🔻 با جابجایی برداشت آب، بخشی از فرونشست را میتوان کنترل کرد
مسعود مرسلی، عضو هیات علمی گروه زمینشناسی دانشگاه اصفهان:
🔹بدنه علمی در ایران، به فرونشست همچنان در حد همان مسئله پایش نگاه میکند؛ یعنی وقتی از فرونشست صحبت میکنیم، منظورمان این است كه كجا فرونشست دارد و چه میزان! هنوز در همین فاز هستیم؛ بعد هم چند پیشنهاد تئوری میدهیم كه مثلا مصرف و بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی باید كم شود كه این را همه میدانند!
🔹در اصفهان هرچه به سمت جنوب و غرب میرویم، دانههای خاک درشتتر شده و حساسیت فرونشست كمتر میشود؛ اما هرچه به سمت شمال و شرق میرویم، دانهها ریزتر میشود؛ مثلاً شاهینشهر و حبیبآباد در شمال. این مناطق ازنظر ظرفیت فرونشست، خطرناکتر است.
🔹درست است كه باید به سمت كاهش برداشت برویم، اما با جابهجایی همین برداشت فعلی آب در اصفهان خیلی از فرونشستها را میتوان كنترل کرد. امروز به دلیل تأمین آب شرب و كشاورزی بالاخره باید حجمی از آب زیرزمینی را برداشت كرد اما میشود این برداشتها را در جاهایی تغییر مکان داد؛ یعنی از مكانهایی كه ظرفیت فرونشست بیشتری دارند، كمتر برداشت كنیم و درعوض، در مکانهای با استعداد فرونشست كمتر، برداشت را بالا ببریم.
#روایت_اصفهان
💡مشروح گفتوگوی «روایت اصفهان» درباره راهکارهای فرونشست را در لینک زیر بخوانید:
🆔 isfahanziba.ir/61043
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan
🔻 «جمعیت» معیار صحیحی برای تعریف شهر نیست!
محمدحسین رامشت، استاد تمام جغرافیای طبیعی دانشگاه اصفهان:
🔹در کشور ما معمولا «جمعیت» مبنای تعریف شهر است درحالیکه از دیدگاه جغرافیا و علوم اجتماعی، شهر یک نقطه و کریستال زیست است و باید یک هاگ حیاتی وجود داشته باشد تا شهر شکل بگیرد.
🔹شهرهای باسابقه یک پشتوانه مفهومی دارند که اصطلاحاً به آن «هویت مکانی» گفته میشود. هر نقطهای که در آن آبوخاک مناسب وجود داشت، نمیتواند ظرفیت سکونت هم ایجاد کند. بلکه هویتی باید داشته باشد که بتواند سکونت را تعریف کند. مفهوم شهر، مفهومی اعتباری نیست که ما به آن اعتبار دادهباشیم؛ بلکه یک اثر وجودی از یک مکان است.
🔹بهعبارتدیگر، مکان باید هویتی داشته باشد تا به شهر تبدیل شود. اگر مکان هویت دیگری داشته باشد، میتواند روستا شود. اینگونه نیست که یک عده دورهم جمع شوند و بگویند ما میخواهیم یک روستا درست کنیم و آنجا هم تبدیل به روستا شود.
#روایت_اصفهان
💡مشروح گفتوگوی «روایت اصفهان» با دکتر رامشت را در لینک زیر بخوانید:
🆔isfahanziba.ir/63847
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan
🔻 «جی» به معنای «آبرفتشده» است/ اصفهان یک ابرسیلاب را تجربه کردهاست
محمدحسین رامشت، استاد تمام جغرافیای طبیعی دانشگاه اصفهان:
🔹در سمت بیمارستان شهید چمران، بعد از پل شهرستان، آثار یک دریاچه و رسوبات آن وجود دارد و بعدازآن، رسوبات یک سیلاب بزرگ نمایان میشود. درون آن سیلاب جسد خاصی پیدا کردیم که دانشگاه علومپزشکی با مطالعه استخوانهای آن متوجه شد مربوط به پسری 11ساله است. نتیجه میگیریم مدنیتی که در این نقطه اصفهان تشکیل شده بود، بهوسیله یک ابرسیلاب از بین میرود.
🔹یک اندیشمند فرانسوی که مطالعات رسوبشناسی داشت، به تپههای اشرف اصفهان آمد و با کمک او توانستیم سفالها و شیشههایی پیدا کنیم. این دانشمند فرانسوی گفت که این شیشهها متعلق به مصر است. چون در آن زمان در اصفهان نمیتوانستند شیشه تولید کنند، آن را از مصر میآوردند. همین شیشهها را در کرمان هم پیدا کردیم و این نشان میدهد در آن زمان، بین تمدن سند و دلتای نیل در مصر با مرکز ایران، ارتباط وجود داشته است.
