eitaa logo
معارف قرآنی
188 دنبال‌کننده
232 عکس
46 ویدیو
9 فایل
لینک گروه اصلی که تدریس صورت میگیرد . https://eitaa.com/joinchat/1318387737C8253190d61 لينک گروه کپی با ذکر#صلوات
مشاهده در ایتا
دانلود
ترجمه حدیث ــــــــــــــــــــــــ آيـا آنـهـا تـو را بـه جـمـع خـود دعـوت نـكـردنـد و مـركـزيـتـى بـوسـيـله تـو تشكيل ندادند كه آسياى ظلم آنها بر محورش مى گردد؟ آيا تو را پلى براى عبور به سوى بلاهاى خود قرار ندادند؟ بـوسيله تو نردبانى براى ضلالتشان ، و مبلغى براى گمراهى و جهلشان ، و رهروى بـراى راه نـنـگـيـنـشـان سـاخـتـنـد، و نـيـز بـوسـيـله تـو، عـلمـا را زيـر سـؤ ال ميكشند و قلوب ساده لوحان جاهل را به دام مى افكنند... آنـهـا در مـقـابل چيزى كه از تو گرفتند، چه كم بهائى به تو پرداختند؟! و در برابر آنچه از تو ويران كردند چه كم آباد نمودند. انـدكـى در بـاره خـود بـيـنديش كه هيچكس دلسوز تو جز خودت نيست ، و همچون يك انسان مسئول به حساب خويش رسيدگى كن .
بـه راسـتى اين منطق گويا و رساى امام (عليه السلام ) هر عالم دربارى و وابسته را مى تواند متوجه عاقبت شوم خود كند. ابن عباس مى گويد: آيه (رب بما انعمت على فلن اكون ظهيرا للمجرمين) از جمله آياتى است كـه گـواهى مى دهد بر اينكه پشتيبانى مجرمان ، جرم و گناه است و كمك به مؤ منان اطاعت فرمان خدا.
ومن الله التوفیق آیدی کانال آرشیو تفسیر قرآن 🌸 @retain🌸
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹📖🌹 🌹 نماهنگ بسیار زیبای قرائت آیة الکرسی 👌آیه الکرسی عظیم‌ترین آیه در قرآن است. اَللّهُــمَّ عَجـِّـل لِوَلیِّــکَ الفَــــرَج 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷 🌹@retain🌹
توجه توجه ✅✅✅✅ تفسیر قرآن 🕰زمان : روزهای زوج هفته ساعت ۱۹ 👤اجرا کننده : آقای سید عبداله هاشمی لینک کانال آرشیو @retain .....
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
