رئیس پژوهشکده تحول علوم انسانی دانشگاه علامه طباطبایی
تحول در علوم انسانی با حفظ ساختارهای موجود محقق نمیشود
رویداد هماندیشی تحول در علوم انسانی عصر امروز ۳ آبان در حوزه علمیه مروی برگزار شد.
ابوالقاسم فاتحی، رئیس پژوهشکده تحول علوم انسانی دانشگاه علامه طباطبایی در این رویداد سخنرانی کرد که گزیده آن را در ادامه میخوانید؛
درباره تحول علوم انسانی خیلی میشود صحبت کرد ولی من وارد بحثهای محتوایی نمیشوم و بیشتر تجربه زیسته خودم در این دو سال را بیان میکنم. در غرب، علوم انسانی موجود که از قرن نوزدهم تولید شد و بعد به کشورهای مختلف سرازیر شده، محصول سه تا انقلاب است؛ یعنی در غرب سه انقلاب شد که محصولش علوم اجتماعی مدرن بود. یکی رنسانس بود که بعد از پایان قرون وسطی شکل گرفت و انقلابی فرهنگی بود. انقلاب دوم فکری و فلسفی بود که در قرن ۱۶ و ۱۷ شکل گرفت و انقلاب فرهنگی رنسانس را تئوریزه و ماندگار کرد. انقلاب سوم صنعتی بود که آمد به دستاورد انقلاب اول و دوم عمل کرد.
تحول پروژه نیست، پروسه است
در اثر این سه انقلاب است که در قرن نوزدهم علوم اجتماعی بیرون میآید. ما گاهی وقتها در کارهایی عجله میکنیم که نباید عجله کنیم ولی یک جاهایی حوصله میکنیم که نباید حوصله کنیم. تحول یک پروژه نیست، یک پروسه است که لایههای مختلفی دارد. ما یک سه پارگی داریم. اگر تحول در علوم انسانی بخواهد در فرایند خودش قرار بگیرد، باید این سه رکن متحد شوند. یکی حکمرانی است، یکی حوزه و یکی دانشگاه. باید یک وحدت و زبان مشترک و یک گفتمان مشترک شکل بگیرد و حوزه و دانشگاه همدیگر را بفهمند.
ادامه مطلب را در لینک زیر مطالعه بفرمایید.
https://atna.atu.ac.ir/fa/news/305332/