راستای منافع دولت اسلامی بهره جست.
نتایج این تحقیق در قالب نشست، کرسی ترویجی، مقالات علمی پژوهشی و کتاب و در اختیار دستگاه دیپلماسی، پژوهشگران، اساتید و مراکز مرتبط علمی و فرهنگی قرار خواهد گرفت.
همراهمان باشید
🔴@research_hu
_________________
🔴کاربرد قواعد فقهی در عرصه اقتصاد
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه اقتصاد پژوهشکده علوم اجتماعی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طرح پژوهشی «کاربرد قواعد فقهی در عرصه اقتصاد» پیشنهادی دکتر مجتبی باقری تودشکی آغاز شد.
معرفی
قاعده فقهي، یک حكم شرعي كلى عام است كه از دليلهاى شرعى به دست آمده و بر موارد خود، همانند تطبیق كلى طبيعى بر افرادش، منطبق می شود و بنابراین احكام شرعي جزئي از تطبیق آن حكم عام بر موارد جزئي خود بدست مي آيد. برخی از قواعد فقهی، مصادیق فراوان و شمول گستردهای دارند و برخی دیگر، افرادشان کمتر است.
قواعد فقه اقتصادی نیز لازم است در زندگی اقتصادی مسلمانان نهادینه شده و در نتیجه مورد عمل همگان قرار گیرد و برای نهادینه شدن نیز لازم است در محیطهای آموزشی کشور درس داده شوند.
در برخی از دانشگاههای کشور در رشته اقتصاد اسلامی، در مقطع کارشناسی، درسی با چنین عنوانی وجود دارد و لکن هنوز یک کتاب درسی مناسب با همین عنوان که به روز باشد و مصادیق و قواعد اقتصادی را دسته بندی مناسب نموده باشد، نوشته نشده است. از این رو این کتاب در صدد است که یک متن درسی قواعد فقه اقتصادی برای مقطع کارشناسی و برای گرایش اقتصاد اسلامی در مقطع کارشناسی ارشد تدوین نماید. البته این کتاب می تواند کمک درسی مناسبی برای درس مبانی فقهی نیز در دانشگاهها مورد استفاده قرار گیرد. از جمله نوآوریهای این طرح در ارتباط با انتخاب قواعد، تقسیم بندی جدید آنها در مباحث اقتصادی و در نهايت تطبیق آنها بر مصادیق اقتصادي اشان با زباني ساده مي باشد.
همراهمان باشید
🔴@research_hu
🔴بررسی تحلیلی تاریخ اقتصادی حوزههای علمیه عصر قاجار
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه تاریخ پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طرح پژوهشی « بررسی تحلیلی تاریخ اقتصادی حوزههای علمیه عصر قاجار» پیشنهادی دکتر محمدزارع بوشهر آغاز شد.
معرفی:
با توجه به اهمیت کارکردی حوزههای علمیه در تقویت اخلاق، معنویت، سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی، انسجام اجتماعی و اسلامی و ترویج تعالیم و معارف اسلامی، پرداختن به تاریخ حوزههای علمیه بویژه دوران معاصر حائز اهمیت است و برای ارتقاء کارامدی حوزه های علمیه نیازمند آگاهی بیشتر نسبت به نظامها، ساختارها و فعالیتهای مختلف در حوزههای علمیه در تاریخ معاصر هستیم، این تحقیق تلاش دارد که در ضمن یک گام از یک کلان پروژه اقدام به بررسی تاریخ اقتصادی حوزههای علمیه عصر قاجار نماید و منابع اقتصادی، هزینه کردها و پیامد و آثار آن را بررسی و تحلیل می نماید.
رسیدن به پاسخ این پرسش که اقتصاد حوزههای علمیه در عصر قاجار شاهد چه تحولاتی در مقایسه با گذشته بوده است و نیز تامین منابع مالی حوزهها به چه شیوههای صورت گرفته است و برجسته شدن دریافت وجوهات شرعی از جمله خمس چگونه اقتصاد حوزه ها را دگرگون نموده و حتی تحولات ساختاری ایجاد کرده است موضوع این پژوهش است.
همراهمان باشید
🔴@research_hu
_____________________
🔴تحلیل و نقد مواجهه المیزان با روایات تفسیری
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه قرآن پژوهی پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طرح پژوهشی « تحلیل و نقد مواجهه المیزان با روایات تفسیری» پیشنهادی دکتر مسعود تاجآبادی آغاز شد.
