📗
#معرفی_کتاب | در موضوع هوش مصنوعی
مبانی نظری، مکاتب، ایدهها و الزامات اخلاقی هوش مصنوعی، دستمایه کتابهای زیادی بوده است که در زبان فارسی، برخی این موارد را میتوان نام برد:
۱. ماده و آگاهی: چرچلند
۲. الهیات سایبر: قائمینیا
۳. دین دیجیتال: هاشمپور
۴. کتاب نانوشته: شاهی
۵. جادوی هومص: بهاری
۶. انسان خداگونه: هراری
۷. فلسفه تکنولوژی: هایدگر و...
۸. هنر هوش مصنوعی: سخاوت
۹. فلسفه هوش مصنوعی: خاتمی
۱۰. انقلاب هوش مصنوعی: روبن لی
۱۱. هوش مصنوعی و آینده ما انسانها: کسینجر
۱۲. انسان بودن در عصر هوش مصنوعی: تگمارک
۱۳. گودل، اشر، باخ: یاخته گرانسنگ ابدی: هوفشتاتر
۱۴. هوش مصنوعی و آینده آموزش دانشگاهی در ایران: حسینی مقدم
۱۵. هوش سفید؛ از اخلاق ماشین تا ماشین اخلاقی: عبدخدایی
و...
✅ در ماه اخیر، برخی از این کتابها را مطالعه کردم:
▪️فلسفه تکنولوژی: هایدگر و...
مجموعه مقالاتی است از بزرگان فلسفه درباره ماهیت تکنولوژی که شاپور اعتماد ترجمه کرده است. کتابی است بسیار عمیق و جریانساز که محور آن، مقاله هایدگر میباشد که در آن، تکنولوژی را نه ابزار بلکه نوعی بینش میشمارد. مقاله آیدی درباره تقدم تکنولوژی بر علم است و از تفاوت مواجهه انسان شرقی و انسان غربی با تکنولوژی سخن میگوید. مقاله مکنزی درباره نگاه مارکس به ابزار و تکنولوژی و نقش آن در نظامهای طبقاتی است و مقالات دیگری که ارزش سالها اندیشیدن دارد.
▪️کتاب نانوشته؛ دن کیشوت در عصر هوش مصنوعی: شاهی
ادعا میشود که این کتاب را یک هوش مصنوعی که قرار بود کتابخانههای آنلاین را خلاصه کند، با نام مستعار در سال ۲۰۱۳، درباره بیماری کتابخوانها نوشته است؛ بدون آنکه برای این کار برنامهریزی شده باشد. ادعایی که به لحاظ فلسفی و تکنیکی و شواهد تاریخی، قابل اثبات نیست. هر چند مدعای اصلی کتاب به افسانه شبیه است. اما علی شاهی در خلال آن، نکات قابل تامل فراوانی درباره زندگی، روانشناسی، احساسات انسانی، آگاهی، روش مطالعه و تغییر معنای آنها در عصر هوش مصنوعی بیان شده است.
▪️فلسفه هوش مصنوعی: خاتمی
دکتر محمود خاتمی در این کتاب ۱۰۰۰ صفحهای، مبانی و خاستگاههای مکاتب و نظریات هوش مصنوعی و نقدهای وارد بر آنها را در فلسفه ریاضی، فلسفه ذهن، روانشناسی، پدیدارشناسی، هرمنوتیک، فلسفه تکنولوژی، اخلاق و... پی میگیرد و سعی میکند مهمترین نقدهای فلسفی به آن را بیان نماید. به لحاظ اهمیت این کتاب، امیدوارم در آینده، معرفی و نقد جامعی بر آن بنگارم و خلاصه این کتاب را به صورت نموداری، ترسیم و تقدیم علاقهمندان نمایم.
✍ دکتر علیرضا آزاد
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin