✅ سکولاریزاسیون تقریب چه آفتی دارد؟/ راه حل رفع موانع تقریب با تکیه بر قواعد.
🎙 استاد حیدر حب الله
✂️ برش هایی از متن:
🔸 شاید عنوانی که در اینجا انتخاب شده «وحدت اسلامی سیاسی یا مذهبی» در نگاه اول دارای ایهام باشد، گویی در برابرمان دو گزینه قرار دارد و حتما باید یکی از آنها را در چارچوب ذهنی خود انتخاب کنیم: یا بگوییم تقریب، وحدت یا همزیستی بین پیروان مذاهب فقط باید سیاسی باشد، یا باید فقط دینی باشد؛ اما منظور از عنوان این نیست، وحدت میتواند سیاسی و در عین حال دینی باشد.
🔸 ایده و فکر اصلی عنوان این است: آیا فقط به خاطر عوامل سیاسی به تقریب بین مذاهب روی آوردهایم یا صرف نظر از وجود فشار عوامل سیاسی که به وجود تقریب یا نبود تقریب بین مذاهب دعوت میکند، دیدگاه و خوانشی دینی پشت این طرح تقریب مذاهب وجود دارد؟
🔻 چرا این روزها به این سوال اهمیت میدهیم؟
🔸 برای من بسیار مهم است که به این سوال پاسخ دهیم؛ زیرا در برخی محافل جریانی وجود دارد که میگویند: تقریب بین مسلمانان از خاستگاه دینی ممکن نیست و به همین خاطر برای تقریب بین مسلمانان باید از موضع غیر دینی پیش برویم. من این رویکرد را «سکولاریزاسیون تقریب» مینامم، یعنی مسلمانان برای وحدت باید از این ایده خارج شوند که روابط آنها با یکدیگر مبتنی بر اسلام باشد، بلکه باید بر اساس معیارهای دیگری، مانند شهروندی به معنای مثبت امروزی و انسان و روابط انسانی بینشان…، یعنی مفهوم اسلامی یا زمینه دینی که میتواند پشتوانه جریان تقریب قرار بگیرد باید حذف بشود. این دقیقاً همان چیزی است که در مسیحیت اروپا اتفاق افتاد، زیرا پس از سالها و سالها مبارزه بین فرقههای مسیحی، آنها به این نتیجه رسیدند که ما نمیتوانیم در صلح زندگی کنیم مگر اینکه دین را از زندگی عمومی مان جدا کنیم.
🔸 و این همان نقطه خطرناک در مسئلهی تقریب است. اکنون ما ناگزیر به بررسی این مسئله هستیم که آیا میتوان زمینه دینی واقعی و مؤثری را برای تقریب بین مسلمانان یافت یا باید آن را خارج از چارچوب بینش دینی جستجو کرد؟ در نتیجه تقریب را این گونه آموزش دهیم و پس از جدایی کامل از مفاهیم دینی اینگونه بین مسلمانان وحدت ایجاد کنیم. چرا که دین نمیتواند همزیستی سالم و طبیعی بین مردم ایجاد کند!
🔸 لطفاً به وخامت وضعیت توجه داشته باشیم. عواقب درگیریهای فرقهای بین مسلمانان امروزه به نفع کسانی است که میگویند حل مشکلات ما تنها با کنار گذاشتن رویکرد دینی است، بنابراین ناچاریم به دنبال جوابی برای این سوال باشیم که آیا میتوان زمینهای دینی برای وجود تفاهم بین مسلمانان پیدا کرد یا اینکه جستجو برای وجود زمینه دینی برای تفاهم بین مسلمانان مانند جستجو آب در سراب است و تا زمانی که مفاهیم دینی کنار گذاشته نشود این مشکل حل نمیشود.
🔸 اهمیت این پرسش دقیقا در همین نکته نهفته است که جهان عرب و اسلام به سمت نوعی سکولاریسم میرود که مبتنی بر شکست تجربه اسلامی در مناطق مختلف است و ما باید این موضوع را جدی بگیریم تا بتوانیم به طور جدی و متفکرانه به آن فکر کنیم.
🔸 چه تفاوتی بین سیاسی یا مذهبی بودن مدخل تقریب فرقهها وجود دارد؟ جواب این است که تفاوت اساسی و بزرگی وجود دارد.
🔸 اگر مدخل تقریب بین فرقهها را مدخلی سیاسی بدانیم، با دو حقیقت مواجه میشویم ....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/sekolarision-taghrib-che-afati-darad/
#سکولاریزاسیون
#آفت
#حیدر_حب_الله
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa