📙📙 جمعههای کتابخوانی/ بخوانیم
📚 جنسیت چیست؟
🔻 آیا جنسیت امری است که جامعه به ما تحمیل می کند یا ما خودمان انجام میدهیم؟
🔻 رابطه بین نابرابری جنسیتی و سایر نابرابریها چیست؟ چگونه زنان و مردان به شکل جامعهای که در آن زندگی میکنند درمیآیند؟
🔻 این کتاب گزارش جامعی از روند تفکر جامعهشناختی، تاثیرات مادی و اقتصادی بر نابرابریهای جنسیتی، مباحث آغاز شده توسط تغییرات زبانی و فرهنگی را ارائه میدهد و با زیرسوال بردن مفاهیم ساده زیستشناختی از جنسیت آغاز میشود و به سمت ارزیابی چارچوبهای نظری مختلف برای تشریح جنسیت و همچنین رویکردهای سیاسی به موضوعات جنسیتی پیش میرود.
✍ نویسنده: ماری هولمز
📝 ترجمه: مینا ارشادیان
🖇 ناشر: جغد،1401
#هویت_جنسی
#نقش_جنسی
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸کشف حجابکنندگان مجرمند یا متخلف؟/نقش پلیس و آمران بهمعروف در اجرای لایحه عفاف و حجاب
🔻ابوالفضل اقبالی رئیس اندیشکده زن و جامعه گفت: مخاطب این قانون پنج درصد بانوان جامعه هستند که حتی از نظر عرف خانمهای غیرمحجبه و خانمهایی که حجاب شرعی رعایت نمیکنند و مقداری از حجاب شرعی هم عدول کردند و حجاب عرفی دارند، نیز حجابشان زننده و لباسشان، لباس مناسب اجتماع و هنجارهای اجتماعی نیست.
🔻 دوگانهای وجود داشت؛ تخلفانگاری یا جرمانگاری. تخلفانگاری یعنی مثل کمربند ایمنی تخلف است و پلیس راسا مجازات میکند. اما در این قانون تخلف نیست و جرم است یعنی پلیس همان روشها را برای احراز هویت آن فرد کشف حجابکننده به کار میبرد، اما دیگر خودش اعمال جریمه نمیکند و برای فرد پیامک میآید که باید در فلان روز به فلان شعبه دادگاه مراجعه کنید. در آنجا دادگاه و قاضی مستندات و ادله را میبیند و اظهارات شهروند را نیز گوش میدهد و به رای و نتیجه میرسد. حال یا به تذکر ساده اکتفا میکند یا سقف جریمه را برای فرد در نظر میگیرد.
🔻چالشی که در قوانین قبلی وجود داشت این بود که به هر دلیلی که بخشی از آن رفتار نادرست برخی ماموران پلیس و بخشی ساماندهی شدن هوشمندانه رسانهها در بازنمایی غلط رفتار پلیس بوده است، چالش میان پلیس و شهروندان در جامعه زیاد بود. در این لایحه خواستیم این چالشها را از بین ببریم، یعنی به پلیس بگوییم در فضای خیابان و اجتماعی نیاز به درگیری ندارید.
|مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸زن فلسطینی، با چفیهی عربی و تسبیح صدتایی دانهسفید
✍ به قلم مهدی تکلو؛ پژوهشگر جنسیت و جامعه
🔻نمیدانم این روزهای پرتلاطم زمان نوشتن این حرفهاست یا این که دلمشغولیها و دغدغهها خیلی با این کنار نشستنهای کوتاه و درنگ کردنهای اورژانسی سازگار نیست. بیست روزی که گذشت غالباً در همین فکر بودم و دستدست کردم. به خودم که نگاه میکنم یقین دارم اینروزها زمان گفتن از «زنان فلسطینی» است، بیرون از خودم که سر میچرخانم نمیدانم خلقالله چقدر حوصلهی این حرفها دارند. میدانم سالها کار لازم دارد که هم جنسیت به عنوان یک منظر واقعی در تحلیلها و راهبردها به کار بیاید و هم گفتن از زنان رنگوبویی اقلیتپندارانه نداشته باشد. اگر اینها نبود شاید در این سه هفته چندین سیاههی مفصل مینوشتم اما امان از انسداد.
