🔰
#قرآن، امر به معروف و فعالیت سیاسی/ بخش 2
2️⃣ اصل تولی و تبری
🔺 بر اساس آیه شریفه «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ» فتح: 29 «محمد صلی الله علیه و آله فرستاده خداست و کسانی که با او هستند، در برابر کفر سرسخت و شدید و در میان خود مهربانند»؛
🔺 شدت عمل با کفار و مهرورزی با مومنان، آن هم با محوریت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و یاران با وفای او: «و الذین معه» اصلی است که باید «اسوه» و «الگوی» هر مسلمانی در مشی زندگی فردی و اجتماعی باشد.
🔺 پرواضح است در گام نخست، شناخت دوست از دشمن تنها به شعار نبوده، بلکه در عرصه جامعه هم باید تحقق پیدا کند. این خود نیازمند سازوکارهای بسیار مهم و پیچیده در ابعاد مختلف است.
🔺 اینکه چه کسی دوست واقعی را از دشمنان واقعی تشخیص داده و مرز آنها را مشخص میکند، و چه کسی مرزهای صوری بین مومنان (زبان، نژاد و قوم) را برداشته و یا چهره واقعی منافقان و کافران را برای امت اسلامی نمایان میسازد؛ خود مسئله بسیار مهمی است.
🔺 این موضوع نیازمند محوریت فردی در رأس حاکمیت است که ویژگیهای لازم را برای حاکمیت در جامعه اسلامی دارا باشد؛ تا ضمن تعریف دوست و دشمن، مولفههای شناخت «دوست» از «دشمن» را برای همه مردم تعیین نماید .
🔺 اجرای این اصل قرآنی بسیار مهم است و اگر حاکمیت به دست مومنان نباشد و محوریت جامعه اسلامی از آنَ صالحان نباشد، نه تنها این اصل قرآنی غیر قابل اجرا بوده، بلکه قرائتها و برداشتهای گوناگون از دوست و دشمن میتواند جامعه را به سوی حاکم شدن روح آنارشیستی و هرج و مرج و خشونت گرایی سوق دهد.
🔺 از این رو قبل از اجرای اصل تولی و تبری، دشمنشناسی به عنوان امری ضروری در فرهنگ سیاسی جامعه اسلامی مطرح است؛ چرا که با عدم شناخت و شگردها و شیوههای دشمن، هرگز در شناخت دوست از دشمن و آنچه محل تبری و تولی است، توفیق حاصل نمیگردد.
🔺 این مهم، تنها از عهده حاکم عادل و با بصیرت برمیآید. بیشک دوستی با دوستان خدا و دشمنی با دشمنان خدا و رسول نوعی
#معروف، و دوستی با دشمنان خدا و رسول و دشمنی با دوستان خدا و رسول، نوعی
#منکر است.
🔺 اما منکر بزرگتر و خطرناکتر جابهجایی دوست با دشمن است که نوعاً از سوی منافقان در جامعه اسلامی صورت میپذیرد؛ افرادی چشم دیدن حاکمیت دین خدا و محوریت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم را ندارند.
✍️ استاد حسن ابراهیمزاده
📚 امر به معروف و نهی از منکر احزاب؛ ص31-32
🆔
http://eitaa.com/joinchat/1866006547C4bbc9c7892