سلام ودرود به خوبان علاقمند به علوم قرآنی ، خصوصا بحث تفسیر در جلسات گذشته شرح وتفسیر سوره مبارکه قصص را تا پایان آیه 17در حد وسع وتوان بیان کردیم وامشب ان شاء الله ادامه خواهیم داد از آیه 18
سورةالقصص آیه 18 ـــــــــــــــــــــــــــــــــ فَأَصْبَحَ فِي الْمَدِينَةِ خَائِفًا يَتَرَقَّبُ فَإِذَا الَّذِي اسْتَنصَرَهُ بِالْأَمْسِ يَسْتَصْرِخُهُ قَالَ لَهُ مُوسَىٰ إِنَّكَ لَغَوِيٌّ مُّبِينٌ ﭘﺲ [ ﻣﻮﺳﻲ ﺁﻥ ﺷﺐ ﺭﺍ ] ﺩﺭ ﺁﻥ ﺷﻬﺮ ﺑﺎ ﺣﺎﻟﺖ ﺑﻴﻢ ﻭ ﻧﮕﺮﺍﻧﻲ ﺻﺒﺢ ﻛﺮﺩ ، ﺩﺭ ﺣﺎﻟﻲ ﻛﻪ [ ﺁﺛﺎﺭ ﻭ ﻋﻮﺍﻗﺐ ﺣﺎﺩﺛﻪ ﺍﺗﻔﺎﻕ ﺍﻓﺘﺎﺩﻩ ﺭﺍ ]ﺍﻧﺘﻈﺎﺭ ﻣﻰ ﻛﺸﻴﺪ ، ﭘﺲ ﻧﺎﮔﻬﺎﻥ ﺩﻳﺪ ﺁﻧﻜﻪ ﺩﻳﺮﻭﺯ ﺍﺯ ﺍﻭ ﻳﺎﺭی ﺧﻮﺍﺳﺘﻪ ﺑﻮﺩ ، ﺩﻭﺑﺎﺭﻩ ﻭی ﺭﺍ ﺑﻪ ﻓﺮﻳﺎﺩﺭسی ﻣﻰ ﺧﻮﺍﻧﺪ ، [ ﻣﻮسی ﺑﻪ ﺍﻭ ] ﮔﻔﺖ : ﻫﻤﺎﻧﺎ ﺗﻮ ﮔﻤﺮﺍهی ﺁﺷﻜﺎﺭ ﻫستی ، [ ﻭ ﮔﻤﺮﺍﻫﻴﺖ ﺍﺯ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺑﺪﻭﻥ ﻗﺪﺭﺕ ﻭ ﻧﻴﺮﻭ ﺑﺎ ﻓﺮﻋﻮﻧﻴﺎﻥ ﺑﻪ ﺯﺩ ﻭ ﺧﻮﺭﺩ ﻣﻰ ﭘﺮﺩﺍﺯی ، ﭘﻴﺪﺍﺳﺖ . ](١٨)
شرح وتفسیر آیه : ــــــــــــــــــــــــــــ فرداى آن روز را موسى در آن شهر ماند و ترسان از رويداد ديروز، هر لحظه در انتظار رويدادى تازه بود و گوش به زنگ به سر مى برد تا واكنش فرعون و فرعونيان را به دست آورد و آن گاه تصميم بگيرد كه چه بايد كرد؟
با کشته شدن یک قبطی بدست موسی (ع) فصل جدیدی در این قصه شگفت آور رقم میخورد . در آیه 18وآیات بعد ، با چهارمين صحنه اين سرگذشت پرماجرا روبرو مى شويم . مسئله كشته شـدن يـكـى از فـرعونيان به سرعت در مصر منعكس شد و شايد كم و بيش از قرائن معلوم بـود كـه قـاتـل او يك مرد بنى اسرائيلى است ، و شايد نام موسى (ع) هم ، در اين ميان بر سر زبانها بود.
البـته اين قتل يك قتل ساده نبود، جرقه اى براى يك انقلاب و يا مقدمه آن محسوب مى شد، و دسـتـگـاه حـكـومـت نـمـيـتـوانـسـت بـه سـادگـى از كـنـار آن بـگـذرد كـه بـردگـان بـنى اسرائيل قصد جان اربابان خود كنند! لذا در این آيـه مى خوانيم : به دنبال اين ماجرا، موسى در شهر، ترسان بود و هر لحظه در انتظار حادثه اى ، و در جستجوى اخبار (فاصبح فى المدينة خائفا يترقب ).
