💠
#عملیات_والفجر_4
⏳ پاییز سال 1364
🔺 پس از آزادسازی خرمشهر، استراتژی تعقیب متجاوز در دستور کار قرار گرفت. عمده هدف نیز مورد تهدید قرار دادن بصره بود. عدم موفقیت عملیاتهای جبهه جنوب، موجب شد تا توجه طراحان نظامی به جبهه شمالی جلب شود تا این وسیله "کرکوک" که برای عراق حیاتی بود، مورد تهدید قرار دهند.
🔹 برای نیل به این منظور، لازم بود یکی از دو استان اربیل و یا سلیمانیه پشت سر گذاشته میشد. لذا عملیات والفجر 4 با هدف تصرف منطقه شیلر طراحی گردید زیرا به این ترتیب، فاصلۀ بین نیروهای خودی در دو محور بانه و مریوان کوتاه شده و زمینه نبردهای بعدی (با هدف کرکوک) فراهم میگردید. علاوه بر آن مسیر تردد ضدانقلاب بسته میشد زیرا که عمدتاً از دشت شیلر تردد میکردند.
🔸 این عملیات از 27 مهر 62 آغاز شد و تا 30 آبان ادامه یافت و در طی نبردی نفسگیر با ارتش تا بُن مسلحِ صدام، منطقه وسیع دره شیلر (واقع در خاک عراق) به تصرف رزمندگان اسلام در آمد.
▪️ مناطق آزادشده (به مساحت حدود: 1000کیلومترمربع) شامل:
شهر پنجوین، چندین روستا، ارتفاعات مارو، گرمک، خلوزه1و2، براله و سربراله، کنگرک، لری، سهدرختی، تخممرغی، پادگان گرمک، شهرک هرگنه، تپه شهدا، هفتتوانان، کلو، شاخ ناشکینه، دشت شمال رود قزلچه، ارتفاعات پنجوین، یال شرقی ارتفاعات زله، ارتفاع1672 (شرق سنگ معدن)، شیخگزنشین، بخش اعظمی از ارتفاع مهم کانیمانگا (شاخ تارجر و مناطق غرب کانیمانگا تا شرق چوارته)
⭕️ با انجام این عملیات، توانستیم بر13شهر و روستای عراق تسلط یابیم و از طرفی، شهر مریوان نیز از تسلط و دید و تیر دشمن خارج گردید.
➖ علاوه بر این، تلفات سنگینی به دشمن وارد آمد:
▫️سرنگون شدن سه فروند هواپیما و سه فروند هلیکوپتر
▪️انهدام 35 دستگاه تانک و نفربر و دهها تجهیزات سنگین نظامی و به غنیمت درآوردن برخی از آنها
▫️کشته و زخمی شدن حدود 18000 نفر و به اسارت درآمدن 785 تن از نیروهای دشمن
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
قرارگاه اصلی فرماندهی در درّه تَفی (آن سوی دریاچۀ مریوان) واقع شده بود. هدایت و کنترل عملیات نیز بر عهده قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع) بود و سرلشگر محمد باقری (نماینده قرارگاه خاتمالانبیاء-ص) نیز در هدایت عملیات نقش داشت. در این عملیات، علی رضائیان از فرماندهان مخلص قرارگاه حمزه در ارتفاع لَری بر اثر برخورد با مین به شهادت رسید. او یکی از مبارزین اصفهان در زمان طاغوت بود. در این قرارگاه، مخابرات سپاه برای اولین بار در غرب کشور، دستگاه فاکس نصب نمود.