🔹دکتر حسنی درمیان: وقتی گفته میشود عفاف و حجاب، بستگی دارد که در سطح ساختاری بررسی شود و عاملیت کنار زده میشود یا میخواهیم عاملیت را پیدا کنیم و به راهکارها برسیم که اینگونه نمیشود. چراکه امروزه عاملیتها و ساختارها در هم تنیده هستند و ساختارها از قدرت بالائی برخوردارند و بدون تغییرات ساختاری نمیتوان به تنهائی عاملیت را محکوم کرد و این دو را باید با تناسب نسبت به یکدیگر دید. برای پیشگیری از بدحجابی فقط رجوع به فرد کافی نیست که موضوع را فقط به عنوان روانشناسی ملاحظه کرد؛ چراکه پدیدهها گاه از این سطح عبور کرده اند و هر رفتاری که در جامعه پاداش ببیند تکرار میشود. بنابراین کاهش میزان پوشش براساس موازین دینی دلیل آن پاداشی است که گرفته است و این پاداشها لزوماً اقتصادی نیست و به توجه افراد بستگی دارد.
🔹طرد افرادی که پوشش مناسب را در برخی کنشها و تقابلها دارند و این فشار هنجاری به تدریج تغییر در رفتار ایجاد میکند. سیستم پاداش دهی امروز به سمت حجاب نیست. چراکه ساختارها باید ارزشها را تقویت کند. ایشان با اشاره به نظامهای پاداش دهی به نوع پوشش در فرهنگ غرب گفت: هالیود اگر میخواهد بازیگر زنی را مشهور و برجسته کند شرایط آن تنزل حوزه پوششی اوست. به همین دلیل به سطح عاملیت و ساختار به صورت توأم برای تصحیح رفتار باید نگاه کرد و در هر الگوی رفتاری این موضوع مطرح است.
🔹در عین حال در همین راستا نیاز به برنامه ریزی میان مدت، کوتاه مدت و بلند مدت و به صورت توأم وجود دارد. دکتر حسنی ضمن ارائه گزارش فرهنگی در حوزه آسیبها و تهدیدهای اجتماعی در سطح شهر مشهد، گفت: نتایج اینگونه است که مسأله اولویت بندی آسیبهای فرهنگی و اجتماعی در سطح شهر مطرح است و ۱۴۸۵ پاسخگو بودند که ۵۱ درصد خانه دار هستند در عین حال ۵۰ درصد زنان مورد مطالعه، خانه دار نیستند. حضور اجتماعی زنان به شدت در حال افزایش است. در این شرایط این پرسش مطرح میشود که آیا این بستر اجتماعی رو به رشد حضور اجتماعی زنان بر روی الگوی عفاف و حجاب زنان تأثیر نمیگذارد؟ و در عین حال حضور زنان بحث نیست؛ بلکه در ضرورتها است و حضور زن بر اساس ضرورت تعریف میشود و ساختار این ضرورت را پذیرفته است.
🔹درباره چگونگی حضور زنان ساختار تعریف شدهای وجود ندارد. به لحاظ جامعه شناسی الگوهای رفتاری ما در جامعه به دنیا میآیند و در جامعه از بین میروند و افراد میتوانند بر جامعه تأثیر بگذارند؛ در عین حال به شدت تابع ساختارهای اجتماعی هستیم. پس اگر میخواهیم تغییر را ببینیم، تغییر را باید همه جانبه دید؛ چراکه پدیدهها چند سطحی و چند متغیره هستند.
آموزش و پرورش خروجیهای آینده هستند و در همین راستا وقتی تکنولوژی وارد میشود باید رصد کرد که چه تأثیری روی حجاب و عفاف دارد و اگر رصد نشود بازنده هستیم و برای دفاع از ارزشها باید ساختارها را متناسب با آن تنظیم کرد و شعار به تنهائی کافی نیست.
https://eitaa.com/umefafgaraei