#پرونده_نماز_جمعه همچنان باز است
✔️کارکرد نمازجمعه نباید به زندگی مؤمنان محدود شود
حجت الاسلام و المسلمین سیدسجادایزدهی در گفتگو به مباحثات:
🔹وقتی گفته میشود که رویکرد نماز جمعه فقط مومنانه نیست، و صرفا برای تعبد نیست، بدین معنا است که نماز جمعه برای شهروندان است، وقتی نماز جمعه به مثابه یک نهاد حکومتی برای ابلاغ، تعمیق و تثبیت کارکردهای حکومت را دارد و البته در تعامل میان مردم و حکومت از پایین به بالا و از بالا به پایین است، بدین معنا است که نباید کارکردهایش را به زندگی شخصی مومنان محدود کنند. اینکه در نماز جمعه مباحث سیاسی مطرح میشود، بدین معنا نیست که ما فقط برای مومنان بصیرتافزایی کنیم. بلکه نماز جمعه در یک جغرافیای منطقهای یک شهر، مخاطبش هم مردم یک شهر است.
🔹اگر حکومت دینی در فضایی محقق میشود که این فضا فقط به مومنان اختصاص ندارد، قوانین حکومت دینی برای مومنان و غیرمومنان است، یعنی کافر و سنی و مسیحی هم باید از این قوانین تبعیت کنند. وقتی صحبت از نماز جمعه میشود بدین مفهوم است که نماز جمعه باید بتواند یک شهر را راهبری کند. از یک طرف یعنی اجتماع فراگیر مردم، از طرف دیگر امام جمعه هم یعنی راهبر مردم و نه مومنان. اگر برای نماز جمعه رویکرد حکومتی فرض شد، و اینکه نماز جمعه به مسائل سیاسی و اجتماعی همان جامعه بپردازد، بدین معنا است که باید جامعه را به سمت سعادت راهبری کند. به اقتضائات یک شهر و جامعه سیاسی بپردازد، و نه اقتضائات یک زندگی مومنانه.
🔹مساله در حال حاضر این است که کارکرد نماز جمعه در حکومت برای بصیرتافزایی مومنان است، حال آنکه کارکرد نماز جمعه در حد یک رسانه یا یک نهاد حکومت برای ایجاد تعامل میان همه افراد یک جامعه، حتی مذاهب مختلف، ولو اینکه کافر است و نماز نمیخواند است. مهم این است که احساس کند که این مباحث، بحثهای مورد ابتلاء او است، به کار او میآید و یک فضای عمومی است، پس باید او بتواند از این فضا استفاده کند، ولو اینکه حضور هم پیدا نکند.
🔹ائمه جمعه به مثابه یک روحانیت حوزه در یک شهر، برخی کارکرد حداکثری دارند و برخی خیر. یک علت این است که امام جمعه بزرگ یک شهر است، اما ظرفیت و امکانات برای این کار ندارد. یعنی الان عملا یک امام جمعه باید به یک شهر برود، بودجه و ظرفیت ایجاد کند، از این بودجه برای مصارف استفاده کند. این بحث یک کارکرد اجتماعی بسیار مضاعفی میطلبد. فراتر از بحث پاسخگویی و ارتباط است.
🔹اگر امام جمعه یک شهر باید یک شهر را راهبری کند، نهادهای موازی و قوانین موجود و ساختارهای غیرمهیا اجازه این کار را نمیدهد. از طرف دیگر کمی ارتباطها هموار نیست. اینقدر گرفتار روزمرگی و حل مشکلات جزئی میشوند که کلیت را از بین میبرد و عملا هم نهاد پشتیبانی کنندهای ندارد. نهادی است که آن را نصب میکنند و باید خود عهدهدار امور شود. بودجه نیست، حتی حقوق هم نیست. تعبیر اخیر رهبری در دیدار با ائمه جمعه این بود که هنر شما همین است که بودجه و امکانات ندارید اما بروید کار کنید.
🔹انتظار حداکثری از امکانات حداقلی کار بسیار جهادی میطلبد که البته برخی از ائمه جمعه انجام میدهند. اگر برخی هم که انجام نمیدهند نه به این معنا است که کار انجام نمیدهند، این رویکرد جهادی چه بسا نشده یا آن ظرفیت رهبری اجتماعی هنوز وجود ندارد. ائمه جمعه هم مانند سایر طلبهها همه که مدیر و مدبر نیستند، همه آنها خطیب نیستند، بالاخره در میان موجودین مناسبترین افراد هستند. بنابراین، نتیجه هم تابع همین میشود. اما اگر انتظار کار خارقالعاده وجود دارد، باید امکانات خارقالعاده نیز باشد.
🔹کسانی که میگویند که دین متصدی امور فردی مومنان است و به احوالات شخصی و عبادی مردم میپردازد، و کاری به امور حکومتی ندارد، لذا همچنان که وارد عرصه حکومت نمیشوند، وارد دغدغه رویکرد انقلابی نیز نمیشوند، به همین صورت وارد بحث نماز جمعه هم نمیشوند. میگویند نماز جمعه مقولهای است که از حیث وجوب، وجوب تخییری است، پس بر گردن ما نیست، از حیث حاکمیت اگر حضور پیدا کنم در ذیل انقلاب و حکومت قرار میگیرم، پس شرکت نمیکنم. لذا رویکرد فردیشان را انجام میدهند. به عبارت دیگر اگر کسی عامدانه شرکت نمیکند، این امتداد رویکرد فکریاش در بحث سکولار است.
🔸متن کامل این گفتگو را در لینک زیر مشاهده کنید:
👇👇👇
http://mobahesat.ir/20663/amp
🔻🔻🔻
@mobahesat