معرفی
این پژوهش برآن است مواجهه علامه طباطبایی(ره) با روایات تفسیری را بکاود؛ یعنی از یک سو اندیشه و دادههای ایشان را تحلیل و به نقد نموده و از سوی دیگر نقدهای برخی پژوهشگران درباره رویکرد روایی ایشان را ارزیابی کند؛ و این دو مهم را هم درباره اصول و مبانی روایی ایشان و هم در مواجهه شان با روایات گوناگون کنکاش نماید؛ و در نهایت روشن سازد که در روش تفسیری علامه طباطبایی(ره)، قرآن و سنت ضمن رعایت استقلال و خود کفایی قرآن در دلالت بر مقاصدش، پیوندی ناگسستنی و خدمات متقابل و معناداری دارند.
همراهمان باشید
🔴@research_hu
______________
🔴مسئولیت مدنی ناشی از اعمال حاکمیت
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه حقوق و فقه اجتماعی پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طرح پژوهشی « مسئولیت مدنی ناشی از اعمال حاکمیت» پیشنهادی دکتر محمد صالحی آغاز شد.
معرفی:
به موجب حکم اولی، هر شخصی که به دیگری زیان ناروایی وارد کند، مسئول جبران خسارت وارده است و همچنین هر شخصی اعم از حقیقی و حقوقی طرف حق و تکلیف است و کاملترین شخص حقیقی نیز دولت می باشد و مطابق ماده 588 قانون تجارت " شخص حقوقی می تواند دارای کلیه¬ی حقوق و تکالیفی شود که قانون برای افراد قائل است مگر حقوق و وظایفی که بالطبیعه فقط انسان ممکن است دارای آن باشد مانند حقوق و وظایف ابوت و بنوت و امثال ذالک" بر این اساس هرگاه زیانی از ناحیه دولت نیز ایجاد گردد باید پاسخگوی آن باشد. با این وجود مطابق مقرره ماده 11 ق. مسئولیت مدنی، دولت در قبال زیانهای ناشی از اعمال حاکمیت ملزم به جبران خسارت نیست و بر این اساس، حقوقدانان با تفکیک اعمال دولت به اعمال تصدی و حاکمیت، دولت را فقط نسبت به اعمال تصدی مسئول دانسته و نسبت به اعمال حاکمیت مسئول جبران خسارت نمی دانند. اعمال حاکمیتی اعمالی هستند که اداره جامعه، برقراری نظم عمومی و حفظ کیان نظام به آن وابسته است و خارج از توان سایر اشخاص حقیقی و یا حقوقی است. این پژوهش پس از بررسی مفهوم حاکمیت و تصدی در صدد بررسی و پاسخگویی به این سئوال است: هر گاه در نتیجه اعمال حاکمیت دولت زیانی حاصل گردد، چگونه می توان دولت را مسئول و زیان حاصله را مطالبه نمود؟
همراهمان باشید
🔴@research_hu
_________________
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰
از سلسله نشست های خیر ماندگار
نشست علمی
🔸 الگوی مطلوب تکافل اجتماعی در اسلام
🗓 سه شنبه 10 مهر 1403 ساعت 10
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰🎖
کسب جایزه جهانی شهید صدر توسط پژوهشگران پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
حجتالاسلام دکتر حمیدرضا #حسنی و دکتر هادی #موسوی از اعضای هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، رتبه دوم نخستین دوره جایزه جهانی شهید صدر را کسب کردند.
🌐مشروح خبر
https://rihu.ac.ir/fa/news/38490
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔥عکاس اردنی که بصورت شانسی درحال تصویربرداری از آسمان بود چنین اثر هنری را از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی ضبط کرد که ناکامی سامانه های دفاعی ارتش اسرائیل را نیز به تصویر میکشد
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
🔴به زودی منتشر میشود:
کتاب مدیریت رفتار سازمانی پیشرفته اثر دکتر عباس شفیعی عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشکده علوم اجتماعی به زودی توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر می شود.
