❇️ آیت الله خامنه ای حفظه الله ❇️
🔰 حالا این آیات را ترجمه کنم ، گوش کنید.
👈《 لَّقَدْ أَنزَلْنَا آيَاتٍ مُّبَيِّنَات ٍٍ 》
همانا فروفرستادیم آیههای روشنگر را . این آیههای قرآن، اینها روشنگر است. آن کسانی که به خودشان اجازه نمیدهند قرآن را بفهمند، بیچارهها از این روشنگری محروماند.
👈《وَاللَّهُ يَهْدِي مَن يَشَاءُ إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيم》 خدا رهنمون میشود هر که را بخواهد به سوی راه راست. هر که را بخواهد.
⁉️ خواستن خدا یعنی چه ؟ یعنی یک نفر را خدا میخواهد، یک نفر را نمیخواهد؟
با بعضیها یکی نظر خاصی دارد، آنها را میکشاند میبرد، بعضیها را پس میزند؟ اینجور نیست قضیه. اراده خدا و مشیت خدا _در موارد معمولی البته_ جز در قالب علتهای طبیعی و عادی جلوهگری نمیکند. شما اگر چنانچه خواستید، تصمیم گرفتید، پای یکسخن هدایتگر و روشنگر نشستید و هدایت شدید، خدا خواسته بود که هدایت بشوید. همین شما اگر تنبلی کردید، اگر سستی کردید، اگر راه فهمیدن را روی خودتان بستید، خدا اراده کرده بود که شما نفهمید. اراده کردن خدا به این معناست که وسایل و اسباب عادی پیش آمده یا نیامده؛ اگر با اراده شما، با خواست شما وسایل و علل عادی، پیشآمده برای انجام گرفتن این معمول اینجا خدا خواسته اگر چنانچه شما نخواستید، پیداست که خدا نخواسته؛ نه اینکه نخواستن خدا موجب میشود شما اراده نکنید، نه، شما در اراده کردن آزادید . خدا نخواسته یعنی علت لازم مترتب نشده، این معنی خدا نخواسته .
⁉️ چرا نمیگوییم علت لازم مترتب نشده، میگوییم خدا نخواسته؟ برای خاطر اینکه بهوجودآورندهی علتها و خاصیت بخش علتها خدا بود. این آتشی که در اینجا برافروخته شده، دستم را بردم در آتش، دستم سوخت، خدا خواسته بسوزد. اگر من نبردم دستم را و نسوخت، خدا نخواسته نسوزد. یعنی چه؟ خدا خواسته بسوزد، به این معنا که علت طبیعی برای سوختن فراهمشده. علت طبیعیاش چیست؟ بودن آتش، و نبودن مانع، خواستن من، بردن دست . اینی که میگوییم خدا نخواسته بسوزد در صورت دوم؛ یعنی علت طبیعی سوختن فراهم نشده، نزدیک آتش نرفته یا دست تر بوده یا جسم تر بوده یا آتش کم بوده و از این قبیل. خب، چرا آنچیزی که به علتها مربوط است ما به خدا نسبت میدهیم؟ برای خاطر اینکه خدا آفریننده علت هاست، به این دلیل. این 《من یشاء》ها در همهجای قرآن از این قبیل است، و مفصلاً توضیح دادم در موارد دیگری به مناسبتهای دیگری، حالا هم یک اشارهای کردم.
📚 طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن ، ص ٩٩
#طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن 3⃣4⃣
📍 "کانال اطلاع رسانی و نشر آثار استاد ادیبی لاریجانی"
🔗
eitaa.com/adibi_larijani