🔻 بههرحال فکر میکنم باید به این بحث پرداخت و مهمترین ضرورتی که برای این کار میشناسم و مرا قانع میکند، انتخاب بهترین و کارآمدترین رویکرد در مواجهه با «مسئلهی فلسطین» بهطور کلی و مناسبترین خط راهبردی برای مشارکت در غوغای کنونی غزه است. این ضرورت که بهترین مواجههی اثرگذار را با قضیهی فلسطین داشته باشیم مرا مجاب میکند با همهی این احوالات از زنان فلسطینی بگویم. ما علیالقاعده نباید با کاراکتر زن فلسطینی چندان غریبه باشیم؛ کاری که زنان فلسطینی این روزها و سالها رقم میزنند، بهخاطر تجارب نسبتاً مشابه به چشم دقتبین ما ایرانیها بسیار آشناست (باید باشد!). پس این جسارت را به خرج میدهم که دورادور از این واقعیت انسانی بنویسم و گمانههای نزدیک به واقع خودم را به اشتراک بگذاریم.
🔻 ما امروز در فلسطین شاهد «متعالیترین مراحل ایدهی مقاومت» هستیم و فلسطین امروز هرگز با دهههای گذشته یکاندازه نیست. پروژهی مقاومت در فلسطین بهطور خاص بسیار رشد کرده اما بدانیم که قلب تپندهی این پروژه که چنین جوشندگی و فورانی را به «طوفان» تبدیل میکند ایدئولوژی مقاومت نیست. ایدئولوژی مختصات حرکت را مشخص میکند اما «حرکت» نمیآفریند و موجب دوام حرکت و ارتقای آن نمیشود. تعالی مقاومت ریشه در قدرتهای روحی و قلبی و در یک کلمه ایمان دارد. تنها این ایمان راسخ و شوق ساکتنشدنی است که میتواند به عزم و ارادهی پولادین تبدیل شده و این حرکت پیچیده و سخت را راهبری کند. اگر برای ما این سوال شکل گرفته چرا و چطور نسل کنونی فلسطین بهخصوص زندانیان نوار غزه اینقدر محکم و صبور هستند پاسخ را باید در «انگیزهها و ارادهها»ی ناشی از ایمان قلبی دنبال کنیم. موشک، راکت، گرفتن اسیر، انهدام مرکاوا، شکستن دیوار، حک امنیتی، نجات از زیر آوار و... همگی فیزیک مقاومت هستند اما این متافیزیک عاطفی مقاومت است که عنصر اصلی تداوم این حرکت است و به آن لطافت میبخشد!
🔻این سرچشمه در کجاست؟ این خون جوشان که استحکام، صبوری، شجاعت، دلرحمی و ایمان میآورد برآمده از قدرت روحی، لطافت معنوی و استعداد ایمانی زنان است. زنهای فلسطینی - در تصور عرفی - بهخاطر ادراک عاطفی بیشتر باید در برابر این حجم از خشونت و جنایت بسیار خموده و زمینگیر میبودند اما در تقاطع «زنانگی و مقاومت» این نقطه تبدیل به نوعی قدرت فعال و نافذ معنوی میشود که محیط پیرامون خود را هم گرم میکند!
🔻 لطف زنان فلسطینی به جریان مقاومت صرفاً «همراهی کردن، صبوری کردن، دلگرمی دادن» به مردان مقاومت نیست! بلکه اساساً این زنان هستند که حالوهوای مقاومت را در بافت یک زندگی جمعی شبکهای جاری میکنند. این خیلی فراتر از این است که بگوئیم زنان همین که جزع و فزع نمیکنند و دستوپای مردان را نمیگیرند، دارند به پروژهی آزادی یاری میرسانند! خیر! زنان اگر بنا بود صبوری کنند کافی بود تا زبان در کام بگیرند و گلایه نکنند! درحالیکه زنان به هر طریقی و با هر ابزار و استعداد فردیای که دارند، مولد ادبیات ایمان و شجاعت هستند. اتفاقاً آنها تا مصیبت میبینند «زینبگونه» نطق حماسه و ایمانشان بازتر میشود.
🔻 زنها اولاً خودشان در بطن حوادث هستند و ثانیاً میخ وجود مردان را بر زمینهای مقاومت محکم میکنند. نسل جدید فلسطین اگر مقاومتر و شجاعتر است مدیون زنان نسل حاضر و گذشتهی خود است. روح مقاومت و خون رنگهای مقاومت، زنان هستند و یقیناً اگر زنان ذرهای از این «رهبری عاطفی و ایمانی» فاصله بگیرند درهمشکستن بازوان مردانه زحمتی برای تسلیحات آمریکایی اسرائیل ندارد! این هندسه را ما بسیار در انقلاب و دفاع مقدس تجربه کردیم و یقیناً ابعاد بسیاری از کنشهای زنان فلسطینی مغفول مانده و در لنز روایت ما جا نشده است.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 صعود تجاوز به کودکان سوئدی
🔻میزان تجاوز جنسی به دختران زیر ۱۵ سال در سوئد در سال ۲۰۲۲ در قیاس با سال ۲۰۱۳ حدود ۶۶ درصد رشد کرده است.
🔻بررسی سلامت عمومی در سال ۲۰۲۱ نشان داد که از هر سه زن جوان در استکهلم، پایتخت سوئد یک نفر مورد آزار جنسی قرار گرفته است.
🔻درصد جرایم تجاوز جنسی گزارش شده در سال ۲۰۲۲ در سوئد مربوط به تجاوز جنسی به کودکان بوده است که سهم دختران کودک و خردسال از این آمار ۹۲ درصد بوده است.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸عدالت جنسیتی در اسلام
🔻به گزارش خبرگزاری مهر، زینب مواصلی، پژوهشگر اجتماعی طی یادداشتی با عنوان «عدالت جنسیتی در اسلام» اظهار داشت: احکام مساوی و متفاوت شریعت در تعیین وظایف و حقوق هر یک از دو جنس، با نظر به وضعیت جسمانی و روانی آنها و در راستای تحقق هویت انسانی و الهی آنان تشریع شده و عدالت جنسیتی را رقم زده است.
🔻هویت جنسیتی زن و مرد و نقشهای جنسیتی آنها در اسلام، شاخصهها و ویژگیهایی دارد که نشان دهنده عدالت جنسیتی است. این شاخصها بیانگر ربطی است که بین هویت انسانی و مشترک زن و مرد و جنسیت طبیعی متفاوت آنها با جنسیت اجتماعی وجود دارد. به عبارت دیگر، شاخصهای عدالت جنسیتی تنها ناظر به تساوی یا تفاوت زن و مرد در هویت جنسیتی و اجتماعی آنها نیست؛ بلکه آن را به مثابه نتیجهای تلقی میکند که از درون اشتراک زن و مرد در هویت انسانی و تفاوتشان در جنسیت طبیعی بر میخیزد. برخی از شاخصهای عدالت جنسیتی به شرح زیر است:
◽️تساوی در ارزشها
◽️تناسب جنسیت با نقشها
◽️تقارن اخلاق و حقوق
◽️عدم تبعیض در مزایا
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸مطالبه عمومی در امر حجاب، هوای جامعه را پاکتر و زیباتر میکند
🔻به گزارش خبرنگار مهر، فاطمه میری طایفهفرد در یادداشتی به تبیین وظایف اجتماعی افراد و تأثیر آن بر زندگی یکدیگر پرداخته است:
🔻 هنگام ورق زدن صفحات تاریخ این مرزوبوم به روزهایی برمیخوریم که حرکت و جوشش مردم، وقایعی زیبا را به تصویر میکشد؛ شاید آن واقعه در بدو امر اتفاقی تلخ قلمداد شود؛ ولی حضور مردم و واکنش آنان به اتفاقات، تاریخنویسی را به جنبش وا میدارد؛ زیرا آنچه از تاریخ مغفول مانده دقیقاً همینجاست. تاریخی که اجتماع مردم آن را رقم میزنند و نه شاهان و شاهزادگان.
🔻واقعهای مانند آنچه در گوهرشاد افتاد از همین مقوله است و اگر نام آن را تاریخ اجتماعی بگذاریم گزافه نیست. تاریخی که با حضور مردم، از مسیر اشتباه خود خارج میشود و راه صلاح را میطلبد؛ مسیری از الگوبرداری خطای شاه مملکت و اشتباه محاسباتی از دینداری مردم.
🔻واقعه گوهرشاد برگی از تاریخ است که نشان میدهد مردم ایران بیش از هر مسئلهای «دیندارند» و اگر از تمام ناملایمات بگذرند و صبوری کنند؛ اما درباره دین و هویت ملیشان کوتاه نمیآیند. شاید این حرف، کلام متحصنین در گوهرشاد بود که چرا لباسی را که ما با آن زندگی کردهایم و هویت دینی و ملی ماست با چیز دیگری عوض کنیم؟
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸مجمع زنان IPU به کشتار کودکان غزه واکنش نشان میدهد
🔻یک عضو هیئت رئیسه مجمع زنان اتحادیه بینالمجالس جهانی گفت: با موافقت مجمع زنان قرار شد کارگروه ویژهای در خصوص کشتار زنان و کودکان بیگناه غزه تشکیل شود.
🔻الهام آزاد در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در آخرین روز از صدوچهلوهفتمین اجلاس جهانی بینالمجالس (IPU) در آنگولا، جلسه غیر علنی هیات رئیسه مجمع زنان تشکیل شد.
🔻با توجه به اینکه مجمع زنان IPU به بررسی مسائل حوزه زنان و ارائه دستورالعملها و راهکارها به پارلمانها میپردازد، پیشنهادی در هیات رئیسه مجمع زنان IPU مطرح کردم که در خصوص جنایت جنگی علیه زنان و کودکان بیگناه غزه هیات رئیسه زنان IPU نیز باید واکنشی در این خصوص داشته باشد چرا که پیشرفت زنان مستلزم صلح و امنیت است، در حال حاضر در باریکه غزه بیش از ۱۰۰۰ نفر از کودکان و زنان کشته شده و باید اقدام مناسبی انجام داد تا دنیا متوجه این جنایت شود.
🔻این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان کرد: جنایت جنگی علیه زنان و کودکان غزه خلاف تمامی ضوابط و قواعد بینالمللی است و لازم است که مجمع زنان IPU واکنش نشان دهد؛ بر این اساس هیات رئیسه زنان IPU متشکل از ٢٠ نفر از نمایندگان کشورهای مختلف از این پیشنهاد استقبال کرده و قرار شد کارگروه ویژهای تشکیل شده تا اقدام سریعی صورت گیرد.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸دلیل اصلی بیحجابی در کشور ما بیعفتی نیست
🔻به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام حسین کاظمزاده در خصوص جریانشناسی جریانات مختلف در مورد مسئله بیحجابی نوشت:
🔻جریانی که عملاً برخورد با این مسئله را به فراموشی سپرده و آن را به گذر زمان حواله داده است که مثلاً با گشایشهای اقتصادی ماجرا به گونه دیگری رقم بخورد.
🔻 این دسته از تکرار حوادث بعد از فوت مهسا امینی دستودلشان به برخورد با مقوله بیحجابی نمیرود. این جملات که «این خانمها هم شهروندان همین کشور هستند و باید آنها را به رسمیت شناخت»، «تغییر فرهنگ را نمیشود با وضع قانون دنبال کرد» «نزدیک انتخابات است و مردم را نباید ناراضی کرد» و استدلالهایی ازایندست همگی در سطوح مختلف این پروژه را دنبال میکند که بیخیال ماجرای حجاب شوید.
🔻جریان دیگر، اما دقیقاً نقطه مقابل دسته بالایی است. معتقد به برخورد محکم با هتک حرمتکنندگان احکام الهی و قانون هستند.
🔻 آنها خانمهای بیحجاب و مردانشان را مرتکبین یک گناه و جرم معمولی نمیدانند. حجاب، امروز دیوار برلین شده است و نماد حفظ و کارآمدی جمهوری اسلامی و مبارزه با طاغوتهای عالم. این دیوار بریزد دیگر ساختمان جمهوری اسلامی فروخواهد ریخت. میگویند بیحجاب امروز، یک گناهکار معمولی نیست. این گناه مثل ریشتراشی و غیبت نیست.
🔻 به نظر میرسد هرکدام از این جریانات به نکته صحیحی توجه کرده و از جنبه دیگر مسئله غفلت کردهاند.
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 واکنش یک سلبریتی به یک سلبریتی!
🔻 چه خوب است واکنشهای اینچنینی بازیگران به هم. این اتفاق رشد و بالندگی بازیگران و افراد مشهور را رقم خواهد زد. آنچه تاکنون در بین این افراد حلقه ای گمشده بوده است.
🔻 وقتی به جای سیاسیون افرادی از صنف خودشان نگاه متمایزی را گوشزد کنند و سلبریتیهای دشمنشادکن را خطاب قرار دهند، این افراد وجهه خود را بین همصنفان خود از دست دادهاند و این اتفاق را در شان خود نمیبییند و شاید بیشتر از زبان خود مراقبت کنند و کمتر اظهارنظرهای شاذ و تخریبی داشته باشند.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|