☀️بررسی تولد امیر مومنان امام علی (علیه السلام) در کعبه از نگاه علمای اهل سنت
👌
بسیاری از از مورخین و علمای اهل سنت قائل هستند که امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد شده است و این از فضائل و مناقب امام (علیه السلام) است. از باب نمونه به چند مورد اشاره می گردد:
1️⃣فاکهی متوفای (272ق) در اخبار مکه می آورد:
«وَأَوَّلُ مَنْ وُلِدَ فِي الْكَعْبَةِ مِنْ بَنِي هَاشِمٍ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ: عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ»؛ اولين كسي که از مهاجرین و از بنی هاشم در کعبه به دنیا آمد علی بن ابی طالب (علیه السلام) می باشد.
فاکهی، محمد بن إسحاق، أخبار مكة في قديم الدهر وحديثه، ج3، ص 198.
2️⃣حاکم نیشابوری ادعای تواتر دارد و ذهبی در تلخیص مستدرک هم این ادعای تواتر حاکم را رد نمی کند و تایید می کند:
«وهب مصعب فی الحرف الأخیر فقد تواترت الأخبار أنّ فاطمة بنت أسد ولدت أمیرالمؤمنین علی بن أبی طالب کرّم الله وجهه فی جوف الکعبة»؛ کلام اخیر مصعب نادرست و از سر وهم است. اخبار به صورت متواتر نقل شده است که فاطمه بنت اسد امیر المومنین علی بن ابی طالب (کرم الله وجهه) را درون کعبه به دنیا آورده است. ملا علي قاري هم به اين كلام حاكم نيشابوري اشاره دارد.
حاكم نيشابورى، محمّد، المستدرك على الصحيحين، ج 3، ص550-هروی قاری، علي بن (سلطان) محمد، شرح الشفا، ج1، ص 159.
3️⃣مسعودی در «مروج الذهب» می نویسد: «
وكان مولده في الكَعبة»؛ محل تولد امام علي (عليه السلام)، در خانه كعبه است.
مسعودی، أبي الحسن بن علي، مروج الذهب ومعادن الجوهر، ج2، ص273.
4️⃣ابن كربوس از مورّخان قرن 6 و 7 در کتاب «الإکتفاء فی أخبار الخلفاء» می نویسد: «
أمه فاطمة بنت أسد بن هاشم بن عبدمناف، ولدته فی جوف الکعبة»؛ مادر ایشان فاطمه بنت اسد می باشد که امیرالمومنین (علیه السلام) را در داخل کعبه به دنیا آورد.
ابن کربوس، عبدالملک، الإکتفاء فی أخبار الخلفاء، ج1، ص480.
5️⃣ابن صباغ مالكي مي نويسد:
«وُلِدَ عليٌ عليه السلام بمكة المشرّفة بداخل البيت الحرام في يوم الجمعة الثالث عشر من شهر اللَّه الأصمّ رجب الفرد سنة ثلاثين من عام الفيل ... ولم يولد في البيت الحرام قبله أحد سواه، وهي فضيلة خصّه اللَّه تعالى بها إجلالاً له وإعلاءً لمرتبته وإظهاراً لتكرمته»؛ امام علی (علیه السلام در مکه مشرفه داخل بیت الحرام در روز جمعه 13 رجب و در سال 30 عام الفیل به دنیا آمد و کسی قبلش غیر از او در بیت الحرام متولد نشده است و اين فضيلتى است كه خداوند به جهت بزرگداشت و بالا بردن مقام و اظهار كرامت او مخصوص حضرتش گردانيده است.
ابن صباغ مالکی، علي بن محمد، الفصول المهمة في معرفة الأئمة، ج1، ص171.
6️⃣شاه ولی الله دهلوی حنفی اشعری از علمای بزرگ اهل سنت و مورد اعتماد علمای دیوبند، می نویسد:
«ومن مناقب علی بن أبی طالب (رضی الله عنه) التی ظهرت حین ولادته أنه ولد فی جوف الکعبة المشرفة»؛ و از مناقب علی بن ابی طالب (رضي الله عنه) كه در حين ولادت او ظاهر شد، آن است كه در داخل كعبه معظمه تولد يافت. در ادامه به کلام حاکم نیشابوری استدلال می کند.
دهلوی، شاه ولي الله، ازالة الخفاء عن خلافة الخلفاء، ج4، ص342.
7️⃣آلوسی حنفی از معروفترین مفسران اهل سنت در کتاب «سرح الخریدة الغیبیة فی شرح القصیدة العینیة» در شرح قصیده معروف «عبدالباقی العمری» شاعر اهل موصل را که پیرامون امیرالمومنین علی بن أبی طالب (عليه السلام) می باشد، می نویسد:
«وفی کون الأمیر کرّم الله وجهه ولد فی البیت أمرٌ مشهورٌ فی الدنیا و ذکر فی کتب الفریقین السنة و الشیعة»؛ جریان ولادت حضرت امیر المومنین در کعبه امر مشهوری در دنیا است و در تألیفات علمای سنی و شیعه این مسئله بیان شده است.
در ادامه ذیل این بیت
«أنت العلي الذي فوق العلى رفعا * ببطن مكة عند البيت إذ وضعا» می نویسد:
«وما أحرى بإمام الأئمة أن يكون وضعه فيما هو قبلة للمؤمنين؟ وسبحان من يضع الأشياء في مواضعها و هو احكم الحاكمين»؛ و چه افتخاري براي امام أئمّه است كه در جائي كه قبله مؤمنين است به دنيا آمده باشد؟ منزه است خداوندي كه أشياء را در مكان مناسبش مي گذارد و او احكم الحاكمين است.
آلوسي، محمود بن عبد الله، سرح الخریدة الغیبیة فی شرح القصیدة العینیة، ص 15.
✅دیگر علمای اهل سنت همچون ابن مغازلی، سبط بن جوزی، محدث جوینی و دیگران هم قائل هستند امام علی (علیه السلام) در کعبه متولد شده است و این از فضیلت ایشان است.
#امام_علی_علیه_السلام
#تولد
#کعبه
#اهل_سنت
@Tebyan110110