🔰بررسی عوامل تضعیف فرهنگ شهادت طلبی
آنچه در تبیین عوامل تقویت فرهنگ شهادت طلبی گذشت، فقدان یا تضعیف آنها، میتواند به عنوان عوامل تضعیف فرهنگ شهادت طلبی تلقی شود. و اگر بخواهیم آنها را از هم تفکیک کنیم به دو دسته تقسیم میشوند:۱. عوامل درونی؛ ۲. عوامل عامل بیرونی.
← ⭕️عامل درونی
عوامل درونی، که غالباً به ضعف ایمان و بینش افراد در توحید عملی آنها برمیگردد:
1- ترس
در شرایط ضعف ایمان، یکی از شیوههای نفوذ شیطان در انسان ، القاء ترس و تقویت آن در ابعاد مختلف است، آیه ذیل دال بر این مطلب است:
«إِنَّما ذلِکُمُ الشَّیْطانُ یُخَوِّفُ أَوْلِیاءَهُ فَلا تَخافُوهُمْ وَ خافُونِ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» ترجمه: فقط شیطان است که پیروان خود را میترساند، از آنها نترسید و از من بترسید اگر ایمان دارید.
نشانی این ترس این است که غالباً در جایی به انسان القاء میشود که مکلف به انجام یک تکلیف اجتماعی (نظیر امر به معروف و نهی از منکر ، جهاد و پیکار در راه خدا)، است که احتمالاً و گاهی قطعاً ضرری، متوجه او شده و آسایش و راحتی او را به خطر میاندازد.
2-دنیاگرایی (با تمام مظاهر آن)
یکی دیگر از موانع ایجاد و رشد فرهنگ شهادت در جامعه اسلامی است که این هم به ضعف ایمان و باور آنان نسبت به سرای آخرت و روز حسابرسی بر میگردد:
امیر المؤمنین علی علیهالسّلام در تشییع جنازهای شرکت کرده بود. صدای خنده مردی را شنید، فرمود: «کانّ الموت فیها علی غیرنا کُتب، و کأنّ الحق فیها علی غیرنا وَجَبَ، و کانّ الذی نری من الاموات سَفَرٌ عما قلیلٍ الینا راجعون! نبوّئِهُم، اجداثهم، و نَأکل تُراثَهُمْ، کانّا مخلِّدون بَعدَهم إثم قد نسینا کلّ واعظٍ و واعظةٍ، و رُمینا بکلِّ فادحٍ و جائِحَةٍ».[
ترجمه:«گویی مرگ در دنیا ، بر غیر ما نوشته شده، و گویی حق بر غیر ما واجب گشته، گویی این مردگانی را که میبینیم، مسافرانی هستند که بزودی بسوی ما باز میگردند، آنها را در قبرشان میگذاریم و میراث آنها را میخوریم، گویی بعد از آنها جاودانیم، ما هر واعظ و اندرز دهندهای را فراموش کردهایم و هدف مصائب سنگین و آفاتی که هر اصل و فرع را نابود میکند قرار گرفتهایم».
بنابراین یکی از عوامل بازدارنده حرکت سریع دنیاگرایی ، یاد مرگ و احوال قبر و برزخ و قیامت است و وقتی این یادآوری با معرفت و بینش همراه شد، دلبستگیها کم و تمایل و گرایش به مسائل معنوی و اخروی از جمله پیکار در راه خدا و شهادت در آن راه بیشتر میشود.
3-ضعف روحیه غیرت دینی
ضعف روحیه غیرت دینی نیز از عوامل تضعیف روند توسعه فرهنگ شهادت است. خداوند در قرآن کریم در خصوص منافقان میفرماید:«وَ قِیلَ لَهُمْ تَعالَوْا قاتِلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَوِ ادْفَعُوا قالُوا لَوْ نَعْلَمُ قِتالاً لاَتَّبَعْناکُمْ هُمْ لِلْکُفْرِ یَوْمَئِذٍ أَقْرَبُ مِنْهُمْ لِلْإِیمانِ یَقُولُونَ بِأَفْواهِهِمْ ما لَیْسَ فِی قُلُوبِهِمْ وَ اللَّهُ أَعْلَمُ بِما یَکْتُمُونَ»
به آنها گفته شد بیایید در راه خدا نبرد کنید یا حداقل از حریم خود دفاع کنید، آنها گفتند، اگر میدانستیم جنگی روی خواهد از شما پیروی میکردیم (امّا میدانیم جنگی نمیشود) آنها در آن هنگام به کفر نزدیکتر بودند تا به ایمان، به زبان خود چیزی میگویند که در دلهایشان نیست و خداوند به آنچه کتمان میکنند آگاهتر است».
از این آیه بر میآید که اگر اینها غیرت دینی داشتند از دین الهی دفاع میکردند و اگر غیرت ناموسی داشتند حداقل از خود و از ناموس خود دفاع میکردند.