💠
#مناسبتی
💠
#بزرگداشت_شیخ_اشراق
🌐 8 مرداد روز بزرگداشت حکیم اشراقی جناب شیخ شهاب الدین سهروردی گرامی باد.
❇️
#شیخ_اشراق در کلام
#شهید_مطهری
🔺شيخ شهاب الدين يحيى بن حبش بن ميرك سهروردى زنجانى، معروف به شيخ اشراق. بدون شك از اعجوبههاى روزگار است. ذهنى فوقالعاده وقّاد و جوّال و نوجو و مبتكر داشته است. تمايل اشراقى در فلسفه، پيش از او حتى در فارابى و بو على وجود داشته است، اما كسى كه مكتبى به نام «مكتب اشراق» تأسيس كرد و در بسيارى از مسائل، راه آن مكتب را از راه مكتب مشاء جدا كرد اين مرد بزرگ بود. تقريباً همه مسائلى كه اكنون به عنوان نظريات اشراقيون در مقابل مشائين شناخته مىشود و برخى مىپندارند آنها مسائل مابهالاختلاف افلاطون و ارسطوست، نتيجه فكر شخص سهروردى است كه در مقابل افكار مشائين و بالخصوص مشائيان اسلامى آورده است. وى نزد مجد الدين جيلى (در مراغه) و ظهير الدين قارى (ظاهراً در اصفهان) و فخر الدين ماردينى (در عراق) تحصيل كرده و مدتى ملازم ماردينى بوده است. ماردينى مىگفته در هوش و ذكاء و حدّت ذهن مانندش را نديدهام و ازاينرو بر جانش مىترسم. گويند البصائر النصيريه ابن سهلان را نزد ظهير الدين قارى خوانده است.
🔺سهروردى در ساير علوم و از آن جمله فقه نيز سرآمد بوده است. به شام و حلب رفت و در جلسه درس فقه استاد مدرسه حلاويه حلب به نام شيخ افتخار الدين شركت كرد؛ برترىاش روشن گشت و مقرب استاد شد. صيت شهرتش او را مورد علاقه الملك الظاهر پسر صلاح الدين ايوبى كرد و در حضور او بىمحابا با فقها و متكلمين مناظره مىكرد و آنها را مغلوب مىساخت. همين كار سبب حسادت ديگران شد و كارى كردند كه صلاح الدين ايوبى فرزندش را وادار كرد كه او را به قتل برساند. در سال 586 در سن 36 سالگى و يا در سال 587 در سن 38 سالگى كشته شد.
🔺گويند وى با فخر الدين رازى همدرس بوده است. سالها پس از مرگش كه نسخهاى از كتاب تلويحات او را به فخر الدين دادند، آن را بوسيد و به ياد ايام هم شاگردى اشك از ديده فروريخت سهروردى نه تنها در مناظره با فقها و متكلمين بىپروا بود و دشمنى مىانگيخت، در اظهار اسرار حكمت- برخلاف توصيه بو على در آخر اشارات- شايد به علت جوانى، بى پروايى مىكرد و از همين رو افراد پخته از اول حدس مىزدند كه جان سالمى نخواهد برد. وقتى كه خبر مرگش به دوست و استادش فخر الدين ماردينى رسيد، گفت همان شد كه من حدس مىزدم. و نيز از همين رو دربارهاش گفته مىشد كه شهاب الدين علمش بر عقلش فزونى دارد.
📚 مجموعه آثار شهيد مطهري (خدمات متقابل اسلام و ايران)، ج14، ص: 494-493
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗
http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac