.
✨﷽✨
▪️ چند نکته دربارهی حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام
✅ تبارشناسی حضرت عبدالعظیم
⚜ احمد بن علی نجاشی که یکی از ارکان علم رجال است، درباره نسب آن بزرگوار مینویسد: هنگامی که جنازه او را برای غسل برهنه میکردند، در جیب لباس وی، نوشتهای یافت شد که در آن، نسبش اینگونه ذکر شده بود: من ابوالقاسم، عبدالعظیم بن عبدالله بن علی بن حسن بن زید بن علی بن حسن بن علی بن ابی طالب هستم. براساس این نسخه از رجال نجاشی، در نسب ایشان، میان وی و امام حسن علیهالسلام، پنج نفر واسطه وجود دارد.
✅ چرایی مشابهت ثواب زیارت امام حسین علیهالسلام با ثواب زیارت حضرت عبدالعظیم
⚜ متوکل عباسی ملعون، بیش از ۱۸ مرتبه قبر مطهر حضرت سیدالشهداء علیهالسلام و اصحاب امام حسین علیهالسلام را تخریب کرد؛ میخواستند با گاوآهن، زمین را شخم بزنند و جلو بروند، اما وقتی به حائر قبر امام حسین علیهالسلام که نزدیک میشد، نمیتوانست کارش را ادامه دهد. حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام با رهبری سادات شیعه، به ویژه سادات بنیالحسن، هر هجده باری که متوکل دستور تخریب قبر مطهر امام حسین و شهدای کربلا را داد، بلافاصله درصدد احیا، مرمّت و بازسازی بارگاه امام حسین علیهالسلام برآمد.
چهبسا همین اهتمام به حفظ حریم حضرت سیدالشهداء علیهالسلام، چنین تحفهای نصیبش کرده است.
✅ چرایی مهاجرت به شهر ری
علت مهاجرت حضرت عبدالعظیم علیهالسلام به شهرری، دقیقا مشخص نیست؛ لیکن میتوان گفت که سابقه مبارزاتی خاندان آن بزرگوار از یک سو، و شخصیت علمی و جهادی و ارتباط بسیار نزدیک حضرت عبدالعظیم علیهالسلام با اهلبیت علیهمالسلام از سوی دیگر، موجب شدند که ایشان در سالهای پایانی زندگی، تحت تعقیب حکومت وقت قرار گیرد. از این رو، برای ادامه فعّالیتها و چه بسا با اشاره امام هادی علیهالسلام، زندگی مخفی را انتخاب کرد و با لباس پیک و به صورت مسافری ناشناس، وطن اصلی خود را ترک کرد و شهرهای مختلفی را پشت سر گذاشت تا آن که در شهرری در مکانی به نام «سربان» رحل اقامت افکند و در خانه یکی از پیروان اهل بیت علیهالسلام در محلّهای که «سکّة الموالی» نامیده میشد، سکونت یافت. روزها روزه بود و شبها به عبادت میپرداخت و گاه به صورت مخفیانه از خانهای که در آن ساکن بود، خارج می شد و به زیارت قبری که هم اکنون در مقابل مزار او قرار دارد، میرفت و میفرمود: این ، قبر مردی از فرزندان موسی بن جعفر علیهالسلام است.
✅ چگونگی رحلت
⚜ نقل مورد توافق در این خصوص وجود ندارد؛ لکن در کتاب المنتخب طریحی آمده: «قیل: و ممن دفن حیا من الطالبین عبدالعظیم الحسنی بالری؛ گفته شده از جمله کسانی که از خاندان علیبنابیطالب زنده دفن شده است، عبدالعظیم حسنی در شهر ری است.»
✍ سیداحمد غفاری
🆔
@ghafari_ir