#روانشناسی_اسلامی
━═━🍃❀🌸❀🍃━═━
🔹یکی از دلایلی که ما در زندگی احساس رضایت و شادکامی نداریم اینست که از واقعيت زندگي دنيايي خود غافلیم و به همین دلیل آسودگی خاطر نداریم و دچار سردرگمی میشویم🤔
📘
#برشی_از_کتاب
💠
دنيا محلّ سختيها
🔹ما انسانها ، خواهان راحتي ، آسايش و كامجويي هستيم و از اين رو ، دنيا را محلّ برآورده شدن اين خواستهها ميدانيم و يا دستكم ميخواهيم كه چنين باشد . چون دنيا را محلّ راحتي ميپنداريم، از رسيدن سختيها، به شدّت، آزرده و رنجور ميشويم؛ چون دنيا را محلّ كاميابي ميپنداريم، از ناكاميها و تحقّق نيافتن آرزوها به شدّت، عصباني ميشويم ؛ چون دنيا را محلّ جاودانگي ميدانيم ، مرگ خود و عزيزانمان را يك فاجعه و خسارت بزرگ دانسته، از آن ، ترسان و نالان و رنجور خواهيم شد؛ و ...
🔹اما واقعيت چيست؟ آيا دنيا همين گونه است كه ما ميپنداريم؟
🔹واقعيت ، اين است كه دنيا محلّ سختيها و بلاهاست. اين را بايد به عنوان يك واقعيت پذيرفت . انكار ما چيزي را تغيير نخواهد داد . دنيا به عنوان محلّ زندگي ما اقتضائاتي دارد كه خارج از اختيار ماست؛ ما نه در تنظيم آن ، نقشي داريم و نه توان تغيير آن را داريم. دنيا ويژگيهايي دارد كه بر اساس حكمت و مصلحت الهي تنظيم شدهاند و خير و صلاح انسان نيز در آن است. كاري كه بايد انجام دهيم اين است كه شكل واقعي دنيا را بشناسيم و بپذيريم.
🔹يكي از كليدهاي رضايت از زندگي، اين جاست. بدانيد كه زندگي شما به عنوان يك واقعيت خارجي، آن قدر تلخ و گزنده نيست ؛ آنچه آن را تحمّلناپذير ميسازد ، تصوّرات و انتظاراتي است كه شما از دنيا و زندگي داشتهايد و اكنون آنها را برآورده شده نميبينيد و لذا نالان و ناراضي هستيد .
در حقيقت ، تصوّرات و انتظارات غير واقعبينانه شما مايه ناراحتي و نارضايتي شماست، نه پديدههاي زندگي . لازم نيست براي رسيدن به رضايت از زندگي، دنيا را تغيير دهيم ؛ بلكه با تغيير و اصلاح شناخت خود نسبت به دنيا ميتوانيم به رضامندي، دست يابيم .
🔹قرآن كريم درباره واقعيت زندگي انسان در دنيا ميفرمايد:
لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَنَ فِي كَبَدٍ .(بلد ، آيه 4)؛ به تحقيق ، ما انسان را در سختي آفريديم.
اساساً راحتي ، براي دنيا آفريده نشده و بديهي است كه طلب كردن آنچه وجود ندارد ، مايه رنج و عذاب ميشود. پيامبر خداصلي الله عليه وآله در اين باره ميفرمايد:
إنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ يَقولُ : ... وُضِعَتِ الرّاحَةُ فِي الجَنَّةِ وَالنّاسُ يَطلُبونَها فِي الدُّنيا فَلا يَجِدونَها .(عوالي اللآلي ، ج4 ، ص61 ، ح11)؛ همانا خداوند - عزّ وجلّ - ميفرمايد : ... من ، آسايش را در بهشت قرار دادم و مردم ، آن را در دنيا ميجويند و از اينرو ، آن را نمييابند .
يافتن آنچه وجود ندارد ، به ناكامي منجر ميشود و احساس ناكامي ، موجب افسردگي و نارضايتي خواهد شد. پيامبر خداصلي الله عليه وآله در روايت ديگري ، به جنبه ديگري اشاره كرده ، ميفرمايد:
مَن طَلَبَ ما لَم يُخلَق ، أتعَبَ نَفسَهُ ولَم يُرزَق(جامع الأخبار ، ص 517 - 518 ، ح 1464)؛ هركس چيزي را طلب كند كه آفريده نشده ، خود را به زحمت انداخته و چيزي نصيب او نميگردد.
🔹اين ، يك اصل است و نياز به هيچ توضيحي ندارد ؛ اما سؤالْ اين است كه چه چيزي خلق نشده ، ولي مردم ، در پي آن هستند؟ در ادامه روايت آمده است :
قيلَ : يا رسولَ اللَّهِ ! ومَا الَّذي لَم يُخلَق ؟ قالَ : الرّاحَةُ فِي الدُّنيا؛ گفته شده : اي پيامبر خدا! آنچه آفريده نشده، چيست؟ فرمود : راحتي در دنيا.
🔹انسان ، خواهان راحتي و آسايش است و لذا از دنيا انتظار راحتي و خوشي دارد ؛ حال آنكه چنين چيزي در دنيا وجود ندارد و همين خواسته ، مايه ناراحتي و نارضايتي وي را فراهم ميكند!
📚 برشی از کتاب رضایت از زندگی
حجتالاسلام دکتر عباس پسندیده
🌱 لطفا نشر دهید.
━═━🍃❀🌸❀🍃━═━
@akademihalekhub