چکیده
در این نوشتار با بیان رهیافتهای علمی و اسلامی در مباحث مختلف رفتار، پاسخ به سؤال تحقیق مبنی بر چیستی مدلهای اسلامی از مدیریت رفتارسازمانی پیشرفته داده میشود؛ وبالطبع در این مسیر در سطح کلان و خرد متغیرهای مختلف دانش رفتار سازمانی با طرح سوالات چیستی، چرایی و چگونگی در رویکردی اسلامی واکاوی میگردد. این پژوهش به صورت توصیفی – تحلیلی است که جمعآوری اطلاعات در آن کتابخانهای واسنادی و روش تحلیل در آن اجتهادی است؛ نتایج و یافتهها نشان میدهد که رفتارسازمانی در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی با توجه به متغیرهای مختلف تحقیق در هر سطح قابل تحلیل است؛ این تحلیل به صورت سیستمی و با نگاه استراتژیک طرحریزی شده است؛ بدینسان، پاسخ به چیستی، چرایی و چگونگی در سطوح سهگانه در قالب عناصر دروندادی، فرایندی و بروندادی داده میشود؛ در پایان رفتارسازمانی در بخش بینالمللی و با رویکردی استراتژیک واکاوی شده است.
همراهمان باشید
🔴 @research_hu
___________
🔴 بررسی فقهی حقوقی خشونت علیه زنان
با استناد به مصوبه شورای علمی گروه حقوق و فقه اجتماعی پژوهشکده علوم اسلامی طرح پژوهشی «بررسی فقهی حقوقی خشونت علیه زنان» پیشنهادی دکتر احمد احسانیفر آغاز شد.
اهمیت تحقیق
در زمانهای که زمین و زمان، نظام معرفتی و حقوقی اسلام را مکتب خشونتورزی علیه زنان میخوانند، پردازش فقهی این مسأله و تنقیح محققانه و به دور از غرضورزی و ستیزهجویی، و به دور از هیجانات و احساسات مخلّ به نظم فکری و انضباط تحلیلی، و به دور از تحلیلهای عوامانه و سطحی از اهمیتی وصفناشدنی برخوردار است. اتخاذ طریق تحقیقی که نه بازگوکننده احساسات عوام باشد و نه خود را ملزم به همراهی و همدمی با عقلانیت مدرن ببیند، و با هدف دفاع از ارزشهای حقوقی نظام اسلام به بررسی محققانه و بر مبنای انضباط اصولی، و نظم قاعدهای، و با اتخاذ منهج صحیح فقهی، از اهمیت بسیار برخوردار است؛ اهمیتی که نه تنها چهره دین در نظام حقوقیاش را منور میسازد، بلکه اساس دین را از اتهامی بیاساس میزداید.
همراهمان باشید
🔴 @research_hu
May 11
🟢 منتشر شد:
کتاب «منابع تاریخ ائمه اطهار علیهم السلام» اثر حجت الاسلام و المسلمین حسین مرادی نسب عضو هیئت علمی گروه تاریخ پژوهشکده علوم اسلامی توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.
چکیده:
شناسایی منابع و مصادر نخستین گام در تدوین پژوهشی علمی است. کتاب حاضر با عنوان منبعشناسی تاریخ ائمۀ اطهار(ع)، به منظور شناسایی مهمترین آثار کهن و پژوهشهای جدید دربارۀ زندگانی ائمۀ اطهار(ع) در دو بخش تدوین شده است: منابع مستقل یا اختصاصی و منابع غیرمستقل یا غیراختصاصی. در بخش اول، هم منابعی معرفی شده که تاریخ تمام امامان معصوم(ع) را در بر دارد و هم منابعی که در خصوص زندگانی یکی از امامان است. در این بخش، پژوهشهای جدید در تاریخ امامان معصوم(ع) نیز مد نظر قرار گرفته است. در بخش دوم، منابع غیرمستقلی با موضوعات مختلف مانند تاریخ عمومی، انساب، تراجم، جغرافیا، مناقبنگاری، حدیث و... شناسایی شده که جنبههایی از تاریخ ائمه را در خود جای داده است. معرفی تفصیلی مهمترین منابع تاریخ امامان معصوم(ع) در این اثر میتواند یاریگر پژوهشگران و علاقهمندان این حوزه باشد.
همراهان باشید
🔴 @research_hu
🔴 منتشر شد:
کتاب «آسیبشناسی روانی» اثر دکتر مسعود جانبزرگی و دکتر حسن انصاری توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.
چکیده:
آسیبشناسی روانی، بهعنوان یک دانش بنیادین در روانشناسی، به یکی از پایههای اصلی علوم روانشناختی و حوزههای وابسته به آن تبدیل شده است. امروزه توجه به فرهنگ و اثرات آن در سلامت و بیماری بر کسی پوشیده نیست. فرهنگ ایرانی، بهویژه فرهنگ مذهبی مملو از دادههایی برای تبیین مشکلات روانشناختی و نیز درمان آنهاست که در حال حاضر جایگاه خاصی در آموزههای متخصصان ما ندارد. این درحالی است که امروزه در دنیا توجه به فرهنگ مراجعهکنندهها برای دریافت خدمات روانپزشکی بیش از هر زمان دیگری در تاریخ این علم موردتوجه قرار گرفته است. طراحی کتابی در زمینه آسیبشناسی روانی با مطابقتهای فرهنگی، بهویژه اسلامی یکی از ضرورتهای امروز جامعه علمی روانشناسی است. بنابراین مجموعه حاضر به شکل تألیفی و شاید برای نخستین بار با توجه به یافتههای ایرانی و نیز توجه به مسائل فرهنگی و مذهبی مراجعان، هرچند به اجمال، به رشته تحریر درآمده است.
همراهان باشید
🔴 @research_hu
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰
کرسی ترویجی
تأثیر انگارههای معناگرایانه دین بر اخلاق کشاورزی
با ارائه:
🔸دکتر سیدمحمدباقر میرصانع
استادیار پژوهشگاه قرآن و حدیث
ناقدان:
🔸دکتر محمد فتحعلیخانی
استادیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🔸دکتر محمدهادی توکلی
استادیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
دبیر:
🔸دکتر محمدامین خوانساری
استادیار پژوهشگاه قرآن و حدیث
🗓 دوشنبه 16 مهر 1403 ، ساعت 10
📍 قم؛ پردیسان، میدان علوم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🌐جلسه مجازی:
https://skyroom.online/ch/rihu/meeting3
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰
مرکز مطالعات وپژوهشهاي كربلا در عتبه امام حسين (ع) با همکاری پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و دانشکدگان فارابي برگزار می نماید:
واکاوی حجیت شرایع پیشین از دیدگاه سیدعلی طباطبائی با محوریت کاربست آیات قصص در استنباطات فقهی
با ارائه:
🔸دکتر مرضیه بابائی
دکتری علوم قرآن و حدیث
🔸دکتر روح الله شهیدی
دانشیار پردیس فارابی دانشگاه تهران
🔸حبیب حیدرزاده اصفهانی
دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی دانشگاه تهران
ناقد:
🔸الدکتور خالد غفوری الحسنی
عضو هيئت علمى جامعة المصطفى العالمية
دبیر:
🔸دکتر حسین جوان آراسته
استاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛
🗓 سه شنبه 17 مهرماه 1403 ، ساعت 10
📍 قم ، کیلومتر 5 جاده قدیم قم - تهران، دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران، دانشکده الهیات، تالار امام هادی علیه السلام.
🌐جلسه مجازی:
http://vroom.ut.ac.ir/farabi1
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
🟡منتشر شد:
کتاب «سنجش خانواده» اثر آقای دکتر علی هراتیان عضو هیئت علمی گروه خانواده و آقای دکتر مسعود جان بزرگی عضو هیئت علمی گروه روانشناسی پژوهشکده علوم رفتاری توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.
چکیده
تفاوت افراد در ویژگیهای مختلف، انکارناپذیر است و امکان سنجش این ویژگیها، مورد توجه بوده است. روش علمی، مسیری بود برای عبور از روانشناسی غیرتجربی، به روانشناسی تجربی و در این میان، استفاده از آزمونها، نفش بسزایی در پیشبرد مرزهای دانش داشته است. بدین ترتیب ساخت آزمون و استفاده آن در سنجش ویژگیهای فردی و اجتماعی، توسعه پیدا کرد. از جمله حوزه های مهم ارزیابی روانشناختی، حیطه خانواده است که اثری بی بدیل بر سلامت فرد و جامعه دارد. این کتاب بر آن است تا ضمن ارائه کلیاتی در زمینه سنجش، با معرفی کارآمد مقیاسهای بومی و غیربومی حوزه خانواده، مربیان، درمانگران و پژوهشگران این حوزه را در نیل به اهداف خویش یاری رساند.
همراهمان باشید
🟡 @research_hu
هدایت شده از پژوهش و فناوری
🔴فلسفه دین ریچارد سوئینبرن منتشر شد:
🔴کتاب «فلسفه دین ریچارد سوئینبرن» اثر دکتر محمدجواد اصغری از مجموعه آثار گروه فلسفه و کلام پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.
چکیده:
ریچارد سوئینبرن، فیلسوف عقلگرای خداباور، از مشهورترین فیلسوفان دین معاصری است که دیدگاههایش در دفاع از خداباوری اهمیتی ویژه دارد. سوئینبرن در آثار خود کوشیده است
1) از نظرية خداباوری تبیینی درست و سازوار ارائه دهد؛
2) اثبات کند نظرية خداباوری در مقایسه با دیگر نظریههای موجود برای توضیح پدیدههای جهان هستی از ادله و شواهد کافی برخوردار است؛
3) روشن سازد که شواهدی مانند وجود شرور و یا ادلهای همچون استدلال اختفای الهی نمیتواند بر سازواری این نظریه خللی وارد کند.
نویسنده در اثر حاضر کوشیده است تبیینی منسجم و جامع از تلاشهای این اندیشمند برجستة معاصر برای دفاع از خداباوری و پاسخ به پرسشها و ایرادهای وارد شده بر آن، که مجموعة آراء وی در فلسفه دین را در بر میگیرد، ارائه نماید.
نمایشگاه الکترونیکی آثار پژوهشگاه:
🟢 https://rihu.ac.ir/fa/book
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه/همراهمان باشید👇
🟢 @rihu_ac_ir
🟢 @research_hu
هدایت شده از پژوهش و فناوری
🔴کتاب «خلق پول و اعتبار از منظر فقه و اقتصاد» منتشر شد:
کتاب «خلق پول و اعتبار از منظر فقه و اقتصاد» اثر دکتر روح الله مشیری از مجموعه آثار گروه اقتصاد پژوهشکده علوم اجتماعی توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.
چکیده:
از زمان بهرسمیت شناختهشدن پول کاغذی در جوامع مختلف، ابتدا بانکهای تجاری و سپس با گسترش نظام بانکی، بانکهای مرکزی نیز اقدام به خلق پول نمودند. این رویکرد، پیامدهای مهمی در پیداشت که اقتصاددانان را نسبت به این پدیده حساس نمود که در نتیجه آن، در صدد برآمدند که سازوکار انواع خلق پول را تبیین کنند. از منظر مباحث دینی نیز از دیرباز تاکنون، بانک و مسائل پیرامون آن یکی از موضوعات چالشبرانگیز اندیشمندان مسلمان بوده است. بااینوجود، آنچه بیشتر مورد بررسی قرار گرفت، ربا و فروعات آن بوده و کمتر به بحث خلق پول پرداختهاند؛ بنابراین در این نوشتار، ضمن پرهیز از پیچیدگیهای ریاضی در ارائه مفاهیم اقتصادی، در یک بررسی فقهی و اقتصادی سعی شده که خلق پول بهصورت نسبتاً جامع و از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار گیرد؛ این بحث در قالبهای توصیفی واضح بیان میشود تا برای افراد ناآشنا با علم اقتصاد نیز قابلاستفاده باشد.
نمایشگاه الکترونیکی آثار پژوهشگاه:
🟢 https://rihu.ac.ir/fa/book
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه/همراهمان باشید👇
🟢 @rihu_ac_ir
🟢 @research_hu
هدایت شده از پژوهش و فناوری
🔴 کتاب «آسیب شناسی خانواده با نگرش به منابع اسلامی منتشر شد.
کتاب «آسیب شناسی خانواده با نگرش به منابع اسلامی» اثر آقایان دکتر محمدرضا سالاریفر، سجاد فروزش، عباسعلی هراتیان و یحیی داوری از مجموعه آثار گروه خانواده توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و حمایت دبیرخانه حمایت از طرحهای پژوهشی منتشر شد.
