🔺 نقش مولکول های miRNA در تشخیص سرطان کولورکتال
سرطان کولورکتال (CRC)، به عنوان سومین سرطان شایع در جهان و چهارمین علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان است. موقعیت جغرافیایی، عوامل محیطی و ژنتیکی بر بروز CRC تأثیر می گذارند. رژیم غذایی (به ویژه مصرف چربی حیوانی و دریافت ناکافی میوه ها، فیبر و سبزیجات)، چاقی، عدم تحرک و مصرف سیگار و الکل از عوامل خطرِ قابل تغییر برای CRC هستند. برخی از عوامل خطرِ غیر قابل تغییر عبارتند از سن بالای 50 سال، سابقه بدخیمی و استعداد ژنتیکی. بدیهی است که تشخیص زودهنگام CRC به طور قابل توجهی به کاهش مرگ و میر کمک می کند.
مولکول های miRNA از طریق فعالیت انکوژنیک یا سرکوب کننده تومور نقش مهمی در ایجاد سرطان دارند. miRNAهای در گردش را می توان در پلاسما، سرم، بزاق، ادرار و سایر مایعات بدن شناسایی کرد. جمع آوری بزاق به جای نمونه خون به دلیل روش غیرتهاجمی، سهولت نگهداری و مقرون به صرفه بودن مزایای قابل توجهی دارد. در مطالعه ای که محققان چند روز گذشته در مجله Translational Oncology به چاپ رسانده اند، miR-92a و miR-29a را در پلاسمای بیماران مبتلا به CRC بررسی و به عنوان نشانگرهای زیستی غیرتهاجمی برای تشخیص CRC بیان کردند.
این مطالعه نشان داد که miR-92a با افزایش تکثیر و مهاجرت سلولهای CRC با هدف قرار دادن چندین ژن از جمله KLF4، PTEN و DKK3، نقش مثبتی در ایجاد CRC ایفا میکند. هم چنین مشخص شد که miR-29a با تنظیم بیان ماتریکس متالوپروتئیناز 2 (MMP2) و E-cadherin با هدف قرار دادن KLF4، تهاجم سلولیِ سلول های CRC را باعث می شود.
در نتیجه، با توجه به افزایش بیان نشانگرهای زیستی miR-29a و miR-92a در نمونه های بزاقی بیماران CRC در مقایسه با افراد سالم، می توان از آنها برای تشخیص سرطان کولورکتال استفاده کرد.
✍🏻 تهیه مطلب: مینا پهلوان نشان، دانشجو کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی و مولکولی پژوهشگاه رویان
📝 مطالعه بیشتر:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1936523324000068?via%3Dihub
Join us:
🆔
@RNA_Biology