🔹«ولیکوفسکی» در کتابش با عنوان «و جهان واژگون شد» از کلمه «جی» استفاده میکند و آن را به معنی «آبرفتشده» بهکار میبرد که میدانیم «جی» نام دیگر اصفهان است؛ بنابراین تمدن بسیار عظیمی که در این منطقه بوده بهوسیله یک ابرسیلاب از بین رفته است. آثار آن سیلابها اکنون بهصورت تراسهای آبرفتی وجود دارد که به شکل پلکانی هستند.
#روایت_اصفهان
💡مشروح گفتوگوی «روایت اصفهان» با دکتر رامشت را در لینک زیر بخوانید:
🆔isfahanziba.ir/63847
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan
🔻 «اسطوره» برخاسته از فرهنگ دینی و طینت الهی بشر است
🔹چه نسبتی بین اسطوره و دین برقرار است؟ اگر بخواهیم براساس نگاه اگوست کنت پیش برویم، ادیان الهی صورت تکاملیافته اسطوره در مرحله ربانی عقل بشر هستند. اگوست کنت سه مرحله برای اندیشه بشر قائل بود: ربانی، متافیزیکی و اثباتی. شاید منشأ بسیاری از ناسازگاریها بین مسئله اسطوره و متدینان، همین نظریه اگوستکنت باشد.
🔹همانگونه که شهید مطهری به آن پرداخته، انبیا برخلاف فلاسفه، تنها با عقل انسانها مواجه نبودهاند. انبیا با تمام ساحات وجودی انسانها مواجه میشدهاند و اگر بخواهیم تمام ساحات وجودی انسان را لحاظ کنیم، باید مقیم فرهنگ بشویم. به تعبیر قرآن کریم، انبیا با «لسان قوم» ارسال میشدهاند و این لسان بیش از هرچیز با فرهنگ معنا مییابد. فرهنگ یعنی معنا و فضایی که زندگی انسانها را دربرمیگیرد.
🔹میتوان با مفهوم فطرت، به استقبال اسطورهها رفت. برساختهای بشری، برآمده از طینت اوست. علاوه بر اینکه بر اساس نگاه دینی، اولین انسان هوشمند بر روی زمین، یک پیامبر بوده که با منبع وحی ارتباط داشته؛ بنابراین اسطوره نهتنها زبانی در مقابل زبان دین نیست؛ بلکه در عمده موارد، امری برخاسته از فرهنگ دینی و یا نهایتا طینت الهی بشری است. مسئله اینجاست که امر مقدس هنگامی که تنزل مییابد و میخواهد جنبه زمینی پیدا کند و به فرهنگ بدل شود، ناگزیر از اتخاذ زبانی استعاری و اسطورهای است؛ درغیراینصورت، جنبههای فراتاریخی و رازآلود دین حذف میشوند.
🔹دین با استفاده از مناسک، انسان را به سمت حقیقت عالم راهبری میکند؛ ولی درعینحال نگاه کالبدی به مناسک میتواند مانع ظهور حق در ورای آن باشد و اسطورهها هم، چنیناند. اسطورهها میتوانند دالان ارتباط ظاهر و باطن عالم باشند. بسیاری از انسانها ارتباط خود با خدا را مدیون همین قصهها و نمادها هستند؛ بهخصوص در مذهب تشیع که ساحات قدسی و تاریخی بسیار درهمتنیده شدهاند. روز دهم عاشورای سال 61 قمری در کنار آنکه مناسبت تقویمی است؛ انگار لنگر آسمان و زمین نیز است.
🔹تاریخ و امر تاریخی در عالم شیعی، تنگنای زمانی را درهمنوردیده است. از همینجا قصههایی پدیدمیآید که انسان میتواند با آنها عروج کند. میتواند به عمق عالم برود. در این فضا، اسطوره و قصه حتما سلوک معنوی انسان را فراهم میآورد.
#روایت_اصفهان
💡مشروح یادداشت فرشاد توسلی در «روایت اصفهان» را در لینک زیر بخوانید:
🆔isfahanziba.ir/65037
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan
🔻 ماجرای ساخت اردوگاه برای ساکنین اطراف مادی نیاصرم!
🔹یکی از پروژههایی که شهرداری اصفهان برای ساماندهی چهارباغ و مناطق مسکونی اطراف آن در اواخر سال ۱۳۵۳ کلنگ زد، بهسازی و توسیع اطراف مادی نیاصرم بود. این پروژه به اینخاطر که از میان بخشی از بافت مرغوب و مسکونی اصفهان میگذشت، با مخالفتهایی مواجه شد.
