نقش مردم در استقرار حکومت اسلامی !!!!
❕اخیرا در بین برخی از جریانها و افراد بی اطلاع در مورد نقش مردم در حکومت اسلامی مباحثی ایراد شده که لازم دیدیم در این رابطه نکاتی را بیان کنیم .
👌نخست باید توجه داشت که به عقیده شیعه حق حکومت و فرمانروایی برای خداوند است که خداوند این حق را به امامان علیهم السلام و در عصر غیبت به فقهاء واگذار کرده است و در این رابطه برای اختیار مردم حقی لحاظ نشده است , در نمایه های ذیل در این رابطه توضیحات مفصل داده ایم :
https://t.me/Rahnamye_Behesht/6726
https://t.me/Rahnamye_Behesht/13290
https://t.me/Rahnamye_Behesht/15285
https://t.me/Rahnamye_Behesht/11445
▫️بنابراین اگر چه مشروعیت حکومت امامان و فقهاء به نصب خاص و عام الهی است , اما تحقق و ایجاد زمینه برای اعمال و اجرایی کردن حکمرانی وابسته به حضور مردم است , چنانچه که امیر مومنان علیه السلام پس از هلاکت عثمان و وقتی که مردم حاضر شدند تا ایشان را برای برقراری حکومت یاری کنند , زمام امور حکمرانی جامعه را در دست گرفت و فرمود :
" "«آگاه باشيد! به خدايى كه دانه را شكافته و انسان را آفريده سوگند! اگر به خاطر حضور حاضران (تودههاى مشتاق بيعت كننده) و اتمام حجّت بر من به خاطر وجود يار و ياور نبود و نيز به خاطر عهد و پيمانى كه خداوند از دانشمندان و علماى هر امّت گرفته كه : «در برابر پرخورى ستمگر و گرسنگى ستمديده و مظلوم سكوت نكنند»، مهار شتر خلافت را بر پشتش مىافكندم (و رهايش مىنمودم) و آخرينش را به همان جام اوّلينش سيراب مىكردم» "اما و الّذى فلق الحبّة، و برء النّسمة ، لو لا حضور الحاضر و قيام الحجّة بوجود النّاصر، و ما أخذ اللّه على العلماء ان لا يقارّوا على كظّة ظالم، و لا سغب مظلوم، لالقيت حبلها على غاربها ، و لسقيت آخرها بكأس اوّلها "
📚نهج البلاغه خطبه ٣
❕شارحین این کلام امیر مومنان ع می نویسند :
"اين سخن امام (ع) هشدارى است به همه انديشمندان و علماى امّتها كه وقتى امكانات تشكيل حكومت و اجراى عدل و قسط الهى فراهم گردد، سكوتشان مسئوليت آفرين است، بايد قيام كنند و براى بسط عدالت و اجراى فرمان خدا مبارزه با ظالمان را شروع نمايند. آنها كه مىپندارند، تنها با انجام فرايضى همچون نماز و روزه و حج و پارهاى از مستحبّات، وظيفه خود را انجام دادهاند، سخت در اشتباهند. اجراى عدالت و حمايت از مظلوم و مبارزه با ظلم ظالم نيز در متن وظايف اسلامى آنان قرار دارد....
👌امامت و خلافت داراى واقعيّتى است و مقام ظهور و بروزى: واقعيّت آن از سوى خدا و به وسيله پيامبر (ص) تعيين مىشود، ( چه در مورد امامان و چه در مورد فقها ) ولى ظهور و بروز آن و تدبير و تصرّف در امور مسلمين و جامعه اسلامى، منوط به اين است كه در مردم آمادگى وجود داشته باشد و يار و ياورانى براى حمايت از آن بپا خيزند و اين جز با بيعت و پذيرش مردم امكانپذير نيست. به همين دليل على (ع) در دوران خلفاى سهگانه- يعنى حدود 25 سال- خانه نشين بود و در امر خلافت دخالتى نمىكرد در عين اين كه مقام امامت او كه از سوى خدا بود هيچ گونه كمبودى نداشت.
❕شبيه همين معنى در باره بعضى از ديگر از امامان مانند امام صادق (ع) ديده مىشود كه از سوى «ابو مسلم» پيشنهاد خلافت به آن حضرت شد و حضرت چون اطمينان به توطئه داشت نپذيرفت. و گاه به امامان پيشنهاد مىكردند كه چرا قيام نمىكنيد و مقام خلافتى را كه از آن شماست بر عهده نمىگيريد؟ در جواب مىفرمودند: «ما يار و ياور به مقدار كافى براى اين امر نداريم». ( اصول كافى، جلد 2، صفحه 242. كتاب الايمان و الكفر، باب فى قلّة عدد المؤمنين، حديث 4. )
📚پيام امام امير المومنين عليه السلام، ج1، ص: 400 به بعد
◽️ادامه 👇👇👇