📚
مطالبه انتقام، لازم است ولی کافی نیست.
1️⃣ روایات متعدد، فراگیر شدن ظلم را از مقدمات تکوینی ظهور دانسته اند.
تفسیر دقیق این روایات آن است که باید «ادراک ظلم» در عالم فراگیر شود. بنابراین وظیفه مهم مومنان تبیین ظلم ظالم برای عموم مردم است. هر اندازه ادراک ظلم بیشتر شود، ظهور تعجیل خواهد شد و هر قدر عموم مومنان به ظلم و فساد بی تفاوت باشند، موانع ظهور بیشتر خواهد شد. بنابراین یادآوری مکرر ظلم اسرائیل و مطالبه انتقام به لحاظ معرفتی و دینی شایسته و بایسته است.
2️⃣
مطالبه انتقام نباید به شقاق و تفرقه بین مومنین منتهی شود. بدبینی مومنان به همدیگر به ویژه همرزمان و فرماندهان، همان است که دشمن دنبال میکند و اثر انتقام را نیز خواهد کاست
https://eitaa.com/abmohammadi/398
✅به همین ترتیب این مطالبه نباید با ناامیدی و رخوت منجر شود. اختلاف و ناامیدی هر دو مطلوب شیطان است
https://eitaa.com/abmohammadi/399
3️⃣
انتقام یکی از ابزار عادی و عقلایی مبارزه با ظلم است، لیکن این امر نباید ما را از توسل و تضرع به درگاه الهی غافل کند. تضرع به خداوند یک توصیه مقطعی برای مومنان نیست، بنده راهبرد دائمی است؛ چه در دوران فتح و چه در دوران ضعف؛ با تقوای الهی بن بستها گشایش می یابد «من یتق الله یجعل له مخرجا» و انابه باعث جبران ضعفها خواهد بود. «کان للاوابین غفورا»
( https://eitaa.com/abmohammadi/394)
4️⃣
قرآن کریم شرط نصرت الهی را انقطاع مومنان دانسته است. اعم از اینکه اسباب ظاهری همسوی با ایشان باشد یا خیر؛
مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّىٰ يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَىٰ نَصْرُ اللَّهِ ۗ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ (بقره 214)
✳️
اگر تکیه بر اسباب ظاهری غلبه پیدا کند انقطاع درونی کمرنگ میشود و حتی در فراوانی امکانات ظاهری نیز نصرت شامل امت نخواهد شد.
5️⃣
بنابراین مطالبه انتقام با لحاظ حفظ وحدت و نشاط زمینه ساز ظهور است. لیکن همراه شدن این مطالبه با روح توسل و تضرع همگانی، انقطاع و به دنبالش نصرت الهی را محقق خواهد ساخت.
👤عبدالله محمدی
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
https://eitaa.com/abmohammadi