«یَتَرَقَّبُ» از ماده «ترقب» ، به معنی انتظار کشیدن است و موسی در این‌جا در انتظار پیامدهای این حادثه بود و نیز در انتظار اخبار آن و این جمله از نظر اِعراب «خبر» بعد از «خبر» است هرچند بعضی احتمال داده‌اند «حال» بعد از «حال» باشد ولی بسیار بعید است
درست در این لحظات تشویش واضطراب بود كه با منظره ديگرى رو برو گرديد، و ديد همان مرد اسرائيلى ديروز - كه از موسى يارى خواسته بود - دگرباره با مردى ديگر درگير شده و با ديدن موسى باز هم فرياد دادخواهى سرداد و از موسى يارى خواست تا در پرتو كمك او، از شرّ دشمن نجات يابد. «فَإِذَا الَّذِي اسْتَنْصَرَهُ بِالْأَمْسِ يَسْتَصْرِخُهُ»
«یَسْتَصْرِخ» از «استصراخ» به معنی کمک و یاری طلبیدن است ولی دراصل به معنی جار وجنجال و فریاد کشیدن و یا از دیگری تقاضای فریاد زدن می باشد و این امر معمولاً ملازم با یاری طلبیدن است
امـا مـوسـى بـه او گـفـت : تـو بـه وضـوح ، انـسـان جاهل و گمراهى هستى ! (قال له موسى انك لغوى مبين ). هـر روز بـا كـسى گلاويز مى شوى و دردسر مى آفرينى و دست به كارهائى ميزنى كه الان مـوقـع آن نـيـسـت ، مـا هـنـوز گرفتار پى آمدهاى برنامه ديروز توئيم كه امروز نيز تجديد برنامه كردى !.
در تفسیر مجمع البیان نقل است از ابن عباس» که : هنگامى كه جسد مرد قبطى كشف شد فرعونيان جريان را به فرعون گزارش كردند. او پرسيد آيا مى دانيد چه كسى او را كشته است تا گواهى دهيد؟ گفتند: نه، فرعون دستور پى گيرى و تشكيل پرونده داد و در همان شرايط بود كه به درگيرى يكى از بنى اسرائيل با يكى از فرعونيان برخوردند و ديدند كه او از موسى يارى مى طلبد. «قالَ لَهُ مُوسى إِنَّكَ لَغَوِيٌّ مُبِينٌ.»
منظور موسى (ع) در گمراه خواندن آن مرد، نه گمراهى عقيدتى و دينى است، بلكه منظور آن حضرت اين است كه درگيرى با فرعونيان - كه هم از نظر شمار بسيارند و هم تا دندان مجهز و مسلح هستند - كارى نادرست و بدور از حكمت و فرزانگى است.
پیام های مهم آیه 18 ـــــــــــــــــــــــــــــــــ 1- هر ترسی مذموم نیست،ترس از نرسیدن به اهداف خود و یا دستیابی دشمن به آرزوهایش،ترس پسندیده است. «خائِفاً یَتَرَقَّبُ» 2- از بازتاب کارها و تصمیمات خود مراقبت کنیم. «یَتَرَقَّبُ» 3- با وجود آنکه موسی در کاخ فرعون زندگی می کرد،ولی با مردم رابطه داشت و در میان آنان به شخصی مصلح شهرت یافته بود. «یَسْتَصْرِخُهُ» 4- اگر در جایی وظیفه تقیّه است و باید به خاطر مصالحی اهداف مکتوم بماند، نباید هر روز دست به تحرّک و آشوبی زد و عدم رعایت این موضوع،گناه محسوب می شود. «إِنَّکَ لَغَوِیٌّ مُبِینٌ» 5-خودی های بی توجّه را باید توبیخ کرد و نباید به خاطر حزب و گروه،خلاف آنان را نادیده گرفت. «إِنَّکَ لَغَوِیٌّ مُبِینٌ»
