#خبر_گزاری
💠🔷💠🔷💠🔷💠🔷💠🔷
┈••✾•🦋 ﷽ 🦋•✾••┈
🌀 سخنرانی دکتر پاکتچی در مراسم وداع با پیکر مرحوم دکتر آذرنوش (بخش/2)
🗓 ۱۹ مهر ۱۴۰۰
🔹 دکتر آذرنوش به عنوان یک استاد ادبیات عرب، یک زبانشناس برجسته هم بود. مطالعات دکتر آذرنوش در زبانشناسی تطبیقی زبانهای سامی، در نسبت بین زبانهای سامی و زبانهای باستانی ایران، در حوزۀ معناشناسی semantic و حتی نشانه شناسی semiotic وبحث هایی که ایشان در این حوزه ها دنبال می کرد، نشان دهنده جنبۀ مهم از شخصیت میان رشته ای ایشان است.
🔹 جنبه دیگر از شخصیت ایشان که به نظر بنده در پیگیری های دانشجویان ایشان کمتر مورد توجه قرار گرفته اما بسیار مهم است و من این تریبون را فرصت مغتنمی می دانم برای یادآوری آن به خودم، دانشجویان و نسل بعدی . دکتر آذرنوش بین مطالعات ادبی و آنتروپولوزی (انسان شناسی) پیوند برقرار کرد. مقالاتی که ایشان در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی نوشتند و بیرون از آن، کتابهایی که درباره تعامل بین فرهنگ ایرانی و فرهنگ عربی نوشتند مملو از اطلاعاتی است که به این حوزه از دانش مربوط می شود و این فضا را برای حوزه مطالعات ادبی ما به طور کلی و نه فقط ادبیات عرب، باز می کند که نمی توان در موضوع مطالعات ادبی وارد عمق شد بدون اینکه نگاهی به فرهنگ مردم و نگاهی به فرهنگ عمومی مردم داشته باشیم. همانطور که همین کتاب محیط بصره به ما نشان می دهد که نمی شود جاحظ را شناخت بدون اینکه ما محیط بصره را بشناسیم. جنبه های دیگری از شخصیت میان رشته ای هم در شاکله علمی دکتر آذرنوش وجود داشت که بنده به همین اختصار بسنده می کنم.
🔹 آرزو دارم ما و نسل قبلی ما به آنچه دکتر آذرنوش در فضای علمی خلق کرده، ادامه دهیم. دکتر آذرنوش را بهتر بشناسیم تا بتوانیم ادعا کنیم که ما راه او را دنبال می کنیم و صرف تمجید کردن و ستایش کردن از یک بزرگی بدون آنکه بدانیم چه ویژگی هایی در او هست که او را به چنین شخصیت بزرگی تبدیل کرده کفایت نخواهد کرد.
🔹 دانشی که دکتر آذرنوش تولید کرد و به نظر من دو جنبه مهم دارد؛ اول اینکه مطالعه و پژوهش حتما باید با توسعه فکر و اندیشه همراه باشد. بسیاری از جنبه های اندیشگی و اندیشهورزی در آثار دکتر آذرنوش موج میزند. علاوه بر آن ما همواره شاهد این مسئله بودیم که ایشان از پیشگامان متد و روش در مطالعات علمی بودند و یکی از بزرگترین خدمات ایشان در همین مرکز دائرةالمعارف و در دانشگاه تهران و در جاهای دیگری که بودند انجام دادند اینست که نسلی را پرورش دادند که بتواند در حوزۀ زبان و ادبیات که جماعت تصور می کردند هر چه می خواهد دل تنگت بگوی، ایشان این مسئله را جا انداختند که خیر این حوزه یک حوزۀ علمی دقیق و ظریف است و باید افرادی که در این زمینه کار می کنند مجهز به متد باشند. شکل دادن به دانشی که از یک سو بر رکن تفکر و اندیشه و از سویی دیگر بر رکن متد استوار است به نظر من یکی از دستاوردهایی است که قطعا دکتر آذرنوش به جامعه علمی ما عرضه کرده و من این را به عنوان یک ارگانیسم زنده در ذهن جمعی نخبگان و فرهیختگان و دانشگاهیان خودمان تلقی می کنم.
🔹 اگر می گوییم دکتر آذرنوش زنده است از مجاز استفاده نمی کنیم دکتر آذرنوش حقیقتا زنده است به این معنا که این ارگانیسم موجود زنده ای است که همچنان به حیات خود ادامه خواهد داد برای ایشان آرزوی علو درجات و برای بازماندگانشان صبر داریم.
🌀 برای مطالعه مطالب در سایت اصلی وارد لینک زیر شوید:
🌐
https://www.isna.ir/news/1400071912608
🌐
https://t.me/cgie_org_ir/3033
🆔
@ostadpakatchi