🔹مدیریت شهری تصمیم گرفت یک گذر ۲۶متری باز کند؛ یعنی یک خیابان ۲۶متری به طول ۵.۲کیلومتر در بافت مسکونی ایجاد شود. به همین خاطر باغها و مستغلات زیادی باید آزادسازی میشدند.
🔹خانههای شمالی نسبت به این آزادسازی راضی بودند و خانههای جنوبی ناراضی! چرا که آزادسازی باعث می شد بخش باغ و حیاط خانههای شمالی به مادی متصل شود و درِ کوچکی هم به سمت گذر کنار مادی باز می شد اما در خانههای جنوبی، اتاق و اعیان خانه به زیر لودر می رفت. پس صدای اعتراض مالکین این خانه ها بلند شد.
🔹آنها در سال ۱۳۵۳ در نامه ای به استاندار اصفهان از او خواستند که با توجه به تخریب حدود هزار خانه، دستور دهد تا شهرداری برای آنها یک اردوگاه بسازد!
#روایت_اصفهان
💡مشروح گزارش «روایت اصفهان» درباره تعارضات مردم با مدیریت شهری در جریان توسیع مادی نیاصرم به قلم عبدالمهدی رجایی:
🆔isfahanziba.ir/65584
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan
🔻 ۹۹ درصد آزادسازی پروژه جهاننما با توافق انجام شد
منصور باقرصاد، مسئول آزادسازی املاک برججهاننما:
🔹بینی و بینالله در ماجرای جهاننما تلاش شد که رضایت مردم در آزادسازی به دست بیاید و قضاوت سازمان بازرسی هم همین را تصدیق میکند. به خاطر دارم ۹۹ درصد آزادسازی پروژه جهاننما با توافق انجام شد و یکدرصد هم از لایحه تملک استفاده نشد.
🔹همه نوع معوضی میدادیم؛ ملک، ریال و امتیاز. تمام توافقات موجود است. دوطرف با حضور چندنفر دیگر صورتجلسه را امضا میکردند؛ این توافق هم که در یک جلسه اتفاق نمیافتاد. قیمتگذاری ملک را که به مالک میگفتیم میرفت و خودش ارزیابی میکرد. بعد آنچه را که قرار بود در مقابل ملکش به او بدهیم، بررسی و ارزیابی میکرد.
#روایت_اصفهان
💡مشروح گفتوگوی «روایت اصفهان» با منصور باقرصاد را در لینک زیر بخوانید:
🆔isfahanziba.ir/65388
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan
روایت اصفهان
🔻 ۹۹ درصد آزادسازی پروژه جهاننما با توافق انجام شد منصور باقرصاد، مسئول آزادسازی املاک برججهاننم
🔻ماجرای آزادسازی شبانه یک خانه در اصفهان
منصور باقرصاد، مسئول آزادسازی املاک برج جهاننما:
🔹زمانی که ما داشتیم تقاطع چمران به کاوه را آزادسازی میکردیم، ساعت 12 شب من در محل پروژه، کنار یک خانه بودم. میخواستم با مالک آن صحبت کنم. آقای عظیمیان گفت: «این موقع شب اینجا چهکار میکنی؟» گفتم: «آمدم ببینم میتوانم همین امشب با مالک آن توافق کنم یا نه؟!» آن شب گذشت. دوباره فرداشب، نزدیک غروب به آنجا رفتم.
🔹مالک آنجا را دیدم و گفتم: «خانه تو در مسیر است؛ نمیخواهی آن را آزاد کنی؟» گفت: «من الان کجا بروم؟» گفتم: «برای شما خانه اجاره میکنیم.» گفت: «چطوری توافق میکنید؟» گفتم: «هر چیزی که مایل هستی بگو تا توافق کنیم.» نشستیم و حرف زدیم و همان شب توافقکردیم.
🔹همانجا که نشستهبودیم، بوی غذا هم میآمد و غذا روی گاز بود. وقتی با او توافقکردیم، همان شبانه تمام اسباب و اثاثیه خانه را بارکردیم و بردیم خانه اصفهان، در یکی از خانههای شهرداری به او سکونت دادیم و ادامه پخت غذا در خانه جدید انجام شد! ساعت دو بعد از نیمهشب هم تخریب خانه آغاز شد.
#روایت_اصفهان
💡مشروح گفتوگوی «روایت اصفهان» با منصور باقرصاد را در لینک زیر بخوانید:
🆔isfahanziba.ir/65388
💠 روایت اصفهان، تاملاتی پیرامون شهر زندگی و مسائل آن:
🆔 @revayatisfahan