⭕️
شیصبانی: «شخصیت شیعی» کوفه یا «حاکم» عراق؟
شخصی از نسل امام حسین و از سادات در کوفه به نام پدر خویش، شناخته میشود، آیا به قتل میرسد؟
✍️مصطفی امیری
▪️بخش دوم
✅
آیا «رجل من ولد الحسین یدعو الی ابیه» همان شخص «رجل من ولد (صُلب) ابیه» است؟
🔹الف. «رجل من ولد (صُلب) ابیه» هیچ ارتباطی با دیگر شخصیتها ندارد. زیرا شخصیت «یدعو الی ابیه»، قبل ظهور کشته میشود درحالیکه شخص «من صلب ابیه» تا بعد از ظهور، زنده است.
🔸ب. یک شخص هستند؛ زیرا در عبارت «من ولد (صلب) ابیه»، ضمیر در «ابیه» به حضرت برمیگردد و اشاره به سید بودن آن شخص دارد و بدینسان همخوانی دارد با عبارت «رجل من ولد الحسین». و اینهمانی حدیث «رايةً من وُلد الحسين یدعو الی ابیه» با حدیث «رجل من صلب ابیه»، تقویت میشود. وی تا بعد از ظهور، حضور دارد و به امام عصر نیز اعتراض میکند.
✅
آیا «رجل من ولد الحسین بالکوفه» همان شخص «رجل من ولد الحسین یدعو الی ابیه» است؟
🔹در واقع، حدیث اهلسنت، اضافهای نیز دارد: «رجل من ولد الحسین یدعو الی ابیه». البته وقتی اصل، مشترک شد، تفاصیل و جزئیات آن موضوع از اهلسنت، قابل اخذ است بویژه وقتی توسط راوی شیعی و به امام معصوم نیز ختم شود (جابر از امام باقر در کتاب ابنحمّاد).
🔸توضیح اینکه: اگر گفته شود، اصل این موضوع در کتب اهلسنت، ذکر شده است و اعتباری بر آن مترتب نیست. اما پاسخ این است: زمانی که با احادیث شیعی همراستا باشد، مانعی در اخذ آن نیست بویژه اگر سند به راویان شیعی و امام معصوم، ختم شود.
🔹حدیث «من ولد الحسین» در کتب اهلسنت (ابنحماد، الفتن، ص۱۹۶)؛ با گزارهای حدیثی «من صلب ابیه» (مجلسی، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۳) و «من ولد ابیه» (نیلی نجفی، سرور اهل الایمان؛ ص۱۰۰) در کتب شیعه، همخوانی دارد و اشاره به سید بودن آن شخص دارد.
🔸در صورت «وحدت محتوایی» گزاره حدیثی شیعه و اهلسنت، شخصی از نسل امام حسین و از سادات در کوفه که با نام پدر خویش، شناخته میشود، فتنهای را در میان شیعیان عراق برپا میکند که تا ظهور نیز ادامه خواهد داشت.
✅
آیا شخص «مِن صُلب ابیه»، همان «شیصبانی» است؟
🔹اگر گفته شود: آری؛ لازمه چنین سخنی، شیصبانی با امام بیعت میکند. اما این دیدگاه، اشتباه است؛ زیرا شیصبانی، قاتل است و چگونه ممکن است شخص قاتل (شیصبانی) با امام عصر، بیعت کند؟
🔸مگر میشود کسی که به تصریح حدیث «یقتل وفدکم» است و دستاش به خون شیعیان عراق، آغشته باشد و قاتل است، اما سرانجام به فیض حضور امام عصر نائل شود و با امام زمان بیعت نماید؟ خیر.
🔹بنابراین شخص «مِن صُلب ابیه»، شیصبانی نیست.
✅
آیا شخص «من ولد الحسین تظهر بالکوفه» همان شخص «رجل من ولد الحسین یدعو الی ابیه» است؟
🔸بله، محتمل است اما نمیتوان اظهارنظر قطعی و یقینی کرد بلکه متوقف بر مباحث دیگری است که در ادامه بیان خواهد شد.
✅
آیا شخص «من ولد الحسین تظهر بالکوفه» که از شذاذ آلمحمد است و دجال کوفه است، همان «شیصبانی» است؟
🔹بله، محتمل است. زیرا برای شیصبانی ذکر شده است: نفوذ و سیطره او و تعداد پیروان او در مناطق شیعی، بتدریج گسترش خواهد یافت (ینبع كما ينبع الماء) که حاکی از سپری شدن مدت زمان طولانی از فتنه شیصبانی در عراق است؛ برای شخصیت عراقی «رجل من ولد الحسین تظهر بالکوفه بدعامة الامیة» هم ذکر شده، فتنه وی، طولانی خواهد بود (یطول ذلک).
🔸ضمن اینکه حدیث «رایة من ولد الحسین تظهر بالکوفه بدعامة الامیة»؛ شخصیتی از سادات که قبل ظهور، فتنه به پا میکند، دجال کوفه است و جزو شذّاذ آلمحمد و به قرینه اینکه سفیانی از بنیامیه است، این شخصیت عراقی که با حمایت امویها در عراق بهتدریج قدرت میگیرد، نیز در خط سفیانی است. از طرفی، حدیث «شیصبانی»؛ تصریح شده که وی شخصیت عراقی و قاتل است و در خط سفیانی.
✅
ابهام در تفسیر «ارض کوفان»
🔹ارض کوفان، مقصود چیست: کوفه و نجف یا عراق؟
🔸اگر بتوان ثابت نمود ارض کوفان یعنی عراق، دیگر شیصبانی بودن شخصیت شیعی از کوفه، تضعیف میشود. زیرا حاکم عراق است. و در اینصورت شیصبانی یا مربوط به گذشته و منطبق بر صدام میشود و یا مربوط به آینده و شخصیتی منفور که بر عراق مسلط میشود و در خط سفیانی است.
🔹آیا شما میتوانید شاهدی بیاورید که مراد از «کوفان»، کل عراق منظور است؟
🔸اما تاکنون با بررسی که انجام دادیم، در کتب
حدیث، لغت، تاریخ و جغرافیا به منطقه کوفه و نجف، ارض کوفان، اطلاق میشده است. ازجمله:
🔹«
أرض كوفان فشرفها بقبرك يا علي فقال: أ قبر بكوفان العراق؟ فقال له: نعم؛ تقبر بظاهرها فتلا بين الغريين و الذكوات البيض» (ثقفی، الغارات، ج۲، ص۸۴۴). «کیف أنتم لو ضرب أصحاب القائم الفساطیط فی مسجد کوفان» (نعمانی، الغیبة، ص۳۱۹).
➖➖➖➖➖➖
🆔
@AsrZohur110