#احکام_دین ☀️🍃
شرایط گرو گذار و گرو گیرنده🌸🍃
پرسش :طرفین رهن چه شرایطی باید داشته باشند؟
پاسخ : « گرو گذار» و «کسى که مال را گرو مىگیرد» باید بالغ و عاقل باشند و کسى آنها را مجبور نکرده باشد و نیز باید سفیه نباشند همچنین حاکم شرع او را به خاطر ورشکستگى از تصرّف در اموالش جلوگیرى نکرده باشد.
شرایط مال به رهن گذاشته شده🌸🍃
پرسش :مالی که گرو گذاشته می شود و یا به اصطلاح آنرا به رهن می گذارند چه شرایطی باید داشته باشد؟
پاسخ :الف : گرو گذار بتواند شرعا در آن تصرف کند، بنابر این اگر مال شخص دیگرى را رهن بگذارد صحیح نیست،مگر اینکه صاحب مال اجازه دهد و اگر صاحب مال به طلبکار بگوید: «من این مال را در مقابل بدهى فلان کس رهن گذاردم» و او «قبول کند» صحیح است. ب : خرید و فروش آن شرعا صحیح باشد، بنابراین شراب و آلات قمار و مانند آن را نمى توان گرو گذارد.
کیفیت مبادله ی مال به رهن گذاشته شده🌸🍃
پرسش :آیا تحویل دادن عین مال به رهن گذاشته شده شرط است؟
پاسخ :احتیاط واجب آن است که گرو بدون تحویل دادن به طلبکار صورت نمىگیرد، ولى اگر گرو گذارى به این حاصل شود که مثلًا خانه را طبق سند محضرى گرو بگذارند و سند را به طلبکار بدهند بطورى که در صورت لزوم بتواند طلب خود را از فروش آن بردارد مانعى ندارد، هر چند بدهکار در آن خانه ساکن باشد.
قرار دادن چک و سفته به عنوان رهن 🌸🍃
پرسش : یکى از مسائل لازم در اسناد تجارتى (چک، سفته، برات) پشت نویسى آنهاست که به وسیله پشت نویسى انتقال آنها صورت مى گیرد امّا نظر به این که اینها در بین تجّار و بازرگانان ارزش تجارتى دارند و حتّى به جاى وجه نقد معامله و معاوضه مى شوند آیا مى توان این اسناد را به طور مستقل (نه این که همراه با قراردادى نزد بانک وثیقه باشند) به عنوان مال مرهونه (مال در گرو وثیقه) وثیقه و گرو گذاشت یا نه؟
پاسخ :اگر چک و سفته از فرد معتبری باشد می توان آن را به عنوان وثیقه پذیرفت.
گرو گذاشتن اموال ضروری🌸🍃
پرسش :اگر بدهکار مالی برای گرو گذاشتن نداشته باشد و یا اموالی را که جزو مستثنایت دین و ضروری زندگی او است را به عنوان گرو بگذارد، تکلیف طلبکار در این صورت چیست؟
پاسخ :هرگاه بدهکار گروگانى نپرداخته و غیر از خانه مسکونى اش و وسایل ضرورى خانه مال دیگرى نداشته باشد، طلبکار نمى تواند طلب خود را از او بخواهد، بلکه باید مهلت بدهد، ولى اگر مالى را که گرو گذاشته، طلبکار مى تواند آن را بفروشد و طلب خود را بردارد (حتّی اگر جزء مستثنیات دین باشد).
تعلق خمس به مال رهن گذاشته شده🌸🍃
پرسش :من مقداری پول به صاحب خانه ام به عنوان قرض الحسنه داده ام ( برای رهن منزل ) آیا سر سال باید خمس آن را بدهم؟
پاسخ :مادام که برای رهن به آن نیاز دارید خمس ندارد.
صحیح نبودن رهن منافع🌸🍃
پرسش : آیا کسی میتواند منفعت خانه را گرو بگزارد یا باید عین باشد ؟
پاسخ :
رهن منافع صحیح نیست باید رهن عین باشد.
᯽────❁────᯽
@azsargozashteha 📚🖌
᯽────❁────᯽