همزمان با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) و در ادامه با رهبری داهیانه مقام معظم رهبری باز تعریفی در باب چگونگی نقش موثر و مفید مردم در حاکمیت و جایگاه مشارکت مردم در عرصه های گوناگون ،صورت پذیرفت. در عرصه سیاست ،جامعه ای پویا و با نشاط تلقی می گردد که مردم در همه بخش های تصمیم گیری اعم از اقتصاد،سیاست،فرهنگ و اجتماع ،حضوری فعال، شوق انگیز و معنی داری، داشته باشند. طبعا هر نظام حاکمیتی، زمانی خواهد توانست به حیات سیاسی خود ادامه دهد که ظرفیت های مردمی را با خود همراه و به نقش مردم در استمرار حیات سیاسی و اجتماعی ،باور عمیق و ماندگاری داشته باشد .
اقتضای روح دموکراسی و جمهوریت ، مبتنی بر حضور پرشور و مشتاقانه مردم در همه صحنه هاست و تصور نکنیم که ظرفیت و سرمایه های اجتماعي منحصر به عرصه دفاع از مرزهای جغرافیایی است، بلکه در همه میدان ها ، همانند هشت سال دفاع مقدس، می بایستی این حضور مشهود و در عین حال شورانگیز و پر هیجان باشد . بی گمان به حاشیه راندن اراده های اجتماعی و ظرفیت های سیاسی مردمی ؛جایگاه حاکمیت را نزد توده های مردمی تقلیل خواهد داد.
انتخابات، بارزترین وجه مشارکت مردم در سرنوشت خود در عرصه سیاست و اجتماع است.و میزان اعتبار حاکمیت و مشروعیت هر نظام سیاسی در هر یک از جوامع بشری، منوط به کمیت پایداری و پایبندی مردم به مشارکت های سیاسی و حضور در پای صندوق رای، برای تعیین سرنوشت خود می باشد ، استمرار و امتداد حاکمیت مقبول و مشروع، به حضور پرشور و فعالانه مردم در امر انتخابات و سایر عرصه هایی که حاکمیت از مردم طلب می کند، بستگی دارد .
برای نیل به این هدف می بایست همه ظرفیت های قانونی و حاکمیتی برای دعوت از مردم جهت مشارکت گسترده در این حوزه ،بسیج گردد و تردیدی نیست که خسارت های غفلت از این امر مهم، جبران ناپذیر خواهد بود.
بی شک کسانی هم که به عنوان کاندیدای انتخابات وارد چنین رقابت های سخت و دشوار می شوند در بدو امر باید ظرفیت های خود را توسع ببخشند و در گام اول در تبعیت و پایبندی به قوانین مصرح، خاضع و در ادامه نیز در برابر مطالبات مردم اظهار تواضع نموده و مودبانه و صبورانه پاسخگو باشند.و برای تحقق سلامت امر انتخابات، از توسل به هر حربه غیر متعارف ،از نیرنگ های سیاسی گرفته تا بی نزاکتی اخلاقی بشدت اجتناب ورزند و همه مساعی خود را بکار گیرند تا با دعوت از مردم برای حضور پرشور ،تلاش نمایند تا فعالیت ها و تبلیغات انتخاباتی، در یک بستر سالم سیاسی اجتماعی و با رعایت هنجارهای فرهنگی،اخلاقی و اعتقادی جریان داشته باشد و در این فرایند، قابلیت ها و ظرفیت های خود را صادقانه با مردم در میان بگذارند و با توصیف واقعگرایانه از شایستگی خود در این عرصه ، از تجویز و تحکم اراده سیاسی خویش بر رای و نظر مردم، بشدت روی گردان باشند .
این هدف محقق نمی شود مگر این که برنامه خود را تدوین و با مردم شریف به اشتراک بگذارند، تا مردم شناخت بهتر و عمیق تری نسبت به توانمندی آنان در حوزه های اجرا و نظر وقوف یابند.
دکتر منصوریان