❇️ نگاهی به ادعاهای مصباحی مقدم
🎙 استاد محمدرضا یوسفی
🔸 آقای مصباحی مقدم در مصاحبه ای که در چهارم تیر ماه رسانه ای شد، دیدگاه هایی را مطرح کرد که مورد تعجب کارشناسان شد. بررسي همه ادعاهاي ايشان در اين يادداشت كوتاه ممكن نيست از اين رو، مروري بر برخي از آنها خواهد شد.
🔸 ايشان بدون هر گونه دليل موجه، شش برنامه قبلي را به دلیل عدم عزم دولتها ناموفق دانسته است. سپس مي گويد ولی دولت رئیسی در چارچوب سیاست های ابلاغی عمل کرده و متعهد به برنامه است. وي به موانع ساختاري، رويايي نوشتن برنامه ها، عنصر كم تجربگي در برنامه نويسي، بي ثباتي سياسي و امثال آن اشاره نمي كند. در مورد عمل به برنامه آقاي رئيسي، سوال اين است كه ايشان متعهد به كدام برنامه بوده است؟ رئيسي مدعي بود كه هفت هزار صفحه كار كارشناسي داشته است كه تا به امروز كسي آن را رويت نكرده است. وعده هاي متعدد اعم از ساخت يك ميليون مسكن سالانه، كاهش نرخ تورم در سال اول به 18 درصد و در سال پاياني به تك رقمي و .. بر اساس همان برنامه ناديده داده بودند كه تاكنون هيچكدام تحقق نيافته است. تغيير زياد مقامات اقتصادي و اختلاف نظر شديد در ميان آنها خود از بي برنامگي ايشان، به روشني حكايت مي كند. همين لايحه برنامه هفتم، در چند روز قبل از ارائه دولت به مجلس، در 184 صفحه، هفت بخش، 22 فصل و 302 ماده در اختيار همگان قرار گرفت. اما در عرض چند روز در تاريخ 28 خرداد، در 153 صفحه، بدون بخش، در 24 فصل و 117 ماده به مجلس ارائه شد. آيا برنامه اي كه در چند روز اين سطح از تغييرات را دارد، مي تواند از اتقان لازم برخوردار باشد و در نتيجه در عمل امكان متابعت از آن وجود دارد؟
🔹 وی معتقد است كه برخي عدم موفقیت ها به دلیل باندبازی و عدم همکاری بدنۀ دولت با هيات دولت که امکان تغییر بدنه نيز در سطح وسیع وجود ندارد، می باشد. ايشان تحلیل ناکارآمدی دولت را در سطح باندبازی و ناسازگاری بدنه تقليل مي دهند و نشان مي دهند هنوز به مشكلات نظام اداري كشور وقوف ندارند.
🔹در ادامه ايشان بيان مي كند كه ایران ظرفیت های معدنی و جغرافیایی بزرگی برای تحقق رشد 8 درصدی دارد از این رو این هدفگذاری شدنی است ايشان بدون توجه به مشكلات اساسي، ساختار دوگانه در كشور، مشكلات ساختاري و روابط بين المللي، علت عدم دسترسي به اين هدف را فقدان عزم دولتهاي سابق مي داند. سپس شاهد مي آورد كه چین با توجه به فقدان این ظرفیت توانسته رشدهای دو رقمی داشته باشد وی از میان دلایل پیشرفت چین، بر دو وعده غذا خوردن مردم چین اشاره کرده، امری که صحت آن روشن نیست. 🔹اين ديگر اوج سطحي نگري كسي است كه حدود چهار دهه در جايگاه هاي مختلف حضور داشته است. در ادبيات توسعه گفته شده است كه عقب ماندگي كشورها را نبايد در فقدان منابع مادي آن كشورها جستجو كرد. زيرا كشورهايي مانند ژاپن بدون منابع يادشده از كشورهاي پيشرفته جهان محسوب مي شوند و كشورهايي مانند ايران نيز با وجود منابع يادشده جزء كشورهاي توسعه نيافته است. نكته محوري را بايد در مديريت كشور جستجو كرد. چين در سال 1965، جزء 25 كشور فقير دنيا بود. از نظر تعداد فقيران در يك كشور، در دنيا اول بوده است. اما در دهه 1980، با اتخاذ سياست هاي انگيزشي در سطحي محدود به بخش خصوصي، اجازه ورود سرمايه گذاري خارجي، بهبود روابط بين الملل، اولويت دادن به توسعه و دوري از شعارهاي دست نيافتني؛ توانست به دومين كشور دنيا تبديل شود. امروز از حدود 700 ميليون نفر فقير چيني در دهه 1980 خبري نيست. چين در سال 2020 اعلام كرد كه در اجراي برنامه 2015 تا 2020، موفق شده است 80 ميليون فقير را كاهش دهد. اين تعداد تنها چند ميليون نفر از جمعيت كل ايران كمتر است. بنابراين با طرح غلط دو وعده غذا خوردن مردم چين و اسراف مردم ايران، نمك بر زخم هاي التيام نيافته مردم نپاشيم و بر نفرتها نيفزاييم. كافي بود كه ايشان به كاهش حداقل سي درصدي سطح رفاه مردم در دهه از دست رفته 90 نگاهي مي كردند. اي كاش به آمار كاهش شديد مصرف گوشت، لبنيات و ميوه در كشور توجه مي كردند. بر اساس آمار اعلام شده در بهار امسال، خرید مواد غذایی نسبت به سال گذشته، حدود 30 درصد كم شده است و بعد تاملي در علل آن مي كردند.
🔹اظهارنظرهاي ديگر ايشان در سياق اظهارات پيشين است. نگاه جانبدارانه از دولت مطلوب، اطلاعات خلاف واقع، تحليل هاي سطحی به مسائل اقتصاد ايران در اين مصاحبه مشهود است.
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/negahi-be-edaahaye-mesbahi-moghadam/
#محمدرضا_یوسفی
#مصباحی_مقدم
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa