#دعوت_به_بهشت 54 ؛ شیوه اعتقاد سازی 4
بِسمِ اللّه الرَّحمنِ الرَّحیم
سلام به شما والدین و معلمان عزیز
موضوع گفتگوی ما شیوه اعتقاد سازی در دعوت به نماز بود. این شیوه به ما میگوید هر قدر باور انسانها به معاد بهشت و جهنم بیشتر بشود، بیشتر مطیع خدا میشوند و در آن صورت بیشتر اهل نماز شدند.
آیت الله ریشهری کتاب زیبایی دارد با نام «بهشت و دوزخ». پیشنهاد ما این است که این کتاب را مطالعه کنید و مطالب آن را متناسب با فهمِ نوجوان برای او بیان کنید.
آقا امیرالمؤمنین علیه السلام هم فرمودند: « كَفَى بِالْمَوْتِ وَاعِظاً » [1] برای نصیحت کردن و خوب شدن انسانها یاد مرگ کافی هست (اگر بتوانیم خوب از یاد مرگ استفاده بکنیم).
در کودکی معلمی داشتیم که بارها و بارها میگفت : «فلان درس را بخوانید. هفته بعد اگر خودم نرفتم و یادم نرفت میپرسم»
بزرگ که شدم متوجه شدم این معلم میخواست با تکرار این جمله این حدیث امیر المؤمنین که فرمودند : « اَلْمَوْتُ یأْتِی بَغْتَةً» مرگ ناگهان میآید را در ذهن ما حک کند. [2]
معلمی میگفت : « من متوجه شدم مرگ نوجوان و جوان نمیشناسد و دانشآموز من از لحاظ ذهنی اگر یاد معاد کند قدرت خود کنترلی او در مواجهه با خطاها و گناهان افزایش پیدا میکند و آلودگی او کمتر میشود. به همین خاطر گاهی اوقات در کلاسها باب گفتگو را اینگونه باز میکنم که بچهها اگر هفتهی آخر عمر ما باشد چه میکنیم؟ آنها ذهنشان درگیر میشود که ممکن است هفتهی آخر عمر ما باشد».
معلمی میگفت به دانشآموزان خود میگویم برخی بزرگان جمله مهمی را وصیت میکنند که روی مزارشان حک کنند.
مثلاً شهید طهرانی مقدم گفت روی قبرم بنویسید اینجا مدفن کسی است که میخواست اسرائیل را نابود کند.
حاج قاسم سلیمانی گفت روی قبرم بنویسید سرباز قاسم سلیمانی.
روی مزار آیت الله بهجت نوشته شده «اَلعبد» یعنی بندهی خوب خدا چون ایشان این کلمه را خیلی دوست داشت.
پروین اعتصامی روی قبرش نوشته شده:
اینکه خاک سیهَش بالین است * اَختر چرخ ادب پروین است
گر چه جز تلخی از ایام ندید * هر چه خواهی سخنش شیرین است
صاحب آنهمه گفتار امروز * سائل فاتحه و یاسین است.
آقا امام سجاد علیه السلام روی مزار سیدالشهداء با انگشت سبابه نوشتند : «هذا قَبْرُ الحُسَینِ بنِ عَلِی بنِ أبی طالِب اَلَّذِی قَتَلُوهُ عَطْشاناً غَریبا» [3]
اینجا مزار کسی است که او را با دهانِ تشنه سر بریدند.
راستی دانشآموز عزیز! من و شما هم فکر کنیم بعد از صد و بیست سال وقتی از دنیا رفتیم دوست داریم چه جملهای را روی مزار ما حک کنند؟
اینگونه ذهن او را درگیر کردم که مرگ حق است و ما باید برای مرگ آماده بشویم و یکی از آمادگیهای ورود به قبر، خواندن نماز و عبادت خداست.
[1] الكافی، ج2، ص: 275.
[2] الكافی، ج2، ص: 458.
[3] محمدی ری شهری، الصحیح من مقتل سید الشهداء و اصحابه «علیهم السلام»، ج1، ص: 56.