🔹
نگاهی به شهرستان بهارستان در آیینه تاریخ
✍ به تازگی کتاب
«شهرستان بهارستان در آیینه تاریخ» به قلم آقای تقی سالک اکمل منتشر شده است. در فراز پایانی یادداشت زیر - که به درخواست «کانال تلگرامی البرزپژوهی» در معرفی این کتاب نوشته شده - به «اسماعیل آباد فاتح» و پیوندش با استان البرز پرداخته شده است. تولد این کتاب خواندنی را صمیمانه به نویسنده اش و بهارستانی های عزیز شادباش عرض می کنیم.
۲۴ آذر ۱۴۰۳
▪️---------------------------
بهارستان یکی از شهرستان های تازه تاسیس استان تهران است که از عمر سیاسی و تقسیمات کشوری آن کمتر از چهارده سال می گذرد. این شهرستان از جدا شدن دو بخش گلستان و بوستان شامل شهرهای گلستان، نسیم شهر و صالحیه و چهار روستا از شهرستان رباط کریم در اواخر سال ۱۳۸۹ تاسیس شد. قدیمی ترین شهر در شهرستان بهارستان، نسیم شهر است که تنها سی سال از تاسیس آن می گذرد.
بهارستان فعلی در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی حدود ده هزار تن جمعیت داشته و امروز با جمعیتی بالغ بر ۶۵۰ هزار تن در گستره ۶۲ کیلومتر مربع، متراکم ترین نقطه کشور و بیست و دومین شهرستان پرجمعیت ایران است.
این شهرستان چون از به هم پیوستن چند روستای قدیمی شکل گرفته و تقریبا ۹۵ درصد ساکنان آن را مهاجران از گوشه و کنار کشور تشکیل می دهند. از لحاظ تاریخی و فرهنگی چندان شناخته شده نیست و تصور عموم این است که بهارستان عمری چهل پنجاه ساله دارد.
کتاب «شهرستان بهارستان در آیینه تاریخ» حاصل پژوهش اینجانب پیرامون پیشینه شهرستان است که با تکیه بر یافته های باستان شناسی، اسناد و مکاتبات اداری موجود در سازمان اسناد ملی، کتابخانه مجلس، مطبوعات و کتاب های تاریخی، از قدمت شش هزار ساله بهارستان، مالکان قدیمی روستاهای آن از دویست سال قبل، موقوفه ها، بقاع متبرکه، وجه تسمیه روستاها و وقایع تاریخی و سیاسی رخ داده در این دیار سخن می گوید.
یکی از روستاهای قدیمی بهارستان که البته امروز یکی از محلات نسیم شهر محسوب می شود، روستای اسماعیل آباد است. بیشتر جمعیت بومی آن، مهاجرین از استان یزد هستند که از حدود یک قرن پیش در این روستا ساکن شده اند. از جمله مالکان سرشناس روستای اسماعیل آباد، مرحوم محمدصادق فاتح یزدی مالک کارخانجات جهان بود که در دهه بیست شمسی این روستا را خریداری کرده و شاید سکونت همشهریان یزدی اش، در تمایل مرحوم فاتح برای مالکیت اسماعیل آباد بی تاثیر نبوده باشد.
آن مرحوم در اسماعیل آباد، مسجد، حمام، مدرسه و... احداث کرد و کهنسالان این روستا فاتح یزدی را دیده و از او خاطرات فراوان به یاد دارند و به نیکی یاد می کنند. روستای اسماعیل آباد که در گذشته متعلق به حسن مشار (مشارالملک) از وزیران دوره پهلوی اول بود سپس توسط مرحوم فاتح خریداری شد، به واسطه اقدامات خیرخواهانه و نیک اندیشانه محمدصادق فاتح، به اسماعیل آباد فاتح نامور شد و علی رغم ادغام روستا در نسیم شهر، ساکنان با ریشه آنجا اصرار دارند که این محله همچنان به نام اسماعیل آباد فاتح خوانده شود.
🔗 البرز پژوهی
@alborzology