سورةالقصص آیه19 ـــــــــــــــــــــــــــــــــــ فَلَمَّا أَنْ أَرَادَ أَن يَبْطِشَ بِالَّذِي هُوَ عَدُوٌّ لَّهُمَا قَالَ يَا مُوسَىٰ أَتُرِيدُ أَن تَقْتُلَنِي كَمَا قَتَلْتَ نَفْسًا بِالْأَمْسِ إِن تُرِيدُ إِلَّا أَن تَكُونَ جَبَّارًا فِي الْأَرْضِ وَمَا تُرِيدُ أَن تَكُونَ مِنَ الْمُصْلِحِينَ ﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ ﺧﻮﺍﺳﺖ ﺑﺎ ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺩﺷﻤﻦ ﻫﺮ ﺩﻭﻱ ﺁﻧﺎﻥ ﺑﻮﺩ ﺑﻪ ﺳﺨﺘﻲ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩ ﻛﻨﺪ [ ﻭ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺑﻨﻲ ﺍﺳﺮﺍﺋﻴﻠﻲ ﻣﻈﻠﻮم ﺩﻓﺎﻉ ﻧﻤﺎﻳﺪ ، ﻣﺮﺩ ﺳﺘﻤﺪﻳﺪﻩ ﺑﺎ ﺍﺭﺯﻳﺎﺑﻲ ﺍﺷﺘﺒﺎﻫﺶ ﺩﺭ ﺣﻖّ ﻣﻮﺳﻲ ﺑﻪ ﺗﺼﻮﺭ ﺁﻧﻜﻪ ﻣﻮﺳﻲ ﻗﺼﺪ ﻭﻱ ﺭﺍ ﺩﺍﺭﺩ ] ﮔﻔﺖ : ﺍﻱ ﻣﻮﺳﻲ ! ﺁﻳﺎ ﻣﻰ ﺧﻮﺍﻫﻲ ﻣﺮﺍ ﺑﻜﺸﻲ ﭼﻨﺎﻥ ﻛﻪ ﺩﻳﺮﻭﺯ ﻳﻚ ﻧﻔﺮ ﺭﺍ ﻛﺸﺘﻲ؟ ﺗﻮ ﻣﻰ ﺧﻮﺍﻫﻲ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺳﺮﺯﻣﻴﻦ ﻓﻘﻂ ﻳﺎﻏﻲ ﻭ ﺳﺮﻛﺶ ﺑﺎﺷﻲ، ﻭﻧﻤﻰ ﺧﻮﺍﻫﻲ ﺍﺯ ﻣﺼﻠﺤﺎﻥ ﺑﻪ ﺷﻤﺎﺭ ﺁﻳﻲ !(١٩)
شرح وتفسیر آیه19 ــــــــــــــــــــــــــــــــ در این آیه جملاتی خطاب به حضرت موسی (ع) نقل شده ، از دهان کسی که هویت اش دربین مفسرین مورد اختلاف است. درمتن آیه دقیقا مشخص نکرده چه کسی موسی (ع) را مورد خطاب قرار داده ، فلذا حقیر دو نظریه از تفاسیر مختلف را نقل به مضمون مینمایم ، که ان شاءالله راه خطا نپیموده باشیم
نظریه اول را به نقل از تفسیر مجمع البیان نقل میکنم به شرح زیر:👇👇 سرانجام موسى دلش به حال آن مرد سوخت و در پاسخ به دادخواهى اش گام به پيش نهاد تا شرّ تجاوز كار را از سر او كوتاه كند، امّا هنگامى كه خواست آن مرد قبطى را - كه در حقيقت دشمن هر دو نفر آنان بود - با دليرى و توانمندى بگيرد، آن مرد كه از بنى اسرائيل بود، پنداشت كه موسى از درگيرى امروز او ناراحت شده و چون او را ماجراجو و گمراه خوانده، اينك مى خواهد به يارى مرد قبطى برخيزد و او را كيفر كند، به همين جهت فرياد برآورد كه: هان اى موسى! آيا مى خواهى مرا نيز بسان آن مرد بيدادگرى كه ديروز با يك مشت كارش را ساختى، بكشى؟
بیشتر مفسرین نظریه فوق را با توجه به آیه قبل [که در آن موسی (ع) مرد اسرائیلی را بخاطر روحیه ستیزه جویی و درد سر درست کردن برای خودش مورد شماتت قرار داد] مورد قبول قرارداده اند وتعداد بسیار اندکی از مفسرین به نظریه دوم اقبال نشان داده اند که مرد قبطی چنین سخنانی بر زبان آورده است