💠ریاضت صوفیانه در نگاه علامه طباطبایی
🔸یکی از کارهایی که صوفیان برای فریب مردم انجام میدهند، انجام ریاضتهای غیر مشروعی است که آثار عجیب و غریب بر آن مترتب بوده، بهگونهای که شخص عادی قادر به انجام آن نیست، مگر با انجام این ریاضتهای غیر شرعی، که در اسلام از آن نهی شده است.
🔹بهعبارتی این ریاضت صوفیان، همان ریاضت مرتاضان هندی و بودایی است که محرماتی مثل اضرار به نفس و ترک واجبات الهی را در پی دارد.
🔻علامه طباطبایی در اینباره میفرماید: «مسئله رياضت نفس امري نيست كه مسلمانان آن را در قالب تصوف و عرفان اختراع كرده باشند، بلكه اين عمل در بين امم گذشته مثل بودائيان، هنديان، نصاري و ... به خاطر آثار عجيب و غريبي كه بر آن مترتب ميگردد مرسوم بوده است.[1]
🔻در قرآن و روایات به این بحث اشاره شده و ریاضتی که شیطانی و همراه با انجام محرمات و ترک واجبات باشد، بهشدّت با آن برخورد و حتی بدعت شمرده شده است. چنانکه در سوره حدید آیه 27، رهبانیت در مسیحیت بهعنوان یک بدعت ذکر شده که اکثراً به فسق منجر شده است.
🔻بنابراین در اسلام، ریاضتی مورد قبول است که اولاً قصد تقرب به خدا و مخالفت با هوای نفس در آن بوده و ثانیاً کاملاً مطابق با اسلام و دستورهای اسلام و بدون بدعت باشد.
در روایتی حضرت رسول اکرم (ص) در اینباره فرمودند: «رهبانیت امت من هجرت، جهاد، نماز، روزه، حج و عمره است»[2]
پینوشت:
1. طباطبائي، محمد حسين، الميزان، قم، دفتر نشر اسلامی، بی تا، ج6 ، صص192 و193.
2. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، بیروت، موسسة الوفاء، 1404ق، ج14، ص277.
#نقد_تصوف
#ریاضت
#علامه_طباطبایی
🔰
@Adyanuniv🔰