🔴 چکیده:
آسیبشناسی خانواده به مطالعه زمینهها و عوامل تضعیف سلامت و پایداری خانواده میپردازد و هدف آن توصیف و تبیین آسیبها در روابط اعضای خانواده و کارکردهای خانواده است. این کتاب، نظریههای آسیبشناسی خانواده را از منظر روانشناختی، جامعهشناختی و معنوی اسلامی ارائه داده است. برخی آسیبهای خانوادگی عبارتاند از: همباشی، همجنسگرایی، تجردزیستی، ازدواج نابهنگام، مشکلات دوران عقد، ضعف دانش و مهارت همسرداری، مشکلات ارتباطی و ساختاری خانواده، مشکلات جنسی، تعارض، پیمان شکنی، خشونت زناشویی، ناباروری، اعتیاد و طلاق. آسیبهای روابط با فرزندان در موارد زیر بررسی شد: بیمیلی به فرزندآوری، سبک تربیتی نامناسب، چالشها در تربیت دینی، علمی، اجتماعی و اخلاقی فرزندان؛ کودکآزاری، شکاف نسلی، مشکلات هویتی، فرار از خانه، مشکلات فرزندان بزرگسال در خانواده و مسائل فرزندان تکسرپرست. آسیبهای محیطی خانواده در ضمن موارد زیر بررسی شد: مشکلات در روابط با خانوادههای اصلی، خویشان و دوستان، مشکلات مربوط به اشتغال زن و شوهر، مشکلات ناشی از مسائل اجتماعی و آسیبهای مرتبط با رسانهها.
نمایشگاه الکترونیکی آثار پژوهشگاه:
🟢 https://rihu.ac.ir/fa/book
همراهمان باشید
🟢 @rihu_ac_ir
🟢 @research_hu
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰
گروه تاریخ اسلام با همکاری گروه فلسفه و کلام اسلامی برگزار می کند:
کرسی ترویجی
بررسی امکان بهره مندی یعقوب ابن اسحاق کندی از امام حسن عسکری علیه السلام
با ارائه:
🔸دکتر محمدهادی توکلی
استادیار فلسفه و کلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
ناقدان:
🔸حجت الاسلام قاسم خانجانی
استادیار تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🔸مهدی عسگری
پژوهشگر فلسفه
دبیر:
🔸حجت الاسلام رمضان محمدی
استاد تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🗓 شنبه 21 مهر 1403 ، ساعت 10
📍 قم؛ پردیسان، میدان علوم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🌐جلسه مجازی:
https://skyroom.online/ch/rihu/meeting3
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|همراهمان باشید👇
@rihu_ac_ir
🔵 منتشر شد:
کتاب «جامعه شناسی توسعه مروری بر تجربه کشورهای اسلامی در حال توسعه» اثر دکتر مهدی نصیری از مجموعه آثار گروه جامعه شناسی پژوهشکده علوم اجتماعی توسط انتشارات پژوهشگاه منتشر شد.
🔵 چکیده
شناخت واقعیتهای کشورهای اسلامی یکی از راههای رسیدن به توسعه و پیشرفت در این کشورها است. در کشورهای اسلامی بسترهای اجتماعی، فرهنگی، دینی، عقاید و باورهای مشترک جوامع، وضعیتی را رقم میزند که بدون توجه به این ویژگیها، شرایط دسترسی به توسعه را با چالش مواجه مینماید و علاوه بر آن مؤلفهها و شاخصهای جدیدتری در بستر توسعه ایجاد مینماید. در کتاب «جامعهشناسی توسعه، مروری بر تجربه کشورهای اسلامی در حال توسعه» ضمن شناخت مفاهیم توسعه با نگاهی جامعهشناختی، وجوه مشترک تجربه کشورهای اسلامی که سرنوشت مشترکی را برای این کشورها رقم زده، مورد کنکاش قرار میگیرد. این کتاب در هفت فصل تنظیم شده است. در فصل اول ادبیات مفهومی جامعهشناسی توسعه ناظر بر کشورهای اسلامی تعریف و بازخوانی میشود. در فصل دوم نگاهی به تحولات خاورمیانه و کشورهای اسلامی در دوره معاصر میشود. فصل سوم و چهارم به تجربه کشورهای اسلامی با مرور مکتب نوسازی اولیه و نوسازی جدید اختصاص دارد. در فصل پنجم مکتب وابستگی و فصل ششم وضعیت جهانیشدن در کشورهای اسلامی بیان میگردد. در فصل پایانی ابعاد و مؤلفههای توسعه و پیشرفت از منظر اسلام بحث میشود. این کتاب برای دروس جامعهشناسی توسعه و جامعهشناسی کشورهای اسلامی (جهان اسلام) مناسب است.
همراهمان باشید
🔵 @research_hu
__________
🟠 به زودی منتشر میشود:
کتاب «جغرافیای تاریخی سرزمین مقدس در عصر صلیبی» اثر دکتر عبدالله ناصری طاهری از مجموع آثار گروه تاریخ پژوهشکده علوم اسلامی به زودی توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر میشود.
🟠چکیده
جنگهای صلیبی از مهمترین حوادث تاریخی بشر و بهویژه اسلام و مسیحیت است. جنگهای متعددی که تاریخ و جغرافیای محیطی دریای مدیترانه را متأثر کرد و سپس به داخل اروپا و بخشهای مرکزی جهان اسلام کشیده شد. این حادثه مهم در ادبیات تاریخی و جغرافیای مسیحیت، برخلاف ادبیات اسلامی، پررنگ و مبسوط است، سفرنامههای اختصاصی معاصر جنگهای صلیبی فصل مهمی از تاریخ اجتماعی است که ذیل جغرافیای تاریخی قابل توصیف است. تعداد سفرنامههای صلیبی (برخلاف تنها سفرنامه اختصاصی مسلمانان) متنوع و حاوی نکات ارزشمندی است. تنها سفرنامه اسلامی (سفرنامه الاعتبار) در توصیف سطح اخلاقی، علمی و فرهنگی مسیحیان صلیبی در شرق مدیترانه موفق عمل کرده است؛ وصفی که بهخوبی اوضاع تاریک قرون وسطای اروپا را نشان میدهد. نُه سفرنامه صلیبی اطلاعات متنوعتری از شرق مدیترانه اشغال شده به دست صلیبیها برجای میگذارد؛ از جمله جغرافیای انسانی و شهر و روستایی این مناطق. در مجموع این کتاب را باید سرفصل مهمی در جغرافیای تاریخی اراضی تصرفشده در سواحل شرقی مدیترانه در دو قرن رویارویی هلال و صلیب دانست.
همراهمان باشید
🟠 @research_hu
____________
پژوهشگاه حوزه و دانشگا.pdf
3.6M
👆👆👆👆👆👆👆👆👆
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نهادی حوزهبنیاد با هدف بازسازی علوم انسانی و بازسازی نظام اجتماعی از طریق کمک به ایجاد دانشگاهی طراز انقلاب اسلامی در پی فرمان امام«ره» برای تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی تأسیس شد. حفظ و نگهداری از این نهاد به رغم اهمیت و جایگاهی که برای انقلاب دارد با چالشها و افت و خیزهای فراوانی روبرو بود. تشکیل این نهاد در واقع راهحلی برای عبور انقلاب نوپای اسلامی از بحرانهایی بود که نظامهای فکری و اجتماعی بیگانه برای ایران اسلامی ایجاد کرده بودند. با این حال ضرورت انقلاب فرهنگ و لزوم تحول دانشگاههای ناکارآمد به دانشگاهی مستقل و مفید به حال ملت ایران، جامعه علمی ایران را به این سمت سوق داد که در تعاملی فکری میان حوزه و دانشگاه، زمینههای استقلال فکری جامعه اسلامی ایران را در قالب یک همکاری علمی فراهم سازند. همکاری میان اعضای ستاد انقلاب فرهنگی و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با مأموریت بازسازی علوم انسانی آغاز شد و با طرحی مصوب، مرکزی با نام «دفتر همکاری حوزه و دانشگاه» تأسیس شد. گرچه مراحل رشد این مرکز به تناسب گستره مأموریتی که داشت با موانع فراوانی روبرو بود، اما امروزه بهرغم کمبود امکانات به یک پژوهشگاه پیشرو در علوم انسانی اسلامی تبدیل شده است؛ پژوهشگاهی که چونان نهادی علمی اعماق تفکر جامعه علوم انسانی را هدف خود قرار داده، زمینهساز بسیاری از بحثهای بنیادین و روششناختی در حوزه علوم انسانی شده است.
همراهمان باشید
🔴 @research_hu
هدایت شده از حیدر فروزان
شناخت و تعلیم؛
فقه تعلیم و تربیت؛
فقه سلامت و پزشکی؛
فقه خوراکیها و نوشیدنیها؛
فقه ورزش؛
فقه سیاستهای حکومتی؛
فقه حکومت؛
فقه ولایت؛
فقه امت؛
فقه سرزمین؛
فقه قوه مجریه؛
فقه قوه فرهنگی؛
فقه قوه نظامی و امنیتی؛
فقه قوه قضائیه و عدلیه؛
فقه حقوق بشر؛
فقه اخلاق انسانی؛
فقه اجتماع؛
فقه فرهنگ و سبک زندگی؛
فقه زنان؛
فقه کودکان؛
فقه خانواده؛
فقه حسبه و امر به معروف و نهی از منکر؛
فقه مدیریت؛
فقه اقتصاد؛
فقه مالکیت فکری؛
فقه بانکداری، بورس و صرافی؛
فقه تعاون؛
فقه اقتصاد خیریه و اوقاف؛
فقه ارتباطات بینالملل و دیپلماسی؛
فقه جهاد و دفاع؛
فقه اطلاعات و امنیت؛
فقه هنرهای زیبا؛
فقه رسانه؛
فقه فضای مجازی؛
فقه طبیعت و محیط زیست؛
فقه توسعه و پیشرفت؛
فقه فناوری؛
فقه شهرسازی و عمران؛
فقه تمدن؛
فقه زیستفناوری؛
فقه مبارزه با فساد؛
فقه استاندارد.
واجدین شرایط
این برنامه ویژه اعضای هیئتعلمی حوزوی (۱. اعضای هیئتعلمی مؤسسات حوزوی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۲. اعضای هیئتعلمی مورد تأیید مرکز مدیریت حوزههای علمیه بر اساس آییننامه همترازی) بوده و حمایت از طرحهای پژوهشی را شامل میشود.
فایلهای پیوست
فرم پیشنهاده طرحهای پژوهشی
تاریخ فراخوان
این فراخوان از تاریخ ۱۵ مرداد ماه ۱۴۰۳ تا ۱۵ مهر ماه ۱۴۰۳ مهلت داشت و این مهلت تا ۳۰ مهرماه تمدید شد.
مبلغ حمایت
سقف حمایت برای طرحهای پژوهشی در این فراخوان حداکثر ۳۰۰ میلیون تومان پیشبینی شده است.
تذکر: میزان حمایت با توجه به موضوع تحقیق (بینرشتهای بودن موضوع، بیپیشینه بودن و مانند آن)، تعداد همکاران تحقیق، مدت زمان اجرای تحقیق و غیره تعیین میشود.
شیوه ثبت نام و ارسال درخواست
پژوهشگران گرامی جهت ثبتنام میتوانند به سامانه کایپر مراجعه و از طریق بخش متقاضیان/ پژوهشگران اقدام نمایند. درصورتیکه در این سامانه پروفایل مشخصات فردی ندارید ابتدا ثبتنام نموده و سپس بهوسیله نام کاربری (Email) و رمز عبور اعطا شده وارد سامانه شوید. پس از ورود در بخش ارسال طرح جدید میتوانید از کارتابل کارگروه فراخوان ویژه علوم و معارف دینی اقدام به ارسال طرح نمایید.
مسئول پاسخگویی
پژوهشگران پس از مطالعه توضیحات فراخوان و آییننامههای مربوطه در پورتال بنیاد علم، در صورت داشتن هر گونه ابهام یا سؤال در خصوص فرایند ارسال طرح، شرایط و محتوای علمی فراخوان میتوانند از پروفایل خود در سامانه کایپر اقدام به ارسال تیکت برای کارگروه علوم و معارف دینی نمایند.
علاقمندان میتوانند اخبار و رویدادهای بنیاد ملی علم را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنند:
کانال بنیاد ملی علم ایران در بله: https://ble.ir/insf_pr
کانال بنیاد ملی علم ایران در ایتا: https://eitaa.com/insf_pr
کانال بنیاد ملی علم ایران در تلگرام: https://t.me/insf_pr
صفحه بنیاد ملی علم ایران در اینستاگرام instagram.com/insf_pr